Рубрики Огляди

Рецензія на фільм «Маєток з привидами» / Haunted Mansion

Опубликовал
Никита Казимиров

Disney не вперше перетворює атракціони зі своїх парків на повнометражні фільми. Саме завдяки такому рішенню з’явилися «Пірати Карибського моря», які переросли в окрему кінофраншизу. У 2003 році Disney намагалася провернути щось подібне з «Маєтком з привидами», тому випустила однойменний фільм з Едді Мерфі. Тоді він не став хітом, але з роками думка аудиторії та критиків до нього пом’якшилася. Причому пом’якшилася достатньо, щоб у підсумку в Disney задумалися про рімейк. Тому новий «Маєток з привидами» вийшов на екрани у 2023 році. Розповідаємо в рецензії нижче, яким вийшов фільм.

«Маєток з привидами» / Haunted Mansion

Жанр комедійний хоррор
Режисер Джастін Сіміен
У ролях Розаріо Доусон, Лакіт Стенфілд, Тіффані Хеддіш, Оуен Вілсон, Денні ДеВіто, Джеймі Лі Кертіс, Джаред Лето, Чейз Діллон
Прем’єра кінотеатри
Рік виходу 2023
Сайт IMDb

Мати-одиначка Габбі (Розаріо Доусон) разом зі своїм дев’ятирічним сином Тревісом (Чейз Діллон) переїжджають у старий маєток, щоб спробувати почати тут нове життя. Але швидко з’ясовується, що жити тут практично неможливо через велику кількість привидів. Щоб позбутися їх, сім’я звертається по допомогу до вкрай екстравагантних людей, які разом утворюють дуже незвичайну команду з екзорцизму.

Онлайн-курс "Project Manager" від Laba.
Станьте проджектом, що вміє передбачати ризики наперед і доводити проєкт до результату, який хочуть замовники. Поділиться досвідом Павло Харіков, former Head of PMO в Kyivstar.
Програма курсу і реєстрація

Одразу скажемо, що від хоррорів тут лише зовнішні стилістичні елементи, тобто самі привиди та їхні витівки. Надмірно налякати вас тут ніхто не намагається, все-таки рейтинг у фільму PG-13, щоб подивитися його могли навіть діти (у супроводі батьків). Тому за атракціоном для ваших нервів іти до кінотеатру на «Маєток з привидами» не варто — нічого такого тут просто немає.

Натомість фільм намагається заманити плеядою яскравих і харизматичних акторів, для яких до того ж придумали цікаві та ексцентричні образи. Практично про кожного з них можна було б зняти окремий фільм. Проблема в тому, що сценарій не дає їм проявити себе повною мірою.

Зіркам «Маєтку з привидами» ніби дуже тісно всередині концепції фільму. За межами окремих сцен і кількох фраз не вийде сказати, що хоч хтось реалізує свій потенціал по максимуму.

Хімія між персонажами також ніяк не складається в єдине ціле. Через це іноді під час перегляду здається, що ви дивитеся колекцію гумористичних скетчів. Який не найгірші самі по собі, але в єдине ціле не зв’язуються.

Паралельно вам намагаються досить прямолінійно нав’язати ідеї сімейних цінностей, про які був і «Маєток з привидами» 2003 року. Але в старій версії це вийшло більш щиро і доречно. Рімейк відчувається надто нав’язливим у своїх спробах зробити вас добрішими й терпимішими до своїх близьких. Через це загалом непогані думки можуть так і не прижитися в головах глядачів.

Сама структура сценарію тут також хитка. Історія намагається оперувати одразу кількома сюжетними та часовими лініями, але в результаті їй не вдається довести жодну з них до кульмінації, яка залишила б після себе відчуття приємного задоволення. У фільмі вистачає подій, але часом під час перегляду забуваєш, як і чому тут усе потрібно. А це вже далеко не комплімент сценаристам.

Зате хто постарався на славу, так це відділ спецефектів і комп’ютерної графіки.

«Маєток з привидами» має чудовий вигляд. Місцеві ефекти не особливо вражають пафосом, але вони креативні та концептуально доповнюють загальну атмосферу історії. Тож ваші очі точно знайдуть для себе щось, чим можна помилуватися.

Шкода, що за межами візуальної краси «Маєток з привидами» не може дати нічого гідного. Це ефектний та гостроцікавий, але порожній за своєю суттю фільм, який не може навіть наблизитися до наповнення версії 2003 року.

Стає шкода всіх місцевих талановитих акторів, яким довелося взяти участь у створенні чогось настільки поверхневого і безідейного. Утім, Disney зі своїми грошима точно може дозволити собі щось подібне.

Перша частина «Піратів Карибського моря» зуміла перетворити атракціони з парків Disney на захопливу історію, сповнену своїх інтриг і сильних моментів. Новий «Маєток з привидами» — це такий самий атракціон, як і першоджерело. Яскравий і захопливий, але досить швидкоплинний. Це розвага «в моменті», що не залишає після себе нічого цінного. Як варіант ненав’язливого дозвілля — цілком підійде. Але нічого більше.

Disqus Comments Loading...