Рубрики ДумкаСтатті

Враження від першого епізоду серіалу «Дім Дракона» / House of the Dragon

Опубликовал
Павло Чуйкін

22 серпня на каналі HBO стартував перший сезон фентезі-серіалу «Дім Дракона». Ми подивилися вступний епізод і вже готові зробити деякі висновки про приквел «Гри престолів». Пізніше обов’язково буде рецензія на весь сезон, а поки що розбираємо успіхи та невдачі одного з найочікуваніших проєктів 2022 року.

Події «Дому дракона» починаються за 172 роки до народження Данерис Таргарієн. Сім’ю Королівствами править Візеріс I (Педді Консідайн). Його друга дружина Емма Аррен (Шан Брук) вагітна. Король очікує на появу сина, щоб офіційно оголосити його спадкоємцем. Але під час пологів мати та дитя гинуть. Розбитий горем Візеріс I вважає, що успадкувати престол має його дочка від першого шлюбу Рейніра (Міллі Олкок), а не молодший брат Деймон (Мет Сміт). Невдоволення рішенням короля розпочинає війну всередині сім’ї, яка згодом призведе до падіння Дому Драконів.

Режисером першого та кількох інших епізодів став Мігель Сапочник. Він знімав одні з найефектніших серій «Гри престолів», включаючи «Битву бастардів». Режисер також виступає у ролі шоураннера проєкту. Допомагає йому в цьому Райан Кондал («Колонія»).

Основи Web дизайну від Ithillel.
Цей онлайн-курс з основ веб-дизайну дозволить вам опанувати мистецтво створення ефективних та привабливих інтерфейсів для вебсайтів і застосунків. Ви оволодієте ключовими принципами UX/UI дизайну, створюватимете дизайн-макети та прототипи, розроблятимете адаптивні інтерфейси для різних пристроїв, готуючись до професійної кар'єри в галузі веб-дизайну.
Дізнатися більше

У загальній стилістиці «Дому Драконів» простежується вплив «Гри престолів», але не перших камерних, а останніх сезонів, коли на серіал виділяли в рази більше грошей. Перед нами знайоме похмуре фентезі з великою кількістю графіки, розкішних костюмів, політичних інтриг, крові та голизни. Водночас серіалу поки не вистачає масштабності, але судячи з трейлера і конфлікту, що зароджується, епічні та більш видовищні серії все ж таки будуть.

Фірмової жорстокості також вистачає, тому за годинний епізод неодноразово покажуть відрізані геніталії та інші кінцівки, кесарів розтин, криваві битви на лицарському турнірі. Не обійшлося без великої кількості сцен сексу, що було своєрідною фішкою «Гри престолів». Мабуть, тут автори вирішили не відходити від усталених «канонів» франшизи.

З перших кадрів вступного епізоду на глядача чекає ефектний політ на драконі з майстерним зніманням Королівської Гавані. Графіка цієї серії легко дасть фору багатьом фентезі-блокбастерам середньої руки від Netflix. Бюджет першого сезону «Дома Дракона» явно наближений до витраченої суми на фінал оригінального серіалу.

Як писалося вище, події у «Домі Драконів» відбуваються за 200 років до початку «Гри престолів». Природно, жоден відомий персонаж не прожив стільки років, тому в серіалі немає знайомих облич, зате є велика кількість знайомих прізвищ: Таргарієни і Тарлі, Старки і Баратеони, Хайтауери, Таллі та Аррени. А ось Ланністери у першому епізоді не згадувалися.

Персонажів у «Домі Драконів» теж вистачає, але тієї великої кількості з оригінального серіалу все ж таки немає. Так, глядачам доведеться запам’ятовувати нові імена, але це буде порівняно легке завдання, особливо для фанатів. Вже з перших хвилин з’являється відчуття, що частина героїв списана з найяскравіших персонажів «Гри престолів». Є тут і своя Данерис, змішана з Ар’єю Старк (Рейніра Таргарієн) та свій Джейме Ланністер часів перших сезонів (Деймон Таргарієн). Швидше за все нові серії покажуть і інших віддалено знайомих персонажів.

Водночас більшість інших героїв зроблено за новими «лекалами», щоб глядачам було цікаво дізнаватися про них більше та стежити за їх розкриттям. Відразу привертає увагу найкраща подруга Рейніри Таргарієн Алісента Хайтауер (Емілі Кері). Спочатку її показують сірою мишою, але ряд сцен із королем та її батьком Отто (Ріс Іванс) обіцяють цікавий, а може бути й фатальний, розвиток героїні.

Акторська гра всього каста «Дому Драконів» залишає яскраві враження. Як і в «Грі престолів», здебільшого це англійські актори середньої популярності. Всі вони добре роблять свою роботу, але при цьому просять порівняно маленьку платню. Подібна стратегія вже вдруге дозволила HBO заманити в проєкт потужну акторську команду, яка сама зацікавлена ​​бути тут, адже це може підняти їхню кар’єру на наступний рівень, як це сталося з командою першого телесеріалу.

Після перегляду першого епізоду «Дому Дракона» серіал однозначно хочеться дивитися далі. Так, перед нами спін-офф, а телешоу вторинне за своєю суттю, але його якість настільки висока, що вказані мінуси відходять на другий план. Чи будуть підсумки всього сезону такими ж позитивними, як враження від першої серії, покаже лише час.

Disqus Comments Loading...