Рубрики Огляди

Рецензія на книгу «Другу також варто придбати» Олега Сенцова

Опубликовал
Павло Чуйкін

Сьогодні знов говоримо про книжки. Та не про аби які, а про фантастику. І не просту, а українську. А ще й не від звичайного письменника, а й від режисера фільмів «Гамер», «Номери» та «Носоріг». Зараз він боронить нас від орків, а до цього чотири роки сидів в російській колонії в Якутії, де й написав цю книгу. Мова йде про Олега Сенцова та його фантастико-алегорічний роман про захоплення Землі прибульцями «Другу також варто придбати».

«Другу також варто придбати»

Автор Олег Сенцов
Видавництво Видавництво Старого Лева
Мова Українська
Обкладинка Тверда
Сторінок 560
Формат 130×200 мм
Ілюстрації Немає
Рік видання 2020
Сайт starylev.com.ua

США. Наші часи. Джим Гаррісон та його дружина Дебора живуть своїм звичайним життям, де він «каблук», а вона тримає їхні стосунки у постійному тонусі. Проте їх всесвіт ось-ось відійде у минуле, бо на Землю вдерлися інопланетяни — ящероподібні істоти на летючих кулях. Вони хочуть розкрити людству очі на «правду» та навернути планету на «праведне» життя без технологій та з близькостю до природи.

Прибульці буквально вирубили усю електрику на Землі та знищили економіку. Натомість роздають огидну позаземну їжу та розповсюджують пропаганду про «нове краще життя» та «погане минуле». А ще заохочують людей до співпраці, змушують їх доносити на сусідів, та розповсюджувати «істину», за що отримують бонуси та владу. Не забувають інопланетяни про концтабори для неблагонадійних, де охоронцями виступають люди.

Онлайн-курс "Директор з продажу" від Laba.
Як стратегічно впливати на дохід компанії, мотивувати сейлзів перевиконувати KPI та впроваджувати аналітику — навчить комерційний директор Laba з 12-річним досвідом у продажах.
Приєднатись до курсу

Джим та Дебора вирішують їхати зі свого занепалого міста в село, де зараз хоча б можна дістати їжу та знайти якусь роботу. А далі усе йде не за планом: Дебора вирішує поліпшити своє становище пожертвувавши чоловіком, а він розуміє, що прибульців та їх посіпак колаборантів треба знищувати.

Я сподіваюся загальний посил та натяк на певні реальні події з нашої сучасної історії ви зрозуміли. Окремо хочу відзначити автора та його долю. До та після російського вторгнення Сенцов знімав гарне кіно. Хто не дивився його згаданих вище «Гамера», «Номери» та «Носорога» дуже раджу.

Після анексії Криму у 2014-му режисера заарештували у Сімферополі, а у 2015 засудили на 20 років. Сенцов відсидів чотири роки в колонії на Якутії, де у 2017 році він й написав «Другу також варто придбати».

Напевно руські не помітили алегорії та їдкої сатири роману на самих себе, бо у 2019 році відредагований рукопис дозволили відправити на «волю». У 2020-му книга вийшла у «Видавництві Старого Лева».

У тому ж 2019 році Олега Сенцова обміняли та повернули в Україну. Зараз український режисер та письменник воює в найгарячіших точках, а недавно отримав поранення.

«Другу також варто придбати» — книга про зраду та колабораціонізм. Вона про маленьких людей та пропаганду, про боротьбу за правду та про те, що може статися, коли людина здається. Або, навпаки, наскільки ми стаємо сильнішими, коли вирішуємо боротися.

А ще це просто гарний фантастичний роман про інопланетян з бадьорим темпом оповіді. Тут є непогані наукові пояснення подіям, екшен, любов та гумор. Останнього навдивовижу багато, він сатиричний, що природно сприймається на фоні подій в романі.

«Другу також варто придбати» — гарно написаний твір, де є чудові персонажі, та класичний «шлях героя» з його ментальним зростанням та іншими позитивними надбаннями.

Все це підлаштовано під сатиру та наявні алегорії, але завдяки цьому читається твір цікаво та «проковтується» за декілька днів, попри немаленький обсяг у 560 сторінок.

Також мені сподобалася загальна якість видання. Книга має добротну тверду обкладинку з атмосферним та стильним оформленням. Папір жовтавий та приємний на дотик, а шрифт дуже зручний для довгих читацьких наскоків на книжку.

Disqus Comments Loading...