На період дії воєнного стану в Україні НБУ запровадив низку заходів, які суттєво обмежують грошові перекази за кордон для фізичних осіб і бізнесу. Під обмеження потрапили найпопулярніші перекази P2P, SWIFT і SEPA. Ці обмеження знизили попит населення та бізнесу на іноземну валюту і зберегли міжнародні резерви України. Але потреби мільйонів українців у міжнародних переказах нікуди не зникли. І способи вивести кошти для купівлі товарів, інвестування, заощаджень, оплати підписок та інших повсякденних завдань все ж існують.

У партнерському матеріалі розповідаємо, як діють обмеження НБУ, у яких випадках можна здійснювати SWIFT-перекази через банки, які готівкові суми можна перевозити через кордон і чому криптовалюта стає основним способом виведення коштів з України.

Партнерський матеріал?

Обмеження НБУ на переказ грошей за кордон у жовтні 2023 року

Попри те, що обмеження НБУ щодо переказу грошей за кордон регулярно переглядають, сьогодні є повна заборона на здійснення SWIFT-переказів, а також часткова заборона на карткові P2P-перекази для фізосіб – переказувати можна еквівалент до 100 тис. грн на місяць. Але і тут є низка підводних каменів.

Зокрема, багато іноземних фінустанов не підтримують перекази Р2Р з обмеженням до 100 тис. грн. Переказ може бути відхилений банком, що приймає. Тому необхідно уточнювати в зарубіжному банку можливість цієї операції заздалегідь.

Якщо переказ здійснюється рідним, які перебувають за кордоном, на рахунок в українській гривні – діють ті самі ліміти, що й на перекази в Україні. При цьому зняття готівки в іноземних банкоматах обмежується еквівалентом 12,5 тис. грн на тиждень (і не більше 62,5 тис. грн на місяць). Розраховуватися за кордоном такою карткою можна в еквіваленті не більше ніж 100 тис. грн на місяць.

Перекази SWIFT заборонені, за винятком кількох цілей:

  • оплата навчання в іноземних вишах і навчальних закладах інших типів;
  • закупівля товарів, призначених для ЗСУ (волонтерські покупки);
  • погашення позик та інших зобов’язань перед закордонними кредиторами;
  • оплата лікування та перевезення хворих;
  • страхові виплати (у разі настання страхового випадку);
  • виплати аліментів на дитину чоловікові/дружині, які перебувають за кордоном;
  • оплата витрат, пов’язаних з поверненням тіла померлого в зарубіжній країні.

З урахуванням чинних обмежень НБУ відправнику буде потрібно надати документи до банку, що підтверджують причину переказу коштів в іноземну державу.

Інструментів для інвестування, наприклад, на американській чи європейській фондовій біржі фактично немає – перекази на брокерські рахунки заборонені НБУ.

Сервіс швидкого переказу грошей за кордон за посиланням

Яку суму можна провозити через кордон готівкою

Одним з найпопулярніших способів легального перевезення грошей за кордон є особистий перетин кордону із сумою, яка не перевищує еквівалент у 10 тис. євро на людину без декларування. Також передбачена можливість легального вивезення готівки еквівалентом понад 10 тис. євро, але тільки з декларуванням і наданням офіційного документа про походження коштів.

Підтверджувальні документи для вивезення грошей за кордон з декларуванням:

  • квитанція про зняття власних коштів в українському банку, що діє 90 діб включно з моменту зняття;
  • витяг з банку про зняття власних коштів і квитанції про здійснення валютно-обмінних операцій – для вивезення коштів у зарубіжні країни у валюті.

Вивозячи гроші за кордон з декларуванням, власник коштів має враховувати чинні обмеження НБУ. Із власних рахунків в Україні можна зняти не більше 100 тис. грн на добуЯк переказувати гроші та інвестувати за кордоном під час війни, не порушуючи обмежень НБУЯк переказувати гроші та інвестувати за кордоном під час війни, не порушуючи обмежень НБУце близько 3 млн грн, або $80 тис., на місяць. Таким чином, щодня знімаючи максимально дозволену суму, можна вивезти не більше 9 млн грн, або $240 тис., за 90 днів.

При вивезенні готівки в еквіваленті понад $10 тис. прикордонна служба може запросити не лише банківські виписки, а й документи, що підтверджують легальність походження коштів. Також варто враховувати ризики перевезення таких великих сум, пов’язані з можливою крадіжкою або втратою в дорозі.

Переказати гроші за кордон без бюрократичної тяганини

Як ще можна переказати гроші за кордон

З огляду на суворі обмеження НБУ, яким не відповідає понад 95% клієнтів банківських установ в Україні, з’явився дуже популярний спосіб виведення грошей на закордонні банківські картки й електронні гаманці – сервіси обміну криптовалюти. Вони дозволяють швидко і практично без лімітів переказувати гроші у практично будь-яку країну світу.

Але потрібно перевіряти надійність обмінника. Як мінімум вивчити відгуки людей, які скористалися його послугами.

Як працює сервіс міжнародних переказів Swiftcash

Swiftcash – це сервіс швидкого переказу грошей за кордон без бюрократичної тяганини. Він дозволяє провести будь-які SWIFT- та SEPA-платежі практично до будь-якої країни світу: вивести гроші, поповнити рахунки, сплатити покупки, зробити переказ на картки Visa/MasterCard, а також здійснити валютні оплати на Payoneer і PayPal.

Сервісом легко користуватися. Усі перекази й оплата в ньому виконуються у три прості етапи:

  1. Створюється заявка із зазначенням типу переказу та реквізитами для оплати.
  2. Вносяться кошти із криптогаманця.
  3. Гроші надходять на зазначені реквізити протягом пів години.

Сервіс Swiftcash працює із приватними особами та бізнесом – це суттєво розширює можливості його використання.

Приватні особи можуть:

  • поповнювати будь-які банківські валютні картки/рахунки в Україні та за кордоном;
  • переказувати кошти брокеру для інвестування в іноземні фондові ринки;
  • оплачувати IT- та консультативні послуги;
  • оплачувати купівлю автомобілів і запчастин до них;
  • оплачувати навчання;
  • купувати товари через PayPal.

Представники бізнесу можуть:

  • проводити виплати із криптогаманців на банківські картки;
  • проводити оплату на рахунки юридичних осіб;
  • оплачувати товари гуртових і роздрібних продавців;
  • оплачувати послуги IT-фахівців, консультантів тощо;
  • оплачувати валютні інвойси.

Ще до важливих переваг Swiftcash можна віднести:

  • дуже низькі комісіїЯк переказувати гроші та інвестувати за кордоном під час війни, не порушуючи обмежень НБУЯк переказувати гроші та інвестувати за кордоном під час війни, не порушуючи обмежень НБУ2,5–4% на всі операції залежно від суми;
  • оперативне виконання заявокЯк переказувати гроші та інвестувати за кордоном під час війни, не порушуючи обмежень НБУЯк переказувати гроші та інвестувати за кордоном під час війни, не порушуючи обмежень НБУдо 30 хвилин;
  • високу надійність і повну анонімність.

Для успішної роботи із сервісом треба фактично тільки одне – достатньо мати криптогаманець.

 

Партнерський матеріал?

На сайт Swiftcash

Це партнерський матеріал. Інформацію для цього матеріалу надав партнер.
Редакція відповідає за відповідність стилістики редакційним стандартам.
Замовити матеріал про вас у форматі PR-статті ви можете тут.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: