Статті Статті 25.11.2022 о 15:00 comment views icon

Зенітно-ракетний комплекс Avenger: месник заступає на варту 

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

Радіємо, якщо у вас є змога читати цей матеріал – енергія є дефіцитним і цінним ресурсом, якого хоче позбавити нас ворог. Енергетична система страждає від масованих ракетних обстрілів, проти яких Україна відчайдушно намагається захиститися з допомогою західних партнерів. Сьогодні ми розглянемо ЗРК Avenger та спробуємо розібратися у його сильних сторонах і можливостях підсилення системи протиповітряної оборони. 

Основне про ЗРК Avenger

Avenger

Про передачу AN/TWQ-1 Avenger стало відомо 10 листопада. Радник Президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван підкреслив важливість систем Avenger для посилення охорони українського неба. У Пентагоні вважають, що ці ЗРК допоможуть боротися проти повітряних атак на об’єкти критичної інфраструктури, навіть є інформація, що саме Avenger захищає Вашингтон і важливі державні об’єкти. І в Збройних силах України високо оцінюють можливості комплексу.

За словами речника командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, AN/TWQ-1 Avenger здатні підсилити NASAMS та німецькі IRIS-T, які вже заступили на бойове чергування. Головною перевагою комплексу називають мобільність, а наявність власних радарів дозволить інтегруватися в “інформаційне поле” інших систем ППО. Анонсована передача чотирьох комплексів. 

AN/TWQ-1 Avenger є американським самохідним комплексом ближньої дії (до 5,5 км), який був розроблений спеціально для Збройних сил Сполучених Штатів. Призначений для захисту наземних підрозділів від крилатих ракет, безпілотників, а також ворожої авіації на низькій висоті (менше як 4 км). Комплекс розроблений американськими компаніями Boeing (ЗРК) і General Electric (шасі) у 1980-х роках. Операторами ЗРК окрім США є також Бахрейн, Єгипет, Ірак, Тайвань і Чилі. 

Конструкція комплексу 

ЗРК AN/TWQ-1 Avenger є високомобільним комплексом, адже побудований на базі рухомого шасі двох типів: M998 HMMWV Avenger (вантажівка) і M1097 Heavy HMMWV Avenger (з посиленою бронею). Детально про позашляховик, який слугує шасі комплексу ми писали раніше, з іншого конструкція Avenger залежить від конфігурації. Вона може бути трьох варіантів: базова, Slew-to-Cue і Up-Gun.

Курс Frontend від Mate academy.
Frontend розробник може легко створити сторінки вебсайту чи вебдодаток. Тому після курсу ви станете затребуваним фахівцем у сфері, що розвивається.
Інформація про курс

Головне озброєння складається з двох установок FIM-92 Stinger, другорядне представлено 12,7-мм кулеметом Browning M2. Сумарно комплекс має в розпорядженні 8 ракет Stinger (по 4 на кожну установку FIM-92 Stinger), які запускаються у швидкій послідовності. Нагадаємо, що ракета Stinger належить до класу “земля – повітря”, використовується з лютого 2022 року та вже має багато ефективних прикладів застосування проти ворожої авіації, БПЛА та крилатих ракет. 

З іншого комплекс включає власну радіолокаційну станцію (РЛС), інфрачервону камеру, оптичний приціл та лазерний далекомір. Передбачена можливість підключення до системи командування та управління FAAD C3I, також Avenger здатний отримувати інформацію з радара AN/MPQ-64 Sentinel, який вже на озброєнні ЗСУ. Модифікація Slew-to-Cue передбачає автоматичне повернення турелі в бік цілі без участі навідника, а модифікація Up-Gun була створена спеціально для участі в бойових діях в Іраку та оснащена вже згаданим вище кулеметом 12,7-мм. 

Avenger може знищувати ціль на висотах 0,5-3,8 км та дальностях 0,5-5,5 км, при цьому може рухатися назустріч чи навздогін цілі. 

Характеристики комплексу AN/TWQ-1 Avenger:

Довжина  4,95 м
Ширина 2,18 м
Висота  2,64 м
Маса  3 900 кг
Екіпаж
базовий 2
варіант STC 3
двигун  Detroit Diesel cooled V-8
операційна дальність  443 км

 

Переваги системи 

ЗРК AN/TWQ-1 Avenger можна назвати Стінгером на колесах. Збройні сили України добре знайомі з ПЗРК Stinger, а тому Avenger не стане новинкою для бойового застосування. Великий рівень автоматизації та тепловізійна система робить комплекс більш ефективним і в порівнянні з ПЗРК не боїться поганої погоди, адже туман чи сутінки заважають робити правильні розрахунки піхоті для точного застосування ПЗРК.  

Курс Frontend від Mate academy.
Frontend розробник може легко створити сторінки вебсайту чи вебдодаток. Тому після курсу ви станете затребуваним фахівцем у сфері, що розвивається.
Інформація про курс

Avenger

З іншого Avenger є дешевшим інструментом боротьби, позаяк ракети FIM-92 Stinger давно застосовуються і є розповсюдженими, а тому новий ЗРК простіше інтегрується у “лави” озброєння ЗСУ. Для збиття відносно дешевих іранських безпілотників Shahed-136, які росіяни назвали “Герань-2” застосування ракет Stinger є більш вигідним з економічної точки зору, ніж застосування дорогих ракет, наприклад IRIS-T.  

Завдяки своїй мобільності Avenger здатний захищати рухому колонку техніки та супроводжувати інші бойові машини, що важливо в ситуації розтягнутої лінії фронту та швидкого наступу. Avenger буде корисним не тільки в тилу як вогнева установка для захисту інфраструктури, а й для використання на передовій для посилення протиповітряної оборони підрозділів сухопутних військ від авіації та БПЛА. 

Avenger цінний своєю високоманевровістю, мобільністю та автоматизацією, яка робить його всепогодним і здатним посилити вогневу міць українського війська під час зимової кампанії.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: