Вікторія Драпєй шукала нову роботу: на той час у неї було багато досвіду в QA, але дівчина хотіла спробувати себе на новій позиції – Project Manager. Розглядаючи вакансії, побачила, що такого фахівця шукають у FAVBET Tech. «Я згадала, що в мене працюють там знайомі, розпитала їх про враження від колективу та роботи загалом і подала резюме», – розповідає Вікторія. Дівчину взяли в команду, і за декілька років вона зробила хорошу кар’єру – спочатку була Project Manager, потім стала Program Manager і ще пізніше – Delivery Manager.

У партнерському матеріалі MC.today поспілкувався з Delivery Manager Вікторією Драпєй і дізнався, як можна розвиватись у компанії. 

Як влаштована робота в компанії

У FAVBET Tech намагаються створити всі умови для продуктивної праці, розповідає Delivery Manager Вікторія Драпєй: «Якщо вам чогось не вистачає для роботи, просто озвучуєте це. Компанія може оплатити потрібний тренінг чи придбати новий інструмент, якщо у вас є чітка аргументація, навіщо вам це потрібно».

Сама Вікторія налагоджує ефективні процеси в командах розробників, узгоджує очікування клієнтів і забезпечує вчасне доставлення продуктів кінцевим користувачам.

«Ми ніколи не намагаємося вирішувати щось за лідів команд, а лише підсвічуємо певні моменти, які хотілося б поліпшити. Коли команда починає працювати над реалізацією одного з поліпшень і бачить результат, питання швидко вирішується».

author avatar

Вікторія Драпєй

Delivery Manager

ЇЇ команда насамперед допомагає виявляти проблеми до того, як вони стануть критичними. Наприклад, коли необхідно розібратися, чому знизилася продуктивність або чому не вдалося вчасно виконати важливі завдання. Внутрішній аудит та аналіз метрик дозволяють зрозуміти, що квартальне планування зірвалося, бо замовник додав ще 10 нових важливих завдань, яких не було спочатку. 

«Аналізую статистику, ходжу на мітинги певної команди, спілкуюся із членами команди, щоб краще розуміти їхні проблеми й очікування», – розповідає Вікторія. Завдяки цьому вдається зрозуміти, де саме криється проблема. 

Вікторія розповідає, що відкрите спілкування допомагає налагоджувати процеси не лише із внутрішніми співробітниками, а й із замовниками. Згадує, як на початку роботи в компанії будувала комунікацію із клієнтами. Пояснювала, чим на цей час займається команда та з якими проблемами стикається. «Це мало дуже гарний результат: замовники почали краще розуміти, як відбувається робота над проєктом», – ділиться вона.

Яких фахівців чекають у FAVBET Tech

Щоб зростати в компанії, потрібно мати добре розвинуті комунікаційні навички, вміти конструктивно вирішувати конфлікти, самостійно виконувати завдання, прагнути до саморозвитку. І, звісно, мати хардскіли, відповідні до позиції. Наприклад, Project Manager вміє планувати роботу команди наперед, при цьому враховуючи різні ризики, як технічні, так і нетехнічні – наприклад, відключення світла. На позиції розробника необхідно знати технологічний стек, на якому йде розробка проєкту, а також за яким алгоритмом вона відбувається.

Під час наймання в компанії не зважають на вік потенційних кандидатів на посаду. Важливим є лише досвід або бажання розвиватися і працювати над поліпшенням продуктів компанії. Головне – емоційний інтелект, як людина справляється з різними ситуаціями, що можуть виникати у процесі роботи, як спілкується з іншими та виконує робочі завдання.

Вікторія згадує, що їй допомагали зростати такі якості, як відповідальність і прагнення довести завдання до кінця. «Головне – отримувати задоволення від того, що ти робиш. FAVBET Tech – це та ІТ-компанія, де немає місця для стереотипів», – підкреслює дівчина.

А ще в компанії дотримуються правила, що спілкування має бути ввічливим попри будь-що. «У нас комунікація побудована таким чином, що всі завжди вислухають, дадуть фідбек і підкажуть, як можна розв’язати проблему, навіть у стресових ситуаціях», – каже Вікторія.

Які можливості для розвитку надає компанія

У FAVBET Tech цілком реально зробити кар’єру від нижчої позиції до керівника. Так, один зі співробітників спочатку долучився до компанії як оператор контакт-центру. Але він щоденно намагався навчитись нового, розв’язувати проблеми максимально швидко і був дуже мотивованим та активним. 

Спочатку йому вдалось отримати позицію QA engineer, потім він доріс до middle, а далі взагалі став senior – і це лише за два роки. Зараз він працює вже як QA lead, а під його керівництвом восьмеро людей. 

Щоб мотивувати співробітників до розвитку, компанія регулярно запрошує фахівців, які проводять вебінари для команд і діляться важливою інформацією, що стане у пригоді під час повсякденної роботи. Також компанія частково компенсує навчання. Наприклад, співробітник може самостійно або разом з керівником вибрати курс, який, на його думку, допоможе розвинути хардскіли.

А ще керівники самі організовують постійне навчання своєї команди. Завдяки performance review і PDP (personal development plan), які проводять для співробітників, людям допомагають визначати можливі напрями для розвитку, ставлять цілі для професійного зростання. 

Всередині багатьох команд є практика knowledge sharing, коли ті, хто хоче поділитись знаннями, проводять презентацію або вебінар для співробітників і розповідають корисну інформацію – наприклад, з курсів, які нещодавно пройшли.

Вікторія підкреслює, що в компанії завжди залучають менторів для нових працівників, що проводять onboarding та обговорюють цілі на випробувальний період. Так людині зрозуміло, що від неї очікують. Наприкінці випробувального періоду колеги діляться відгуками про роботу нового працівника. 

Як компанія піклується про співробітників

FAVBET Tech завжди йде назустріч співробітникам, які роблять вимушену паузу в роботі. Наприклад, у компанії зберігають робочі місця за тими працівниками, які мобілізовані та служать у ЗСУ.

Також тут підтримують жінок, які йдуть у декрет, адже розуміють, що це важливий етап для співробітниць. За жінкою зберігають робоче місце та чекають на її повернення на роботу. Компанія також надає матеріальну допомогу після народження дитини.

Таких випадків було вже декілька: співробітниці повертаються і продовжують розвиватись як професіонали в компанії.

Вікторія згадує, що, коли вона завагітніла, умови роботи були дуже комфортними й усі ставились з розумінням:


«Я спокійно працювала до дев’ятого місяця. Чоловік вже казав, що не варто так багато працювати, а мені було неважко і подобалось. Якщо треба було відвідати лікаря, чи відійти кудись на певний час – команда підстраховувала, головним було попередити, що тебе не буде». 


Вікторія Драпєй

Delivery Manager

Як ще підтримують жінок

У FAVBET Tech взагалі звертають увагу на гендерну рівність: співвідношення в підрозділах приблизно 50/50. Тут багато жінок серед тестувальників і бізнес-аналітиків, у тому числі на менеджерських посадах. 

Співробітниці можуть орієнтуватись на описані вимоги та функціональні обов’язки, щоб  розвиватись як менеджери. 

А 2023 року FAVBET Tech став одним з перших партнерів програми Wtech & Friends. Заснована 2018 року, сьогодні Wtech є найбільшою глобальною спільнотою для жінок у tech-бізнесі, яка об’єднує понад 5 тис. учасниць у 17 країнах світу. Розвивати ком’юніті допомагає міжнародна команда з понад 50 волонтерок.

Програма Wtech & Friends допомагає жінкам отримувати більше можливостей в IT-сфері. Вона передбачає багатосторонню взаємодію FAVBET Tech і Wtech, спрямовану на підтримку жіночих ініціатив у tech-індустрії, впровадження освітніх і нетворкінг-проєктів. FAVBET Tech активно залучається до івентів спільноти в Україні та за кордоном.

Що допомагає підтримувати командний дух

Зараз співробітники переважно працюють онлайн, проте вони намагаються підтримувати неформальне спілкування.

Вікторія розповідає, що деякі її команди раз на два тижні організовують зустріч Five O’Clock Tea: люди збираються, щоб поспілкуватись на неробочі теми в неформальній атмосфері. У планах вчитися проводити онлайн-тимбілдінги і квести. 

Але головне, що допомагає бути в команді та відчувати себе її частиною, – це потік задач, каже дівчина. «У нас цікаво, всі зайняті роботою: завжди є нові задачі, цілі, драйв, виклики. І це дуже тримає в тонусі, особливо коли навколо тебе люди зі схожими цінностями, відповідальні і люблять те, чим займаються», – резюмує Вікторія.


Візуальне оформлення статті здійснено командою ITC.UA

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: