Рубрики Статті

Зенітно-ракетний комплекс Avenger: месник заступає на варту

Опубликовал
Ирина Тесленко

Радіємо, якщо у вас є змога читати цей матеріал – енергія є дефіцитним і цінним ресурсом, якого хоче позбавити нас ворог. Енергетична система страждає від масованих ракетних обстрілів, проти яких Україна відчайдушно намагається захиститися з допомогою західних партнерів. Сьогодні ми розглянемо ЗРК Avenger та спробуємо розібратися у його сильних сторонах і можливостях підсилення системи протиповітряної оборони. 

Основне про ЗРК Avenger

Про передачу AN/TWQ-1 Avenger стало відомо 10 листопада. Радник Президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван підкреслив важливість систем Avenger для посилення охорони українського неба. У Пентагоні вважають, що ці ЗРК допоможуть боротися проти повітряних атак на об’єкти критичної інфраструктури, навіть є інформація, що саме Avenger захищає Вашингтон і важливі державні об’єкти. І в Збройних силах України високо оцінюють можливості комплексу.

За словами речника командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, AN/TWQ-1 Avenger здатні підсилити NASAMS та німецькі IRIS-T, які вже заступили на бойове чергування. Головною перевагою комплексу називають мобільність, а наявність власних радарів дозволить інтегруватися в “інформаційне поле” інших систем ППО. Анонсована передача чотирьох комплексів. 

Курс Fullstack Web Development від Mate academy.
Стань універсальним розробником, який може створювати веб-рішення з нуля.
Дізнатись про курс

AN/TWQ-1 Avenger є американським самохідним комплексом ближньої дії (до 5,5 км), який був розроблений спеціально для Збройних сил Сполучених Штатів. Призначений для захисту наземних підрозділів від крилатих ракет, безпілотників, а також ворожої авіації на низькій висоті (менше як 4 км). Комплекс розроблений американськими компаніями Boeing (ЗРК) і General Electric (шасі) у 1980-х роках. Операторами ЗРК окрім США є також Бахрейн, Єгипет, Ірак, Тайвань і Чилі. 

Конструкція комплексу

ЗРК AN/TWQ-1 Avenger є високомобільним комплексом, адже побудований на базі рухомого шасі двох типів: M998 HMMWV Avenger (вантажівка) і M1097 Heavy HMMWV Avenger (з посиленою бронею). Детально про позашляховик, який слугує шасі комплексу ми писали раніше, з іншого конструкція Avenger залежить від конфігурації. Вона може бути трьох варіантів: базова, Slew-to-Cue і Up-Gun.

Головне озброєння складається з двох установок FIM-92 Stinger, другорядне представлено 12,7-мм кулеметом Browning M2. Сумарно комплекс має в розпорядженні 8 ракет Stinger (по 4 на кожну установку FIM-92 Stinger), які запускаються у швидкій послідовності. Нагадаємо, що ракета Stinger належить до класу “земля – повітря”, використовується з лютого 2022 року та вже має багато ефективних прикладів застосування проти ворожої авіації, БПЛА та крилатих ракет. 

З іншого комплекс включає власну радіолокаційну станцію (РЛС), інфрачервону камеру, оптичний приціл та лазерний далекомір. Передбачена можливість підключення до системи командування та управління FAAD C3I, також Avenger здатний отримувати інформацію з радара AN/MPQ-64 Sentinel, який вже на озброєнні ЗСУ. Модифікація Slew-to-Cue передбачає автоматичне повернення турелі в бік цілі без участі навідника, а модифікація Up-Gun була створена спеціально для участі в бойових діях в Іраку та оснащена вже згаданим вище кулеметом 12,7-мм. 

Avenger може знищувати ціль на висотах 0,5-3,8 км та дальностях 0,5-5,5 км, при цьому може рухатися назустріч чи навздогін цілі. 

Характеристики комплексу AN/TWQ-1 Avenger:

Довжина 4,95 м
Ширина 2,18 м
Висота 2,64 м
Маса 3 900 кг
Екіпаж
базовий 2
варіант STC 3
двигун Detroit Diesel cooled V-8
операційна дальність 443 км

 

Переваги системи

ЗРК AN/TWQ-1 Avenger можна назвати Стінгером на колесах. Збройні сили України добре знайомі з ПЗРК Stinger, а тому Avenger не стане новинкою для бойового застосування. Великий рівень автоматизації та тепловізійна система робить комплекс більш ефективним і в порівнянні з ПЗРК не боїться поганої погоди, адже туман чи сутінки заважають робити правильні розрахунки піхоті для точного застосування ПЗРК.  

З іншого Avenger є дешевшим інструментом боротьби, позаяк ракети FIM-92 Stinger давно застосовуються і є розповсюдженими, а тому новий ЗРК простіше інтегрується у “лави” озброєння ЗСУ. Для збиття відносно дешевих іранських безпілотників Shahed-136, які росіяни назвали “Герань-2” застосування ракет Stinger є більш вигідним з економічної точки зору, ніж застосування дорогих ракет, наприклад IRIS-T.  

Завдяки своїй мобільності Avenger здатний захищати рухому колонку техніки та супроводжувати інші бойові машини, що важливо в ситуації розтягнутої лінії фронту та швидкого наступу. Avenger буде корисним не тільки в тилу як вогнева установка для захисту інфраструктури, а й для використання на передовій для посилення протиповітряної оборони підрозділів сухопутних військ від авіації та БПЛА. 

Avenger цінний своєю високоманевровістю, мобільністю та автоматизацією, яка робить його всепогодним і здатним посилити вогневу міць українського війська під час зимової кампанії.

Disqus Comments Loading...