В IT-компанії HYS Enterprise оригінально познайомили команду з можливостями штучного інтелекту – провели хакатон і навіть роздали призи. У партнерському матеріалі розповідаємо про цікаві проєкти, які айтівці створили з використанням ШІ.

Партнерський матеріал?

AI Hackathon 2023 провели серед внутрішніх команд у липні. Айтівцям запропонували створити цікавий проєкт на основі AI за два тижні. Обране журі оцінювало креативність, складність проєкту, його корисність і, найголовніше, відсоток коду, написаного за допомогою AI. Чим останнього було більше, тим краще.
Окрім мозкового штурму учасники мали й фінансову мотивацію: переможці отримали грошові призи, а 50% призових спрямували у фонд «Госпітальєри» для збору на «Австрійку» – унікальний «стабілізаційний пункт» на колесах, який перевозить одночасно лежачих і сидячих поранених бійців із прифронтових шпиталів до лікарень у тилу.

У результаті хакатону з’явилося п’ять цікавих проєктів, детальніше про які – нижче.

1. What’s Inside?

Автор: Андрій Красноярський, Front-End Developer at HYS Enterprise

Сервіс аналізує склад косметичних засобів, спортивних добавок тощо. У застосунок можна завантажити фото етикетки зі складом – ШІ розпізнає текст і видасть результат. Так можна просто і зручно дізнаватися про алергічні застереження, порівнювати продукти й вибирати найкращий для себе.

«Ідею подала дружина, – розповідає Андрій Красноярський. – Вона хотіла розібратись у компонентах косметичних засобів, щоб оцінити їхню користь і вибрати найкращий з варіантів.

Тому я створив аналізатор інгредієнтів продукту. Платформа дозволяє порівнювати різні композиції, щоб вибрати ідеальний продукт, який відповідає потребам людини та захищає від потенційних ризиків».В HYS Enterprise команду долучили до ШІ за допомогою хакатона. 5 цікавих проєктів та як їх розробили

Аналіз запитів відбувається за допомогою gpt-3.5-turbo API. Запит містить тип продукту чи продуктів, склад, параметри, які особливо цікаві для оцінки й порівняння. У відповідь приходять параметри, за якими можна порівняти й оцінити конкретний вид продукції (крім тих, що задаються самостійно), структуровані дані, які можна використовувати для побудови графіка (відбувається валідація структури, щоб графік відображався коректно), і зрозумілий опис аналізу та порівняння. При аналізі компонентів відповідь містить лише опис кожного компонента.

Найскладніше виявилося створити простий шаблон програми, тому що при запиті «створи красиву сторінку з такими полями і кнопками» результат був відверто поганим. Доводилося спочатку запитувати, які UI-бібліотеки можна використовувати для створення сторінки. Потім Андрій просив написати код сторінки буквально з однією кнопкою з використанням цієї бібліотеки. Уже маючи найпростіший скелет, доповнював сторінку іншими полями, кнопками, графіками тощо.

З усім, що стосується логіки програми, особливих труднощів не виникло. Із цим ChatGPT впорався досить добре.
Для створення презентації та відеоінструкції до проєкту Андрій також використав AI-інструмент – elai.io. Він дозволяє створювати deepfake-відео на основі наданого тексту й вибраного аватара з каталогу (аватар може являти собою й особу автора програми, але бюджет такого варіанту категорично не влаштовував). Текст для презентації також був створений повністю за допомогою ChatGPT.

Переглянути, як працює продукт

 

2. HYS Meetings

Автори: Микита Савчук, Front-end Developer, і Валерій Ніколайчук, .NET Developer at HYS Enterprise

Вебдодаток призначений для розвитку соціальних зв’язків та організації дозвілля всередині компанії. Серед цілей – покращення комунікації в команді, сприяння балансу між роботою та особистим життям, створення яскравої та інклюзивної корпоративної культури.

«Головний задум був – ближче познайомитися з колегами в компанії, завести нові знайомства за інтересами, – каже Микита Савчук. – Саме тому ми не довго думали над ідеєю проєкту, адже була проблематика, пов’язана з дистанційною роботою».

Контрактори через сервіс можуть пропонувати різноманітні заходи – спортивні заняття, вечірні ігри, походи в кіно, книжкові клуби чи будь-які інші види дозвілля. Застосунок допомагає знаходити компанію для таких походів, а надалі – і друзів за інтересами. Програму також можна використовувати для волонтерської діяльності.

Стосовно штучного інтелекту колеги використали два підходи. Валерій спробував генерувати програму частинами. Тобто не прописував один великий промт, а спочатку згенерував скелет програми і вже потім тренував частини згідно з бізнес-логікою. Микита використав інший підхід. Він згенерував усю програму один раз, тобто сам написав код, а потім спробував повністю створити промт згідно з кодом. У підсумку закинув великий шматок тексту в чат GPT. Чат повністю згенерував програму.

З технічного погляду бекенд виконаний повністю на Python. Автори мотивують це тим, що з ним простіше працювати й витрачається менше часу, ніж, наприклад, на C#. З тієї ж причини для фронтенд-частини вибрали React і RTK Query.

Коли працювали над візуальною частиною проєкту, зіштовхнулися зі складністю. Під час генерації шаблону з візуальним оформленням потрібно чітко уявляти кінцевий результат, тобто створити дуже детальний промт. «Створи мені класний інтерфейс для застосунка» – не працює, пояснюють автори. Тому потрібно було продумувати ретельно кожний елемент інтерфейсу та чітко його описувати, щоб отримати максимальний результат.
Ліпше було з логікою на базовому рівні, проте логіки ставало дедалі більше, тому AI починав плутатись. У результаті автори щоразу поверталися до опису кожного кроку.

«Звичайно ж, не все так просто, як пишеться, – ділиться Валерій Ніколайчук. – Було достатньо багато проблем і перешкод. Це є доказом того, що штучний інтелект може дуже допомогти, але не замінить розробника».

В HYS Enterprise команду долучили до ШІ за допомогою хакатона. 5 цікавих проєктів та як їх розробили

3. English Bot

Автори: Олексій Смірнов, .Net Developer at HYS Enterprise, і Сергій Токарєв, Python Developer at HYS Enterprise

«Ідея для проєкту з’явилась несподівано на корпоративному уроці англійської мови, – розповідає Олексій Смірнов. – Інколи в мене виникають проблеми із запам’ятовуванням слів і фраз, а щоразу записувати їх у зошит чи вносити в таблицю Excel сильно набридає. Так я вигадав створити бота в телеграмі, який допомагає запам’ятовувати слова і фрази».

Словник нараховує понад тисячу слів і висловів. Бот показує вам слово і пропонує самостійно його перекласти. Правильна відповідь заблюрена. Після вправи ви можете перевірити себе, для цього потрібно просто відкрити правильну відповідь.

У кожного слова чи вислову є свій ваговий коефіцієнт. Тому щоразу, як ви натискаєте кнопку Don’t know, ви збільшуєте вагу слова. Після цього воно буде з’являтися частіше. Якщо натискаєте кнопку Know, вага зменшується, а слово буде з’являтися рідше.
Бот використовує нейронну модель для перетворення тексту на спектрограму, а далі – на мовлення. Там чином реалізована вимова висловів і слів.В HYS Enterprise команду долучили до ШІ за допомогою хакатона. 5 цікавих проєктів та як їх розробили

 

Переглянути як працює бот

 

4. «Обіди приїхали»

Автори: Олексій Смірнов, .Net Developer at HYS Enterprise, і Сергій Токарєв, Python Developer at HYS Enterprise

Одеський офіс компанії розташований на двох поверхах. Відповідно, коли привозять обіди, вони опиняються на одному з них. Щоб дізнатися, коли саме приїхала їжа, нейронна модель визначає наявність сумок з їжею. Тобто це бот для розпізнавання відео з камери, яка встановлена на кухні.

Для розпізнавання використали ось цю модель. Як тільки обіди потрапляють на кухню, приходить повідомлення в телеграм з фотографією та жартівливим повідомленням про прибуття смаколиків. Повідомлення формується за допомогою OpenAI, тому можна відчути всю специфіку жартів нейронної моделі.В HYS Enterprise команду долучили до ШІ за допомогою хакатона. 5 цікавих проєктів та як їх розробили

Як працює бот для розпізнавання відео з камери

 

5. AI Page Generator

Автор: Пилип Буланін, Front-End Developer at HYS Enterprise

Це концепт вебзастосунку, що дозволяє створювати прості вебсторінки (такі як адмінпанель, наприклад) за допомогою штучного інтелекту.

Ідея проста: створіть базовий конструкт вашої сторінки та додайте на нього потрібні елементи у вигляді простих блоків. Після цього створіть запит у вигляді простого тексту-опису для кожного із блоків – штучний інтелект згенерує для кожного з них відповідний HTML-темплейт зі стилями. Далі на сторінці перегляду можна побачити готову сторінку, створену за вашою ідеєю.

Якщо щось не влаштовує, завжди можна повернутися на сторінку конструктора і змінити відповідний елемент, наприклад, змінити розміри чи згенерувати новий темплейт. Для розробки цього проєкту потрібен час, але він вартий уваги.В HYS Enterprise команду долучили до ШІ за допомогою хакатона. 5 цікавих проєктів та як їх розробили

Що далі

У компанії вважають, що фундамент закладений і надалі їх чекає кропітка робота щодо інтеграції різноманітних інструментів і рішень. Тим паче що деякі з проєктів варті того, аби протестувати їх на ринку.

«Ми вважаємо, що такі хакатони допомагають навчитися чогось нового швидко й ефективно, – кажуть у компанії. – Також важливо знайомитися з новими технологіями і створювати майданчик для їх реалізації».

Постійний розвиток – це вже невіддільна частина роботи, а не тренд. Саме тому нові виклики не повинні бути перешкодою, а лише інструментом, який допомагає розробнику, звільняє його від рутини та дає місце креативності, вважають в HYS Enterprise.

 

Партнерський матеріал?

Дізнатися більше про компанію

Це партнерський матеріал. Інформацію для цього матеріалу надав партнер.
Редакція відповідає за відповідність стилістики редакційним стандартам.
Замовити матеріал про вас у форматі PR-статті ви можете тут.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: