Рубрики Огляди

Від Арістотеля до Айнштайна: Рецензія на книгу «Коротка історія науки» Вільяма Байнума

Опубликовал
Павло Чуйкін

Книжковий клуб ITC.UA повертається до наукпопу. Сьогодні в нас відносно невелика, але цікава книжка «Коротка історія науки» Вільяма Байнума. Це вдала, на мій погляд, спроба цікаво та коротко розповісти читачам про увесь шлях науки, який вона пройшла за тисячоліття людської цивілізації. А ще це історія про нашу допитливість та цікавість, про жагу до знань та натхнення відкривати щось нове. Я вже прочитав її, а нижче, як завжди, ділюся враженнями.

«Коротка історія науки» / A Little History of Science

Автор Вільям Байнум
Видавництво Наш Формат
Мова Українська
Перекладач Наталія Яцюк
Кількість сторінок 284
Обкладинка М’яка
Рік видання 2023
Розмір 140×210 мм
Сайт nashformat.ua

«Коротка історія науки» — збірка невеликих есеїв про різні науки від медицини до комп’ютерних технологій, від астрономії до квантової механіки. В цьому плані вона дуже схожа на «Теорію неймовірності» Макса Кідрука. Проте там міні статті не були пов’язані із собою, тому їх можна було читати в будь-якому порядку. Тут теж можна так робити, але ефект все ж буде не той.

Автор хоч і розділив своє дослідження на розділи про різні науки, які непогано читаються й окремо один від одного, але все ж таки вони об’єднуються не тільки його посиланнями на ті чи інші згадки про науковця, чи його винахід, а й самою історією науки.

Онлайн-курс "Business English" від Laba.
Вивчіть базу граматики, лексики та вокабуляру.Використовуйте англійську в спонтанній розмові з колегами та клієнтами.Прокачайте її до впевненого В1 — для розвитку кар’єри в бізнесі.
Приєднатись до курсу

Попри свій формат, «Коротка історія науки» чудово працює, як одне епічне полотно з потужним авторським голосом і пристрастю до своєї справи, на якому він розташовує різні фігури (науки). Далі вони між собою поєднуються, створюють нові підрозділи, знищують старі, сперечаються, переходять в інші стани тощо.

Книжка розповідає про безліч відомих, і не дуже науковців, які зробили неймовірні відкриття, що вплинули не тільки на їхніх колег, а й на історію людства, його розвиток та певні культурні аспекти. Також це історія про людей, про їхню відданість знанням, про цікавість та маніакальну спостережливість. Це книга про кохання до знань, про пристрасть до винаходів.

«Коротка історія науки» сповнена цікавими фактами, неймовірними спостереженнями та гостроцікавими теоріями про той чи інший аспект історії науки. Проте вона написана максимально просто та доступно, тому легко зайде, як дорослим, так і підліткам.

Автору вдалося майже неможливе — розповісти про широченний пласт історії науки довжиною в тисячоліття на 300 сторінках. А ще зробити це не нудним снобським способом, а цікавезно поданими історіями, що тісно переплітаються.

І хоч це наукпоп, проте ця книжка викликала в мене схожі затишні відчуття, які були під час читання, наприклад, «Гаррі Поттера» чи чогось подібного. Я прочитав її буквально за декілька вечорів, а коли залишилися останні розділи, то я навмисно розтягував задоволення, щоб подовше не дочитувати її так скоро.

Єдиним і головним мінусом цієї книжки можна назвати її універсальність. Тут розповідається про багато різних наук, деякі з яких тим чи іншим читачам будуть не цікавими, бо вони в них не розбираються чи не люблять зі школи. Наприклад, мені були менш цікаві розділи про історію хімії та фізики, бо мені ці науки не подобаються. Проте я не люблю й математику/алгебру, але я дізнався багацько неймовірних фактів про цю науку, тому читати було круто.

Але сподіваюся думку ви вловили — людям не подобаються ті чи інші науки, тому розділи про них будуть перегортатися, або читатися по діагоналі. Але я все ж раджу дати їм шанс, бо у вас може бути так само як в мене з алгеброю. Звісно, ця наука не стала подобатися мені більше, але я отримав задоволення від читання розділів про неї та дізнався багато нового.

Окремо зазначу якість книжок від видавництва «Наш Формат». Ця та інші книги від них, які в мене є, не виділяються чимось суперособливим. Але це завжди якісно надруковані видання з привабливими яскравими обкладинками, зручним шрифтом, якісним папером та професійним підходом до верстки. Тому якщо ви полюбляєте саме такий надійний формат, то придивіться до їх серій та книжок. Там багато цікавого.

Disqus Comments Loading...