Рубрики Military TechСтатті

Starlink у росіян на фронті: як використовують і «глушать» зв’язок ЗСУ, та що з цим можна зробити

Опубликовал
Андрей Русанов

З 2023 року з’явилося багато даних про використання інтернету Starlink російськими окупантами вздовж лінії фронту. Також вони намагаються придушувати зв’язок через Starlink у підрозділів Сил оборони України. Опираючись на дані та висновки експертів спробуємо розібратися, наскільки це масштабні проблеми, де росіяни беруть комплекти, як дізнатися про придушення популярного супутникового зв’язку та протидіяти йому.

Проблеми зі Starlink у ЗСУ

Українські військові на лінії фронту стали помічати погіршення зв’язку Starlink. Це пов’язують зі спробами росіян придушувати зв’язок за допомогою РЕБ або з використанням Starlink росіянами, що створює додаткове навантаження на супутники — термінали Starlink помітили на позиціях росіян. Останню версію роз’яснює український інженер Олег Кутков, котрий займається Starlink для Сил оборони України:

«Щодо якості зв’язку. Це банальне перенасичення зони терміналами. Повторюся, що приблизний діаметр стільника – 20 км. У цьому стільнику всі термінали сидять на одному каналі та під одним планувальником з боку супутника. Як наші, так і не наші. Зараз в одній зоні сконцентрована просто неймовірна кількість терміналів, що система банально не вигрібає. SpaceX вже думають над варіантами вирішення проблеми».

За його словами, у межах одного невеликого стільника мережі або неможливо, або технічно складно розрізнити, чий термінал використовується та дистанційно вимкнути лише непотрібні.

Онлайн-курс "QA Automation" від robot_dreams.
Це 70% практики, 30% теорії та проєкт у портфоліо.Навчіться запускати перевірку сотень опцій одночасно, натиснувши лише одну кнопку.
Детальніше про курс

Український військовий, а також експерт зі зв’язку та засобів РЕБ Сергій «Флеш» Бескрестнов також підтверджує проблеми зі Starlink на фронті, але зазначає, що вони, ніби-то, вже минули. Він також говорить про велике навантаження на супутники та про придушення Starlink росіянами:

«Пригнічення вхідного тракту Старлінков на частоті приймання. Про останній я писав кілька разів: це можна робити з висоти на сотні метрів. Наявність такої перешкоди визначається аналізатором спектра, але такі прилади (настільки висока частота) велика рідкість на фронті. Ну і нарешті занадто велике навантаження на супутники з однієї території. Наразі з’ясовується, що противник на ЛБЗ теж застосовує Старлінк. Їхнє додаткове навантаження супутників явно не входить у наші плани».

Співробітник Гудзонівського інституту Браян Кларк вказує на можливість росіян надавати хибний сигнал GPS для термінала Starlink, щоб змусити його «думати», що користувач знаходиться на території, підконтрольній Україні або іншій, де працює послуга компанії.

Спроможності росії придушувати Starlink

Від початку відкритого збройного протистояння росія намагається перешкодити Україні у використанні зв’язку. Російські засоби РЕБ перешкоджають роботі Starlink, а також GPS-наведенню українських бомб та безпілотників.

Проте це не така проста справа. Сигнали Starlink потужні та концентровані, оскільки супутники працюють на набагато меншій висоті, ніж геостаціонарні, за даними компанії. Оскільки супутники Starlink знаходяться ближче до Землі, затримка між дією користувача та відповіддю мережі менша.

Браян Віден, головний програмний директор некомерційної організації Secure World Foundation, прокоментував спроби «глушити» Starlink. Сигнали сервісу набагато складніше заглушити в контексті радіоелектронної війни. Також російським хакерам поки що не вдалося зламати Starlink, додав він. Хоча існує дуже мало відкритих даних про електронні атаки росії на Starlink, її зусилля, здається, не принесли великого успіху. Цю думку підтверджують інші експерти. Водночас у квітні 2022 року SpaceX зазнала кібератаки зі спробою придушити зв’язок, яку вдалося відбити оновленням програмного забезпечення.

Відомо про використання росіянами проти Starlink автомобільної станції перешкод Р-330Ж «Житель» та системи придушення супутників зв’язку «Биліна-ММ». Вони мають встановлені на вантажівці антени, які передають сигнали високої потужності для насичення всіх приймачів, налаштованих на частоти Starlink.

Згідно з секретним документом розвідки США, отриманим Washington Post минулого року, Росія протягом кількох місяців тестувала свої системи радіоелектронної боротьби «Тобол», сподіваючись перешкодити сигналам Starlink.

Як дізнатися про придушення Starlink і протидіяти

Сергій «Флеш» радить простий, але не завжди можливий спосіб дізнатися, чи придушують росіяни Starlink, та навіть покращити зв’язок у деяких випадках:

«Хочете зрозуміти у чому справа? Під час виникнення проблем закопуйте Старлінк мінімум по груди, при цьому яма має бути широка (пару метрів). Якщо проблема не зникала, місцевий РЕБ та противник тут ні до чого».

Експерт каже, що росіяни «глушать» GPS, що погіршує роботу Starlink: обладнання довго шукає мережу, з’єднання часто обривається, швидкість втрачається. Розробники мережі додали у налаштування термінала спеціальну функцію для подібних випадків. Щоб покращити з’єднання, необхідно відкрити застосунок Starlink, знизу меню обрати Advanced, обрати Debug data та увімкнути налаштування Use Starlink Position. Тоді Starlink вимикає GPS та синхронізується за власними супутниками. Втім, це потрібно робити кожен раз після перезапуску термінала.

Також існує застосунок Star Debug українського розробника Ігоря Литвиненка. Він дозволяє обрати опцію «Ігнорувати GPS» для термінала. Це треба робити після підключення до мережі, а переміщення термінала призводить до розриву зв’язку. Мережа Starlink може бути використана для геопозиціювання термінала, але це більш складно та займає час.

«Глушити» ж російський Starlink за допомогою РЕБ у подібних випадках може вийти боком для власного зв’язку з означених причин, тому більш доцільно знаходити та знищувати російські термінали. Про це каже офіцер ЗСУ Мирослав Гай. Правильне вимкнення Starlink россіян виглядає так:

Використання Starlink росіянами

Сергій «Флеш» підтверджує технічну можливість використання росіянами Starlink на лінії фронту. Про це говорить офіційна карта покриття на сайті SpaceX. На ній можна бачити, що покриття розповсюджується на окупований південь України (окрім Криму) та на сход (крім раніше окупованих терористичними організаціями «ДНР» та «ЛНР» територій).

За наявності технічної можливості ніщо не заважає росіянам під’єднуватися до Starlink на цих територіях. Щобільше, впритул до лінії фронту фактично нема можливості відрізнити українські термінали, надані волонтерами, від контрабандних російських. Для підключення необхідно мати комплект Starlink та реєстраційні дані – росіяни не можуть реєструвати Starlink на себе, послуга не працює в росії.

«Пам’ятайте, я вам уже розповідав інформацію із закритих пабліків, що росіяни використовують Старлінк на півдні. Вчора до наших ЗМІ потрапила інформація, що росіяни купили велику партію «Старлінків» у Дубаї. Точність інформації має перевіряти наша розвідка, але я цілком припускаю цей варіант», — пише Бескрестнов.

Чутки про масову закупівлю росіянами Starlink в Дубаї висловлювалися українськими військовими у соціальних мережах. Втім, фактичних підтверджено ця інформація не отримала.

Звідки Starlink у росіян

Ілон Маск назвав чутки у пресі про продаж Starlink росії «фальшивими новинами». Наскільки відомо власнику SpaceX, комплекти Starlink не продаються до росії прямо чи опосередковано.

Раніше SpaceX заперечила будь-яку співпрацю з рф. У компанії кажуть, що не ведуть жодних справ з російськими військовими чи урядом, сервіс Starlink неактивний у цій країні та не працюватиме.

Сервіс та обладнання Starlink ніколи не продавалися до Росії. Ті російські продавці, які пропонують Starlink, вводять клієнтів у оману. Також компанія зазначає, що сервіс не працює у Дубаї, відповідні комплекти не можна там придбати. SpaceX деактивує термінали, якщо дізнається про їхнє використання з порушенням санкцій.

Чутки про масову закупівлю росіянами «Старлінків» через Дубай з’явилися у повідомленнях військових. Експерти також цитували їх, посилаючись на чисельні повідомлення та закриті військові чати. Проте якихось прямих доказів цьому твердженню наразі у публічному просторі немає.

Зазначена інформація говорить про нелегальне використання Starlink російськими військами на окупованих територіях України, де є покриття. Ймовірно, для користування сервісом залучають європейські чи, можливо, навіть українські акаунти. Використання наразі обмежене лінією фронту. Про це розповідає той самий «Флеш»:

«Вони працюють через європейські або інші облікові записи. Ми нічого з цим зробити не зможемо. Масштабно це швидше за все не буде. Де знайти стільки європейців, які ризикують нажити собі проблеми?»

Один з російських Telegram-каналів фактично підтвердив шлях придбання акаунтів Starlink у Європі – росіяни шукають охочих до легких грошей та «не розумних» європейців, щоб ті реєстрували акаунти на себе:

«Ниття опонентів на тему «де знайти стільки європейських користувачів, згодних зареєструвати на себе старлінк для РФ» критично безглузде. Дропи є скрізь. Так-так, у Європі теж є не розумні громадяни, які шукають віддалену роботу без навичок. На «Старлінки» вистачить із гіркою».

Фактично, росіяни багато в чому повторюють тактику украхнських волонтерів, яки розшкукують та закуповують термінали Starlink будь-якими доступними спсобами.

Небезпека використання Starlink росіянами та дії України

Те ж джерело підтверджує, що Starlink у руках росіян представляє дійсно велику небезпеку. Один зі змальованих сценаріїв ставить під загрозу торгові постачання через порти України, які налагодилися минулого року:

«…Старлінк – це наріжний камінь цілого ряду озброєнь. Наприклад, морських дронів і тих самих Яг. Знявши блокування, ми отримуємо можливість радувати Одесу і судна, що шастають там, не привертаючи уваги санітарів».

Головне управління розвідки Міноборони України підтверджує наявність Starlink у росіян на фронті, контрабандні шляхи постачання та вільний незаконний продаж комплектів та акаунтів у рф:

«Росія продовжує працювати через так званий паралельний імпорт, по суті, контрабанду. І так, через треті країни. Ми не будемо називати конкретні країни, і інформація ця потребує уточнення, але Starlink у вільному продажу на території РФ на відкритих онлайн-майданчиках», – представник ГУР МО Андрій Юсов.

За даними ГУР, використання військовими рф Starlink стало більш системним – на ці засоби зв’язку «робиться ставка». Україна ж намагається протистояти цьому явищу, у тому числі технічними засобами, деталі яких у ГУР не розкривають. Також представник розвідки наголосив, що «ніхто не стверджує» про офіційне постачання Starlink до росії – мова йде саме про контрабанду.

Тож, Starlink у росіян є, термінали та акаунти постачаються контрабандою у достатньо великій кількості, вони працюють як мінімум на деяких окупованих територіях. Використання Starlink окупантами дає перевагу їм та заважає зв’язку ЗСУ на лінії зіткнення. Також росіяни роблять спроби «глушити» українські термінали, проте в деяких випадках цьому можна запобігти. Українська розвідка вивчає ситуацію та розробляє засоби її розв’язання.

Disqus Comments Loading...