Рубрики Military TechСтатті

Технологічна розвідка: роботизовані комплекси, БПЛА Shulika, системи нічного бачення

Опубликовал
Ирина Тесленко

У Головного управління розвідки України існує гасло «Мудрий пануватиме над зірками», а емблемою є сова, яка пронизує мечем карту ворога. Цей птах ідеально символізує розвідників, які чують та бачать те, що приховано від інших. У цьому їм допомагають високотехнологічні засоби, і мова не про усілякі гаджети як у шпигунських фільмах, а про реальну зброю. Сьогодні розповідаємо, з чим працює розвідка 21-го століття, які технології допомагають українцям і які винаходи розробляють інженери для розвідувальних місій. 

Історичний вплив технологій

Наскільки важливий вплив здійснюють технології на військові дії гарно показує нещодавня операція українських розвідників. Понад сотні гігабайтів засекреченої інформації про виробництво безпілотників «Орлан» попали до рук українських військових. Це дозволяє детально вивчити креслення, технічні умови, патенти, програмне забезпечення та створити ефективні засоби протидії ворожому дрону. При цьому українська сторона також широко застосовує безпілотники, адже неодноразово у мережі демонструвалася робота морських дронів-камікадзе, які ефективно виводять з ладу великі кораблі держави-агресора. 

На сьогодні інструментами розвідки виступають і дрони, і супутники, а атаки у кіберпросторі стають не менш небезпечними за фізичні. Однак так було не завжди. Наприклад під час Другої світової війни британські інженери модифікували цивільні транспортні засоби, створивши спеціальний мопед під назвою Welbike для розвідувально-диверсійних операцій. 

Цей мопед зі складаною конструкцією використовувався в особливих випадках, адже міг скидатися на парашуті та заводитися за 15 секунд. Таких транспортних засобів випустили більше ніж 3000 екземплярів і використовували у Нідерландах під час операції Market Garden.

Онлайн-курс "Чистий код та патерни проєктування" від robot_dreams.
Прискорюйте й спрощуйте процес розробки.Під менторством лектора з 15-річним досвідом ви навчитеся застосовувати 20+ шаблонів, опануєте рефакторинг і принципи чистого коду.
Детальніше

Під час Другої світової американці також розробили безшумні пістолети на базі малокаліберних моделей від Colt та High Standard. Крім ЦРУ такі пістолети активно використовувалися американськими військовими у ​​В’єтнамі та інших збройних конфліктах.

Постріли з них були настільки тихими, що могли здійснюватися в закритих приміщеннях. У книзі про шпигунів Другої світової навіть описується ситуація, за якої тодішній президент США не почув пострілів з цієї зброї під час демонстрації в Овальному кабінеті. 

У 70-х американці вже працювали над безпілотниками, але не такими, якими ми знаємо їх сьогодні. Літальний апарат Insectothopter створили у відділі розробок ЦРУ імітуючи вигляд реальної бабки (для цього апарат розмальовували вручну). Мініатюрні розміри дозволили обладнати Insectothopter мікрофоном і напевне прилад призначався для прослуховування. Однак проєкт не отримав продовження, адже апарат був некерованим для польоту під час вітру. 

Безпілотні підводні апарати, сучасними моделями яких ГУР України нищить ворожий Чорноморський флот, були відомі в ЦРУ ще у 90-х. Здається фантастичним та американська розвідка розробляла роботів-сомів. Офіційно вони використовувались для збору зразків води, а може й для отримання розвідданих. На каналі ЦРУ навіть є відео про цей винахід.

Однак найвідомішою розробкою для військових цілей стала шифрувальна машина «Енігма». Про цей винахід знято не один фільм, але й цих машин існувало кілька версій. Найвідоміша саме німецька «Енігма», шифр якої першими зламали поляки у грудні 1932 року. Напротивагу «Енігмі» антигітлерівська коаліція розробила дешифрувальну машину Bombe, яка дозволяла визначати щоденні налаштування «Енігми» та дізнаватися ключ зашифрованого повідомлення.

А найбільш кумедним випадком, який пов’язаний не з розробкою, а приховуванням електронного обладнання, став камінь у москві. У 2006 році ФСБ звинуватило британську розвідку у шпигунстві за допомогою пластикового каменю, який агенти використовували для завантаження даних. Інформація передавалась за допомогою кишенькових комп’ютерів на відстані 20 м, а для їх отримання, камінь треба було “відкрити”. 

У 2012 році вийшов документальний фільм, в якому британський дипломат підтвердив використання такого каменю, однак про істинні мотиви розповсюдження цієї інформації дотепер точаться дискусії. 

Сучасні засоби збору розвідданих

Звичайно сучасна розвідка не використовує роботів-сомів (хоча все може бути). У класифікацію технічних засобів на сьогодні входять бойові розвідувальні машини (легкі танки, броньовані авто), безпілотники (наземні, повітряні, морські), технічні системи (РіРТР, ІEWCS, Guardrail Common Sensors), засоби радіоелектронної/артилерійської розвідки, навігаційні засоби та радіолокаційні станції, а також системи для космічної розвідки.

Щодо космосу, то українці не пасуть задніх, адже завдяки безплатній передачі обладнання від Baykar під час народного збору коштів змогли зібрати достатньо коштів для купівлі супутника. З 24 вересня 2022 року на службі у ГУР працює супутник «ICEYE», який лише за 5 місяців роботи допоміг отримати дані про майже 1000 районів розташування підрозділів ворога, а це конвертується у знищення 7321 об’єкт, серед яких 45 літаків, 27 гелікоптерів і кілька десятків одиниць  ЗРК «С300» і ЗРК «Панцирь С1». 

Бойові розвідувальні машини також добре відомі українським воїнам. Грубо кажучи, будь-яке броньоване авто може використовуватися для розвідки, адже захищена платформа може отримати необхідні технічні засоби для спостереження та виконувати спеціальні місії.

Наприклад від уряду Нідерландів українці отримали БРМ «Фенек», яка має у конструкції висувну щоглу з тепловізійною камерою, чорно-білою ПЗС-камерою та лазерним далекоміром. «Фенек» відома своєю ефективністю та використовується для спостереження за супротивником і наведення артилерійського вогню.

Серед інших броньованих машин, які можуть бути використані в місіях розвідки, відомі БТР Fuchs, які планують виготовлятися в Україні спільно з компанією Rheinmetall вже у поточному році. 

Для артилерійської розвідки використовуються радіолокаційні станції як COBRA. За даними Федерального уряду Німеччини Україна також використовує ці радарні системи, які здатні визначати позиції артилерійських засобів ворога, а також обчислювати точки падіння снарядів та ракет. 

У небі розвідкою також займаються різноманітні літальні апарати. Приємною новиною січня для українців стало знищення ворожого літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50, йому напротивагу НАТО використовує AWACS — систему з подібних літаків, які дозволяють Альянсу спостерігати за повітряним простором та акваторією.

Відомо, що авіаційний комплекс працює поблизу України та “бачить” на понад 800 км. З 2020 року НАТО готується оновити парк системи, замінивши літаки E-3 на E-7 Wedgetail. Новий літак оснащується покращеною радіолокаційною станцією та покращить здатність виявляти рухомі повітряні цілі. 

Також східний кордон НАТО оберігає RQ-4 Global Hawk — стратегічний розвідувальний БПЛА з розмахом крил 40 м і дальністю польоту у 22,7 тисячі км. Вперше цей апарат піднявся в небо Каліфорнії у 1998 році, а до виконання бойових завдань приступив в березні 2006 року.

Global Hawk також перебував і у небі України, здійснювавши політ вздовж лінії розмежування сторін на Донбасі та поблизу окупованого Криму у 2016 році. Наразі Global Hawk чергує на українському кордоні, здійснюючи щоденні польоти протягом 18-20 годин на висоті понад 15 км. Апарат працює у будь-яку погоду, радар дозволяє отримувати радіолокаційне зображення місцевості з роздільністю 1 м і здійснювати перехоплення радіовипромінювання з визначенням координат. Тобто Global Hawk може визначити розміщення центрів зв’язку, командних пунктів, розміщення протиповітряної оборони на дальності понад 500 км. 

Іноземні армії також ефективно використовують безпілотні системи у розвідувальних місіях. Одна з нових розробок компанії Thales — мініатюрні дрони Spy Ranger вже служать в лавах французької армії та мають бойовий досвід в операції “Barkhane”, яка проводилася з 2014 до 2022 року Францією проти ісламістських угруповань в африканському регіоні Сахель. 

Spy Ranger виконували розвідувальні місії, здатні працювати у будь-яку пору доби з часом автономності до 2,5 год. Кожна система складається з трьох ідентичних дронів Spy Ranger і наземної станції, розмах крил апарата становить 4 м, а вага 15 кг, при цьому для розгортання комплексу потрібно лише 12 хвилин. Встановленням, складанням, запуском станції та тестовим польотом займаються двоє операторів.

Передача даних з пристрою відбувається захищеним каналом у режимі реального часу на відстань до 30 км від наземної станції. Французька армія має у своєму розпорядженні 23 подібних системи, у січні 2017 року було замовлено ще 70 систем Spy Ranger 330 (або 210 безпілотників), які повинні замінити контактний розвідувальний дрон EADS Tracker 3.

У німців теж існують власні розробки — компанія Rheinmetall виготовляє розвідувальний комплекс Luna NG, оновлену версію якої світ побачив на виставці DSEI 2023 у Лондоні. Апарат схожий до попереднього за конструкцією, адже один комплекс також складається зі станції управління, кількох одиниць БПЛА і платформи для запуску. 

Автономність і вага цього дрона більша (8-12 годин і 40 кг відповідно), а тому для перевезення комплексу потрібно використовувати вантажні авто. Дальність керування складає 100 км, а максимальна висота — 5 км. Німецькі ЗМІ зазначали, що до кінця 2023 року ЗСУ мали отримати від Бундестагу оновлені версії цих БПЛА для розвідки, коригування вогню та місій перехоплення ворожих дронів. 

Українські винаходи

ГУР МО також активно використовують дрони, а Україна має власні розробки. Підприємство «Авіаційні системи України» займається виробництвом безпілотних апаратів «Валькірія». 

Військові використовують авіаційний комплекс для розвідки та коригування артилерійського вогню. «Валькірія» здатна працювати та вдень, і вночі, з вагою до 3,5 кг може виконувати місію протягом двох годин (залежить від погодних умов). Один комплекс складається з трьох дронів, станції керування та антен. Запуск апарата виконується у два способи — або з рук, або зі спеціальної платформи.

«Валькірія» здатна підійматися на висоту 2 км і рухатися зі швидкістю до 108 км/год, спостерігаючи за ворогом за допомогою пари камер, зображення з яких транслюється у режимі реального часу. Дальність польоту не перевищує 40 км. На рахунку цього безпілотника багато військових трофеїв, серед яких і самохідні гаубиці 2С1 «Гвоздика», і склади боєприпасів росіян. 

Інше підприємство «Укрспецсистемс» також відоме розробкою БПЛА SHARK, який призначений для спостереження та коригування вогню, має захищений зв’язок і здатен збирати розвіддані у тилу противника (до 80 км) в умовах радіоелектронної боротьби. Завдяки оснащенню Full HD камерою з 30-кратним оптичним збільшенням дрон дозволяє «розгледіти» ціль на відстані до 5 км, максимальна висота польоту становить 3 км, а швидкість — 130 км/год. Запуск апарата здійснюється за допомогою спеціальної установки, яка входить до складу комплексу з трьох дронів і допоміжного обладнання. 

На платформі Brave Inventors багато розробників представляють свої винаходи для виконання місій розвідки. Наприклад дрон-розвідник Shulika (не плутати з ударним дроном SHULIKA-S1) отримав захищену систему керування, три камери для спостереження у режимі реального часу та автономність на рівні 80 хв. 

Головною перевагою цього апарата виробник називає доступну ціну та можливість працювати за низької температури. Також Shulika здатен здійснювати польоти за попередньо заданим маршрутом, доступна висота становить 500 м. При максимальній швидкості у 220 км на годину, Shulika здатен подолати 120 км (передача візуального зображення доступна на відстані до 40 км), перевагою БПЛА також називають стійкість до вітряної погоди (20 м/с). 

Цікаво, що не тільки літальні, а і UGV-дрони також можуть використовувати для збору розвідданих. Johnny mk1 від SkyLab UA являє собою компактний роботизований комплекс з камерою і захистом за стандартом IP67. 

Здатен працювати за будь-яких погодних умов і долати відстані до 3 км. Камера з підтримкою HDR дозволить збирати дані за ворогом навіть у темну пору доби, максимальна швидкість дрона становить 2 м/с при вазі у 5 кг. Сам дрон здатен переносити корисне навантаження у 4 кг, працювати від батарей протягом 40 хвилин і передавати дані на 1 км (на 5 км за наявності ретранслятора сигналу). Виробник SkyLab UA вже створив більш відомі дрони як Sirko-S1 і Shoolika mk6, а модель Johnny mk1 може випускатися малими серіями до 10 одиниць на місяць. 

Ще однією розробкою на стадії готового винаходу є наглядовий комплекс STRAJE-GL і система нічного бачення OWL EYE. Перший апарат призначений для автоматичної передачі координат і напрямку польоту ворожих дронів мобільним групам ППО. Комплекс здатен локалізувати місцеперебування Shahed-131 і Shahed-136, дозволяючи перехоплювати цілі.

Під час тестування моделі комплекс продемонстрував ефективність виявлення навіть більших об’єктів як гелікоптери та літаки, при цьому виробник наголошує, що детекція цілі відбувається у режимі реального часу за короткий проміжок часу. Другий винахід OWL EYE — система, яка працює в інфрачервоному спектрі та забезпечує дальність огляду до 150 м. Складається з камери з поворотним кріпленням, ІЧ-прожектора, 7-дюймового монітора, допоміжного обладнання, блока управління.

Встановлюється на будь-яке авто, броньовану техніку, РСЗВ, конструкція захищена від вібрацій і ударів. За словами виробника, щоб навчитися керувати пристроєм потрібно всього лише 20 хвилин, однак не рекомендовано використовувати OWL EYE ближче ніж за 2 км до лінії зіткнення. Побачити як пристрій працює можна на відео: 

Деякі розробки, як от система AURORA знаходиться лише на етапі прототипування. Розробник шукає ресурси для початку масового виробництва, адже AURORA  призначена для розвідки точного місцезнаходження ворожої артилерії та коригування власного вогню. При цьому система ліквідовує ризики враження оператора або самої системи. Комплекс AURORA складається з кількох елементів: програмного забезпечення (інтегроване в системи СС), датчика з акустичним модулем, фільтрів і захищеного модуля радіозв’язку, який здатен передавати дані оператору на відстані понад 10 км. 

Одна система AURORA включає 3 датчики та базову станцію. Виробник наголошує, що AURORA має високу ефективність, завдяки високому радіусу дії та найменшу похибку оцінки координат ворога (похибка становить 0.1%). Завдяки невеликій вазі датчиків, їх транспортування просте, а тривалу автономну роботу забезпечують батареї. При цьому AURORA може бути інтегрована в головні СС системи для спільної роботи різних підрозділів в режимі реального часу. 

Висновки

Американський політик Ралф Нейдер колись сказав: “Інформація – основна валюта демократії”. Навіть при наявності найкращої зброї, постріл має здійснюватися по цілі ворога, про розміщення якого дізнаються розвідники. Українські розвідувальні органи та служби володіють найважливішою інформацією, знання якої наближує Перемогу. І те, з якою винахідливістю створюються технології для української розвідки вражає не менш ніж результати їхньої роботи.

Disqus Comments Loading...