Статті Статті 20.04.2022 о 16:00 comment views icon

Як вибрати тепловізор: гайд покупця

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/04/photo_2024-04-01_11-27-50-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/04/photo_2024-04-01_11-27-50-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/04/photo_2024-04-01_11-27-50-3-96x96.jpg

Павло Чуйкін

Заступник головного редактора, керівник відділу оглядів

У цій статті йтиметься про тепловізійне обладнання — складну, але дуже актуальну тему для України. З’ясуємо, чим відрізняються тепловізори, якими вони бувають, які їх технічні характеристики, на що варто звернути увагу при покупці. Основою матеріалу послужило відео з YouTube-каналу ІБІС.

Що таке тепловізор

Тепловізор — цифровий оптичний прилад, який працює в інфрачервоному спектрі. По внутрішній начинці тепловізори нагадують звичайні цифрові відеокамери, що складаються з об’єктива, світлочутливої ​​матриці (у випадку з тепловізором вона інфрачервона) та дисплея, на який відображається картинка. Інфрачервоні матриці реагують на тепло (інфрачервоне випромінювання) та передають «теплову» картинку на екран тепловізора.

тепловизор

У чому різниця між тепловізорами

У продажу є тепловізори різних цінових категорій. Найдорожчі коштують десятки тисяч доларів, але ми розберемо нюанси доступніших варіантів, а нижче розповімо про кілька речей, на які потрібно звертати увагу насамперед.

Тепловізори відрізняються один від одного двома основними параметрами: діаметр об’єктива (лінзи) та роздільна здатність матриці. Останні створюються за двома технологіями: з аморфного кремнію (a-Si: amorphous Silicon) та оксиду ванадію (Vox: Vanadium Oxide).

Матриці з аморфного кремнію відносяться до минулого покоління. Вони більш доступні, але у них менша чутливість і температурний діапазон. Моделі з оксиду ванадію стоять у дорожчих тепловізорах та забезпечують ширший діапазон температур та збільшену чутливість. Якщо є можливість, варто брати моделі, створені за технологією Vox.

Онлайн-курс "Арт Менеджер" від Skvot.
Навчіться шукати фінансування та планувати бюджет, керувати командою, запускати артпроєкти та пітчити їх так, щоб великі компанії захотіли колабитися.
Детальніше про курс

тепловизор

Інші важливі рекомендації при виборі тепловізорів

При виборі тепловізійних монокулярів варто звернути увагу на роздільну здатність і та купувати моделі з параметрами не нижче 400×300 пікселів. Мінімально допустиме адекватне значення — 384×288. Такий пристрій добре працює на відстані до 400 метрів.

Рекомендовані значення для тепловізорів становлять 640×480 та 1024×768 пікселів. Перше це стандарт для сучасного гарного тепловізійного обладнання. Такі матриці забезпечують хорошу деталізацію та якість тепловізійної картинки, а значить можуть визначати джерело тепла на якомога більшій відстані.

Ще один важливий фактор для тепловізора — дистанція визначення. Чим вона вища, тим краще модель виявиться при використанні. Дистанція визначення показує, наскільки далеко тепловізор може засікти тепловий слід. Для зображення людини оптимальне значення 23×6 пікселів, розпізнавання техніки 12×12 пікселів.

При покупці варто звернути увагу на частоту оновлення матриць тепловізора. Чим вона вища, тим краще і комфортніше для очей користувача. Мінімальне адекватне значення — 25-30 Гц. Але краще купувати варіанти на 50-60 Гц або 100-120 Гц.

Онлайн-курс "Арт Менеджер" від Skvot.
Навчіться шукати фінансування та планувати бюджет, керувати командою, запускати артпроєкти та пітчити їх так, щоб великі компанії захотіли колабитися.
Детальніше про курс

Параметри лінз тепловізорів схожі на характеристики фотообладнання. Тут також є значення фокусної відстані, світлосили та діаметр передньої лінзи об’єктива. Новачки дуже часто плутають фокусну відстань та діаметр лінзи, адже обидва значення вказуються в міліметрах, але це різні показники. До того ж багато виробників не вказують у своїх приладах значення світлосили, хоча це дуже важливо.

тепловизор

При виборі тепловізорів зверніть увагу на діаметр об’єктива — чим він більше, тим краще і даватиме картинку гарної якості. Фокусна відстань повинна бути не нижче 35-50 мм.

Ще одна важлива характеристика тепловізора — кут зору (FoV). Вона відповідає за поле зору тепловізора. Залежно від потреб необхідно вибирати моделі з різним полем зору. Наприклад, якщо потрібний тепловізор для спостереження на близькій відстані, варто брати варіант з максимально великим кутом огляду. Якщо ж потрібен прилад для спостереження за далекими дистанціями від кілометра і вище, то беріть тепловізор з мінімальним кутом огляду, але з можливістю максимально і якісно збільшувати картинку.

Остання важлива характеристика тепловізора — Zoom (збільшення). Тут виробники часто грають на незнанні користувачів і вказують оптичне та цифрове значення масштабування. При виборі тепловізора важливим є саме оптичне збільшення приладу, тому звертайте увагу тільки на нього.

Моделі

А тепер поглянемо на моделі, які одразу і без проблем можна купити в українських онлайн-магазинах. Наприклад, є доступний варіант HikMicro LYNX LC06 (HM-TS01-06XF/W-LC06) за 18850 гривень. Якщо брати варіанти дорожче, тобто HikMicro GRYPHON LRF GH25L (HM-TS23-25QG/WLV-GH25L) за 101 959 гривень та Hikmicro TS16-50 за 235 000 гривень.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: