Сьогодні подивимося на застосунок від одного з найпопулярніших сервісів для пошуку роботи в Україні Work.ua. У цьому партнерському огляді розглянемо особливості застосунку для смартфонів, роботу з ним і те, наскільки просто (або не дуже) знайти роботу в Україні тільки за допомогою смартфона.

Партнер проєкту?
Огляд застосунку Work.ua: як швидко знайти нову роботу за допомогою смартфона

Функціональність та особливості сервісу

Застосунок для смартфонів повністю дублює функціональність сайту, у тому числі розділи зі статтями, зарплатами, а також новини та різні поради від сервісу з пошуку роботи, створення та оптимізації резюме. Усі релізи дублюються на сайті та в застосунку, тож такого варіанту, щоб вакансія була доступна лише через сайт, не буває.

За даними Work.ua, останнім часом кількість активної аудиторії збільшилася – користувачі стали створювати більше резюме та частіше їх відправляти, а роботодавці своєю чергою стали швидше й активніше реагувати на кандидатів.

Версія для смартфонів, на відміну від сайту, підтримує лише можливості для шукача. Якщо користувач є роботодавцем і зареєстрований на сайті як роботодавець, користатися застосунком у нього не вийде – сервіс автоматично пропонує перелогінитись, щоб зайти в нього як шукач.

До того ж можна відфільтрувати пропозиції лише за компаніями, якщо ви вже знаєте, на кого саме хочете працювати, і вам потрібно зосередитися тільки на них. Ще одним важливим фільтром є вибір вакансій з чи без резюме кандидатів, що буде корисним для тих професій, у яких нема потреби в резюме, таких як водії, вантажники тощо.

Працює застосунок Work.ua дуже швидко. Легкий, не перевантажений інтерфейс і хороша оптимізація роблять свою справу – усе завантажується миттєво, нічого не лагає і не вилітає, тому користуватися ним комфортно. Це особливо важливо, коли справа стосується роботи: під час пошуку нової вакансії вистачає нервування і без лагів програми, тож це важливий момент користувальницького досвіду.

На сьогодні в застосунку Work.ua близько 90 тис. унікальних реєстрацій на місяць, що недвозначно натякає на кількість людей, які шукають нову роботу, і вказує на високу популярність сервісу.

Юзабіліті програми на високому рівні, дизайн виконаний у простому і зрозумілому стилі, як ми вже писали вище, тож труднощів при його використанні не повинно виникнути навіть у людей, які не знаються на технологіях.

У самому застосунку є можливість переглянути повну інформацію про компанію, її фото і схожі вакансії, а реєстрація і створення резюме відбуваються покроково у форматі конструктора. Програма запам’ятовує останні переглянуті вакансії та вашу історію пошуку, тому алгоритм підбиратиме нові вакансії, виходячи з ваших попередніх запитів, висуватиме їх на перше місце.

З можливих варіантів сортування та фільтрації доступні різні опції:

  • за місцем розташування;
  • за датою відкриття вакансії;
  • за категоріями;
  • за видом зайнятості;
  • за розміром зарплати;
  • обмеження з досвіду чи можливостей;
  • ряд можливостей для глибшого пошуку, наприклад, шукати не тільки за заголовком або не враховувати синоніми.

З корисних функцій є «Не показувати», яка приховує від кандидата не лише конкретну вакансію, а й усі подібні. Думаю, пояснювати корисність цієї функції немає потреби – візуальне й інформаційне сміття не радує нікого з нас.

Також на противагу є можливість підписатися на конкретні вакансії, після чого вони надходитимуть на пошту списком, у якому буде перелік схожих варіантів, а також дублюватимуться в застосунку. Або ви можете підписатися на розсилку вакансій тільки від конкретної компанії, щоб отримувати повідомлення лише від «обраних» роботодавців.

Є налаштування повідомлень – ви можете отримувати їх на пошту, у Telegram і Viber або тільки у вигляді пушповідомлень у застосунку, про що докладніше ми розповімо в досвіді користувача. За допомогою таких сповіщень збільшуються шанси вчасно відреагувати на вакансію, що вас цікавить, відгукнутися поміж перших і в результаті отримати роботу раніше потенційних конкурентів.

Процес створення резюме суттєво спростили, що помітно навіть на тлі версії застосунку позаминулого року. Тепер цей процес оптимізований і спрощений до кількох кроків. Зі швидкістю створення добре допомагає візитка – мікрорезюме, яке можна використовувати у всіх ваших наступних резюме або щоб відгукуватися на вакансії лише за допомогою візиток.

Розширили і спростили можливості реєстрації, знизили поріг входу – тепер доступна реєстрація за номером телефону, через пошту, обліковий запис Apple, Google чи Facebook. Платної версії програми не існує, тож для шукача абсолютно всі функції є безплатними, що не може не тішити, особливо в умовах пошуку заробітку. Версії застосунків для iOS та Android ідентичні та відрізняються тільки плавністю анімацій, решта функціонала однакова.

Перейти у застосунок Work.ua та створити свое резюме можна за посиланням

 

Відмінності від конкурентів

Серед головних відмінностей від конкурентів можна назвати відсутність спаму, що виявляється у повному контролі інформації, що отримує користувач і в рідкості повідомлень – вони приходять раз на день. Користувач може самостійно та максимально гнучко налаштувати, куди і які саме повідомлення надходитимуть, але про це нижче. Яких-небудь незвичайних функцій у застосунку немає – він працює так само, як і всі інші на ринку, але робить це помітно швидше, доступніше і простіше для користувача.

Відмінності у швидкості можна помітити неозброєним поглядом, але ми вирішили заміряти швидкість його відгуку в базових функціях. Програма повністю завантажується приблизно за чотири секунди, а час відгуку всередині неї як між вкладками, так і при відкритті вакансій взагалі важко виміряти, бо це відбувається швидше за 100 мілісекунд і варіюється в межах між 40 і 80 мілісекундами.

Зі швидкістю сайту все так само – він працює помітно швидше за інші сервіси з пошуку роботи, що також помітно з першого кліку, але для справедливості ми заміряли швидкість завантаження сторінок з повністю вивантаженого кешу.

Розробник заявляє: «Швидкість нашого сайту вища, ніж у всіх в Україні». І з цією заявою важко посперечатися – усе дійсно провантажується миттєво, навіть при не швидкісному підключенні або через мобільну точку доступу зі смартфона на 3G, не кажучи вже про нормальні умови.

Перевірити особисто та переконатися у швидкості сайту та застосунку Work.ua

 

Досвід експлуатації

Створення резюме через застосунок

Створити резюме справді стало значно простіше, принаймні якщо порівнювати цей процес із минулими версіями застосунку та сайту – усе робиться у кілька кліків. Після заповнення кількох полів програма генерує візитку з вашими постійними даними (ПІБ, посада тощо), самостійно визначає категорію резюме – і все готово. Усі наступні резюме створюються виходячи з уже внесених даних і з корекцією під іншу сферу діяльності. Програма дуже спритна – не встигаєш особливо задуматися, як уже відкривається наступний пункт.

Також зараз користувачам доступний онбординг – система дає підказки всередині застосунку, що і як робити далі, щоб ефективніше шукати роботу.

Отже, наші стартові дані: Шевченко Артем 1990 року народження, з вищою математичною освітою КПІ. Шукаємо вакансію сисадміна як основну дистанційну роботу, підробіток як водій таксі, а також запасний дистанційний варіант – копірайтер.

Пошук вакансій, відправлення резюме і швидкість реакції роботодавців

Пошук нових вакансій максимально комфортний. І хоч спочатку і виглядає як щось неосяжне, але гнучка система фільтрів дозволяє відсіяти всі невідповідні варіанти, тому процес пошуку стає значно простішим. Відправлення резюме здійснюється в пару кліків – достатньо вибрати вакансію, що сподобалася, оптимізувати резюме і за бажання додати супровідний текст. Варто зазначити, що супровідний лист суттєво підвищує шанси на те, що вас помітять серед загальної маси шукачів, тому рекомендують додавати його до своїх резюме.

 

На всі три типи вакансій протягом доби після створення резюме відгук роботодавців дуже активний – варіантів вакансій величезна кількість, попри відсутність великого досвіду, що може призвести до величезної кількості чергових дзвінків від рекрутерів, але варіативність разюча.

Кількість переглядів і дзвінків залежить від багатьох факторів і варіюється залежно від посади, досвіду, бажаної заробітної плати та навіть дня тижня, що дуже індивідуально. Але середній час відгуку на нове резюме – менше ніж доба, а іноді й кілька годин після створення.

Пошук дистанційної роботи

З вакансій дистанційної роботи вибір нашого абстрактного Артема впав на копірайтинг та системного адміністратора. Тут відгуків було значно менше, ніж на водія таксі, особливо для кандидата-сисадміна, який працює дистанційно. Дистанційна робота все більше стає затребуваною, але без таксистів поки що ніяк.

Вакансій на дистанційну роботу системним адміністратором виявилося 38. Протягом першого ж дня зі мною зв’язалося близько десятьох роботодавців, чотири з яких виявилися рекрутерами від компаній, які пропонували роботу, не повʼязану із системним адмініструванням, а ще шестеро були готові розглянути мою кандидатуру для дистанційної роботи.

Знайти роботу копірайтером виявилося доволі просто. Але для копірайтера помітно вище співвідношення продзвонів від рекрутерів на посади, що не повʼязані із вказаними в резюме, та реальних вакансій – приблизно в половині випадків рекрутери телефонували з пропозиціями, які не стосуються спеціальності шукача.

Пошук роботи в радіусі міста

У межах міста найбільш адекватним як підробіток, відмінний від основної сфери діяльності, виглядає робота водієм таксі. Ця категорія роботодавців виявилася найактивнішою у плані дзвінків – за чотири дні я отримав понад 50 телефонних дзвінків від рекрутерів таксі із пропозиціями різної привабливості.

Програма самостійно підкидає варіанти, тому, після того як введете в пошуковий рядок найвідоміші компанії (Uklon, Bolt або Uber), у вас буде великий список варіантів. Знайти роботу таксистом з мінімальним досвідом роботи або без не має бути складним – отримати підробіток водієм можна за лічені хвилини. Застосунок підхоплює все на льоту, а роботодавці відгукуються протягом години.

Огляд застосунку Work.ua: як швидко знайти нову роботу за допомогою смартфона

Детальне налаштування повідомлень

Для розуміння того, наскільки гнучким є налаштування повідомлень від сервісу: у розділі «Сповіщення» 33 свіча, кожен з яких відповідає за варіант сповіщення або його наповненість.

Я відключив повідомлення на пошту, залишив push-повідомлення із застосунку, тож протягом усього періоду тестування мені надходили один раз на добу звіти, що містили схожі вакансії та різні поради щодо складання резюме і спілкування з роботодавцем.

Із приємних фішок крім нових вакансій, що рекомендуються, є такі пункти для роботи безпосередньо з резюме, як:

  • нагадування про необхідність оновити резюме;
  • щотижневий звіт про покази та перегляди ваших резюме;
  • повідомлення від роботодавців на ваші резюме;
  • повідомлення про пропозицію вакансії роботодавцем;
  • повідомлення про перегляд відгуку на вакансію.

Окремий новинний блок повідомлень:

  • новини про зміни та нові можливості сайту;
  • щотижневий дайджест із добіркою статей і новин про працевлаштування;
  • нагадування про професійні свята.

І далі йдуть окремими блоками:

  • нагадування про збережені вакансії;
  • нові рекомендовані вакансії;
  • збережені пошуки;
  • миттєва вакансія.

Усі перелічені пункти можна отримувати на пошту та у вигляді пушповідомлень. Але варіативність налаштування справді є дивовижною – можна як залишити тільки необхідний мінімум, так і використовувати різні додаткові, але зовсім не обов’язкові можливості на кшталт професійних свят.

Також з переваг можна відзначити той факт, що розсилка вакансій у Telegram і Viber відбувається одразу ж після їх публікацій, без затримки, яка властива поштовим повідомленням і повідомленням через застосунок. Налаштування бота просте й відбувається за допомогою взаємодії з ним через меню, труднощів не повинно виникнути ні в кого.

Завантажити мобільний застосунок Work.ua можна тут.

 

Цікава статистика від Work.ua

Перша версія мобільного застосунку Work.ua під Android з’явилася 30 березня 2020 року. За місяць вийшла версія під iOS. На цей час 34% користувачів використовують смартфони iPhone, 66% – Android.

Активність користувачів залежить від сезону, але зараз пікова активність становить 400 тис. користувачів. Традиційно є два інтервали високої активності на рік – січень-березень і жовтень-листопад.

Кожного дня нові користувачі програми створюють 1,5 тис. резюме і в середньому проводять близько 6,5 хвилини в застосунку. З нього шукачі роблять майже третину всіх відгуків на вакансії.

Поточна статистика щодо кількості пропозицій роботи в Україні після початку повномасштабного вторгнення станом на квітень, за даними дослідження Work.ua,  наступна:

  • Кількість пропозицій роботи на Work.ua у квітні 2023 року перетнула відмітку у 80 тис. вакансій, що складає 80% від довоєнного рівня.
  • Конкуренція шукачів активно спадає і знаходиться на довоєнному рівні – 20 відгуків на вакансію на місяць. Для порівняння, минулого року в цей період під час повномасштабного вторгнення було понад 100 відгуків на вакансію на місяць.
  • Категорії, які показують найбільший приріст вакансій: готельно-ресторанний бізнес, туризм; сфера обслуговування; робочі спеціальності, виробництво; будівництво, архітектура; роздрібна торгівля.
  • Посади з найбільшою кількістю вакансій: продавець-консультант, менеджер з продажу, бухгалтер, кухар, водій.
  • Середня зарплата по Україні вперше від повномасштабного вторгнення зросла в лютому 2023-го і складає 16 тис. грн. Рівень зарплати відрізняється залежно від географії: у Києві – 19 тис. грн, Львів – 16,5 тис. грн, Одеса і Дніпро – по 16 тис.
  • Не керівні посади не з ІТ з найбільшою середньою зарплатою: медіабаєр – 52,5 тис. грн, водій-міжнародник – 40 тис. грн, бізнес-аналітик – 32,5 тис. грн, арматурник, керівник будівельного проєкту, координатор зі збуту, рихтувальник, рієлтор – по 30 тис. грн.

Висновки

Застосунок Work.ua дійсно максимально простий, швидкий і такий, що не спамить. Це помітно навіть не стільки на тлі конкурентів, скільки на тлі старого Work.ua, який ще кілька років тому навіть на сайті був значно менш дружнім. Про збільшену інтуїтивність застосунку можна судити, навіть не заглиблюючись у його роботу. 

Простий і зрозумілий інтерфейс, висока швидкість завантаження, проста реєстрація та налаштування, велика кількість фільтрів, відсутність спаму і гнучкі налаштування повідомлень, робота з Telegram- і Viber-ботом – максимум можливостей, що надають безплатно.

Застосунок несе в собі всі необхідні опції та повністю виправдовує очікування користувача. Попри дизайн, що практично не змінився, він став відчутно швидшим і зручнішим, а регульовані повідомлення не залишать байдужим нікого з тих, хто терпіти не може спам і зайву інформацію, якими грішать більшість подібних сервісів.

Партнер проєкту?
Огляд застосунку Work.ua: як швидко знайти нову роботу за допомогою смартфона

Перейти у застосунок Work.ua

 

Це партнерський матеріал. Інформацію для цього матеріалу надав партнер.
Редакція відповідає за відповідність стилістики редакційним стандартам.
Замовити матеріал про вас у форматі PR-статті ви можете тут.

Стаття з партнерськими посиланнямиЦей матеріал містить посилання на партнерів — це не впливає на контент та політику редакції, проте дає виданню можливості для розвитку.
Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: