Насправді хмарні сервери в управлінні відчуваються і виглядають так само, як коли ви хоститься на звичайному фізичному сервері. І в тому, і в іншому випадку клієнт отримує віртуальний сервер, тобто імітацію фізичної машини, більш менш докладну, тобто з емуляцією “заліза” або без неї. Особливості розміщення відбиваються на надійності та продуктивності, а також на гнучкості в роботі.

Партнерский материал?

Як працює хмарний сервер

Звичайний хмарний сервер не розміщений на жодному конкретному комп’ютері, як це виходить із звичайними VPS. Його розгортають у хмарі, яка підтримується безліччю фізичних комп’ютерів, об’єднаних у так званий кластер. Дані при цьому зберігаються розподілено, тобто не в тому самому місці на фізичному диску.

Види хмарних сервісів:

  • Software as a Service, готова інфраструктура, яку практично не потрібно налаштовувати. За цим принципом працюють всі сервіси в GoogleDrive, Trello, Dropbox. Користувач підписується на використання хмари та використовує вбудовані сервіси;
  • Platform as a Service  – це зручні хмарні платформи для розробників, де є готові елементи для створення програм, репозиторії, місце для баз даних тощо. Вони теж використовуються за платною підпискою та в міру необхідності;
  • Infrastructure as a Service   – це якраз про віртуальні сервери, “залізо”, ПЗ та дисковий простір, які можна налаштовувати на свій смак, об’єднувати у власні віртуальні мережі тощо.

Що таке хмарний сервер VPS і як він працює?

Основні переваги хмарних серверів для бізнесу пов’язані з:

  • надійністю;
  • відмовостійкістю;
  • гнучкістю.

Всі вони випливають із принципу роботи хмарного сервера: він створюється у хмарі і гнучко споживає ресурси хмари, а не конкретної машини, стільки, скільки потрібно в той чи інший момент.

Чим хмара відрізняється від виділеного сервера на фізичному комп’ютері

З точки зору адміністрування все практично так само, як у вас є стандартний віртуальний виділений сервер на фізичній машині. Чим хмарний сервер відрізняється від звичайного VPS:

  • якщо щось трапляється з єдиним фізичним сервером, на якому розміщено віртуальний, то до виправлення неполадок віртуальний сервер буде недоступним. У хмарі навантаження, яке несла несправна машина, беруть він інші, тому воно стабільніше;
  • cloud vps дозволяє відбирати ресурси – трафік, пам’ять, дисковий простір – гнучко, стільки, скільки потрібно зараз. Наприклад, у момент пікових навантажень на сайт пропускну здатність можна збільшувати, а коли сервер не потрібен – просто вимикати його. При цьому оренда хмарних серверів дозволяє не передплачувати за певний обсяг ресурсів, як завжди буває зі звичайним VPS, а виставляти рахунки за фактично спожиті ресурси;
  • можна не обговорювати перехід з одного тарифного пакета на інший, а використовувати сервер скільки потрібно, змінюючи споживання реального часу.

Все це робить хмарний сервер привабливим для проектів, де часом потрібно швидко змінювати конфігурацію сервера, а передбачити складні навантаження. Гнучкі характеристики Cloud VPS добре підходять стартапам, розробникам, а також для бізнесу, у якого спостерігаються піки відвідуваності певного сезону або під час регулярних розпродажів.

При виборі важливо розуміти, що продуктивність VPS-сервера у хмарі залежить від якості фізичних серверів, які складають кластер хмар. Якщо сервер заздалегідь замовленої конфігурації із завданнями не справляється, можна швидко отримати додаткові ресурси з хмари.

Якщо ви маєте сумніви щодо того, наскільки для вашого проекту підходить саме хмарний сервер, варто розглянути провайдерів з певним тестовим періодом або можливістю пільгово повернути гроші протягом першого місяця.

Партнерский материал?

Це партнерський матеріал. Інформацію для цього матеріалу надав партнер.
Редакція відповідає за відповідність стилістики редакційним стандартам.
Замовити матеріал про вас у форматі PR-статті ви можете тут.

 

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: