Рубрики Military TechСтатті

Сучасна війна на воді: човни, мінісубмарини та морські дрони

Опубликовал
Ирина Тесленко

У ніч з 31 січня на 1 лютого ГУР провели успішну операцію та знищили ракетний катер «Івановєц» Чорноморського флоту. Вартість знищеного судна варіюється від 60 до 70 мільйонів доларів, а екіпаж складається з 40 осіб. Це один з багатьох морських трофеїв під час повномасштабної війни з росією. А завдяки новим розробкам кількість суден ворожого флоту буде лише скорочуватися. Далі розповідаємо як воюють сучасні армії на воді, з чого складається флот і який досвід має українська армія. 

Історія морських боїв

Проведення військових операцій на суші та воді мають сильні відмінності. По-перше, на суші військові діють у різній місцевості при різному рельєфі (пустеля, гори, ліси). Залежно від цього обирають і необхідну техніку, і засоби маскування, а от на воді операції проводяться на великих відкритих просторах. Це збільшує вразливість від атак як з повітря, так і від підводних ворожих сил. Попри відмінності, людство вчилось воювати в будь-яких умовах, а тому історія знає багато великих битв, а географія деяких країн зробила їх лідерами у військово-морській сфері. 

Наприклад Велика Британія має довгу та визначну історію флоту, який за часи імперії був одним з найбільших у світі. Саме британський флот відігрівав колосальну роль в історії Європи, беручи участь у великих морських битвах як Трафальгарська 1805 року. Під час Першої світової Британія неодноразово демонструвала домінування у морі, адже виграла у німців Фолклендський бій і вийшла без поразки з найбільшої у світовій історії морської битви, яка відома під назвою Ютландська. У ній брало участь 249 бойових кораблів з обох сторін, а сама битва тривала з 31 травня по 1 червня 1916 року. 

На сьогодні найбільш технологічно розвиненим флотом називають сили Сполучених Штатів, які після Другої світової війни вважаються ключовим гравцем на світовій морській арені. За порівнянням експертів, весь Чорноморський флот ворога дорівнює потужності одного американського есмінця, яких наразі налічується близько 70 штук типу Arleigh Burke. У сучасній історії морські операції проводяться у різних частинах світу. Наприклад в операції  НАТО «Океанський щит» в Аденській затоці, яка була націлена на протидію піратам, участь брав навіть український фрегат «Гетьман Сагайдачний» у 2009 році.

Основи Python для школярів від Ithillel.
Відкрийте для вашої дитини захопливий світ програмування з нашим онлайн-курсом "Програмування Python для школярів". Ми вивчимо основи програмування на прикладі мови Python, надаючи зрозумілі пояснення та цікаві практичні завдання.
Зареєструватися

Під час повномасштабного вторгнення Сили оборони України також проводять успішні операції проти ворога, за даними ЗМІ лише за 2023 рік було знищено шість кораблів і катерів Чорноморського флоту, а найбільш цінною втратою для ворога стала ліквідація крейсера «Москва» навесні 2022 року. Тоді флагман російського флоту був уражений ракетами українського виробництва «Нептун» і пішов на дно під час спроби буксування.

Важливо зазначити, що втрата «Москви» є не тільки важливою воєнною перемогою, а й символічною подією для світової історії, адже знищення корабля такого рівня востаннє сталося у 1982 році під час збройного протистояння Британії та Аргентини, коли королівський флот знищив аргентинський крейсер «Генерал Бельграно». А також це стало першою великою втратою флоту саме для росіян з 1941 року, коли німецькі бомбардувальники знищили лінкор «Марат». 

Іншими великими трофеями українських сил стали великий десантний корабель «Минск», «Новочеркасск», підводний човен «Ростов-на-Дону», малий ракетний корабель «Аскольд» і вже згаданий раніше ракетний катер «Івановєц». За словами Міністра оборони Великої Британії лише за чотири місяці 2023 року було знищено 20% Чорноморського флоту. 

Сучасна зброя

У морських операціях від військових дій на суші відрізняється не тільки логістика чи забезпечення сил, а й засоби, які використовують військові. На сьогодні сучасні армії володіють потужним арсеналом та будують різні типи суден.

Наприклад авіаносці та крейсери використовуються як бази для морської авіації та несуть бойове чергування у різних частинах океанів. Ракетні есмінці та фрегати працюють платформами для ракетних систем і здатні уражати різні цілі.

Наприклад Сполучені Штати Америки здійснюють перекидання великих авіаносців ближче до берегів Ізраїлю після нападу на країну бойовиками ХАМАС 7 жовтня.  

Меншими, але не менш важливими на службі виступають корвети та катери. Це більш швидкісні судна, які також переносять озброєння та виконують різні місії патрулювання та охорони. Важливо, що військові здатні діяти не лише на, а й під водою, адже до складу сучасних морських сил входять підводні човни, які використовуються для розвідки та активної боротьби. 

У  технологічному полі цікавишим залишається створення маленьких підводних човнів. Про мінісубмарини доволі довго точаться дискусії, наприклад ще у 2018 році Британія виділила кошти на придбання подібних апаратів від Teledyne Brown Engineering — американської компанії, яка виготовляє субмарини для морських котиків США. 

У Франції на озброєнні використовуються підводні човни типу Scorpene. Це спільна розробка Франції та Іспанії — дизель-електричний ударний підводний човен, який ідеально підходить для виконання оперативних задач. Вважається достатньо витривалим і адаптованим для операцій на мілководді, виконує весь спектр місій як для наступальних дій, так і збору розвідданих.

Над морськими безпілотними апаратами також активно працює military-tech. У Міжнародному інституті стратегічних досліджень (IISS) стверджують, що у світі станом на 2023 рік налічується 134 типи морських БпЛА (117 — серійні розробки, 17 — експериментальні, але придатні для операцій). У Стамбулі під час оборонної виставки IDEF 2023 компанія Dearsan продемонструвала цілу низку своїх проєктів — малий підводний човен LCSUB для висадки морського десанту, малу ударну субмарину HDA-700, малий підводний човен AMT SEAL SUB для Сил спеціальних операцій та безпілотний варіант під назвою XLUUV.

Всі подібні розробки є доволі інноваційними, однак готовим до комерційного замовлення виявились інші зразки дронів-камікадзе — ULAQ KAMA від турецької METEKSAN та ARES Shipyard. Сфера застосування цих дронів не обмежується у безпосередніх атаках на морські цілі, адже вони можуть використовуватися для патрулювання чи ведення розвідки. Це наводить на думку, що якщо на суші охороною кордонів можуть займатися автоматичні турелі, то на воді можуть «чергувати» морські дрони?

Українські розробки

Історія українських ВМС доволі складна, але військова майстерність українців була відома ще з козацьких часів. Чого тільки вартує історія легендарних бойових суден під назвою «Чайка». Вони використовувались для швидкого пересування по річках та озерах, а також для здійснення блискавичних нападів на кораблі супротивника. У Запоріжжі в музеї зберігається відреставрований експонат справжньої Чайки, яку підняли з дна Дніпра у 2004 році. 

Сучасна історія ВМС ЗСУ почалась після отримання Україною Незалежності, а перше бойове судно на службі Україна отримала внаслідок заколоту. У липні 1992 року капітан-лейтенант Сергій Настенко під керівництвом командира екіпажу Миколи Жибарєва перегнав із бази на озері Донузлав у Одесу сторожовий корабель СКР-112. А ті судна, які офіційно отримала Україна в 1997 році як радянську спадщину були занедбаними та не готовими до виходу в море, хоч і їх кількість здавалась великою: великий підводний човен «Запоріжжя» (Б-435), три фрегати — «Севастополь», «Дніпропетровськ», «Миколаїв», корвети «Одеса» і «Суми», морські тральники «Черкаси» і «Жовті Води», три ракетних катери тощо. До початку російсько-української війни на озброєнні перебували 1 фрегат, 5 корветів, 3 тральники, 2 десантні кораблі, 1 підводний човен, 49 допоміжних кораблів. 

Однак протягом першого року повномасштабного вторгнення до ВМС України поступив на службу корвет «Гетьман Іван Мазепа», який будувався в Туреччині, а також восени 2022 року вперше були застосовані безекіпажні катери. На сьогодні ми вже маємо три покоління морських дронів, які показують неймовірні результати роботи. У липні 2023 року на оборонній виставці у Туреччині був представлений MAGURA V5, а представником третього покоління є дрон Sea baby. У коментарях від Служби Безпеки України саме «Морські малюки» роблять боляче Кримському мосту, уразили десантний корабель «Оленегорский Горняк» і танкер SIG.

Однак ворог має боятися не лише українських дронів, адже операція ГУР зі звільнення нафтовидобувних платформ, які більш відомі як «вишки Бойка», проводилась із застосуванням швидкісних катерів. Мало того, що операція була успішною та платформи були звільнені від окупантів, розвідники ще й вступили в бій з бойовим винищувачем Су-30, використовуючи проти нього ПЗРК. 

Окрім того, що українці майстерно застосовують наявне озброєння, так і є ті, хто створює нові засоби та апарати для боротьби. Наприклад зараз винахідники шукають інвестиції на виробництво човна StormBoat. Він призначений для транспортування особового складу та вантажу, має герметичний корпус з кевлару та здатен вмістити до 14 осіб особового складу чи до 2 тонн вантажу.

У конструкції човна передбачається 6 люків для посадки та висадки екіпажу, а завдяки системі зовнішніх камер військові зберігатимуть можливість огляду на 360 градусів. Форма та матеріал забезпечують захист екіпажу під час транспортування, а система автопілота та спостереження дозволить мінімізувати ризики для особового складу. При цьому невелика вага та габарити спрощують транспортування самого човна за допомогою причепа чи легкового автомобіля. 

На платформі Brave Inventors можна знайти навіть «сучасного родича» Чайки — каяки військового призначення «Полоз». Їхнім виробництвом займається підприємство з багаторічним стажем «Адамант Верф», яке створювало як невеликі човни та каное, так і катери та яхти. Каяк видається специфічним судном, однак він достатньо ефективний засіб, особливо для важких умов ведення бою. На сьогодні створена версія каяка для перевезення трьох осіб або двох членів екіпажу та багажу. 

Загальна вантажність судна становить від 480 до 600 кг, а залежно від задач каяк може обладнуватися кулеметом калібру 7.62 або 40 мм гранатометом. В рух каяк приводиться або м’язовою силою (веслами) або електромотором з захистом від зіткнення з камінням, бетоном заростями.

Виробник наголошує, що сам каяк простий у транспортуванні та дозволяє виконувати широкий спектр бойових завдань: місії патрулювання та охорони, розвідки, картографування, евакуації, десантування на воду з висоти 5-10 м. Каяк витримує багаторазове десантування з парашутом або скидання без парашута з гелікоптера в район виконання місії з висоти понад 10 метрів, а завдяки високому рівню теплоізоляції може використовуватись в арктичних умовах. 

Над розробкою підприємство працювало спільно зі спецпризначенцями, які допомагали покращувати технічну складову «Полоза», а інженери реалізували вимоги до функціональності та безшумності у готовому результаті — «Полози» вже встигли продемонструвати свою ефективність під час операції на річці Оскол. 

А ось на етапі прототипування знаходиться ціла плавуча опора. З композитобетону та полімербетону українці створили проєкт понтона — плавзасобу, який призначений для наведення переправ та транспортування будь-якої техніки через річки. Ця розробка вимагає удвічі менше персоналу для установки, не потребує трала для переміщення секції переправи та тягача для доставляння. Понтон більш ефективний на слабких ґрунтах, створює менше шуму та спускається  на воду без участі спецтехніки. 

Висновки

У інтерв’ю іноземним ЗМІ Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний сказав: «Наш бойовий досвід, особливо з 2022 року, є унікальним — але в інтересах перемоги ми повинні постійно шукати нові шляхи та нові можливості, які допоможуть нам отримати перевагу над ворогом». 

Українська армія не перший рік демонструє бойову майстерність, а українські інженери — вищий клас винахідливості. Коли країна без розвиненого флоту знищила 20% ворожого флоту — це вже історична подія. А коли Чорноморський флот стане повністю підводним — це стане історичною справедливістю.

Disqus Comments Loading...