Рубрики Огляди

Рецензія на фільм «Мистецтво обману» / Sharper

Опубликовал
Денис Федорук

17 лютого Apple TV+ презентував трилер про аферистів «Мистецтво обману» з Джуліанною Мур та Себастіаном Стеном у головних ролях. Сценарій стрічки потрапив до так званого «Чорного списку» кращих сценаріїв 2020 року. В рецензії нижче розмірковуємо, наскільки вдало його реалізували та чи достатньо напруженим як для трилера вийшов цей фільм.

«Мистецтво обману» / Sharper

Жанр кримінальний трилер
Режисер Бенджамін Карон
У ролях Джуліанна Мур, Себастіан Стен, Джастіс Сміт, Бріана Міддлтон, Джон Літгоу
Прем’єра Apple TV+
Рік випуску 2023
Сайт IMDb 

Молодий чоловік на ім’я Том має власний книжковий магазинчик. Щодня він може тікати від нестерпної метушні галасливого Нью-Йорка у різноманітні вигадані світи, що існують виключно на сторінках численних книжок. Одного разу у порожню книгарню Тома навідується симпатична студентка Сандра, котра шукає подарунок для викладача.

Між молодими людьми зав’язується цікавий діалог. Стає очевидно, що це не остання їхня зустріч. Поступово розмови про дисертації на тему «Афроамериканський фемінізм у сучасній літературі» та спільне захоплення від примірника першого видання «Джейн Ейр» перетворюються на романтичний інтерес. Здається, що все відбувається наче у казці, і обидва знайшли своє істинне кохання.

Онлайн-курс "Створення текстів" від Skvot.
Великий практичний курс для розвитку скілів письма та створення історій, які хочеться перечитувати Результат курсу — портфоліо з 9 робіт та готовність братися за тексти будь-яких форматів.
Детальніше про курс

Та згодом метелики у животі героїв мають поступитися місцем головному болю, адже недолугий брат Сандри заборгував велику суму грошей якимось серйозним дядькам. Наївний Том не бачить іншого вибору, окрім як зняти 350 тисяч доларів з батьківського рахунку та заплатити здирникам. Хлопець віддає кошти коханій і після цього широкого жесту вона просто зникає.

При найближчому розгляді авторів «Мистецтва обману» стає очевидно, що працювали над ним люди, які встигли зарекомендувати себе в першу чергу як творці серіального контенту. Сценаристи Алессандро Танака та Браян Гейтвуд відомі як автори здебільшого комедійних проєктів, а постановник Бенджамін Карон доклав руку до таких надуспішних серіалів, як «Шерлок», «Корона» та «Андор».

Цього разу перші категорично відмовляються від будь-яких натяків на комедійну складову, а другий змушений працювати у форматі повного метру. Втім, від формату серіалів цій стрічці дісталася у спадок структура оповіді. Остання поділена на глави, кожна з яких ближче знайомить глядача з окремим персонажем та краще розкриває його характер та мотивацію. А разом з тим підвищує ставки та ще більше затягує у хитросплетіння сюжетних арок.

Творіння Карона розповідає про декількох затятих високопрофесійних аферистів, які у своїх нехороших діяннях роблять ставку на власні акторські здібності. І все це заради того, аби відкусити якнайбільший шмат пирога. Та в будь-який момент мисливець може стати жертвою і навпаки.

«Мистецтво обману» деякою мірою можна віднести до психологічного трилеру. Але стрічка позбавлена якогось глибокого психологізму, адже усі вчинки та поведінка кожного з героїв лежать на поверхні. Тому таке жанрове визначення буде не зовсім коректним. Скоріше це авантюристський трилер, який не стільки ставить собі за мету тримати у напрузі, скільки намагається постійно дурити глядача. Щоправда, йому це не завжди добре вдається.

Нелінійна структура оповіді покликана трохи спантеличити, щоб подальші твісти мали вау-ефект. Але не всі вони спрацьовують, а деякі виглядають надто передбачувано. Особливо це стосується фінального акту, про який більше не буде сказано жодного слова, щоб не зіпсувати вам перегляд спойлерами.

Якщо ж подивитися на стрічку в цілому, то виглядає вона як дійсно хороша і цікава історія, добре розіграна класними акторами та якісно поставлена. Рівень глядацької залученості тут помітно високий, адже з кожною наступною главою глядач дізнається про якісь нові подробиці. Завдяки цьому сюжет не тільки не провисає і постійно розвивається, а й дозволяє глянути на загальну історію під іншим кутом. Все це означає, що навіть неквапливий темп розповіді не дозволить засумувати.

Disqus Comments Loading...