Як економити електроенергію: корисні поради для збереження енергосистеми

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Енергетична система України переживає непрості часи, тому висока енергоефективність приладів стає пріоритетом, як і відповідальність самих людей. Саме тому ми підготували корисні поради як економити електроенергію, яку техніку обирати, на що звертати увагу та як можна зменшити енергоспоживання без фінансових затрат.

Освітлення

Якщо у вас вдома досі є вимираючі лампи розжарювання – пора їх замінити на світлодіодні. Різниця в енергоспоживанні може бути десятикратна, адже класичні лампи з вольфрамовою спіраллю потребують 40, 60, 100, 120 Вт, а промислові споживають до 0.5 кВт за годину.

Переконайтеся, що вдома всюди стоїть LED освітлення: настільні лампи, у витяжці на кухні, декоративні лампи, вбудовані в стелю, освітлення надворі, в під’їзді тощо.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

Порахуємо приблизну економію, яку можна отримати таким методом. Нехай на добу шість 100 Вт ламп працюють вісім годин. Отримуємо 6*100*8 = 4800 Вт, або 4.8 кВт*год. З LED лампами буде приблизно 0.5 кВт, тобто в 10 разів менше. Добова економія за таких сферичних умов складає 4300 Вт на один будинок.

Економія тисячі сімей складе 1000*4300 Вт = 4.3 МВт. Один мільйон домівок зекономить 4.3 ГВт щодня лише завдяки економним лампам. Добре, що більшість українців вже перейшли на такі джерела світла, а якщо досі знаєте любителів «накалювання» – дайте їм почитати цю статтю, або перескажіть своїми словами.

Звісно, до цієї умовної статистики можна причепитися, що не кожен використовує світло так багато, але врахуймо ще й комерційні потреби (магазини, заклади харчування, вуличне освітлення, фабрики, заводи тощо), тому насправді перехід до LED зекономить ще більше.

Спеціалізовані лампи розжарювання є сенс використовувати хіба що в інкубаторах старого зразка. Або на приватних фермах як обігрівального елементу для свійських птахів чи молодняка ссавців, вирощених в холодну пору року, а для домашнього використання вони віджили своє.

Комп’ютери

Стаціонарним ПК також давно пора на відпочинок – саме так вважають екоактивісти та ті, хто перейшов на потужні ноутбуки. Звісно, лептопи пропонують значно вищу енергоефективність, та все ж розглянемо й способи економії для любителів класики.

Перш за все важливий блок живлення та його ККД. Найкращі БЖ здатні забезпечити 95+% ефективність, якщо працюють на 50% своєї продуктивності. Саме при половині завантаженості блок живлення має найменші втрати, тому в ідеалі він має бути у два рази потужнішим за типове використання ПК під високим навантаженням, наприклад, в іграх.

Поясню на своєму власному прикладі. В моєму ПК стоїть кіловатний блок живлення MSI MPG PCIE5 A1000G. Його максимальна потужність складає 1000 Вт. Комп’ютер побудовано на базі процесора AMD Ryzen 9 7900 (досить економний) та відеокарти AMD Radeon RX 7900 XTX (зовсім неекономна).

В іграх з повним завантаженням відеокарти ватметр в середньому показує 450-500 Вт, тобто БЖ буде мати найвищий ККД саме з таким навантаженням. Для цього системного блоку вистачило б якоїсь гарної моделі на 600-650 Вт, але тоді енергоефективність сильно впаде.

Розрахувати енергоспоживання ПК можна легко без будь-яких калькуляторів за таким принципом: додаємо TDP відеокарти і процесора (базовий), а зверху накидаємо ще 30-60 Вт. Останнє залежить від материнської плати, корпусних вентиляторів, RGB підсвічування та кількості накопичувачів. Топові материнки завжди беруть більше енергії, особливо AMD AM5.

Якщо мова йде за енергоефективність, то відеокарти NVIDIA не мають рівних. Серія RTX 4000 вщент втоптує в землю своїх конкурентів, пропонуючи на 50-80% вищу енергоефективність. Хочеться допомогти енергосистемі України і бавитися в сучасні відеоігри на ПК? Тоді лише NVIDIA і лише останнього покоління.

Стаціонарні комп’ютери насправді не сильно впливають на енергосистему, бо їх залишилося мало. Майже всі давно перейшли на лептопи, неттопи та моноблоки, а для ігор використовують економні консолі. Це гарна новина для енергосистеми, адже ноутбуки і мінікомп’ютери є ідеальним рішенням та пропонують високу продуктивність на одиницю споживаної енергії.

Звісно, безкомпромісним чемпіоном в енергоефективності є Apple зі своїми ARM процесорами Apple Silicone. Умовний Apple Mac Studio M1 Ultra дає до 10 разів вищу продуктивність на 1 Вт відносно класичних комп’ютерів. Так само потужні та одночасно економні їх ноутбуки та моноблоки.

Найекономнішими є монітори з IPS матрицями, адже вони беруть у два рази менше електрики за популярні VA. Наприклад, бюджетний Gigabyte GS27F в режимі «еко» споживає лише 8 Вт! Аналогічний VA монітор потребуватиме 15+ Вт, а то й більше.

Енергосистема України подякує таким видам комп’ютерної техніки:

  • Міні ПК на базі ноутбучних компонентів;
  • Ноутбуки всіх класів та видів, а особливо з ARM процесорами;
  • Моноблоки на базі ноутбучних компонентів;
  • IPS монітори з високим рівнем енергоефективності;
  • Ігрові консолі, особливо портативні;

А от за потужні ігрові ПК та робочі станції, особливо старі, енергосистема не буде вдячна. Важко це казати, але час класичних x86 комп’ютерів минає і низький вплив на мережу отримуємо лише завдяки мізерній кількості активних користувачів ПК високого класу.

Для розуміння всієї ситуації розглянемо два сценарії з Євдокимом та його старшим братом Остапом:

Євдоким придбав собі крутий IPS монітор з класом енергоспоживання А++, ноутбук Apple MacBook M3 Pro, а для улюблених (Super Mario) ігор використовує Nintendo Switch. Євдоким за 10 годин роботи своїх гаджетів витрачає максимум 500 Вт енергії.

Остап залишається вірним старій школі, бо самотужки зібрав ігровий комп’ютер з AMD Radeon RX 6950 XT, яку придбав зі знижкою, а також використовує процесор Intel Core i9-11900K в розгоні з системою рідинного охолодження. Додатково корпус має цілий вагон RGB підсвічування, шість вентиляторів і чотири HDD диски з 7200 об/хв.

Монітор в Остапа великий, але не такий дорогий, з низькою енергоефективністю (клас F), так ще й не один. Старий монітор (який споживає аж 50 Вт) меншої діагоналі викидати було шкода, тому він поставив його поруч з новим. Остап грає у відеоігри чотири години на добу, тому за 10 годин активного використання його комп’ютерна система з’їла 4000 Вт.

Отже, різниця між такими користувачами складає 3500 Вт кожної доби. Тисяча користувачів і різниця 3.5 МВт, а мільйон абонентів за подібним сценарієм дозволяє економити 3.5 ГВт енергії щодня.

Побутова техніка

З не цифровою технікою дещо складніше, адже на всьому економити не вийде. Пральна машина потрібна, бойлер також, без пилотяга прибирати непросто (але можна). Тут головне звертаємо увагу на клас енергоефективності.

Всього є такі види:

  • A+++
  • A++
  • A+
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G

Зазвичай техніка з A+++, A++, A+ досить дорога, адже використовує топові компоненти та досконаліші алгоритми роботи. З іншого боку, це дозволить економити в перспективі за принципом «більше користуєшся – більше економиш».

Особливо важливо придбати енергоефективну пральну машину, холодильник, кондиціонер, мікрохвильову піч, бойлер, адже вони споживають головну частину електрики в кожній домівці. Та далеко не всі побутові прилади є такими важливими, а багато з них відносяться до «елементів побутової розкоші».

Без чого можна обійтися в складні для енергосистеми часи:

  • Посудомийна машина. Мити посуд з гарним мийним засобом зовсім не важко, звісно, якщо не страшно за новенький манікюр. Посудомийка це лише зона комфорту, але не найпершої потреби;
  • Електричний гриль. Життя не зводиться до сплющених бутербродів з підсмаженим хлібом, адже за бажання не гірше можна зробити й на газовій сковороді;
  • Пилотяг. Немає нічого кращого за вологе прибирання та свіжість після нього. Щодня користуватися потужним 2 кВт монстром непотрібно, а от пройтися шваброю по підлозі це те, що треба;
  • Сушильна машина. Найкраща у світі сушильна машина коштує 30 гривень і працює на сонячній енергії, а називається «шнурок». В літню погоду гріх не розвісити випраний одяг надворі, чи хоча б на балконі;
  • Електричний чайник. Цей пожирач енергії легко замінити класичним чайником, який гріється від газу. Поки в Україні немає проблем з газом, кладемо електричні чайники в шафу;
  • Кондиціонер в кожній кімнаті. Це дуже важлива річ, від якої важко відмовитися, але буде добре, якщо кондиціонер (енергоефективний) працюватиме лише один, а не декілька на домівку.

Отже, обираємо якомога ефективнішу техніку, позбуваємось старого непотребу, який споживає в рази більше електрики, стараємось використовувати побутові пристрої з розумом, за потреби, а також використовуємо газ для готування їжі чи підігріву води, а не електрику так часто, наскільки це можливо.

Розумні розетки

Розетка з таймером не лише швидко себе окупить, а також дозволить зменшити навантаження на систему енергетики нашої держави. Розумна розетка вміє вмикати/вимикати живлення за потрібним графіком, який можна налаштувати знаючи порядок відключень.

Наприклад, у вас вдома є бойлер для нагріву води. Електрики немає зранку, коли людина йде на роботу, зате з’явиться в 10:00 та буде аж до 17:00. Якщо залишити бойлер увімкнутим, то він нагріє воду і автоматично вимкнеться, але нагрівати почне ще в 10:00 і до 17:00, ймовірно, буде додатково вмикатися, щоб підтримати температуру води.

З розумною розеткою бойлер буде увімкнуто в 16:00, за годину він нагріє воду, а в 17:20 повернеться спітнілий власник, який відразу піде в душ. Таким чином можна зекономити незначну кількість енергії, але «копійка гривню береже».

В непростий час масове використання подібних пристроїв полегшить життя всій енергетичній системі. Нехай, розумна розетка зекономить 200-300 Вт енергії для кожного дому щодня, а для мільйона домівок це 0.3 ГВт.

А мали б ці розетки геть всі користувачі в Україні і вдалося б зекономити 3, 4, а можливо й 10 ГВт щодня. Точно оцінити масштаби досить складно, адже крім розумної розетки потрібен ще й розумний власник, який правильно її налаштує, відповідно до графіка.

Альтернативна енергетика

Енергетична система України безмежно вдячна тим, хто має сонячні панелі чи вітрові генератори, хоча таких людей поки небагато. Альтернативні джерела енергії дозволяють не лише забезпечити себе, а й давати енергію в систему для інших, таким чином допомагати електричним станціям.

Давайте дуже умовно уявимо, що серед побутових споживачів в Україні є мільйон сонячних панелей по 1 кВт*год кожна. Нехай за добу панель приносить лише 15 кВт, враховуючи хмарність, не ідеальний кут нахилу, різні пори року, низький ККД перетворювачів тощо. Припустимо, на власні потреби люди витрачають 10 із 15 кВт, а решта йде в енергосистему. Таким чином можна отримати 5000*1000000 = 5000000000 Вт, або 5 ГВт енергії щодоби.

А якщо сонячних панелей буде більше, наприклад, в кожній другій домівці? А якщо місцеві корупціонери перестануть красти та встановлять вітрові генератори біля кожного міста? Альтернативною енергетикою насправді можна перекрити значний дефіцит електроенергії, але поки що в Україні ця галузь розвинута надто слабо.

Якщо маєте фінансові можливості, місце для встановлення і бажання зробити вигідну інвестицію – сонячні панелі це відмінний вибір. Звісно, крім самих панелей доведеться витратити багато коштів на акумулятори і силове обладнання, але воно себе окупить. Електроенергія не планує дешевшати, тому це розумна інвестиція.

Висновки

Якщо скласти всі перелічені методи економії в одне ціле та помножити на все населення України, то можна суттєво скоротити витрати енергії. Кожного разу, коли людина економить 1000, 500, 100, чи, навіть, 50 Вт, ця енергія може бути використана в лікарнях з важкохворими, пекарнях, які щоранку печуть свіжий хліб, що везуть в магазини, промисловості, яка тримає економіку держави, військових заводах, які так важливі для перемоги.

Економити потрібно разом і тоді результат буде помітним для всієї енергосистеми. І не варто чекати поки сусід почне вимикати кондиціонер чи змінить лампи на енергоефективні, бо завжди починати потрібно з себе, подаючи приклад іншим.

Disqus Comments Loading...