Роблю проєкти для замовників з 41 країни. Як я заробляю фрилансом уже 15 років і знаходжу клієнтів

Партнерський проєкт
Роблю проєкти для замовників з 41 країни. Як я заробляю фрилансом уже 15 років і знаходжу клієнтів
views icon

Роблю проєкти для замовників з 41 країни. Як я заробляю фрилансом уже 15 років і знаходжу клієнтів

Системний адміністратор Денис Бєлозоров з Києва вже 15 років працює на фрилансі. Перші клієнти приходили до нього завдяки сарафанному радіо, а зараз він робить проєкти для замовників із 41 країни світу. Денис зізнається: він міг би, як інші сисадміни, встановлювати піратське ПЗ й отримувати гонорари готівкою, але вирішив працювати легально, постійно опановує нові технології та завдяки цьому досяг успіху.

У партнерському проєкті із «‎‎ПриватБанком» Денис розповідає, як йому вдається заробляти фрилансом і не вигорати, як він знаходить клієнтів з усього світу і приймає платежі та як візити до слідчого у 20 років вплинули на його принципи роботи.

Партнер проєкту?
Роблю проєкти для замовників з 41 країни. Як я заробляю фрилансом уже 15 років і знаходжу клієнтів

Шлях до фрилансу

Комп’ютерами я захоплювався з дитинства. У 12 років потрапив у комп’ютерний гурток, навчився програмування та почав робити перші кроки як системний адміністратор. У 19 років я пішов працювати в комп’ютерний клуб. Одного разу туди прийшли співробітники ОБЕПу, які перевіряли, чи софт ліцензійний. Вони знайшли один встановлений піратський пакет Microsoft Office. Правоохоронці вилучили комп’ютер із цим софтом, а я був вимушений пару тижнів ходити до слідчого, де й дізнався про 176-у статтю Кримінального кодексу – порушення авторського права.

Роблю проєкти для замовників з 41 країни. Як я заробляю фрилансом уже 15 років і знаходжу клієнтів

Київський офіс Microsoft не став судитися з моїм босом через одну неліцензійну копію. За деякий час неофіційно дізнались, що ОБЕП прийшов до нас за наводкою клуба-конкурента. Але ця подія дуже вплинула на мене, я вирішив на власному прикладі довести, що можна працювати легально та дотримуватись авторських прав. Надалі багато клієнтів просили мене встановити піратські копії програм чи ігор, але я відмовлявся. Така позиція коштувала мені багатьох замовлень, але я все одно не зраджував свій принцип – працювати згідно із законом. Згодом це допомогло вийти взагалі на новий рівень проєктів і клієнтів. До того ж я міг звертатись напряму до техпідтримки Microsoft, Google та Apple у складних питаннях.

Я хотів отримати професію програміста, але мені не вистачило балів для вступу. Тому я вибрав радіоелектроніку, але не довчився і врешті-решт став працювати системним адміністратором. Встиг попрацювати в ЖЕКу, а також у філії міжнародної асоціації підприємців. Це був цікавий і повчальний досвід, хоча в якийсь момент я відчув вигорання. І саме після цього почав працювати на себе: пробував різні підробітки, зокрема, почав працювати комп’ютерним майстром та оформив ФОП.

Скільки можна заробляти

Від 2012 року я працюю онлайн. Перших клієнтів шукав за допомогою соціальних мереж і дощок оголошень. Проте значна частина замовників приходила завдяки рекомендаціям. Коли 2016 року переїхав у Київ, я почав активно використовувати Google Business – сервіс, у якому розміщується інформація про компанію для користувачів пошукової системи та навігатора Google Maps. А чотири роки тому я створив новий сайт і почав просувати послуги під брендом Sysadmin.Online.

І хоча я не використовую фриланс-біржі на кшталт Upwork, за ці роки в мене з’явилися клієнти вже у 41 країні. В основному це невеликі підприємства або люди, яким потрібна допомога з комп’ютерами чи сайтами. Більшість із них потребують одноразової допомоги, але десь 30–60% клієнтів є постійними. Типові завдання системного адміністратора на фрилансі – це технічна підтримка, налаштування ноутбуків, техніки і програм, робота з хостингами та сайтами, налаштуванням роботи імейл і розсилки.

Роблю проєкти для замовників з 41 країни. Як я заробляю фрилансом уже 15 років і знаходжу клієнтів

Вартість послуг для клієнтів за кордоном становить $20–25 за годину, а для замовників в Україні – 700–750 грн за годину. Скільки заробляє сисадмін на фрилансі? Торік мій оберт становив близько 300 тис. грн при неповному робочому дні, багато часу приділяв навчанню і здобув сертифікацію Google IT Support. До повномасштабного вторгнення ситуація була кращою, наприклад, 2021 року цифра доходила до 500 тис. грн. Оскільки я працюю легально, то всі цифри можу підтвердити податковими звітами.

Як я веду свій бізнес

У мене відкритий ФОП. Як сплачувати податки й отримувати платежі, я розібрався самостійно. Дуже допомагає сервіс Taxer.ua завдяки їхньому податковому календарю, нагадуванням на імейл і зручній формі подання звітів. У мене рахунки в декількох банках, але основний у «‎ПриватБанку»‎ – через дуже зручний клієнт-банк. Тут я користуюсь тарифом IT Expert, який коштує 50 грн на місяць. Проте, якщо витрати за особистими картками «‎ПриватБанку»‎ перевищують 5 тис. грн, тариф стає безплатним. Крім того, я під’єднав у «‎ПриватБанку»‎ послугу SMS-оповіщень про рух коштів на картках і ФОП-рахунку за 40 грн на місяць, так мені зручніше відстежувати фінансові операції.

У «‎ПриватБанку»‎ дуже зручне проведення контрактів. Коли я працюю зі SWIFT-переказами, я просто сканую та відправляю документи, і буквально за день-два всі платежі проводяться.

Роблю проєкти для замовників з 41 країни. Як я заробляю фрилансом уже 15 років і знаходжу клієнтів

Я знаю, що у «‎ПриватБанку»‎ гарні умови для тих, хто працює з валютою. Але останні роки мені валюту виводити не доводиться. Уся оплата, навіть з-за кордону, надходить мені у гривнях. Для отримання оплати з інших країн я від 2012 року користуюсь інтернет-еквайрингом через інвойсинг, така послуга є в деяких українських платіжних системах. Я створюю рахунок в особистому кабінеті, а потім надсилаю клієнту посилання на сторінку оплати. Клієнт розраховується, я майже миттєво отримую сповіщення про це на мій імейл. Наступного банківського дня оплата зараховується на мій підприємницький рахунок. Статус оплати рахунків я також можу переглянути в кабінеті платіжної системи.

IT Expert – спеціальний тариф «‎ПриватБанку»‎ для IT-фахівців, зареєстрованих як ФОП. Однією із ключових переваг тарифу є продовжена торгова сесія, яка дає можливість продавати валюту у зручний час майже цілодобово. Також відсутні додаткові комісії за обмін валюти. Обмеження по сумі: до $20 тис. в еквіваленті.

Для ІТ-підприємців, які тільки починають працювати у сфері зовнішньоекономічної діяльності, «‎ПриватБанк»‎ пропонує консультації, які допоможуть розібратися в нюансах роботи з іноземними клієнтами й оптимізувати валютні операції.

Для тих, хто співпрацює з Google, Apple, Upwork, працює спрощена система валютного контролю. При першому зарахуванні валюти на рахунок достатньо передати в банк лист про договір-оферту за наданим шаблоном. Далі все відбувається автоматично.

Відкрити рахунок можна безплатно за спрощеною процедурою, яка займає всього п’ять хвилин, у будь-якому відділенні банку або онлайн.

Переваги та недоліки роботи на себе

Основним плюсом фрилансу для мене є те, що я сам відповідаю за свій дохід. Ще мені подобається, що я маю змогу гнучко керувати часом і проєктами та вибирати клієнтів.

Але робота фрилансера – це не тільки плюси, недоліків також вистачає. Ти сам себе забезпечуєш технікою, займаєшся своїми бізнес-процесами та залученням клієнтів, а також у тебе немає страховки та лікарняних.

Роблю проєкти для замовників з 41 країни. Як я заробляю фрилансом уже 15 років і знаходжу клієнтів

Існує також думка, що фрилансери можуть відставати у професійному розвитку, бо в компаніях більше цікавих викликів і завдань. Я певною мірою погоджуюся із цим. Наприклад, для сисадміна деякі технології доступні лише у великому бізнесі, тоді як малий ними не користується. Щоб розвиватися, я вибираю різних клієнтів і завдання, опановую нові технології, відвідую професійні заходи. Крім того, я регулярно проходжу різноманітні курси.

Наявність сертифікатів допомагає залучати іноземних клієнтів і привертає увагу ейчарів у LinkedIn. Але, щоб я погодився працювати в компанії, потрібно, щоб зійшлося декілька факторів: цікава ніша, гарний колектив, можливість професійного розвитку і, звісно, платня.

Що робити, щоб уникнути вигорання

Щоб працювати продуктивно та без вигорання, треба в першу чергу встановити чіткий графік і не перевантажувати себе. Особливо актуальним це стало під час повномасштабної війни, коли, наприклад, у травні минулого року повітряні тривоги лунали майже щоночі та не давали спокою. Лише коли я перелаштувався на ранній відхід до сну та ранній підйом, ситуація поліпшилася.

Зараз я намагаюсь працювати максимум до 9–10-ї години вечора, а лягати спати намагаюся не пізніше 11-ї. Початок мого робочого дня залежить від графіка, країни та різниці в часі із клієнтами: якщо знаю, що більшість із них доступні у другій половині дня, то починаю працювати пізніше. А перші пів дня я можу присвятити своїм справам.

Окрім сну важливими є регулярні прогулянки. Я намагаюся щодня гуляти принаймні годину. І, звісно, не можна забувати про здоров’я. Я стежу за ним, лікую зуби, проходжу регулярні медичні огляди, адже від стану тіла залежить моя працездатність.

Поради тим, хто хоче піти на фриланс

Я раджу переходити на фриланс тільки тоді, коли у вас є реальний потік клієнтів і впевненість у розвитку своєї справи. Буде добре, якщо на початку у вас буде фінансова підтримка.

Перше й найголовніше – це бути гарним фахівцем і дуже якісно робити проєкти. На другому місці навички комунікації та надійність. Слід реально дбати про клієнтів, вони це відчувають. Потрібні і знання з бізнесу: як досліджувати ринок, як залучати замовників. Треба розуміти, що є рентабельним, а що ні. Не забувайте брати у клієнтів відгуки про свою роботу.

Роблю проєкти для замовників з 41 країни. Як я заробляю фрилансом уже 15 років і знаходжу клієнтів

Важливо мати фінансову подушку, особливо в наш час. Відкладайте 10% власного прибутку щомісяця в резервний фонд і створіть фонд техніки, бо рано чи пізно її доведеться оновлювати.

Раджу оформлювати свою діяльність офіційно і сплачувати податки. Це дає доступ до співпраці з різними організаціями в Україні та за кордоном, можливість працювати із платіжними системами.

Усе це допоможе стабільніше почуватися та пережити складні часи, це я відчув на власному досвіді. І наостанок: обов’язково робіть резервні копії робочих даних і податкових звітів.

Партнер проєкту?
Роблю проєкти для замовників з 41 країни. Як я заробляю фрилансом уже 15 років і знаходжу клієнтів

 

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: