Рубрики Статті

Як вибрати тепловізор: гайд покупця

Опубликовал
Павло Чуйкін

У цій статті йтиметься про тепловізійне обладнання — складну, але дуже актуальну тему для України. З’ясуємо, чим відрізняються тепловізори, якими вони бувають, які їх технічні характеристики, на що варто звернути увагу при покупці. Основою матеріалу послужило відео з YouTube-каналу ІБІС.

Що таке тепловізор

Тепловізор — цифровий оптичний прилад, який працює в інфрачервоному спектрі. По внутрішній начинці тепловізори нагадують звичайні цифрові відеокамери, що складаються з об’єктива, світлочутливої ​​матриці (у випадку з тепловізором вона інфрачервона) та дисплея, на який відображається картинка. Інфрачервоні матриці реагують на тепло (інфрачервоне випромінювання) та передають «теплову» картинку на екран тепловізора.

У чому різниця між тепловізорами

У продажу є тепловізори різних цінових категорій. Найдорожчі коштують десятки тисяч доларів, але ми розберемо нюанси доступніших варіантів, а нижче розповімо про кілька речей, на які потрібно звертати увагу насамперед.

Основи Python для школярів від Ithillel.
Відкрийте для вашої дитини захопливий світ програмування з нашим онлайн-курсом "Програмування Python для школярів". Ми вивчимо основи програмування на прикладі мови Python, надаючи зрозумілі пояснення та цікаві практичні завдання.
Зареєструватися

Тепловізори відрізняються один від одного двома основними параметрами: діаметр об’єктива (лінзи) та роздільна здатність матриці. Останні створюються за двома технологіями: з аморфного кремнію (a-Si: amorphous Silicon) та оксиду ванадію (Vox: Vanadium Oxide).

Матриці з аморфного кремнію відносяться до минулого покоління. Вони більш доступні, але у них менша чутливість і температурний діапазон. Моделі з оксиду ванадію стоять у дорожчих тепловізорах та забезпечують ширший діапазон температур та збільшену чутливість. Якщо є можливість, варто брати моделі, створені за технологією Vox.

Інші важливі рекомендації при виборі тепловізорів

При виборі тепловізійних монокулярів варто звернути увагу на роздільну здатність і та купувати моделі з параметрами не нижче 400×300 пікселів. Мінімально допустиме адекватне значення — 384×288. Такий пристрій добре працює на відстані до 400 метрів.

Рекомендовані значення для тепловізорів становлять 640×480 та 1024×768 пікселів. Перше це стандарт для сучасного гарного тепловізійного обладнання. Такі матриці забезпечують хорошу деталізацію та якість тепловізійної картинки, а значить можуть визначати джерело тепла на якомога більшій відстані.

Ще один важливий фактор для тепловізора — дистанція визначення. Чим вона вища, тим краще модель виявиться при використанні. Дистанція визначення показує, наскільки далеко тепловізор може засікти тепловий слід. Для зображення людини оптимальне значення 23×6 пікселів, розпізнавання техніки 12×12 пікселів.

При покупці варто звернути увагу на частоту оновлення матриць тепловізора. Чим вона вища, тим краще і комфортніше для очей користувача. Мінімальне адекватне значення — 25-30 Гц. Але краще купувати варіанти на 50-60 Гц або 100-120 Гц.

Параметри лінз тепловізорів схожі на характеристики фотообладнання. Тут також є значення фокусної відстані, світлосили та діаметр передньої лінзи об’єктива. Новачки дуже часто плутають фокусну відстань та діаметр лінзи, адже обидва значення вказуються в міліметрах, але це різні показники. До того ж багато виробників не вказують у своїх приладах значення світлосили, хоча це дуже важливо.

При виборі тепловізорів зверніть увагу на діаметр об’єктива — чим він більше, тим краще і даватиме картинку гарної якості. Фокусна відстань повинна бути не нижче 35-50 мм.

Ще одна важлива характеристика тепловізора — кут зору (FoV). Вона відповідає за поле зору тепловізора. Залежно від потреб необхідно вибирати моделі з різним полем зору. Наприклад, якщо потрібний тепловізор для спостереження на близькій відстані, варто брати варіант з максимально великим кутом огляду. Якщо ж потрібен прилад для спостереження за далекими дистанціями від кілометра і вище, то беріть тепловізор з мінімальним кутом огляду, але з можливістю максимально і якісно збільшувати картинку.

Остання важлива характеристика тепловізора — Zoom (збільшення). Тут виробники часто грають на незнанні користувачів і вказують оптичне та цифрове значення масштабування. При виборі тепловізора важливим є саме оптичне збільшення приладу, тому звертайте увагу тільки на нього.

Моделі

А тепер поглянемо на моделі, які одразу і без проблем можна купити в українських онлайн-магазинах. Наприклад, є доступний варіант HikMicro LYNX LC06 (HM-TS01-06XF/W-LC06) за 18850 гривень. Якщо брати варіанти дорожче, тобто HikMicro GRYPHON LRF GH25L (HM-TS23-25QG/WLV-GH25L) за 101 959 гривень та Hikmicro TS16-50 за 235 000 гривень.

Disqus Comments Loading...