Рубрики Статті

ЗРК Aspide: іспанський вартовий українського неба

Опубликовал
Ирина Тесленко

У понеділок 7 листопада Міністр оборони Олексій Резніков повідомив гарну новину. У своєму Twitter він написав, що до України вже прибули ЗРК NASAMS та Aspide. І якщо перший комплекс вже достатньо відомий своїми можливостями, то про Aspide ширилося набагато менше інформації. На що здатний комплекс з такою загрозливою назвою та яка його роль в протиповітряній обороні читайте далі. 

Почнемо з того, що Aspide – не сам зенітно-ракетний комплекс, а назва цілого класу ракет. Вони відомі з 70-х років і виготовляються єдиною інтегрованою компанією в Європі MBDA. Aspide належать до керованих ракет середньої дальності, побудовані на базі американської ракети “повітря-повітря” AIM-7 Sparrow. Ракети використовуються збройними силами багатьох країн, серед яких є Іспанія, Італія, Туреччина, Греція, Аргентина, Бразилія, Кіпр та інші. 

Під час розробки Aspide отримала перероблений двигун, нову радіолокаційну головку самонаведення, оновлену електроніку та приводи рулів керування. Європейська версія ракети стала більш маневровою та стійкішою до перешкод, а також отримала кілька модифікацій – для запуску з літаків, з морських платформ і наземних установок. Саме систему сухопутного базування отримала Україна від Іспанії – зенітно-ракетний комплекс малої дальності Spada Aspide або Skyguard Aspide. 

У 80-х роках Іспанія придбала ці комплекси, однак з 90-х років почала замінювати на новіші версії. Зенітно-ракетний комплекс Spada Aspide є спільною італійсько-швейцарською розробкою та був створений в процесі модифікації ракет  Aspide для запуску з сухопутної платформи. 

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Ithillel.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест

Варто зазначити, що існує кілька версій ракет – базова має дальність польоту близько 12 км та максимальну висотність цілей до 5,5-6 км, а модернізована версія Aspide 2000 забезпечує дальність понад 25 км за даними виробника. У 2013 році після випробувальних запусків у Кувейті виробник назвав ракету Aspide 2000 “головним руйнівником літаків”.

Випущені із системи протиповітряної оборони Skyguard, ракети Aspide 2000 збили дві дистанційно пілотовані цілі Banshee. Обидві цілі були знищені – одна прямим попаданням, а інша – вибухом з близької відстані. Перехоплення відбулося на відстані близько 6 км і на висоті близько 1500 метрів. 

Комплекс Spada Aspide призначений для захисту обмежених територій або об’єктів. Здатний впоратися з літаками, гвинтокрилами та ракетами класу “повітря-земля”. Всі елементи розміщуються на шасі, яке придатне для буксирування. Пускова установка побудована на колісній платформі з домкратами.

Основна частина являє собою чотири транспортно-пускові контейнери, де містяться ракети, пристрій для повороту установки та пара антен підсвічування цілі. Оглядово-пошуковий радар залежно від версії забезпечує даними на відстані до 20 км, з іншого комплекс включає станцію супроводу, оптико-електронну систему, радіотехнічні засоби. 

Комплекс здатен засікати цілі самостійно та працювати за вказаними цілями. Однією з переваг є можливість працювати спарено з зенітною артилерійською установкою 35 мм Oerlikon. “Ерлікон” є швейцарським ветераном, адже розроблений ще у 1950-х роках. Ця установка дозволяє ефективніше працювати по цілях на низькій висоті й всього під керуванням Skyguard може бути пара таких спарених зенітних гармат Oerlikon GDF-007 та дві пускові установки керованих ракет.

 

Важливо, що Skyguard сумісний і з іншими зенітними артилерійськими системами. А от головна перевага полягає у здатності працювати в складі ешелонованої системи ППО, обмінюючись даними з іншими зенітно-ракетними комплексами. Тобто, оператори можуть отримувати інформацію з різних радарів і комплексів, що діють на різних висотах. Тобто системи можуть прикривати одна одну, а командний центр буде мати більше інформації для ухвалення рішень і знищення ворожих цілей. 

Чому це так важливо для України? Здатність об’єднуватися в широку архітектуру протиповітряної оборони є надзвичайно корисним параметром. Зверніть увагу як часто ви бачите назву різних систем – NASAMS, IRIS-T, Hawk, Crotale. Всі вони поступають до нас від партнерів і з них варто робити єдину “парасольку” для прикриття України. І якщо вони здатні працювати разом, то замість солянки з різних комплексів ми отримуємо єдину систему, яка захистить від цілей на різних висотах. А чим допоможе Skyguard іншим? Він “знімає” цілі, які летять низько, намагаючись обійти системи дальнього та середнього радіуса. 

Залишається питання щодо кількості комплексів. Іспанія як країна НАТО націлена на використання винищувальної авіації, ніж на зенітно-ракетні комплекси, а тому має 77 одиниць ЗРК, з них всього 13 Skyguard Aspide. Більшість ракет для цих комплексів належать до базової версії, “прокачаних” Aspide 2000 є 51. Тобто, навіть якщо Іспанія віддала б нам всі ЗРК і ракети, то цього було б недостатньо, щоб повністю захиститися від масованих ракетних обстрілів. Однак, достатньо, щоб розв’язувати актуальні проблеми та підсилити систему ППО. 

Річ у тім, що Skyguard Aspide найкраще підходить для “стаціонарної” роботи – захисту важливих інфраструктурних об’єктів, морських портів, аеродромів, промислових підприємств. А спостерігаючи за агонією російських генералів, які воюють з українськими електричними підстанціями, можна сподіватися, що Skyguard Aspide допоможе зберегти світло та тепло цієї зими.

Disqus Comments Loading...