Рубрики ОглядиКіно

Рецензія на фільм «Кохання за викликом» / Good Luck to You, Leo Grande

Опубликовал
Денис Федорук

З 8 лютого в кінотеатрах стартував показ комедійної драми «Кохання за викликом». Стрічка дошкандибала до українського прокату більш ніж через два роки після світової прем’єри на кінофестивалі «Санденс». Фільм отримав загальне визнання від кінокритиків, а виконавиця головної ролі Емма Томпсон за свою роботу номінувалася на «Золотий глобус» та премію Британської кіноакадемії. У рецензії нижче розповідаємо, чим саме цей фільм завоював прихильність публіки.

«Кохання за викликом» / Good Luck to You, Leo Grande

Жанр секс-комедія, драма
Режисерка Софі Гайд
У ролях Емма Томпсон, Деріл Маккормак, Ізабелла Лафленд, Шарлотта Уер, Карина Лопес
Прем’єра кінотеатри
Рік випуску 2022
Сайт IMDb

В затишному готельному номері скромна на вигляд жінка років до 60 Ненсі Стоукс чекає на когось та явно нервує з цього приводу. А все тому, що вперше в житті вона вирішила скористатися послугами секс-працівника, зокрема, м’язистого красунчика з прекрасними очима, хорошими манерами та гарним ім’ям (несправжнім, звісно) Лео Гранде. Після смерті чоловіка, яка сталася два роки тому, Ненсі вирішила дати собі шанс нарешті дослідити власну сексуальність та спробувати все те, чого так і не зробила за 30 років подружнього життя.

Втім, цей задум здавався доцільним в думках героїні, а от на практиці все пішло не так. Ненсі постійно почувається некомфортно, не готова розкритися партнеру, відчуває сором і провину за таку свою неналежну поведінку. Ментальні блоки заважають їй розкріпоститися та отримати справжнє задоволення, від якого вона свідомо чи несвідомо відмовлялася все своє життя.

Курс-професія "Motion Designer" від Skvot.
Навчіться створювати 2D- та 3D-анімації у софтах After Effects, Cinema 4D та Octane Render. Протягом курсу ви створите 14 моушн-роликів, 2 з яких — для реального клієнта.
Детальніше про курс

Однак тихі інтимні розмови з розумним і привабливим молодим чоловіком дозволяють Ненсі почуватися безпечніше. Згодом ці сповідальні бесіди починають справляти терапевтичний ефект на обох, що і змінить їхні життя назавжди.

Секс-драмеді постановниці Софі Гайд та сценаристки Кеті Бренд «Кохання за викликом» пропонує глядачу маленьке сценарне диво, ледь не театральну постановку, що пропонує єдину локацію та усього двох виконавців. Спостерігати за тим, як незрівнянна Емма Томпсон та молодий ірландський актор Деріл Маккормак розігрують цей спектакль — суцільне задоволення.

Прикувати глядача до екрана авторкам вдається завдяки двом ключовим факторам — блискуче написаним, дотепним діалогам і не менш блискучому їх втіленню на екрані, досягнутому завдяки видатній роботі акторів.

Очевидно, що стрічка навряд чи спроможна відкрити глядачу якісь нові істини, але свої наративи вона промовляє впевнено. Зрештою, ніколи не пізно подивитися на себе під іншим кутом, відшукати у собі щось нове, спробувати те, на що не наважувався довгі роки. Завжди є місце відкриттям, нехай у декого це проявляється в бажанні зайнятися оральним сексом з представником найдавнішої професії.

Попри усю серйозність і дорослість заявлених тем, «Кохання за викликом» чудово працює на комедійному рівні. При цьому тут відбувається поступове, природне розкриття характерів персонажів. У підсумку ця драмедійна історія про живих людей не тільки веселить, а й викликає щирий глядацький відгук.

Персонаж Емми Томпсон ще з першого кадру справляє враження суворої вчительки літератури, яка в житті займалась сексом разів 9. А далі ці здогадки лише підтверджуються: вона дійсно вчителька, щоправда, викладає основи релігії.

А ще вона колись сварилася на своїх учениць за надто короткі спідниці. А ще має набір комплексів та дивується, як сучасні молоді жінки можуть почуватися настільки розкуто. А ще все своє подружнє життя обмежувалась одноманітним сексом в одній позі і навіть ніколи не відчувала оргазму. Цих «ще» буде багато, і копирсатися в них доволі цікаво.

Інша справа Лео Гранде — молодий, красивий, підтягнутий. Розкутий і готовий до підкорення нових вершин. Але й у нього не все так ідеально, як здається на перший погляд. Зустрічі з Ненсі йому потрібні не менше, ніж їй з ним. У результаті обидва дізнаються справжні імена одне одного, причому жінка розкриє своє сама. Цей символічний жест зірве ту маску суворої вчительки та означатиме новий погляд на саму себе, без жодного лушпиння.

«Кохання за викликом» — не легковажне, але легке оптимістичне кіно, яке справляє вкрай приємне враження. І нехай до фіналу початковий запал дещо згасає, не захопитися такою сміливою роллю Емми Томпсон, яка не побоялася оголитися в кадрі, та її взаємодією з партнером по знімальному майданчику рішуче неможливо. Здається, це ще не кінематографічний оргазм, але певний вид задоволення тут гарантований.

Disqus Comments Loading...