Рубрики Статті

Як “Укрпошта” працює в умовах війни: 6 тисяч працюючих відділень та понад 200 тонн гумдопомоги зі США та ЄС

Опубликовал
Элина Сулима

На сьогодні в Україні (крім тимчасово окупованих районів) працює близько 5 тисяч стаціонарних відділень та 1,3 тисячі пересувних. За весь час військових дій компанія доставила 200 тонн  гуманітарної допомоги із Грузії, 85 тонн із США, 20 тонн із Греції та 10 тонн з Італії. Також поштовому оператору вдалося домовитися про відміну комісії для продавців з України з такими маркетплейсами як Etsy, eBay, Joom, Wish та Shopify. Про те, як компанія працює в умовах війни, нам розповіли в прес-службі Укрпошти.

Укрпошта працює практично по всій території України

Укрпошта працює скрізь, крім тимчасово окупованих територій та там, де ведуться активні бойові дії. Проте є випадки, коли й у таких регіонах наші працівники також працюють. Ситуація змінюється щодня, і там, де з’являється така нагода, Укрпошта відновила свою діяльність. Зараз у нас працює орієнтовно 5 тисяч стаціонарних відділень та 1,3 тисяч пересувних. Список працюючих відділень щоденно оновлюється на офіційному сайті (посилання).

Компанія надає всі звичні послуги

У тих областях, де зараз тихо, Укрпошта надає всі звичні послуги (оплата комуналки, поповнення чи зняття готівки з банківської картки, грошові перекази). Доставка у відділення, що знаходяться в зоні активних бойових дій, тимчасово ускладнена. Тому частина відділень, наприклад, у Харківській, Запорізькій, Чернігівській, Сумській та Херсонській областях тимчасово не приймають посилки в інші області — лише в межах своїх міст. Поки що немає можливості забезпечити логістику з цими регіонами. Однак коли ситуація змінюється й нашим співробітникам нічого не загрожує, ми знову відчиняємо відділення. Щодня на офіційному сайті компанії оновлюється перелік відділень і послуг, що відкриваються.

Маючи мережу сортувальних центрів та відділень, Укрпошта працює по всій Україні. Тому найближчим часом компанія не планує щось змінювати.

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

Через війну гинуть співробітники Укрпошти

Загибель наших працівників стала непоправним горем як для їхніх рідних, так і всього колективу Укрпошти. Їхній героїчний подвиг назавжди залишиться в нашій пам’яті.

Багато наших співробітників щодня ризикує життям, і все заради того, щоби люди з інвалідністю та пенсіонери могли отримати пенсії та соціальні виплати. Також наші листоноші доставляють товари першої необхідності туди, де зараз не працюють магазини. Завдяки нашим співробітникам люди можуть придбати продукти харчування та ліки.

Укрпошта доставляє гумдопомогу зі США та Європи

З перших днів війни наша компанія займається волонтерством, організовуючи доставку гуманітарних вантажів зі США та Європи. Її ми відправляємо в області, які найбільше постраждали від обстрілів. Наприклад, гумдопомогу можна отримати в 19 відділеннях Укрпошти, які працюють у Миколаєві, Херсоні та Харкові. Також гуманітарка доставляється до найбільш постраждалих регіонів країни на сході. Вона розподіляється відповідно до запитів місцевої влади та волонтерів. Ми робимо все можливе, щоби надати допомогу тим, хто насамперед цього потребує.

Укрпошта доставила 200 тонн гуманітарної допомоги із Грузії, 85 тонн зі США, 20 тонн із Греції та 10 тонн з Італії. В основному це одяг, дитяче харчування, продукти, вода та медикаменти.

У рамках чартерної програми Укрпошти та WindRose гуманітарні вантажі зі США доставляються з Нью-Йорка до Варшави. Окрім продуктів, американці передали ліки та медобладнання загальною вартістю $2 млн. Саме стільки пожертвували для України різноманітні фонди та звичайні американці. Обробку гуманітарного вантажу в США здійснює партнер Укрпошти Dnipro LLC. Доставку гумдопомоги до місця призначення Укрпошта здійснює власним коштом. При цьому американська компанія Globe Air Cargo, що є агентом авіакомпанії WindRose, займається бронюванням рейсів та відправкою вантажу до Польщі.

«Посилки з дому»

Починаючи з 11 березня, у рамках акції «Посилки з дому» Укрпошта доставляє посилки до Польщі, Румунії, Молдови, Угорщини та Словаччини. Тобто до тих країн, які приймають найбільшу кількість українських біженців. У зв’язку з поточною ситуацією компанія надає знижку до 70 % вартості міжнародних відправлень. Наприклад, посилка вагою 10 кг із Києва до Варшави, яка раніше коштувала 1200 грн., зараз коштує 375 грн. З початку акції Укрпошта вже доставила 18,8 тисячі посилок загальною вагою до 143 тонн.

У поштових відділеннях «Посилки з дому» оформлятимуться як звичайні відправлення. Вартість доставки залежатиме від її розміру та ваги. Оформити відправку можна як у відділенні Укрпошти, так і в особистому кабінеті клієнта або мобільному застосунку. Для цього потрібно вказати тип відправлення (міжнародна посилка) та країну доставки (Польщу, Румунію, Угорщину, Словаччину чи Молдову). Також потрібно буде заповнити митну декларацію (у трьох примірниках) з урахуванням наступних рекомендацій:

  • усі дані бажано заповнювати англійською мовою;
  • у полі «Категорія відправлення» вказати «Подарунок»;
  • загальна вартість вкладення не повинна перевищувати 40 EUR (обов’язково потрібно вказати валюту – EUR);
  • в описі вкладення (у пункті used personal) потрібно вказати назву речі, що відправляється (наприклад, dress або jacket).

Укрпошта домовилася з міжнародними маркетплейсами про скасування комісії для укрпідприємців

Варто визнати, що обіг поштового бізнесу в останній місяць різко зменшився. Припинилася кореспонденція між держустановами та впав випуск друкованих видань. Незважаючи на це, компанії вдалося доставити передплатникам близько 5 млн екземплярів газет і журналів. Проте вже зараз ми спостерігаємо поступове збільшення обсягу різних платежів і кількості посилань, що відправляються.

Для підтримки українських підприємців Укрпошта доставляє продукцію малого та середнього бізнесу до США (за цей час вилетіло три літаки). Компанії також вдалося домовитися з Etsy, eBay, Joom, Wish та Shopify про відміну комісії для продавців з України. Завдяки цьому Укрпошта доставила за кордон 84 тисячі експортних відправлень загальною вагою 230 тонн. Левова частка цих відправлень — комерційний експорт, який протягом місяця вдалося відновити до 60 %. Йдеться про посилки, які українські підприємці, що продають товари на вказаних маркетплейсах, надсилають клієнтам за кордон.

Окрім цього поштовий оператор допомагає підприємствам, які вирішили перенести виробництво в західні області України.

Тільки за березень компанія прийняла 277 тонн експорту, більша частина якого вирушила до Польщі. У березні українці активно відправляли посилки до США, Канади, Австралії, Ізраїлю, Великобританії, Японії та Німеччини.

Укрпошта продовжує виплачувати пенсії та соцвиплати

Усі клієнти, що обслуговуються Укрпоштою, отримують пенсійні та грошові виплати адресно та готівкою. Якщо людина змінила місце проживання, спрацьовує механізм переадресації виплат на будь-яке доступне відділення. Для цього потрібно звернутися до контакт-центру Укрпошти або Пенсійного фонду та вказати дані вашого нового проживання. Для того щоб оформити переадресацію потрібно:

  • зателефонувати до контакт-центру Укрпошти за номером 0 800 300 545 та вибрати кнопку 2 — «Пенсії, соціальні виплати та субсидії» (всі дзвінки безкоштовні) або заповнити онлайн-форму;
  • як альтернативний варіант можна зателефонувати до Пенсійного фонду України або передати інформацію через електронний кабінет;
  • повідомити про необхідність отримання пенсії чи допомоги за іншою адресою;
  • назвати прізвище, ім’я та по батькові одержувача пенсії та/або грошової допомоги;
  • адресу отримання пенсії або грошової допомоги до березня 2022 року;
  • паспортні дані (серія та номер паспорта);
  • номер телефону одержувача пенсії/грошової допомоги;
  • нова адреса доставки: індекс відділення Укрпошти або адреса тимчасового проживання.

Якщо людина отримує пенсію або допомогу поштовим переказом, необхідно назвати оператору код, який надходить у СМС-повідомленні. Щоб отримати пенсію в будь-якому автоматизованому відділенні Укрпошти, потрібно також повідомити про це оператора.

Кошти будуть виплачені за заявленою адресою проживання протягом кількох днів.

У березні компанія доставила 8,9 млрд. грн. пенсій для 2,5 млн. літніх людей по всій Україні.

Ми робимо все можливе, щоби зберегти обсяги бізнесу в цей нелегкий час. Це дозволяє нам своєчасно видавати зарплату персоналу та виплачувати податки державі.

Disqus Comments Loading...