Рубрики СтаттіMilitary Tech

Як посилять українську ППО ЗРК С-300 з Греції

Опубликовал
Андрей Русанов

Греція нарешті погодилася передати Україні пакет радянських систем озброєнь, про що повідомляє грецьке видання Kathimerini. Це стало можливим після схвалення сенатом США продажу країни винищувачів F-35 на суму $8,6 млрд та фінансової допомоги на $200 млн. Зміст пакета не розкривається, але Греція має на озброєнні системи ППО С-300, «Оса», «Тор» та зенітні установки ЗУ-23-2. Розберемо історію питання допомоги від Греції, на що здатні ЗРК С-300 як такі та у поєднанні з сучасними технічними можливостями української ППО.

ЗРК С-300 від Греції – чому тільки зараз?

З початку повномасштабного російського вторгнення Греція передала Україні понад сто БМП, снаряди, зокрема для РСЗВ, ПЗРК Stinger та стрілецьку зброю. Також країна бере участь у програмі тренування українських пілотів на літаках F-16. Надання комплексів С-300 обговорювалося ще з 2022 року, проте Греція відмовлялася надавати їх, побоюючись щодо власної обороноздатності. Нагадаємо, у країни дуже напружені відносини з Туреччиною, які у минулому приводили до військових зіткнень.

Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс. Фото: Kathimerini

У вересні 2022 року прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що його країна не має наміру передавати Україні С-300. Відмову він пояснив тим, що підтримка України не має здійснюватися через послаблення оборони Греції.

У грудні цього ж року міністр оборони країни Нікос Панайотопулос заявив, що Греція все ж може надати Україні ППО С-300 за умови встановлення США систем Patriot на острові Крит, де розміщувалися радянські системи. Пізніше, у лютому 2023 року, міністр знов казав, що Греція не має планів передати С-300, але може це зробити у разі отримання заміни:

Онлайн-курс "Управління ІТ-командами" від Laba.
Прокачайте свої soft- і hard-скіли в управлінні кількома IT-командами, отримайте практичні стратегії та інструменти ефективного team-ліда.
Програма курсу і реєстрація

«Якщо ми дійдемо до того, що підтримувати ці системи буде неможливо, ми або розв’яжемо проблему їхньої підтримки, або замінимо їх. Ми ще не досягли цього моменту».

F-35. Фото: Wikipedia

Схоже, зараз грецькі проблеми подолано. Країна може отримати від 18 до 24 літаків F-35 та 42 двигуни до них, а згодом матиме можливість закупити ще 40 винищувачів. Також Греція отримає 2 літаки C-130H, двигуни для літаків P-3 та 60 БМП Bradley. Пакет «додаткового фінансування збройних сил Греції на суму до 200 млн доларів» анонсував держсекретар США Ентоні Блінкен. Прем’єр-міністр Кіріакос Міцотакіс назвав 27 січня 2024 року важливим днем для національної оборони та дипломатії Греції.

На що здатні комплекси С-300

Перший полк радянських ЗРК середньої дальності С-300 встав на озброєння у 1979 році. Залежно від типу установки та ракет-перехоплювачів максимальна дальність їхньої роботи становить 150-300 км. Комплекс підтримує спільну роботу в межах однієї модифікації та обмежену між різними моделями. задекларована здатність С-300 знешкоджувати балістичні ракети.

Зенітно-ракетна система (ЗРС)складається з командного пункту, радіолокатора виявлення (РЛВ), з яким зв’язані до 6 ЗРК. Пускова установка С-300 здатна супроводжувати кожним до 6 цілей, з наведення на них до 12 ракет. Пункти керування та радіолокатори виявлення здатні автоматично зав’язувати траси до 100 цілей. Це одна з перших систем, де було реалізована повна автоматизація бойової роботи.

Комплекс автоматично виконує усі задання, від виявлення цілей до оцінки результатів стрільби – оператор лише контролює роботу системи та безпосередньо здійснює пуск ракет. У складних ситуаціях за необхідності можливе ручне корегування процесу.

Завдяки вертикальному розташуванню пускової установки нема потреби розвертати її чи шасі в ту, чи іншу сторону. Сучасний повний комплекс С-300 здатний уражати до 36 аеродинамічних чи балістичних цілі та запускати по них до 72 ракет. Під час російсько-української війни російські окупанти використовували С-300 як балістичні ракети по наземних цілях.

ЗРК С-300ПМУ1 на шасі КрАЗ-260 у Греції. Фото: Міноборони Греції

На озброєнні Греції є 2 дивізіони (12 установок) С-300ПМУ1, станом на 2022 рік.  С-300ПМУ1 – експортний варіант моделі С-300ПМ. Комплекси використовують покращені ракети 48Н6 з боєголовкою 143 кг. Ракета здатна вражати ціли, що рухаються зі швидкістю до 6450 км/ч на відстані до 150 км. Дальність ураження балістичних цілей – 40 км. У комплекті йдуть РЛС виявлення 64Н6, радіолокатор наведення 30Н6Е1 та система управління 83М6Е (є сумісність зі старішими системами).

Ракети 9M96E, 9M96E2 та 48N6E2. Фото: Weaponizer

Системи С-300ПМУ1 призначені для боротьби з масовим застосуванням літаків, крилатих та аеробалістичних ракет, цілодобово, у будь-яку погоду, пору року та будь-яких географічних обставин.

Пізніше для комплексу були представлені нові типи ракет: 5В55Р, 48Н6Е2, 9М96Е1 та 9М96Е2. Дві останні значно менші за розміром, ніж попередні ракети, важать 330 і 420 кг відповідно, при цьому несуть менші за масою (24 кг) боєголовки. 9М96Е1 має радіус ураження 1-40 км, 9М96Е2 – 1-120 км. Для маневрування вони використовують газодинамічну систему, яка значно підвищує ймовірність ураження, навіть попри меншу боєголовку.

С-300 та проєкт FrankenSAM

У рамках американсько-українського проєкту FrankenSAM розробники поєднали західні та радянські системи ППО. Зокрема, радіолокаційну частину систем С-300 схрестили з комплексами Patriot. Наразі немає даних про використання пускових установок С-300 з якимось західними ракетами, як це було зроблено для установок БУК. Але відомо, що Польща пропонувала проєкт поєднання ЗРК «Оса», які теж може надати Греція, з німецькими ракетами для IRIS-T. У будь-якому випадку, навіть якщо Греція передасть наявні в неї ракети для С-300, рано чи пізно повстане питання їхнього вичерпання.

Disqus Comments Loading...