Що таке хмарний сервер VPS і як він працює?

Опубликовал
Партнерский материал

Насправді хмарні сервери в управлінні відчуваються і виглядають так само, як коли ви хоститься на звичайному фізичному сервері. І в тому, і в іншому випадку клієнт отримує віртуальний сервер, тобто імітацію фізичної машини, більш менш докладну, тобто з емуляцією “заліза” або без неї. Особливості розміщення відбиваються на надійності та продуктивності, а також на гнучкості в роботі.

Партнерский материал?

Як працює хмарний сервер

Звичайний хмарний сервер не розміщений на жодному конкретному комп’ютері, як це виходить із звичайними VPS. Його розгортають у хмарі, яка підтримується безліччю фізичних комп’ютерів, об’єднаних у так званий кластер. Дані при цьому зберігаються розподілено, тобто не в тому самому місці на фізичному диску.

Види хмарних сервісів:

  • Software as a Service, готова інфраструктура, яку практично не потрібно налаштовувати. За цим принципом працюють всі сервіси в GoogleDrive, Trello, Dropbox. Користувач підписується на використання хмари та використовує вбудовані сервіси;
  • Platform as a Service – це зручні хмарні платформи для розробників, де є готові елементи для створення програм, репозиторії, місце для баз даних тощо. Вони теж використовуються за платною підпискою та в міру необхідності;
  • Infrastructure as a Service   – це якраз про віртуальні сервери, “залізо”, ПЗ та дисковий простір, які можна налаштовувати на свій смак, об’єднувати у власні віртуальні мережі тощо.

Основні переваги хмарних серверів для бізнесу пов’язані з:

  • надійністю;
  • відмовостійкістю;
  • гнучкістю.

Всі вони випливають із принципу роботи хмарного сервера: він створюється у хмарі і гнучко споживає ресурси хмари, а не конкретної машини, стільки, скільки потрібно в той чи інший момент.

Чим хмара відрізняється від виділеного сервера на фізичному комп’ютері

З точки зору адміністрування все практично так само, як у вас є стандартний віртуальний виділений сервер на фізичній машині. Чим хмарний сервер відрізняється від звичайного VPS:

  • якщо щось трапляється з єдиним фізичним сервером, на якому розміщено віртуальний, то до виправлення неполадок віртуальний сервер буде недоступним. У хмарі навантаження, яке несла несправна машина, беруть він інші, тому воно стабільніше;
  • cloud vps дозволяє відбирати ресурси – трафік, пам’ять, дисковий простір – гнучко, стільки, скільки потрібно зараз. Наприклад, у момент пікових навантажень на сайт пропускну здатність можна збільшувати, а коли сервер не потрібен – просто вимикати його. При цьому оренда хмарних серверів дозволяє не передплачувати за певний обсяг ресурсів, як завжди буває зі звичайним VPS, а виставляти рахунки за фактично спожиті ресурси;
  • можна не обговорювати перехід з одного тарифного пакета на інший, а використовувати сервер скільки потрібно, змінюючи споживання реального часу.

Все це робить хмарний сервер привабливим для проектів, де часом потрібно швидко змінювати конфігурацію сервера, а передбачити складні навантаження. Гнучкі характеристики Cloud VPS добре підходять стартапам, розробникам, а також для бізнесу, у якого спостерігаються піки відвідуваності певного сезону або під час регулярних розпродажів.

При виборі важливо розуміти, що продуктивність VPS-сервера у хмарі залежить від якості фізичних серверів, які складають кластер хмар. Якщо сервер заздалегідь замовленої конфігурації із завданнями не справляється, можна швидко отримати додаткові ресурси з хмари.

Якщо ви маєте сумніви щодо того, наскільки для вашого проекту підходить саме хмарний сервер, варто розглянути провайдерів з певним тестовим періодом або можливістю пільгово повернути гроші протягом першого місяця.

Партнерский материал?
Disqus Comments Loading...