Рубрики Статті

ЗРК SAMP/T: під ялинкою росіян чекає Mamba

Опубликовал
Ирина Тесленко

Усередині грудня французькі ЗМІ зарясніли заголовками про передачу Україні нових систем ППО Mamba. Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен підтвердив черговий пакет допомоги та уточнив, що передачею систем спільно займатимуться французи та італійці.

Публічно про запит на отримання озброєння SAMP/T говорив Міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв’ю французького видання Le Monde ще на початку грудня, а Президент України Володимир Зеленський ще у жовтні обґрунтував необхідність передачі систем ППО, у тому числі SAMP/T, під час звернення до лідерів країн G7.Розглянемо детальніше можливості цієї системи та її роль в зміцнені протиповітряної оборони України. 

Виробництво системи ЗРК Mamba

ЗРК SAMP/T малої та середньої дальності, яка також відома під назвою Mamba є результатом діяльності великої групи європейських компаній. Консорціум Eurosam складається з MBDA Italy, MBDA France і французької компанії Thales, яка також займається виготовленням ЗРК Crotale, про які ми писали раніше. 

Розробка системи стартувала ще у 1989 році, а на озброєння поступила у 2011 році.  Операторами системи виступають Франція, Італія та Сінгапур, для української сторони італійці будуть займатися передачею радарів, а французи – пускових установок. При цьому, за даними ЗМІ, Франція має найбільшу кількість установок – 32 одиниці, а Італія всього 6. Сінгапур тримає на озброєнні 12 систем. Нагадаємо, що раніше уряд Іспанії погодився передати керовані ракети середньої дальності італійського виробництва Aspide

Курс Frontend від Mate academy.
Frontend розробник може легко створити сторінки вебсайту чи вебдодаток. Тому після курсу ви станете затребуваним фахівцем у сфері, що розвивається.
Інформація про курс

У травні 2022 року ЗРК SAMP/T вже фігурувала у новинах, коли французький уряд перекинув системи до Румунії. Такі дії були зумовлені агресією росії проти України та скоординовані в рамках програми посилення позиції стримування та оборони НАТО у східній Європі. А у 2021 році Туреччина виявляла бажання придбати італійські SAMP/T, відмовляючись від російських С-400. Це підтверджує високу конкурентоздатність системи SAMP/T, адже вона застосовується як членами НАТО, так і може бути ефективнішою за аналоги на ринку. 

Відео з використанням SAMP/T:

Конструкція ЗРК Mamba

Комплекс складається з 1 до 6 пускових установок (кожна містить 8 ракет), радара Thales Arabel, командно-контрольної машини, авто електрогенератора та 2 машин обслуговування. 

Збройні сили Франції позначають цю систему як засіб прикриття бойових порядків військ та об’єктів інфраструктури, як то аеропорти та морські порти від усього можливого спектру повітряних цілей. Тобто система здатна знищувати найрізноманітніші повітряні цілі від літаків та безпілотників до крилатих та балістичних ракет із дальністю стрільби до 600 кілометрів. При цьому обслуговуванням системи займається 14 осіб, що набагато менше, у порівнянні з нещодавньою зіркою новин Patriot, який вимагає залучення аж 90 спеціалістів. 

Mamba здатна виявляти цілі на відстані до 400 км і супроводжувати до 16 цілей одночасно (при одночасному виявленні до 130). Система побудована на базі колісного шасі. Для французької версії ним виступає вантажівка Renault Kerrax, а для італійської Iveco Astra. Це важка тактична вантажівка підвищеної мобільності (HEMTT) з колісною формулою 8×8, яка має широке застосування у військовій галузі.

Система SAMP/T здатна швидко ліквідувати ціль, випускаючи 8 ракет Aster 30 block 1 залпом за 10 секунд. Mamba поцілить у безпілотник чи літак на дальності від 3 до 100 км та знищить балістичні ракети на відстані від 3 до 25 км. Висота ураження становить від 50 м до 25 км. Бойова частина ракети масою 15 кг належить до осколково-фугасного типу з радіусом ураження 2 м. Вибух ракети і захоплення самої цілі відбувається у безпосередній близькості завдяки програмованій затримці безконтактного вибухівника і радіолокаційної головки самонаведення. Існує оновлена версія ракети-перехоплювача Aster 30N. В неї збільшена кількість способів коригування та покращена точність наведення.

Технічні характеристики ракети Aster 30 block 1:

Характеристика Значення
Довжина 4.9 м
Діаметр 180 мм
Стартова вага 450 кг
Маса бойової частини 15 кг
Двигун твердопаливний двоступеневий
Швидкість 4,1 Махів (1 400 м/с)
Дальність ураження цілей 100-120 км
Висота ураження 25 км

 

Цінність експлуатації

Під час навчань у 2013 році силами НАТО була перевірена ефективність системи в дії. SAMP/T знищила балістичну ракету, випущену з літака після проходження 300 км балістичного польоту. Система може вважатися потужним підсиленням системи протиповітряної оборони, адже вона високоавтоматизована, швидка в дії та забезпечує щільний вогонь по ворожій цілі.

В умовах, коли росія веде перемовини з Іраном щодо постачання балістичних ракет, Україна вже успішно домовилась про ефективний захист від них. Mamba здатна перехоплювати не тільки іранські Fateh-110 і Zolfaghar, а й поки що наявні у росіян Іскандери. 

Пускові установки з ракетами Aster 30 block 1 працюють у всіх ракурсах, знищуючи цілі у будь-яких напрямках. Самі ракети стійкі до електронних засобів протидії ворога, а система готова до надзвичайних умов і різноманітних перешкод. Комплекс здатний завдавати випереджувального удару по цілях завдяки своїй тактичній та стратегічній мобільності, при цьому не потребує багато часу на розгортання та виведення з-під удару. 

Для керування комплексом Mamba потрібно значно менше людей, ніж для того ж Patriot, а тому якщо і час навчання потрібен ідентичний, то за один період підготується більша кількість спеціалістів. Це не применшує значущість інших систем, але дозволяє в умовах війни швидше отримати ефективні засоби протидії та зменшити як кількість жертв населення, так і збитки від знищення критичної інфраструктури.

Наявність достатніх одиниць цього озброєння у західних партнерів дозволяє розраховувати не тільки на стабільні постачання самих установок, а й на необхідну кількість боєприпасів. 

SAMP/T можна інтегрувати з іншими системами ППО, які Україна раніше отримувала від західних партнерів: норвезькою NASAMS, німецькою IRIS-T, французькими Mistral і Crotale NG. А це означає, що ще більше сучасної та високоточної зброї буде захищати наше небо та залишати менше способів впливу для ворога.

Disqus Comments Loading...