Рубрики Огляди

Огляд NVIDIA GTX 1660 Super після майнінгу. На що здатна народна відеокарта 2019 року в сучасних реаліях і чи варто купляти її на б/в ринку?

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Відеокарти GTX 1660 Super могли стати найпопулярнішими серед геймерів, якби не активна фаза майнінгу. Мало хто з гравців встиг вчасно придбати цей графічний адаптер, та все змінилось в другій половині 2022 року. Епоха добування криптовалюти перейшла в іншу стадію, а власники «ферм» почали активно продавати своїх «корів». GTX 1660 Super давала чудовий хешрейт, та чи може вона давати позитивні емоції та тішити любителів відеоігор у 2023 році? Саме це й перевіримо в сьогоднішньому нестандартному огляді.

Увага! Редакція ITC не закликає купляти б/в відеокарти, а лише проводить експеримент та об’єктивну оцінку пристрою. Будь-які покупки на вторинному ринку проводяться на свій страх і ризик.

Тестовий стенд

Перевіряти GTX 1660 Super будемо з середньостатистичним комп’ютером любителя AMD. Потужний 12-ядерний процесор, хороша підсистема пам’яті, блок живлення з великим запасом і корпус з шумоізоляцією.

Онлайн-курс Frontend-разробник від Powercode academy.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

Характеристики ПК:

Історія відеокарти GTX 1660 Super

Екземпляр для огляду купили на вторинному ринку в другій половині 2022 року за ціною 4950 грн. Покупець проводив угоду на торговому майданчику (не ОЛХ), де є можливість почитати відгуки про продавця перед покупкою. Вона добувала криптовалюту трохи менш ніж два роки, а нову її купили 29.08.2020. Продавець видав гарантійний талон в електронному вигляді —  гарантія діятиме ще до кінця літа 2023 року.

Але не все так просто, адже наклейка з серійним номером відвалилась, тому скористатись гарантією від виробника не вийде, скоріш за все. Коробки в комплекті також не було, лише «гола» відеокарта, що також в теорії ускладнило б процес гарантійного ремонту.

Зовнішній вигляд і комплектація

Відеокарта не мала жодного комплекту окрім заглушок для відеовиходів. Візуально стан пристрою досить хороший. Зі слів власника, вона прийшла чистою і доглянутою, на радіаторі майже не було пилу та забруднень. Продавець запакував графічний адаптер в простий антистатичний пакет і додав велику кількість ущільнювача, щоб та не пошкодилась при перевезенні.

Ця версія Gigabyte GeForce GTX 1660 Super ITX справжня одно вентиляторна крихітка, яка вражає своїми розмірами (170 x 121.3 x 36.4 мм) в хорошому сенсі цього слова. Її можна помістити в будь-який корпус (крім SFF), що актуально для любителів міні-ПК. На фоні сучасних RTX гігантів вона здається Дюймовочкою.

Звісно, компанія Gigabyte випускала й значно більші версії GTX 1660 Super GAMING OC на 2 і 3 вентилятори, але вони будуть дорожчими й на б/в ринку. Цей екземпляр належить до найдешевших модифікацій GTX 1660 Super, які коли-небудь випускались. Більшість виробників виготовляли її з одним або двома вентиляторами.

Для живлення використовується один 8 Pin роз’єм, а для підключення моніторів виробник встановив 4 порти: три Display Port і один HDMI, та останній має серйозний нюанс. Конкретно ця карта іноді працює з перебоями, якщо користуватись HDMI, але достатньо під’єднати кабель DP і все стає на свої місця. Ймовірно, гніздо добряче розбилось або пошкодилось, через що іноді сигнал подається нестабільно.

Все ж, попередній власник добре доглядав за своїм інструментом для заробітку. Під час майнінгу сильно нагрівається пам’ять графічного адаптера, тому він “кущовим” методом додав металеві пластини з термопрокладками. З того часу відеокарту ніхто не розбирав та не замінювалась термопаста. Ми перевірили температурні показники в різних сценаріях, про що буде йти мова трохи нижче.

Синтетична продуктивність GTX 1660 Super

Відеокарта GTX 1660 Super повинна була замінити GTX 1070, з чим успішно впоралась. Не зважаючи на менший обсяг пам’яті, швидкий та вдалий чіп рятував ситуацію і в більшості сценаріїв дешева новинка обходила старішу легенду.

Geekbench Open CL

Geekbench Vulkan

В робочих завданнях серія GTX виглядає не дуже привабливо, особливо на фоні моделей RTX.

До свого сучасного «аналога» RTX 3050 герой огляду не дотягує.

Втім, в Blender вона все ще у 2,5 раза краще за 12-ядерний процесор AMD Ryzen 9 7900 і в 5+ разів краще за будь-який флагманський CPU 5 річної давності. Займатись 3D моделюванням на CPU зовсім невигідно, особливо коли є такі дешеві відеокарти.

Blender Benchmark

AIDA 64

Ігрова продуктивність GTX 1660 Super

Переходимо до того, що найбільше цікавить потенційну аудиторію GTX 1660 Super – інтерактивних розваг для дітей та дорослих з використанням обчислювальної техніки, тобто відеоігор. Використовували високі або максимальні налаштування графіки, звісно, без RT/DLSS (не підтримується). Також не вмикали FSR, адже тестували все в роздільній здатності Full HD. В кіберспортивних забавках виставляли (як не дивно) кіберспортивні параметри графіки.

Assassin’s Creed Valhalla

Цей проєкт не дуже дружить з відеокартами NVIDIA, та отримуємо все ще непоганий результат. Налаштування графіки високі.

Cyberpunk 2077

Після тестування цієї відеокарти можна замислитись, чи взагалі потрібні ці всі трасування променів, генерація кадрів та розумний апскейл, адже гра має чудовий вигляд зі звичайним високим профілем. Частота кадрів все ще адекватна, а картинка приємна на вигляд. Налаштування графіки високі.

Dota 2

Графіка в Dota не змінилась за останні 12 років, тому вимоги до відеокарти мізерні. Максимальні та кіберспортивні параметри графіки майже не мають впливу – в обох випадках впираємось в можливості процесора. З кіберспортивними налаштуваннями GTX 1660 Super завантажується лише на 40-60%.

F1 2022

Продуктивність від 100 до 120 FPS на дешевій відеокарті 2019 року – гарний показник і ознака відмінної оптимізації сучасної відеогри. Налаштування графіки максимальні.

Forza Horizon 5

Ідеально оптимізована гра, яка завжди працює 60+ FPS і зовсім не скаржиться на 6 ГБ VRAM. З Radeon RX 7600 ми отримували регулярні попередження, що не вистачає відеопам’яті, якої там 8 ГБ. Налаштування графіки ультра (в цій грі після ультра ще є екстрим).

Marvel’s Spider-Man  Miles Morales

Темношкірий хлопчик-павук без трасування променів виглядає все ще досить гарно, а потужності GTX 1660 Super вистачає для Full HD роздільної здатності. Налаштування графіки дуже високі.

Microsoft Flight Simulator 2020

Перша гра, де в героя огляду починаються труднощі. Здавалося б, достатньо знизити налаштування графіки, але так втрачається весь шарм та атмосфера. MFS 2020 – чи не єдиний симулятор, де Ultra параметри справді вартують свого і сильно відрізняються від High. На острові Bora-Bora (легка локація) грати можна, а в New-York (найважча локація) не вистачає VRAM, частота кадрів просідає, текстури не встигають завантажуватись. Налаштування графіки максимальні.

PUBG

Ця забавка надто залежна від CPU і FPS під час матчу може коливатись від 100 до 400. Така оптимізація дозволяє відеокарті відпочивати, споживаючи трохи більше ніж 100 Вт. Налаштування графіки кіберспортивні.

Red Dead Redemption

Буфера 6 ГБ цілком достатньо на ультра налаштувань в RDR2, хоча відеокарти AMD забивали значно більше ніж 7000 МБ у Full HD. Графік фрейм тайму рівний і плавний, також за бажанням можна знизити профіль до високого, вимкнувши кілька пунктів, та отримати стабільні 60+ FPS. Налаштування графіки максимальні.

Valorant

Лише в деяких сценах завантаженість GPU доходила до 100%. З GTX 1660 Super можна впевнено підкорювати кіберспорт у Valorant, звісно, за наявності хорошого процесора, хорошої миші та вільного часу. Налаштування графіки кіберспортивні.

Ігрова продуктивність (діаграми)

Енергоспоживання та нагрів GTX 1660 Super

Ця версія хоч і найменша серед всього сімейства, та показує непогані температури. В корпусі з хорошою вентиляцією їй нічого не загрожує, хоча шумить вона значно більше за сучасні RX 7600, RTX 4060 Ti, RTX 4070, RX 7900 XTX тощо.

Воно не дивно, адже вентилятор зношений, а частота обертання легко переходить позначку 1700 об/хв. Топова модифікація GTX 1660 Super була б значно тихішою і дала б хоч якісь можливості для розгону.

Для найбільш наочного вимірювання енергоспоживання використали ватметр. Зауважимо, що в тестовому стенді використовується блок живлення MSI A1000G 80+ Plus Gold з високим ККД, в бюджетних ПК (до яких купують такі відеокарти) енергетичні втрати будуть більшими.

Енергоспоживання ПК в простої, Fur Mark і Cyberpunk 2077:

Після стрес-тесту Furmark відеокарта досягнула своїх максимальних температур в 70 градусів, а в іграх показник ще менший – це чудовий результат, як для ITX версії GTX 1660 Super. Не забуваймо, що вона далеко не нова і невідомо коли була заміна термопасти.

Температура Fur Mark:

Елементи на задній частині відеокарти нагрівались до 50-59 градусів. Радіатор з мідними трубками значно холодніший і добре відводить тепло.

Температури бекплейту і радіатора:

Ціни та конкуренти

Нова GTX 1660 Super продається за ціною 9000-10000 грн.

Відновлена (refublished) GTX 1660 Super продається за ціною 6000-7000 грн.

Серед нових відеокарт у неї майже немає прямих конкурентів, хіба GTX 1660 Ti 6GB GDDR6 Afox за 9700 грн.

RTX 3050 має більший об’єм відеопам’яті, підтримує DLSS+RT і в середньому краще себе показує за героя огляду. Ціна RTX 3050 8GB GDDR6 Phoenix Asus (PH-RTX3050-8G) 11 000 грн.

RX 6600 більш продуктивна, але трохи дорожча модель, на яку варто звернути увагу. Ціна Radeon RX 6600 8GB GDDR6 Eagle Gigabyte 11 000 грн.

Вживана GTX 1660 Super продається за ціною від 4500 до 5500 грн. Б/в аналогами можуть виступити GTX 1070, GTX 1070 Ti, GTX 1080, RX Vega 64, RX 590 8GB (не рекомендовано), GTX 1660 Ti, RTX 2060, RTX 3050, RX 5600 XT (рекомендовано).

Disqus Comments Loading...