Майже кожен Smart TV на ОС Android дає можливість користуватися голосовим помічником та управляти телевізором за допомогою голосу. Але виробники стверджують, що цією функцією користується зовсім мало людей. Хоча голосове управління – дуже зручне. Щобільше, останніми роками голосові асистенти зробили потужний крок уперед. Водночас удосконалились системи розпізнавання мовлення і стрімко розвинулись сервіси, засновані на штучному інтелекті.

Разом з міжнародним брендом смарттелевізорів KIVI в партнерському матеріалі ми розберемо в деталях, що вміє голосовий асистент і як він спрощує користування телевізором.

Партнерський матеріал?

Запустить кіно, знайде рецепт і розкаже про погоду. Що вміє голосовий асистент на смарттелевізорах KIVI

Навіщо потрібен голосовий асистент і чому він зручніший, ніж звичне управління ТВ

Спробуйте хоч раз дати голосову команду телевізору замість того, щоб хвилину клікати пультом, поки дійдете до потрібного фільму чи застосунку – і переваги стануть очевидними.

І користувачі, і розробники погоджуються, що зараз пульт є зручним для звичного управління ТВ – перемикати канали, регулювати гучність, вмикати й вимикати пристрій. Тобто для всього того, що вміли старі Non Smart TV.

Але сьогодні телевізор – це набагато більше ніж техніка для перегляду телебачення. Smart TV відтворюють музику, показують кіно в усіх можливих форматах, на них грають в ігри, навчаються, розважаються, серфлять в інтернеті й запускають відео, наприклад з YouTube. Якщо на смартфоні це справа пари натискань, то на телевізорі це займе певний час, поки, наприклад, користувач вводитиме пошуковий запит.

Голосовий помічник дуже спрощує пошук контенту – не потрібно пів години клікати пультом, поки введеш назву «Парк Юрського періоду». Ви маєте лише сказати «Окей, Google» чи натиснути кнопку на пульті і, коли голосовий асистент відгукнеться, попросити ввімкнути фільм «Парк Юрського періоду».

Запустить кіно, знайде рецепт і розкаже про погоду. Що вміє голосовий асистент на смарттелевізорах KIVI

Більше про смарттелевізори KIVI

Як зрозуміти, що в телевізорі Android TV є голосовий помічник

Скажіть «Окей, Google» чи подивіться на пульт. Там мають бути кнопки з позначками

Запустить кіно, знайде рецепт і розкаже про погоду. Що вміє голосовий асистент на смарттелевізорах KIVI

Це кнопки виклику Voice Assistant. Натискайте й користуйтеся.

Якщо не спрацювало, то Google радить перевірити наявність останніх оновлень ОС. Зайдіть у налаштування телевізора, виберіть пункт «Оновлення системи» та далі за порадами системи встановіть останню версію операційки або застосунку асистента. Щоб налаштувати помічника, який має відповідати на ваш голос, після виклику асистента просто виконуйте вказівки з меню.

Запустить кіно, знайде рецепт і розкаже про погоду. Що вміє голосовий асистент на смарттелевізорах KIVI

Чи зрозуміє мене голосовий асистент?

У більшості моделей телевізорів мікрофон розташований у пульті управління. Щоб помічник вас добре розумів, краще говорити близько до пульта, давати команди чітко і вголос, не пошепки.

Помічник розуміє досить багато мов і запускає програми та виконує функції відповідно до голосових команд. Наразі з європейських мов доступні англійська, французька, іспанська, німецька, італійська, португальська, нідерландська, норвезька, фінська, данська, шведська, польська, турецька, російська.

Якщо ж ви даєте команду мовою, яку Google Assistant поки не розуміє, то функціональність обмежується, але найважливіша функція – переклад голосу в текст – зберігається. Тобто можна сказати, наприклад, українською мовою «Комедії про Різдво», і голосовий помічник видасть результати пошуку в YouTube або впише цей текст у пошук веббраузера чи стримінгової платформи.

Корпорація Google обіцяє, що невдовзі з’являться й інші мови, які буде повністю підтримувати голосовий помічник. Цього чекають і користувачі, і виробники смарттелевізорів. А поки KIVI рекомендує налаштувати голосового асистента на ту мову, яку розуміє він і знаєте ви – наприклад, на англійську.

Запустить кіно, знайде рецепт і розкаже про погоду. Що вміє голосовий асистент на смарттелевізорах KIVI

Обрати свій смарттелевізор KIVI

Як давати команди голосовому асистенту від Google

Google Assistant розуміє всі слова та навіть складає їх у контекст. Але для кращого результату варто давати чіткі та короткі команди. Ось приклади таких.

  1. Коли ви вже вибрали відео, яке дивитиметеся:
  • «Увімкни на Netflix серіал Stranger Things»;
  • «Грай з початку»;
  • «Перемотай назад на 30 секунд»;
  • «Перемотай уперед на 30 секунд»;
  • «Увімкни наступну серію».
  1. Коли шукаєте, що подивитися:
  • «Що подивитися з нових серіалів?»
  • «Відкрий Netflix»;
  • «Відкрий YouTube»;
  • «Покажи всі фільми, де грає Майкл Фассбендер»;
  • «Знайди всі фільми Стівена Спілберга».

Запустить кіно, знайде рецепт і розкаже про погоду. Що вміє голосовий асистент на смарттелевізорах KIVI

Чим іще корисний голосовий помічник на Smart TV

Голосовий помічник може замінити пошукову систему. Наприклад, якщо дивитеся нове кіно, то голосом поставте асистенту запитання: «Хто знімається у фільмі N?», або «Хто режисер фільму N?», або ж «Які ще є фільми режисера N?», – і отримаєте відповідь.

Гугліть запити, щоб швидко отримати відповідь на екрані телевізора – від простих, наприклад про погоду («Яка зараз температура?», «Чи буде завтра дощ?»), до складніших: курс валют, калькулятор, результати футбольних матчів, котування акцій та інше. Голосовий асистент дозволяє за лічені секунди робити фактчекінг того, що ви бачите на екрані: «Який зріст Сальми Гаєк?», «Коли вимерли динозаври», «Що таке королівський гамбіт у шахах?», «Яка висота Евересту?»

Якщо поруч немає смартфона, а ви, наприклад, готуєте на кухні, спитайте в голосового помічника свого телевізора, скільки хвилин потрібно випікати справжню піцу або як готувати соус для неї. А якщо кулінарні експерименти все ж не вдалися, то Google Assistant знайде та порадить найкращі піцерії недалеко від дому.

Голосовий помічник синхронізує телевізор з вашим акаунтом у Google. Він може нагадувати про важливі зустрічі, додавати завдання в календар, прокладати маршрут з дому та відправляти його на смартфон. Спілкуйтеся з телевізором, щоб управляти системою Smart Home: «Зроби світло у вітальні на 20% яскравішим», «Вимкни світло у спальні», «Зменш температуру до 18 градусів» тощо. Таким чином усі пристрої в домі, що працюють на ОС Android і підтримують Google Home, утворюють єдину мережу.

Запустить кіно, знайде рецепт і розкаже про погоду. Що вміє голосовий асистент на смарттелевізорах KIVI

Про KIVI

KIVI – міжнародна компанія, заснована 2016 року, європейський офіс якої розташований у Будапешті. Основний бізнес – розробка та виробництво смарттелевізорів з дистрибуцією продукції в Європу й Азію. Відділ Research & Development також знаходиться в Європі й Азії. На сьогодні продали понад 1,5 млн пристроїв. KIVI є сертифікованим партнером Google і Netflix.

Партнерський матеріал?

Більше про смарттелевізори KIVI

Це партнерський матеріал. Інформацію для цього матеріалу надав партнер.
Редакція відповідає за відповідність стилістики редакційним стандартам.
Замовити матеріал про вас у форматі PR-статті ви можете тут.

 

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: