Багато активних користувачів інтернету чудово знають, що таке проксі або VPN, але на ринку існують більш гнучкі, прості рішення для збереження анонімності.

У партнерському матеріалі із Bright Data поговоримо про популярну альтернативу модному сьогодні VPN – про резидентні проксі.

Партнер проєкту?
Резидентні проксі: простий спосіб відкрити доступ до будь-якого ресурсу в мережі

Що таке резидентні проксі

Якось мені знадобилася певна електронна книга для самоосвіти з однієї з онлайн-бібліотек США, які, як я згодом дізнався, блокують доступ до свого книжкового фонду з-за кордону. Американський VPN не зміг розв’язати цю проблему, на допомогу прийшли резидентні проксі США, які мають просунуте маскування.

Резидентне проксі – це сервер-посередник, через який ви взаємодієте з інтернетом із використанням IP-адреси, яку надає закордонний провайдер інтернет-послуг (ISP), а не центр оброблення даних, як це відбувається найчастіше. Кожен резидентний проксі має чітке фізичне розташування та виглядає для інтелектуальних систем цільової вебплатформи найчастіше як стандартне підключення користувача. Інакше кажучи, для зовнішнього спостерігача це звичайна «домашня» адреса з користувачем-обивателем за нею.

Говорячи прямо, у сучасному світі чимало соціальних мереж або великі платформи чудово бачать, хто ховається за звичайним проксі або за VPN, автоматично визначаючи це за низкою нюансів.

Коріння проблеми

Природа сучасного інтернету – глобальна спільнота. Останнім часом через різні політичні, правові чи технічні конфлікти провайдери багатьох країн блокують контент, тому доступ до нього можливий лише з певних країн чи регіонів. Вище я вже навів приклад з реального життя, коли регламент державних бібліотек США забороняє доступ до їхніх інтернет-ресурсів з-за меж країни.

Блокувати доступ можуть не тільки через ваше місцезнаходження, а й якщо виникають підозри в автоматизованому збиранні даних або спробах зламу. Іноді це може мати несподіваний характер – наприклад, існує безліч плагінів до WordPress, які дозволяють постити свої публікації автоматично в соціальні мережі, наприклад у Facebook. Ця соціальна мережа виявляє такі боти або скрипти, після чого вашу IP-адресу можуть заблокувати й ви не зможете більше отримати доступ до сайту.

Одним з ефективних способів обійти ці обмеження є грамотне використання резидентного проксі.

 

Галузі застосування

Резидентні проксі можуть використовуватися для маркетингових досліджень, автоматизації бізнесу, соціальних мереж, тестування на проникнення в мережу, роздрібної торгівлі, парсингу та для масової реєстрації акаунтів. Далі перерахую деякі галузі, де можна дійсно ефективно застосовувати це рішення:

  • Управління соціальними мережами. Ці проксі дозволяють користувачам керувати кількома акаунтами в соціальних мережах з різних місць світу, що дозволяє уникнути призупинення чи блокування роботи акаунту. Аналогічно на багатьох біржах заборонений мультиакаунтинг, що також легко обійти за допомогою цього рішення.
  • Аналіз ринку. Сучасні підприємства використовують проксі-сервери для автоматизованого збирання інформації про ринок (датасетів), такої як цінова інформація, поведінка клієнтів і тенденції розвитку товарів, що дозволяє приймати обґрунтовані рішення за допомогою Data Science.
  • Перевірка реклами. Рекламодавці використовують резидентні проксі-сервери, щоб перевірити, чи коректно відображається реклама та чи не діють не неї блокувальники реклами.
  • Розваги. Проксі-сервери можуть використовуватися для доступу до контенту з географічними обмеженнями, наприклад, потокових сервісів, телеканалів чи ігрових платформ, що дозволяє користувачам насолоджуватися улюбленими розвагами з будь-якої точки світу.

Базові відмінності від VPN

Порівняймо варіант з резидентним проксі з популярним VPN. Ось три важливі аргументи на користь проксі:

  • Швидкість. Проксі-сервери зазвичай швидші, тому що вони не шифрують увесь трафік, як це робить VPN. Вони також не вантажать ваш комп’ютер під час дешифрування трафіку на льоту. Це може бути важливим фактором для тих, хто шукає швидший доступ до вебсайтів.
  • Специфіка задач. Якщо вам потрібно обійти обмеження тільки для певних вебсайтів або програм, проксі дозволяє зробити це більш прицільно, ніяк не впливаючи на решту інтернет-трафіку. VPN, навпаки, перенаправляє весь трафік через сервер.
  • Простота налаштування. Проксі зазвичай легше настроїти й використовувати. Вони можуть бути ідеальним рішенням для тих, хто хоче швидко змінити свою IP-адресу без необхідності встановлювати додаткове системне програмне забезпечення.

Узагальнюючи сказане, проксі – це легше і гнучкіше рішення. До того ж у низці країн спостерігається «полювання» на VPN-рішення. Там їх блокують на рівні протоколу (що робить усі VPN неробочими). Проксі в цьому плані поки що залишаються в тіні та не привертають уваги держав, що в цілому робить це рішення надійнішим.

Просунуті варіанти проксі

Якщо вам цього мало, існує ще більший рівень анонімності, навіть як порівняти з резидентними проксі. Ці рішення дозволяють отримати доступ до будь-якого заблокованого контенту.

На відміну від звичайних проксі, які просто приховують ваш реальний IP за іншим IP, ротаційні резидентні проксі (rotating residential proxies), також відомі як проксі зі зворотним підключенням, приховують вас за пулом із проксі. Ці проксі динамічно змінюються між собою при кожній сесії або через регулярні проміжки часу, створюючи видимість різних користувачів і стираючи будь-який цифровий слід між підключеннями. Ну а для найскладніших випадків на основі проксі будуються просунуті інструменти на зразок Web Unlocker – сервісу автоматичного розблокування вебсайтів зі 100%-ю гарантією.

Як видно із цього огляду, Bright Data надає досить широкий спектр послуг у цій галузі для всіх, від новачка до професіонала, коли будь-хто охочий може легко підібрати щось, що підходить під індивідуальну специфіку та фінансові можливості.

Партнер проєкту?
Резидентні проксі: простий спосіб відкрити доступ до будь-якого ресурсу в мережі
Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: