Рубрики Статті

Польські танки PT-91 Twardy: твердий кулак для прориву оборони

Опубликовал
Ирина Тесленко

У річницю повномасштабного вторгнення до Києва завітав прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Політик «презентував» перші танки Leopard 2, які вже прибули в Україну, а також зробив важливі заяви на пресконференції разом з президентом Володимиром Зеленським. Прем’єр зазначив, що Польща готова передати ще десять одиниць Leopard 2 і 60 одиниць PT-91 Twardy. Розглянемо особливості цього польського танка і те, як він допоможе нашим танкістам нищити ворога. 

Історія PT-91 Twardy

Варто сказати, що це не перша «танкова» допомога від західного сусіда. Польща лідер серед європейських країн у постачанні танків, адже вже передала понад 200 бойових машин зі своїх запасів. Це були відомі нам радянські T-72А і T-72М1, однак очікуваний PT-91 Twardy – це основний бойовий танк третього покоління, який побудований на базі Т-72М. Прототип Twardy з’явився у 1993 році, тобто танк молодший за свого радянського  «батька» на 20 років. 

Серійно виготовлявся з 1995 до 2002 року, за даними Military Balance всього на озброєнні Польщі налічується 232 одиниці PT-91 Twardy: 92 машини нової побудови та 140 з відремонтованих танків T-72A та T-72M1, які отримали позначення PT-91M1 та PT-91MA1 відповідно. 

Оператором Twardy також виступає Малайзія, яка у квітні 2003 року підписала контракт з польською оборонною компанією BUMAR (нині Polish Defense Holding) на поставку 48 PT-91M.

Онлайн-курс "Створення електронної музики" від Skvot.
Практичний курс про те, як знайти власний стиль та написати й зарелізити свій перший трек.
Програма курсу і реєстрація

Вже у 2005 році Збройні Сили Малайзії отримали перші одиниці танків і представили їх суспільству під час великого військового параду на свій День незалежності. Можливим оператором танка могли стати Збройні сили Перу, однак контракт так і не був укладений. PT-91 досі перебуває на озброєнні Війська Польського і має низку  модифікацій. 

Версія PT-91A є базовою, оснащується двигуном PZL-Wola S-1000 потужністю 1000 к.с.. Також є PT-91Z Hardy (з системою управління вогнем SAGEM Savan-15), PT-91М (експортний варіант для Малайзії), PT-91EX (експортний варіант для інших країн), PT-91P (експортний варіант для Перу з новітньою системою управління вогнем Drawa-TG з тепловізійним прицілом і сучасною системою зв’язку).

Найновішою модифікацією є PT-91М2, яка створена для продовження терміну експлуатації танка польськими збройними силами. Поляки істотно модернізували бойову машину, додаючи їй вогневої потужності. Конструктори багато уваги приділяли системі керування вогнем і покращили захист екіпажу, тим самим оновивши танк до більш менш сучасного рівня. З відкритих даних відомо, що Польща замінюватиме PT-91 південнокорейськими K2 Black Panther і очікуватиме від Сполучених Штатів легендарних Abrams. 

Конструкція

PT-91 Twardy зберіг багато від радянської машини, однак значно вдосконалений і в захисті, і мобільності та, головне, у вогневій міці. Завдяки сучасним комп’ютеризованим системам керування вогнем, тепловізійним прицілам з балістичним обчислювачем Drawa і лазерним далекомірам танк стає точнішим і здатним легко діяти вночі.

Озброєння танка, як і в радянського попередника, складається зі 125-мм гладкоствольної гармати, яка здатна стріляти різними типами боєприпасів (осколково-фугасні, бронебійні та протитанкові керовані ракети). Гармата відома автоматичним механізмом перезаряджання, а скорострільність становить 8-10 пострілів на хвилину. Додатково PT-91 Twardy має 7,62-мм спарений кулемет і 12,7-мм зенітний кулемет. 

Екіпаж танка складається з трьох осіб – водія, навідника і командира. Захист танка поляки покращили власною розробкою – бронею ERAWA. Вона встановлена і на корпус, і на саму башту. Перша та друга броня ERAWA відрізняються кількістю захисних шарів, відповідно ERAWA-2 більш живуча. За даними Польського військового інституту технології озброєнь, встановлення броні ERAWA знижує пробиття кумулятивного снаряда на 50-70 відсотків, залежно від кута падіння на броньовий блок.

Польська броня нечутлива до вогню з бронебійного (AP), бронебійно-запалювальної (API) і фугасної (HE) зброї калібру 7,62, 12,7 і 14,5 мм, а також до осколків гармат калібру 20-30 мм. 

З нового в танку також з’явилася система лазерного попередження OBRA теж польського виробництва. Її робота полягає у попередженні екіпажу, якщо на танк націлюється лазерний далекомір або цілевказівник. Система складається з чотирьох антен і працює в автоматичному та ручному режимах. 

Окрім захисту танк отримав приріст мобільності. PT-91 Twardy оснащений чотиритактним багатопаливним дизельним двигуном S-12U, який розганяє машину до 64 км/год із максимальним запасом ходу 650 км (при наявності додаткових баків палива). Стандартний запас ходу – 480 км.

Нововведенням стала система охолодження, сучасніша система гасіння пожежі та цифровий блок, який дозволяє контролювати водію стан роботи двигуна та трансмісії. PT-91 здатний долати нахил до 60%, вертикальні перешкоди висотою 0,85 м та окопи шириною 2,8 м. 

Покращення зробили польський танк важчим, тому вага машини зросла до 46 тонн. 

Технічні характеристики PT-91 Twardy:

Характеристики Значення
Довжина 9,67 м
Ширина 3,59 м
Висота 2,19 м
Вага 45 300 кг
Запас ходу 650 км
Двигун S-12U 850 к.с.

Переваги PT-91 Twardy

Польський PT-91 Twardy називають достойним конкурентом для російських танків. Він перевищує характеристики озброєння та дальності ходу, а броня ERAWA не тільки захищає, а й знижує видимість танку для інфрачервоного діапазону. Військові оглядачі наголошують, що ERAWA має складну конструкцію, адже захисні блоки прилягають дуже щільно один до одного, забезпечуючи PT-91 Twardy високу живучість при веденні бою. 

Сучасні засоби прицілювання дозволяють врахувати швидкість переміщення цілі та зміну дальності внаслідок руху самого танку. А отже точність пострілу PT-91 Twardy підвищується, а процес наведення спрощується. Таким чином, навіть невелика кількість польських PT-91 Twardy здатна наробити «сюрпризів» для ворога, а українським екіпажам непотрібно багато часу для вивчення техніки – основа з відомого радянського Т-72 допоможе освоїти польські танки за мінімум часу.

Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький зазначив, що українські військові вже проходять навчання. Конкретні строки підготовки екіпажів невідомі, однак міністр канцелярії Міхал Дворчик оголосив, що постачання машин PT-91 може відбутися раніше, ніж українські екіпажі будуть готові для застосування Leopard 2. 

Беззаперечна перевага PT-91 Twardy полягає у тому, що вони зібрані з радянської машини. А тому ремонт не буде таким проблематичним як з іншими західними танками, адже українським інженерам відома конструкція, а запчастини підійдуть зі старого Т-72. Це впливатиме і на швидкість обслуговування, і на підготовку персоналу для цих задач. Вкотре дякуємо полякам за допомогу та сподіваємось на вчасну передачу PT-91 Twardy для вдалого контрнаступу ЗСУ.

Disqus Comments Loading...