Рубрики Статті

Турецька САУ Т-155 Firtina поспішає на поле бою роздавати квитки на концерт Кобзона

Опубликовал
Ирина Тесленко

Туреччина складний союзник для України, адже з одного боку прагне зайняти дипломатичну позицію посередника, а з іншого, продовжує напружені відносини з росією. Проте країна не тільки допомагає українським біженцям та сприяє обміну військовополонених, а й з перших днів повномасштабного вторгнення постачає озброєння. На фронті працюють турецькі безпілотники, броньована техніка, РЕБ-системи, а незабаром приєднаються і САУ Т-155 Firtina. Розгляньмо можливості цієї зброї та її особливості. 

Історія створення САУ Т-155 Firtina

Туреччина належить до країн з потужним військовим потенціалом, а у відносинах з Україною будує надійні зв’язки в оборонній галузі. Наприклад на початку літа 2023 року відомий виробник безпілотників Baykar отримала від турецького уряду ліцензію на виготовлення БПЛА Bayraktar на території України.

У рамках програми MilGem Туреччина бере участь у будівництві корветів для України. Офіційна Анкара хоч і не припиняє комунікувати з росією, стабільно виступає за територіальну цілісність нашої держави. 

Курс Frontend розробки від Mate academy.
Front-end розробник одна з найзатребуваніших професій на IT ринку. У Mate academy ми навчимо вас розробляти візуально привабливі та зручні інтерфейси. Після курсу ви зможете створювати вебсайти і застосунки, що вразять і користувачів, і роботодавців.
Дізнатися більше про курс

САУ Т-155 Firtina має цікаву історію, адже розробка установки відображає політичний вектор Туреччини. Хоч і побудована на базі південнокорейської САУ K9 Thunder, Firtina має частини турецького виробництва та заплановано отримає навіть турецький двигун.

Президент країни Реджеп Ердоган у публічних виступах наголошує, що Анкара зменшує залежність від іноземних постачань, і робота таких компаній як Roketsan (виробник сучасних ракет по типу TRLG-230) доводить, що Туреччина працює над оборонним сектором не на словах. 

Історія Firtina (з турецької мови означає “Шторм”‘) розпочалась з 1995 року. На озброєння установка поступила у 2001 році. Окрім турецької армії САУ служить для Збройних сил Катару, Азербайджану та Саудівської Аравії. Система має бойовий досвід у військових операціях на півночі Іраку, поблизу сирійсько-турецького кордону у 2012 році, а також під час наступу в Джарабулусі у 2016 році та наступу в Афріні у 2018 році.

Конструкція САУ T-155 Firtina

Firtina, хоч і побудована на базі K9 Thunder, але від південнокорейської системи зберегла лише силову установку. Все інше в конструкції САУ турки здатні виготовляти самі. 

Головне, що хочеться сказати на початку – Firtina використовує усю номенклатуру боєприпасів НАТО, адже це 155-мм гаубиця. Осколково-фугасний снаряд Firtina може максимально “запустити” на 18 км, а реактивний осколково-фугасний снаряд — до 30-40 км.

Гармата стріляє з максимальною швидкістю три постріли на 15 секунд, є режим інтенсивного вогню (від 6 до 8 пострілів на хвилину), є режим швидкості два постріли на хвилину для тривалої вогневої місії. Всього всередині транспортного засобу знаходиться 48 снарядів. 

Автоматична система заряджання снарядів має електричний привід і електронне керування. Помічником для перевезення боєприпасів є спеціальна машина постачання. Вона виглядає як Firtina без башти та вантажного відділення. Для перезаряджання машина має “міст”, який висувається до САУ.

З другорядного озброєння Firtina ще має кулемет 12,7-мм і чотири димових гранатомети. Поворот башти здійснюється на 360º з підйомом зброї від -2,5 до + 70º.

У другому поколінні Firtina отримала нову систему керування вогнем, кондиціонування та захист верхньої частини підвіски. Загалом САУ має суцільнозварну броню зі сталі. Виробник заявляє захист від вогню зі стрілецької зброї калібру до 14,5 мм, а також від протипіхотних мін. 

Екіпаж складається з 5 осіб (водія, командира, стрільця та двох заряджальників). Місце водія розміщене у передній частині корпусу з лівого боку, у задній частині корпусу передбачені одні великі двері, які використовуються екіпажем для входу та виходу з транспортного засобу. 

У рух установку приводить дизельний двигун потужністю 1000 к.с. (з 4 передачами вперед і 2 передачами назад). САУ може їхати зі швидкістю 67 км/год із максимальним запасом ходу 360 км. Firtina здатна долати нахил до 60%, бічний ухил до 30%, водну перешкоду глибиною не більше 1,5 м, підійматися на вертикальні перешкоди висотою 0,75 м і перетинати траншею не більше 2,8 м.

З іншого у САУ передбачене ​​комп’ютеризоване управління вогнем, система GPS і захисту від радіохвильового захисту, прилади нічного бачення. 

Технічні характеристики САУ Т-155 Firtina

Характеристики Значення
Вага 56 т
Довжина 12 м
Ширина 3,5 м
Висота 3,43 м
Екіпаж 5 осіб
Кліренс 410 мм
Боєкомплект 48 снарядів
Запас ходу 360 км
Швидкість 67 км/год
Дальність стрільби від 18 до 40 км

Переваги та можливості САУ Т-155 Firtina

Наразі в Україні зібраний парк з найрізноманітніших самохідних установок – М777, FH-70, TRF-1, САУ PzH 2000, AHS Krab, Caesar, Zuzana, AS90, M109, М119, L119. Firtina вдало доповнить цей список, адже не вимагає специфічних боєприпасів і підходить для використання всіх 155-мм снарядів, в тому числі касетні DPICM. 

Кількість турецьких САУ, що готуються до передачі невідома. Відповідно до інформації Military Balance 2022, Туреччина має в розпорядженні 310 установок T-155 Firtina. Ще 140 САУ Firtina II готується до виходу, а 6 одиниць нового покоління вже поставлені на озброєння. Нагадаємо, що Firtina приїде разом з Арчером – потужною установкою зі Швеції. 

Кардинально змінити ситуацію на полі бою нові види самохідних гаубиць не спроможні. Але для завдань артилерійської підтримки й боротьбі з бронею ворога такий тип озброєння дуже необхідний. 

Для модернізованих російських “Мста-С” турецькі САУ будуть сильними конкурентами. А в умовах довгої та динамічної лінії фронту достатня кількість Firtina можуть додати вогневої міці не просто для підтримки паритету в артилерії, а й отримання вогневої переваги.

Disqus Comments Loading...