Статті Озброєння 01.03.2023 о 10:00 comment views icon

Польські танки PT-91 Twardy: твердий кулак для прориву оборони 

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

У річницю повномасштабного вторгнення до Києва завітав прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Політик «презентував» перші танки Leopard 2, які вже прибули в Україну, а також зробив важливі заяви на пресконференції разом з президентом Володимиром Зеленським. Прем’єр зазначив, що Польща готова передати ще десять одиниць Leopard 2 і 60 одиниць PT-91 Twardy. Розглянемо особливості цього польського танка і те, як він допоможе нашим танкістам нищити ворога. 

Історія PT-91 TwardyПольські танки PT-91 Twardy: твердий кулак для прориву оборони 

Варто сказати, що це не перша «танкова» допомога від західного сусіда. Польща лідер серед європейських країн у постачанні танків, адже вже передала понад 200 бойових машин зі своїх запасів. Це були відомі нам радянські T-72А і T-72М1, однак очікуваний PT-91 Twardy – це основний бойовий танк третього покоління, який побудований на базі Т-72М. Прототип Twardy з’явився у 1993 році, тобто танк молодший за свого радянського  «батька» на 20 років. 

Серійно виготовлявся з 1995 до 2002 року, за даними Military Balance всього на озброєнні Польщі налічується 232 одиниці PT-91 Twardy: 92 машини нової побудови та 140 з відремонтованих танків T-72A та T-72M1, які отримали позначення PT-91M1 та PT-91MA1 відповідно. 

Оператором Twardy також виступає Малайзія, яка у квітні 2003 року підписала контракт з польською оборонною компанією BUMAR (нині Polish Defense Holding) на поставку 48 PT-91M.

Вже у 2005 році Збройні Сили Малайзії отримали перші одиниці танків і представили їх суспільству під час великого військового параду на свій День незалежності. Можливим оператором танка могли стати Збройні сили Перу, однак контракт так і не був укладений. PT-91 досі перебуває на озброєнні Війська Польського і має низку  модифікацій. Польські танки PT-91 Twardy: твердий кулак для прориву оборони 

Версія PT-91A є базовою, оснащується двигуном PZL-Wola S-1000 потужністю 1000 к.с.. Також є PT-91Z Hardy (з системою управління вогнем SAGEM Savan-15), PT-91М (експортний варіант для Малайзії), PT-91EX (експортний варіант для інших країн), PT-91P (експортний варіант для Перу з новітньою системою управління вогнем Drawa-TG з тепловізійним прицілом і сучасною системою зв’язку).

Онлайн-курс "Business English for Marketers" від Laba.
Опануйте професійну англійську для маркетингу.Розширте карʼєрні можливості для роботи з іноземними колегами: від розробки нових продуктів до презентації стратегії бренду.
Детальніше про курс

Найновішою модифікацією є PT-91М2, яка створена для продовження терміну експлуатації танка польськими збройними силами. Поляки істотно модернізували бойову машину, додаючи їй вогневої потужності. Конструктори багато уваги приділяли системі керування вогнем і покращили захист екіпажу, тим самим оновивши танк до більш менш сучасного рівня. З відкритих даних відомо, що Польща замінюватиме PT-91 південнокорейськими K2 Black Panther і очікуватиме від Сполучених Штатів легендарних Abrams. 

Конструкція Польські танки PT-91 Twardy: твердий кулак для прориву оборони 

PT-91 Twardy зберіг багато від радянської машини, однак значно вдосконалений і в захисті, і мобільності та, головне, у вогневій міці. Завдяки сучасним комп’ютеризованим системам керування вогнем, тепловізійним прицілам з балістичним обчислювачем Drawa і лазерним далекомірам танк стає точнішим і здатним легко діяти вночі.

Озброєння танка, як і в радянського попередника, складається зі 125-мм гладкоствольної гармати, яка здатна стріляти різними типами боєприпасів (осколково-фугасні, бронебійні та протитанкові керовані ракети). Гармата відома автоматичним механізмом перезаряджання, а скорострільність становить 8-10 пострілів на хвилину. Додатково PT-91 Twardy має 7,62-мм спарений кулемет і 12,7-мм зенітний кулемет. Польські танки PT-91 Twardy: твердий кулак для прориву оборони 

Екіпаж танка складається з трьох осіб – водія, навідника і командира. Захист танка поляки покращили власною розробкою – бронею ERAWA. Вона встановлена і на корпус, і на саму башту. Перша та друга броня ERAWA відрізняються кількістю захисних шарів, відповідно ERAWA-2 більш живуча. За даними Польського військового інституту технології озброєнь, встановлення броні ERAWA знижує пробиття кумулятивного снаряда на 50-70 відсотків, залежно від кута падіння на броньовий блок.

Польська броня нечутлива до вогню з бронебійного (AP), бронебійно-запалювальної (API) і фугасної (HE) зброї калібру 7,62, 12,7 і 14,5 мм, а також до осколків гармат калібру 20-30 мм. 

З нового в танку також з’явилася система лазерного попередження OBRA теж польського виробництва. Її робота полягає у попередженні екіпажу, якщо на танк націлюється лазерний далекомір або цілевказівник. Система складається з чотирьох антен і працює в автоматичному та ручному режимах. Польські танки PT-91 Twardy: твердий кулак для прориву оборони 

Окрім захисту танк отримав приріст мобільності. PT-91 Twardy оснащений чотиритактним багатопаливним дизельним двигуном S-12U, який розганяє машину до 64 км/год із максимальним запасом ходу 650 км (при наявності додаткових баків палива). Стандартний запас ходу – 480 км.

Онлайн-курс "Business English for Marketers" від Laba.
Опануйте професійну англійську для маркетингу.Розширте карʼєрні можливості для роботи з іноземними колегами: від розробки нових продуктів до презентації стратегії бренду.
Детальніше про курс

Нововведенням стала система охолодження, сучасніша система гасіння пожежі та цифровий блок, який дозволяє контролювати водію стан роботи двигуна та трансмісії. PT-91 здатний долати нахил до 60%, вертикальні перешкоди висотою 0,85 м та окопи шириною 2,8 м. 

Покращення зробили польський танк важчим, тому вага машини зросла до 46 тонн. 

Технічні характеристики PT-91 Twardy: 

Характеристики Значення
Довжина  9,67 м
Ширина 3,59 м
Висота 2,19 м
Вага 45 300 кг
Запас ходу  650 км
Двигун  S-12U 850 к.с.

Переваги PT-91 TwardyПольські танки PT-91 Twardy: твердий кулак для прориву оборони 

Польський PT-91 Twardy називають достойним конкурентом для російських танків. Він перевищує характеристики озброєння та дальності ходу, а броня ERAWA не тільки захищає, а й знижує видимість танку для інфрачервоного діапазону. Військові оглядачі наголошують, що ERAWA має складну конструкцію, адже захисні блоки прилягають дуже щільно один до одного, забезпечуючи PT-91 Twardy високу живучість при веденні бою. 

Сучасні засоби прицілювання дозволяють врахувати швидкість переміщення цілі та зміну дальності внаслідок руху самого танку. А отже точність пострілу PT-91 Twardy підвищується, а процес наведення спрощується. Таким чином, навіть невелика кількість польських PT-91 Twardy здатна наробити «сюрпризів» для ворога, а українським екіпажам непотрібно багато часу для вивчення техніки – основа з відомого радянського Т-72 допоможе освоїти польські танки за мінімум часу.Польські танки PT-91 Twardy: твердий кулак для прориву оборони 

Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький зазначив, що українські військові вже проходять навчання. Конкретні строки підготовки екіпажів невідомі, однак міністр канцелярії Міхал Дворчик оголосив, що постачання машин PT-91 може відбутися раніше, ніж українські екіпажі будуть готові для застосування Leopard 2. 

Беззаперечна перевага PT-91 Twardy полягає у тому, що вони зібрані з радянської машини. А тому ремонт не буде таким проблематичним як з іншими західними танками, адже українським інженерам відома конструкція, а запчастини підійдуть зі старого Т-72. Це впливатиме і на швидкість обслуговування, і на підготовку персоналу для цих задач. Вкотре дякуємо полякам за допомогу та сподіваємось на вчасну передачу PT-91 Twardy для вдалого контрнаступу ЗСУ.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: