Як працює інтернет речей і що він дає бізнесу: 6 сценаріїв

Опубликовал
Партнерский материал

72% світових виробництв утілюють ІоТ-стратегіїInternet of Things інтернет речей. Ідея в тому, щоб поєднати між собою фізичні об’єкти, налагодити їх взаємодію і зменшити необхідність втручання людини. За прогнозами аналітиків, кількість об’єднаних між собою «речей» до 2025 року сягне 22 млрд.

У партнерському матеріалі з Vodafone розповідаємо, як працює ця технологія, чому вона стане у пригоді бізнесу і як українські компанії можуть скористатися знижками 50% на такі послуги. 

Партнерський матеріал?

Як працює IoT

Технологія дозволяє різним пристроям під’єднуватися до інтернету й обмінюватися даними один з одним. Багато предметів, наприклад, термостат, розумний годинник, холодильник або автомобіль, можуть бути підключеними до інтернету й надсилати й отримувати інформацію.

З’єднання фізичних пристроїв і датчиків з інтернетом створює розумну мережу, у якій вони обмінюються даними і взаємодіють між собою без прямого втручання людини. Це відкриває різному бізнесу безліч можливостей для автоматизації, моніторингу та аналітики в реальному часі: від виробництва до логістики.

Як пристрої обмінюються даними

Технологія інтернету речей містить декілька основних складових, завдяки яким пристрої з’єднуються та обмінюються даними. Ось деякі з них:

  1. Сенсори і пристрої збирання даних. Їхнє завдання – вимірювати параметри фізичного середовища, що нас оточує, таких як температура, вологість, рух або освітленість. Сенсори збирають ці дані та перетворюють їх на цифровий сигнал, який передається мережею або до іншого пристрою. Як, наприклад, датчик вологості, що зафіксує низькі показники вологості та передасть сигнал системі поливу.
  2. Мережеве з’єднання – інфраструктура, яка дозволяє пристроям IoT під’єднуватися до інтернету або локальної мережі. Це можуть бути бездротові технології, такі як Wi-Fi або мобільний зв’язок із SIM-карток. У кожної з них є свої переваги. Наприклад, завдяки  IoT-SIM-карткам можна під’єднувати пристрої до інтернету навіть у віддалених місцях, де звичайний Wi-Fi недоступний, і керувати ними з будь-якої точки світу. Отримані дані допоможуть аналізувати процеси й оптимізувати роботу.
  3. Користувацький інтерфейс. Інтерфейс, через який користувачі взаємодіють із системою IoT. Це може бути мобільний застосунок, вебпортал чи інше програмне забезпечення, яке дозволяє користувачам контролювати підключені пристрої, взаємодіяти з ними, переглядати дані, встановлювати налаштування та отримувати сповіщення.

Компанії, що впроваджують технології ІоТ, можуть краще контролювати бізнес-процеси і клієнтський досвід, підвищувати продуктивність команди, приймати нові бізнес-рішення і втілювати бізнес-моделі, що дозволить економити час і гроші.

Переглянути лінійку IoT-тарифів можна на сайті

 

Як можна використовувати ІоТ

Ось декілька кейсів, які можуть бути корисними для різних підприємств:

  1. Управління енергоефективністю. Завдяки ІоТ-рішенням можна встановити сенсори і пристрої для збирання даних і моніторити енергоспоживання вашого підприємства. Це дозволяє ідентифікувати споживачів енергії, виявляти зайві витрати і приймати рішення щодо оптимізації. Наприклад, автоматично вимикати світло й електроприлади у приміщеннях, де тривалий час немає людей.
  2. Моніторинг стану обладнання. Встановіть на ваше обладнання сенсори, які будуть відстежувати різні параметри, такі як температура, вологість, тиск тощо. Це дозволить моніторити стан у реальному часі й отримувати сповіщення про можливі проблеми чи несправності. А це своєю чергою запобігає неплановим зупинкам обладнання і заощаджує гроші на ремонті.
  3. Управління запасами. ІоТ також допомагає відстежувати запаси в реальному часі й управляти ними. Достатньо встановити сенсори на полицях або контейнерах із продуктами, щоб відстежувати їхню кількість і сповіщати, коли необхідно поповнювати запаси. Це допоможе уникнути нестачі товару й ефективніше управляти продукцією.
  4. Віддалений моніторинг і безпека. ІоТ дозволяє встановити відеоспостереження та контролювати його віддалено з будь-якого місця. Ви зможете отримувати живі зображення з камер, а також сповіщення про будь-які підозрілі дії чи вторгнення. Бізнес отримує підвищену безпеку на підприємстві і зможе швидко реагувати на потенційні загрози.
  5. Оптимізація логістики і транспорту. Інтернет речей допомагає вдосконалити логістичні процеси та керування транспортом. Завдяки сенсорам на вантажних машинах або контейнерах можна отримувати дані про місцеперебування товару, стан та ефективність доставлення. Це дозволить зменшити затримки, втрати й оптимізувати маршрути.
  6. Віддалені платежі і транзакції. ІоТ використовують для безпечних і зручних безконтактних платежів. Наприклад, смарттермінали чи мобільні пристрої з ІоТ можуть здійснювати платежі через NFC-технологію, що спрощує оплату й забезпечує безперервний обмін даними між терміналом і платіжною системою.

Знижки для бізнесу

Компанія Vodafone, що поєднує понад 159 млн IoT-пристроїв у 190 країнах світу, надає сучасне рішення зв’язку для безперервного передавання даних і пропонує оновлену лінійку IoT-тарифів.

Щоб підтримати український бізнес, із червня 2023 року Vodafone пропонує всім новим бізнес-клієнтам (юридичним особам і ФОП) знижку 50% на оплату будь-якого обраного тарифу для інтернету речей протягом року. 

При під’єднанні оновлених тарифів Vodafone IoT ви сплачуєте від 12 грн на місяць за під’єднану IoT-картку.

Спробувати нові тарифи можна на сайті

 

Головні переваги нових тарифів:

  • Покілобайтна тарифікація. Це означає, що замість оплати за кожні 100 КБ впроваджується оплата за кожен кілобайт. Таким чином, користувачі нових тарифів зможуть зекономити, адже сплачувати доведеться лише за використані кілобайти.
  • Підтримка стандарту зв’язку 4G у всіх тарифах. Компанія продовжує розширювати покриття і збільшувати пропускну здатність мережі. Саме тому головною перевагою оновлених ІоТ-тарифів для бізнесу стала підтримка всіх стандартів зв’язку (2G/3G/4G) в кожному тарифі, що раніше було доступно лише для преміальної лінійки цін.
  • Збільшений обсяг трафіку, як порівняти з попередніми тарифами – від 24 МБ до безліміту.

Акційна ціна діє тільки до 30 вересня 2023 року. Щоб під’єднати обраний тариф, потрібно звернутися до фахівця Vodafone чи оформити заявку на сайті.

 

Партнерський матеріал?

Спробувати нові тарифи

 

Це партнерський матеріал. Інформацію для цього матеріалу надав партнер.
Редакція відповідає за відповідність стилістики редакційним стандартам.
Замовити матеріал про вас у форматі PR-статті ви можете тут.

Disqus Comments Loading...