Рубрики Статті

ЗРК Stormer: непомітний британський ловець російської авіації

Опубликовал
Ирина Тесленко

Наприкінці травня Британія не тільки підтвердила передачу, а й застосування ракет великої дальності Storm Shadow. Потім очільник Міноборони Великої Британії Бен Уоллес у коментарях іноземним ЗМІ зазначив, що британці спільно з іншими країнами плідно працюють над авіаційною коаліцією із купівлі F-16 для Києва. Ще раніше, в мережі ширилась інформація про готовність передачі Лондоном британських винищувачів Eurofighter Typhoon. Все це підтверджує, що Велика Британія є одним з надійних партнерів України, а головне підтримка цієї держави не зменшується з самого початку повномасштабного вторгнення. Сьогодні ми розповімо про британську зброю, яка вже чудово показала себе в бою та навіть, за заявами російських ЗМІ, не пережила зустрічі з ворогом. Спойлер: установка пошкоджена лише частково. А от скільки шкоди завдали ЗРК Stormer росіянам розповідаємо далі. 

Перші ЗРК Stormer в Україні

Про передачу ЗРК Stormer Києву стало відомо ще минулого року. Міністр оборони Сполученого Королівства у квітні 2022 року підтвердив, що Київ отримає неоголошену кількість установок і вже в липні 2022 року Stormer заступили на бойове чергування. Їх призначення полягає у знищенні повітряних цілей (гелікоптерів, літаків і БПЛА) на малій висоті та посилення переднього краю оборони.

Комплекс виготовляється в Британії з 1997 року, використовується дотепер, за часи свого існування експортувався до Індонезії, Малайзії та Оману. На сьогодні відомо про передачу 6 установок Україні, одну з яких росіяни нібито знищили.

Пропагандистські канали в телеграм поширювали відео, на якому був зафільмований момент попадання в зенітний комплекс баражуючого боєприпасу «Ланцет». Stormer після влучання дрона почав горіти, тому росіяни вирішили оголосити про його повне знищення. Однак українські військові спростували заяви окупантів, надавши фото пошкодження пускової турелі та частини корпусу.

Курс Fullstack Web Development від Mate academy.
Стань універсальним розробником, який може створювати веб-рішення з нуля.
Дізнатись про курс

За словами української сторони Stormer після такого зіткнення підлягає ремонту та за деякий час буде знову готовий до роботи. Враховуючи офіційні дані Генштабу, кількість втрачених літаків росіянами досягає 309 одиниць, а гелікоптерів – 294. Такі цифри свідчать, що всі українські засоби знищення ворожої авіації працюють справно, і в тому числі Stormer. 

Конструкція та модифікації ЗРК Stormer

ЗРК Stormer працює на невеликих відстанях і зовнішньо нагадує типову систему такого класу. Однак він відрізняється від аналогів відсутністю радіолокаційної станції, тому не створює випромінювання, яке можуть бачити літаки чи гелікоптери ворога. Завдяки особливій системі прицілювання та оптичній системі розпізнавання цілей пуск ракети зі Stormer відбувається непомітно. Саме тому ці комплекси часто називають «невидимками». 

Якщо розібрати конструкцію, то Stormer є в першу чергу бронетранспортером на гусеничному шасі. Він служить основою для зенітно-ракетної системи Starstreak HVM (High-Velocity Missile). Як більшість сучасних броньованих машин на базі Stormer можна будувати різні типи машин як і засіб ППО (з гарматами або ракетами), так і типові транспортні засоби для евакуації, розвідки, управління чи укладання мін. 

Stormer HVM сумісний з ракетами Starstreak або Martlet LMM, які українські військові використовували у вигляді снарядів для ПЗРК. Комплекс оснащується 8 контейнерами (два блоки по 4 ракети), які готові до використання. Також передбачений боєзапас у вигляді 12 ракет в самій машині. Башта ракетної станції обертається на 360°, додаючи мобільності під час наведення ракет і вміщує систему прицілювання з тепловізором. Дальність захоплення цілей становить 18 км для літаків і 8 км для вертольотів.

Дальність ураження залежить від ракети – при використанні StarStreak дальність становить 7 км, а з Martlet 6 км. Однак військові оглядачі наголошують, що не стільки дальність, як швидкість StarStreak (до 3,5 Маха) робить цю ракету такою ефективною, адже ворожа авіація немає часу для здійснення маневрів.

Конструкція ракети, яка при наближенні до цілі розпадається на три “дротики” не залишає літаку чи гелікоптеру шансів. Ймовірність успішного ураження та знищення цілі по суті збільшується втричі. До того ж дротики складаються з подвійної частини – основного та тандемного заряду, який проходить обшивку та вибухає всередині. 

Гусеничне шасі Stormer забезпечує чудову прохідність та зберігає переваги, притаманні сучасним БМП. Алюмінієва броня захищає екіпаж (водія, навідника та командира) від вогню зі стрілецької зброї та ураження осколками артилерійських снарядів. Додатково Stormer обладнується системою захисту від ядерних, біологічних і хімічних загроз. Десантне відділення вміщує до 8 осіб, а у рух транспортний засіб призводить дизельний двигун Perkins T6 3544, потужністю 250 к.с.. Максимальна швидкість становить до 80 км/год, а запас ходу – 600 кілометрів. 

Технічні характеристики ЗРК Stormer

Характеристика Значення
Вага 12,7 т
Довжина 5,6 м
Висота 3,4 м
Ширина 2,8 м
Екіпаж 3 особи
Десант 8 осіб
Озброєння 8 ракет “земля-повітря”
Швидкість 80 км/год

ЗРК Stormer на полі бою

Журналістам вдалось зафільмувати Stormer в русі біля Вугледару – однієї з найгарячіших точок фронту Донеччини.  

ЗРК Stormer без перебільшення ефективно прикривають небо наших військових, адже майже за цілий рік росіяни лише раз спромоглися дістати установку дроном-камікадзе. 

Stormer зберігає чудову мобільність, адже навіть з колосальною вагою може рухатися швидко, долаючи перетнуту місцевість, щоб вполювати черговий штурмовик чи гелікоптер рашистів. А ракета StarStreak всього за якихось кілька секунд після захоплення готова до запуску, не дозволяючи пілоту літака зробити рятівний маневр. 

Такі установки як британські Stormer стали справжньою проблемою для авіації рф – ризикуючи підлітати ближче до лінії фронту, росіяни втрачали багато літаків і гелікоптерів. 

Коли наступного разу побачите відео, де російський пілот катапультується з літака, що палає, то згадайте про британський Stormer, адже можливо саме він додав +1 до кількості знищеної техніки ворога.

Disqus Comments Loading...