Рубрики Статті

Як Bolt працює в умовах війни: 450 кур’єрів-волонтерів доставляють їжу своїм клієнтам з 80 ресторанів

Опубликовал
Элина Сулима

Попри війну, Bolt продовжує надавати свої послуги практично у всіх регіонах країни. У мобільному застосунку компанії можна викликати таксі у будь-якому населеному пункті та до будь-якої точки. А можна замовити смачні страви з 80 ресторанів або орендувати електросамокат.

Про роботу компанії в умовах війни нам розповів керівник напряму замовлення поїздок компанії Bolt в Україні Сергій Павлик.

Bolt зберіг робочі місця та зарплатню для своїх працівників

Основою нашої стратегії є гнучкість. Ми вважаємо, що потрібно вчасно підлаштовуватися під будь-які умови та оперативно реагувати на існуючі виклики.

Основи Web дизайну від Ithillel.
Цей онлайн-курс з основ веб-дизайну дозволить вам опанувати мистецтво створення ефективних та привабливих інтерфейсів для вебсайтів і застосунків. Ви оволодієте ключовими принципами UX/UI дизайну, створюватимете дизайн-макети та прототипи, розроблятимете адаптивні інтерфейси для різних пристроїв, готуючись до професійної кар'єри в галузі веб-дизайну.
Дізнатися більше

Bolt вдалося зберегти робочі місця та зарплатню своїм співробітникам, а також отримати додаткову фінансову допомогу для їхньої евакуації та переселення в безпечні місця.

Ми вважаємо, що безпека наших працівників – один з найважливіших пріоритетів. Чому так? Тому, що дехто з них може працювати віддалено. Більшість членів нашої команди досі залишається в Україні. Є, звичайно, ті, хто досі знаходиться на території, де тривають інтенсивні бойові дії. Саме тому ми і намагаємося їх евакуювати. Звісно, більшість з наших колег встигли виїхати до спокійніших місць.

Що стосується людей, які живуть за кордоном, то вони продовжують працювати там. Адаптуватися до нового життя їм допомагають наші колеги з локальних офісів. Наприклад, якщо наш співробітник виїхав до Польщі, то місцева команда допомагає їм з транспортом та житлом.

Український персонал Bolt, який проживає за межами України, не лише продовжує працювати, а й займається волонтерством.

Незважаючи на війну Bolt продовжує працювати без змін

На даний момент сервіс Bolt продовжує працювати в штатному режимі в тих містах України, де він був повторно запущений. У квітні застосунком Bolt зможуть скористатися жителі трьох українських міст: Дрогобича (мінімальна вартість поїздки – 34 грн) Мукачева (38 грн) та Кам’янця-Подільського (30 грн). Робота сервісу обмежена лише комендантською годиною.

Компанія підвищила тарифи на таксі у всіх містах

У березні компанія Bolt була вимушена підвищити тарифи у всіх містах. Зроблено це було через значне подорожчання палива та його дефіцит. Водії змушені були витрачати більше часу на пошук заправки з наявним пальним, яке, до того ж, значно зросло у ціні. Для того, щоби вони не зазнали значних збитків, ці непередбачені витрати закладалися у вартість поїздки. Однак на початку війни сума комісії для водіїв складала – 0%. Наразі ми поступово її підвищуємо у тих містах, де ситуація є спокійнішою. Але, на жаль, вона все одно не відповідає довоєнним показникам.

З 1 березня в застосунку Bolt з’явилась категорія «Support», завдяки якій водії за власним  бажанням можуть перевозити клієнтів за символічну платню у разі екстреної потреби. З початку акції було здійснено понад 50 000 поїздок.

Відтепер Bolt можна викликати з будь-якої точки України

Для наших користувачів ми підготували пам’ятку про важливість дотримання безпеки. В ній ми також розповідаємо про те, як зараз можна замовити поїздки, але закликаємо робити це лише у разі екстреної необхідності.

Ми також розширили географію роботи сервісу, і тепер він доступний по всій території України. Тобто таксі можна викликати у будь-якому населеному пункті та до будь-якої точки. Це пов’язано з тим, що з початком бойових дій багато людей змушені були переїхати на територію, де було відсутнє покриття.

Щоб підтримати своїх клієнтів у цей важкий час, компанія Bolt пропонує для них знижки.

Водіям стало складніше їздити

Робота сервісу зараз обмежується лише комендантською годиною. Заради безпеки водіїв і пасажирів, які перебувають у містах, де ведуться активні бойові, ми рекомендуємо їм утриматися від будь-яких поїздок.

Звісно, їздити стало значно складніше через велику кількість блокпостів, перекритих транспортних розв’язок або зруйнованих мостів. Саме тому водіям доводиться змінювати маршрут, що, звісно, позначається на тривалість поїздки.

Компанія передала 5 мільйонів євро неурядовим організаціям

Наразі ми вже передали більш ніж 5 мільйонів євро неурядовим організаціям, що підтримують Україну та українців.

Ми співпрацюємо з великою кількістю автопарків по всій Україні. Саме тому виникла ідея об’єднатися з ними і допомогти з евакуацією людей у безпечніші міста. Як онлайн-платформа ми допомагаємо з координацією цього процесу.

Ми активно співпрацюємо з різними гуманітарними штабами, яким допомагаємо з логістикою та перевезеннями. Наші водії-герої безкоштовно перевозили волонтерів, тероборонців та лікарів. Крім того, ми надаємо автомобілі для транспортування гуманітарної допомоги, ліків та перевезення постраждалих.

Разом з командою Bolt Food ми створили проєкт «Герої доставки». Його ідея полягає в тому, що наші працівники допомагають волонтерам та ресторанам безкоштовно привозити допомогу людям, які її найбільше потребують. Один із найчастіших запитів — це доставка ліків для літніх людей та людей з інвалідністю. Лише за перші тижні ми доставили 1600 замовлень, і ця цифра стрімко збільшується.

Впродовж 48 днів реалізації проєкту наші кур’єри доставили понад 2000 обідів постраждалим у Києві, Львові, Дніпрі та Одесі.

У рамках волонтерської програми з нами співпрацюють більше 80 ресторанів-партнерів та більше 450 кур’єрів-волонтерів. Кількість кур’єрів, звісно, зменшилася, але з них багато хто працює волонтерами. Умови співпраці з кур’єрам та ресторанами залишаються незмінними. Весь прибуток Bolt Food в Україні переказує організаціям, які підтримують Україну та її громадян.

Сервіс Bolt Food був запущений у 5 українських містах

Сервіс Bolt Food був запущений у 5 містах: Київ, Львів, Дніпро, Одеса та Харків. Ми прийняли рішення не припиняти роботу сервісу та працювати в штатному режимі у всіх зазначених містах.

У містах, де ситуація напруженіша, кількість замовлень зменшилася, оскільки більшість ресторанів зараз не працює. Йдеться про такі міста, як Київ та Харків. В інших містах, де ситуація спокійніша, кількість працюючих ресторанів також зменшилася, але зараз ми спостерігаємо тенденцію до відновлення роботи ресторанного бізнесу. Отже замовлення продовжують надходити, а ми продовжуємо стабільно працювати.

Деякі водії продовжують працювати у гарячих точках

Що стосується задіяних водіїв (а саме тих з них, хто був онлайн), то їхня кількість вже наполовину перевищує кількість тих водіїв, які працювали у довоєнний час. Згідно з нашою аналітикою, зараз водії проводять на платформі приблизно вдвічі менше часу, ніж раніше. Причин багато, але найважливіша з них полягає у тому, що водії не можуть працювати під час комендантської години. Також ми бачимо, що з кожним днем кількість активних водіїв зростає. Деякі виїхали з гарячих точок, а деякі залишаються і працюють навіть в  Харкові, Миколаєві, Сумах, Чернігові та інших містах. Наприклад, сім наших водії під час перших ракетних обстрілів Харкова приймали виклики.

Для забезпечення безпеки водіїв ми пропонуємо нові функції:

  • тепер водії бачать кінцеву точку замовлення;
  • водії можуть одразу дізнатися вартість та метод оплати замовлення.

Таким чином водій може сам визначити чи є маршрут безпечним. Ми також прибрали блокування водіїв на платформі через низьку активність. Якщо раніше водій відхиляв багато замовлень, то система автоматично блокувала його. Зараз цього не відбувається, тому що ми вважаємо, що у теперішніх реаліях водії повинні мати змогу самостійно вирішувати приймати їм замовленнями чи ні.

Сума комісії для водіїв, які працюють у гарячих точках, складає – 0%, а у містах, де ситуація є контрольованою –  від 5 %.

Люди все частіше їздять на таксі

У перші тижні війни ми, звісно, бачили скороченням кількості поїздок, але зараз ми спостерігаємо за їхнім неухильним зростанням. Багато людей евакуювалося завдяки нашому сервісу. Внутрішньо переміщені особи використовують таксі, щоб легше було дістатися до місць проживання у незнайомих містах.

Багато компаній почали відновлювати свою діяльність, і таксі для них стало найзручнішим транспортом. Зараз поїздки здійснюються майже в усіх українських містах, навіть там, де ситуація залишається напруженою (наприклад, у Харкові, Сумах та Миколаєві).

Таксі Bolt можна скористатися навіть за кордоном

Незважаючи на те, що багато людей виїхало за кордон або до інших українських міст, там також можна скористатися нашою програмою. Люди, які залишилися в Україні, продовжують користуватися сервісом, але їх активність трішки зменшилася.

У містах із напруженою ситуацією кількість замовлень скоротилась з об’єктивних причин. Ми закликаємо своїх клієнтів без крайньої потреби не пересуватися містом. В містах, де ситуація є контрольованою, замовлень навпаки побільшало. Тобто все залежить від ситуації в конкретному регіоні.

Самокати повернулися до Києва

Компанія знов запустила сервіс, до якого кияни вже так звикли за останні два роки. Ми вважаємо, що це допоможе їм якомога швидше повернутися до звичного ритму життя.

Щоб зробити самокат доступнішим, ми значно зменшили вартість поїздки. Відтепер кияни зможуть його розблокувати за 5 грн та покататися лише за 1.5 грн/хв. Під час комендантської години оренда самокатів є недоступною.

Кияни зможуть використовувати наші самокати для поїздок лише у центрі міста. У разі зростання попиту їхня кількість може збільшитися, а зона покриття розширитися.

Bolt враховувала усі ризики, пов’язані з воєнним станом

Ми віримо, що всі наші клієнти незабаром повернуться до України. Тому ми й досі залишаємося тут і допомагаємо людям.

Оскільки залізниця, аеропорти та інші транспортні вузли зазнали руйнувань, наш сервіс й надалі допомагатиме людям.

Україна знаходиться у стані війни з 2014 року. Тож коли ми запустили сервіс у 2018 році, Bolt враховував ризики, пов’язані з воєнним станом і вірогідністю повномасштабного вторгнення. І саме з врахуванням цього ми і продовжували інвестувати в розвиток сервісу в Україні.

Ми вважаємо, що соціальна функція, а саме допомога людям пересуватися та заробляти гроші, є дуже важливою у цей скрутний час.

Disqus Comments Loading...