Огляди Огляди 16.07.2022 о 14:00 comment views icon

Рецензія на серіал «Оселя зла» / Resident Evil

Павло Чуйкін

Заступник головного редактора, керівник відділу оглядів

Після фіналу неоднозначної кіносаги «Оселя зла» від Пола Андерсона компанія Netflix та студія Constantin Film оголосили про перезавантаження серії Resident Evil у форматі серіалу. Шоураннером проєкту виступив Ендрю Дебб — один із продюсерів та сценаристів «Надприродного». На головні ролі взяли молодих чи маловідомих акторів, а найпопулярнішим із касту виявився Ленс Реддік («Джон Уік», «За гранню», Quantum Break). У рецензії нижче поділилися думкою з приводу серіалу та виставили свою оцінку.

3.5
Плюси: несподіване та незвичайне втілення відомих персонажів франшизи, поява багатьох монстрів з різних ігор серії, гарна акторська гра молодих втілень сестер Вескер, чудова акторська гра Ленса Реддіка, приємний та сучасний музичний супровід, місцями вдалий гумор
Мінуси: посередній сценарій, що постійно провисає, бляклі герої з непрописаною мотивацією, світ зомбі-апокаліпсису, в який не віриш, не страшні зомбі та інші монстри, посередня комп’ютерна графіка, слабкі декорації

«Оселя зла» / Resident Evil

Жанр фантастика, жахи, постапокаліпсис, бойовик
Режисер Бронвен Х’юз
У ролях Ленс Реддік, Елла Балінська, Тамара Смарт, Сієна Агудонг, Аделін Радолф, Паола Нуньєс
Реліз Netflix

Події нового серіалу «Оселя зла» розгортаються у двох часових відрізках. Перший показує 2022 рік. Вчений Альберт Вескер (Ленс Реддік) приїжджає до міста Нью-Раккун-Сіті з двома дочками Джейд (Тамара Смарт) та Біллі (Сієна Агудонг). Батько дівчаток розробляє наркотик під назвою «Щастя», який корпорація «Амбрела» планує виводити на масовий ринок. Друга сюжетна лінія переносить глядача у 2036 рік — у світ, де 14 років тому стався зомбі-апокаліпсис. Тут доросла Джейд Вескер (Елла Балінська) працює на Університет, досліджує поведінку зомбі та намагається знайти способи ними керувати.

Обитель Зла

Творці проєкт обрали зручний прийом подачі історії в кількох тимчасових відрізках. Це не тільки сильно збільшує рух сюжету, а й дозволяє залишати цікаві натяки, а також робити потужні кліффхенгери. З тим і іншим у серіалу все гаразд, зате погано з основою — сценарієм.

Головна історія нелогічна, абсурдна та наповнена роялями в кущах. Герої постійно приймають тупі рішення, які, природно, призводять до труднощів. Звичайно ж персонажі завжди повинні долати перешкоди, але тільки тому, що ті стоять на шляху їхньої мети. В «Оселі зла» проблеми виникають тому, що так треба і для того, щоб хоч якось рухати убогий сюжет.

Обитель Зла

До того ж автори не спромоглися прописати адекватні мотиви для дорослої Джейд Вескер, а все її оточення наповнене бляклими персонажами без передісторії та емоцій. Вони просто несподівано з’являються у кадрі, кажуть свої репліки та назавжди пропадають із сюжету.

Курс Full-stack developer від Mate academy.
Fullstack developer вміє працювати як з фронтендом, так і з бекендом сайта. Закінчуйте з нами курс Full-stack developer та отримуйте можливість гарно заробляти!
Отримати знижку на курс

Трохи кращі справи у часовій лінії 2022 року. Тутешні герої більш менш заможні й мотивовані, але і з логічністю їх дій також часто виникають проблеми. Тут більше яскравих персонажів, які запам’ятовуються та змушують співпереживати їм. Здається, дві сюжетні лінії писали різні сценаристи. Причому історію з 2036 року довірили недосвідченим авторам, які знайомі з жанром зомбі-апокаліпсису лише з чуток.

Обитель Зла

Через це у «Оселі зла» з’являється друга велика проблема — світ майбутнього зовсім неправдоподібний. У серіалі йдеться про те, що людей залишилося триста мільйонів, а зомбі шість мільярдів. При цьому герої майже без проблем пересуваються світом, їздять дорогами, ходять пішки та живуть у паршивих, але містах. А зомбі та інші монстри із серії ігор зустрічаються лише у певних локаціях і лише зрідка нападають на живих.

Більш менш правдоподібний кінець світу показаний тільки в першому епізоді, а далі світ з 2036 року нагадує жалюгідну і примітивну імітацію апокаліптичного розкладу майбутнього. Іноді здається, що творцям забракло бюджету на адекватні декорації та опрацювання всесвіту. А часом виникає відчуття, що справа не в грошах, а у відсутності таланту та нерозуміння того, що відбувається.

Обитель Зла

Третя проблема серіалу Resident Evil — він не лякає. Зовсім. Місцеві зомбі лише млява копія мертвяків із фільмів франшизи чи інших картин у цьому жанрі. А всі показані тут монстри, які творці взяли з ігор, просто непогано намальовані на комп’ютері, але не викликають жодного почуття страху чи дискомфорту. Навіть облаяна критиками «Оселя зла: Вітаємо у Раккун-Сіті» змогла кілька разів видати потужні моменти-страшилки, а про перший фільм Пола Андерсона й говорити не доводиться. Навіть останні та максимально абсурдні частини його кіносаги примудрялися хоч якось, але лякати глядача. А ось у нового серіалу це не виходить.

«Оселя зла» від Netflix — найгірша екранізація ігрової серії Capcom. Проєкт зовсім не вміє лякати глядача, у нього нелогічна блякла історія та дурні персонажі. Все це має мало спільного із відомими комп’ютерними іграми. Більшість епізодів автори начебто намагаються виправдати приналежність телешоу до всесвіту Resident Evil. Але якщо прибрати пару трійку вдалих посилань і незвичайно поданих відомих героїв, то перед нами постане пересічний науково-фантастичний серіал із претензією на горор, якому можна дати будь-яку назву. «Оселя зла» хоче бути страшним перезапуском серії, але за фактом це непоганий молодіжний серіал з гарною музикою та бездарним втіленням зомбі-апокаліпсису