Рубрики Огляди

Рецензія на аніме-фільм «Ван-Піс: Червоний» / One Piece Film: Red

Опубликовал
Никита Казимиров

Франшиза One Piece на сьогодні — один із найпопулярніших японських творів у світі. Пригоди пірата Манкі Д. Луффі та його команди, сповнені небезпек і несподіваних відкриттів, ось вже 25 років розбурхують десятки мільйонів людей. Повнометражне аніме One Piece Film: Red стало своєрідним способом відзначити 25-річчя манги. А ще це один із рідкісних представників японської анімації, який офіційно завезли в український прокат. Розповідаємо в рецензії нижче, наскільки «Ван Піс: Червоний» заслуговує на вашу увагу.

«Ван-Піс: Червоний» / One Piece Film: Red

Жанр сенен-мюзікл

Режисер Горо Танігучі

У ролях Маюмі Танака, Шуічі Ікеда, Каорі Надзука, Кадзуя Накаї, Акемі Окамура

Онлайн-інтенсив "Як створити рекомендаційну модель за 2 дні" від robot_dreams.
Ви пройдете етапи вибору, навчання, оцінки рекомендаційної моделі для електронної бібліотеки та отримаєте індивідуальний фідбек від лекторки.
Приєднатись до інтенсиву

Прем’єра кінотеатри

Рік випуску 2022

Сайт IMDb

Історія аніме-фільму розгортається навколо надпопулярної співачки на ім’я Ута. Дівчину люблять у всьому світі, але виступає вона лише віртуально. Тому її перший концерт наживо став причиною масового ажіотажу. Під час першого ж виступу (не без допомоги Луффі) з’ясовується, що Ута — дочка Шанкса, одного з наймогутніших піратів у світі, та подруга дитинства головного героя. Через це інші пірати та Світовий уряд хочуть використати дівчину у своїх корисливих цілях. Однак в Ути свої плани на концерт, який нібито «не закінчиться ніколи».

Фільми за «Ван-Пісом», як і майже за будь-якими сененами, — це найчастіше красиві розваги, які, на жаль, не несуть особливих сенсів. Вони навіть особливо на канонічну історію з основних манги та аніме не впливають. «Ван-Піс: Червоний« став п’ятнадцятим повнометражним фільмом з франшизи. І у підході до сюжету його автори вирішили дещо відзначитися.

Адже місцева історія, залишаючись при цьому максимально самостійною та відокремленою, обіцяла пролити світло на минуле одного з найзагадковіших персонажів серії «Ван-Піс» — пірата Рудоволосого Шанкса. Саме з нього по суті почалися пригоди Луффі, проте в основній історії він з’являється лише у виняткових моментах. Тому концепція фільму, яка розповіла б про Шанкса трохи більше, відразу підкупила багатомільйонну армію фанатів «Ван-Піса».

Реальність виявилася дещо скромнішою. Так, Шанкса та його команди піратів у фільмі вистачає, але вони грають далеко не вирішальну роль. А показані моменти з минулого обмежуються безпосереднім зв’язком з історією повнометражки, решту спеціально залишили за кадром, щоб не руйнувати загальну інтригу серії. Втім, враховуючи частоту появи персонажа в основній серії, фанати будуть раді й такому. Головне — не чекати на якісь приголомшливі одкровення.

Головна героїня історії тут — саме Ута. Вона займає досить цікаву позицію у сценарії, завдяки якій її не вийде описати якимось конкретним стереотипом. А її сюжетна лінія загалом інтригує та щиро закохує у співачку, яка пережила дуже багато усього. Є навіть ймовірність, що Ута з’явиться і в основному сюжеті «Ван-Піс», але тут особливих ілюзій краще не плекати.

Рід діяльності та здібності Ути, яка своїм співом буквально може впливати на реальність, знайшли відбиток і в жанрі фільму. Так, «Ван-Піс: Червоний» — це все ще класична підліткова історія про пафосні битви, перемогу над собою та критичні обставини навколо. Але цього разу її розбавили численними елементами, які властиві насамперед мюзиклам.

Це не дивно, адже вся повнометражка — це якоюсь мірою двогодинний концерт Ути. Як у прямому розумінні, адже події розгортаються під час виступу співачки, так й у метафоричному. Адже кожна битва тут, сам розвиток історії — це музична вистава, феєрія у кращому її прояві. І вже заради цього варто йти на «Ван-Піс: Червоний», навіть якщо ви зовсім нічого не знаєте про першоджерело.

Багато моментів тут нагадує анімаційні кліпи найкращих японських (і не тільки) виконавців — і подібний рівень якості виробництва дозволити собі на сьогодні може лише «Ван-Піс». Можливо, виключно з технічного погляду повнометражка і програє роботам МАРРА, наприклад, «Магічній битві 0». Але натомість аніме підкуповує нетрадиційним використання класичних технік анімації та позамежним рівнем креативності чи не через сцену.

Подібне шоу найвищої якості дозволяє відволіктися від дещо перевантаженого сюжету. Автори ввели у «Ван-Піс: Червоний» багатьох героїв з основної серії, які ні на що особливо не впливають. Вони потрібні лише для того, щоб порадувати фанатів одним лише фактом своєї появи на екрані, а насправді історії ніяк не допомагають. Подібний калейдоскоп героїв у принципі часто зустрічається у повнометражках з аніме-серіалів, але раніше у «Ван-Пісу» майже завжди виходило уникати подібної перевантаженості. Мабуть, у змінах варто звинувачувати попередній фільм One Piece: Stampede, який також нагадував своєрідний «клуб для своїх» із героїв франшизи.

Ставка на елементи мюзиклу позитивно вплинула на музичну складову шоу. З місцевого саундтреку зробили повноцінний альбом-антологію, для роботи над яким покликали попрацювати вкрай популярних японських музикантів. Наприклад, композитора Савано Хіроюкі, відомого своєю музикою до «Атаки титанів». А поєднує всі композиції вокал співачки Ado, чий сильний голос стовідсотково западе вам у свідомість.

Дві години хронометражу фільму пролітають зовсім непомітно, настільки вдало у ньому складені майже всі елементи. Битви тут масштабні та пафосні, комедійних моментів достатньо, але й про драму автори не забули. Всі поєднуються у вкрай акуратних пропорціях, що при загальній динаміці історії приковує до екрана аж до самих титрів. А вже фансервісу тут взагалі тонни, фанатам «Ван-Піса» сподобається.

Окремо треба сказати кілька слів про прокат фільму в Україні, який вийшов щонайменше дивним. Жодний дистриб’ютор повнометражкою не займається, її показ — особиста ініціатива кінотеатрів. Тому показують «Ван-Піс: Червоний» лише у кінотеатрах мереж «Оскар» та «Сінема Сіті». Причому єдиним сеансом на день (не завжди на найзручніший час) і взагалі без будь-якої реклами.

Всі ми розуміємо, що похід у кінотеатри в Україні зараз — та ще екстремальна розвага. Але при цьому «Ван-Піс: Червоний» зумів зібрати практично повну залу, що велика рідкість для українського кінопрокату 2022 року. Так що якщо у вас є можливість (і сміливість) — обов’язково сходіть.

Disqus Comments Loading...