Рубрики Блоги

Amazon Kindle Paperwhite (11th Gen. 16 Gb): читацький досвід

Опубликовал
Ivanna B

Так, нам усім подобається запах книг. Ми любимо олдскул і відчуття потертого паперу на пальцях. Наше покоління виросло, читаючи урбаністичну фантастику, детективи та пригоди, а згодом перейшло на нон-фікшн, психологію і спайсі-романс. Якщо ви вже опинилися тут, ви знаєте, що ви — книголюб.

 

Але погодьмося з тим, що не завжди захоплення від книжки залежить від того, читаєте ви її на девайсі, чи купуєте копію у твердій палітурці. Дискутувати можна довго: що корисніше для очей, що естетичніше, що економить гроші, місце і час, яке читання краще сприймається, і взагалі, що з цього практичніше? Кожен обиратиме для себе. Цей блог — вибір електронної книги, і я розкажу, чому це класно, і чому я не можу від неї тепер відірватися.

Онлайн-курс "Фінансовий директор" від Laba.
Опануйте інструменти управління грошовими потоками, ризиками та активами компанії, щоби перейти на посаду CFO.
Приєднатися до курсу

І всі ці причини — щось більше, ніж підлаштування шрифту, встановлення таймера підсвітки та нічного режиму, доступ до браузера, створення власної бібліотеки та колекцій, та інші штучки, заховані всередині.

Amazon Kindle Paperwhite: reading experience, і чому ТАК

11th generation, 16 GB

ДИЗАЙН І ДИСПЛЕЙ

Що тут казати? Sexy. Невагома в руках, гладенька, тоненька, і якщо ви, як я, не любите носити багато речей із собою — це топ. Її нескладно розмістити у будь-якій сумці, бо розмір 11-го покоління книжки — лише  174.2 x 124.6 x 8.1 мм. Діагональ сенсорного екрана з підсвіченням(!) – оптимальні 6.8 дюймів, не завелика і чудова для читання. Важить Кіндл 205 г, що менше, ніж Samsung Galaxy A24 та iPhone 14 Pro Max. Менше, ніж сучасний смартфон.

Оскільки я люблю читати на ніч, це великий плюс — рука не втомиться тримати книжку довгий час, а якщо ви теж здатні іноді випустити телефон з рук прямо на себе, то Кіндл не залишить жодного синяка. Але краще цього не робити.

ЛАЙФХАК: для зручності можна придбати холдер, як на телефон. Але це не все! Якщо ви особливо креативні, можна знайти багато цікавих апдейтів для Кіндла: наприклад, bluetooth-перемикач сторінок.

Взагалі, зрозуміло, що електронні книжки й купують здебільшого заради їх практичності: навіщо брати книгу на 2000 сторінок і носити з собою, як цеглу, коли на цій крихітці можна читати хоч 10 таких одночасно? Але чим тоді Amazon відрізняється від інших електронних книжок?

 

СЛОВНИКИ

Перше, що приходить в голову — це встановлені словники і легка доступність перекладу. На Кіндлі всього 46 словників, які дають можливість не лише одразу дивитися переклад, виділивши слово або рядок, але й навчатися. У прямому сенсі: в меню Словників є функція “вивчення мови” – вона допомагає самостійно створити власну картотеку для вивчення лексики.

А як щодо Вікіпедії? Так, в режимі онлайн можна одразу отримати коротку відомість з енциклопедії, лише виділіть потрібний фрагмент.

Це дуже зручно, і насправді — надзвичайно легко у користуванні. Читаючи багато англійською, я майже постійно щось перекладаю і зберігаю, і якщо це для вас, вам також сподобається, що словник дає не одне, а одразу декілька значень, іноді навіть історичні відомості.

Знову ж таки, у мене швидко склалося враження, що Amazon добре знаються на UX, бо у логіці та простоті користування немає жодних промахів.

НОТАТКИ І ПОСИЛАННЯ

Багато хто аргументує, що навчання зі звичайними книжками зручніше, бо ти можеш одночасно конспектувати або виділяти потрібний матеріал. Особисто я не роблю багато нотаток під час читання, проте на цьому рідері все так само просто. Ще й не потрібно шукати олівця, якщо ви, наприклад, в метро. А ще, їх можна одразу трансферувати на вашу електронну пошту. Зручно, правда?

Більше мені, щоправда, сподобалась інша, пов’язана з нотатками функція. Коли ви конспектуєте з книги, або, як я, читаєте щось таке, що містить сотні посилань і зносок, як, наприклад, “Sapience” або навіть “Дюна”, переходити за цим посиланням може здатися складно (я суджу також з досвіду користування іншими девайсами).

Але у цьому випадку, все проходить досить швидко. Достатньо натиснути на посилання, і ви вже в нотатках. Що тут такого, запитаєте ви? Найцікавіше попереду — потрібно одразу повернутися ж туди, де ви спинилися читати. Якщо це було на телефоні у будь-якому застосунку, я мала запам’ятати сторінку і вручну все шукати. У Кіндл достатньо натиснути внизу на back to lock _ – і ви знову там, де були хвилину тому.

ШВИДКІСТЬ ЧИТАННЯ

Ще одна непомітна, але цікава фіча. Окрім відсотка, який читач вже подолав, внизу можна помітити напис “_ хв залишено до кінця розділу”.  Таке я зустріла вперше. Так, є програми, які допомагають визначити темп читання, якщо це вам справді потрібно, але я спочатку не знайшла в цьому нічого корисного. Лише згодом я зрозуміла, що це насправді мотивує мене завершити розділ швидше. Справді, коли ти вже думаєш відкласти книжку, але бачиш, що тобі залишилося 5 хвилин, одразу вирішуєш дочитати до кінця.

Особливо допомагає зосередитися на прогресі, якщо вас щось… відволікає.

АВТОНОМНІСТЬ

Це фото у наметі тут не випадково. Мабуть, автономність Kindle – те, що мене найбільше вразило. Сьогодні вже поступово звикаєш до того, що всі свої прилади потрібно постійно заряджати: навушники, годинник, фітнес-браслет, електронні книги. Отримавши Кіндл у подарунок, я вже була готова до того, що книжку доведеться також заряджати, можливо, і не кожен день, але раз на тиждень, зважаючи, що я дійсно багато читаю.

Я отримала Кіндл на початку червня 2023, і з того часу у мене лишилося 53% заряду. Я читаю майже щодня, більше ніж пів години, і часто із підсвіткою, або в нічному режимі. Половина заряду за місяць! (Карл!) Так, звичайно, режим літака дуже економить енергію, але я серйозно не очікувала такого результату.

Тому, якщо ви збираєтесь у подорож, Кіндл — ідеальний варіант. Навантажте улюблених книжок, зарядіть і кайфуйте цілими тижнями.

GOODREADS

Якщо ви справжній книголюб, ви точно користуєтесь сервісом Goodreads. Тут можна ділитися враженнями, створювати списки для читання, переглядати рекомендації читачів з усього світу, і оцінювати тільки-но прочитану книжку. З девайсу Kindle можна перейти у свій акаунт за одне натискання, а якщо у вас ще немає облікового запису — можна одразу й створити.

…і багато іншого. Але давайте про недоліки

Найголовніший недолік, який я поки що бачу — це відсутність української мови в інтерфейсі та клавіатурі, а також англійсько-українського перекладу (і словника). Це справді дратує. Аби мова країни-агресора не мозолила, я користуюсь англійською. Але людина, яка погано знає іноземну мову, змушена буде робити jailbreak або користуватися оркською. Сумно.

(Цікаво, чому ж новомодний законопроєкт не зачепив вже й літературу? Хоча, заради Бога, не буду підкидати їм ще більше ідей)

Щодо реклами, поки що важко ствердити, що це справді недоречно. Якщо постійно бути онлайн, тоді вас, звичайно, забомблять рекламою Amazon, але від неї легко сховатися у режимі літака. Також, якщо це вам дійсно заважатиме, є спосіб вимкнути рекламу взагалі. Особисто я “прикрутила” непотріб за допомогою ще однієї корисної функції  Parental Contorls, ви можете знайти в Інтернеті, як це допомагає.

Отже, враження

Попри те, що Amazon Kindle я користуюсь трохи понад місяць, і багато чого ще попереду, я цілком задоволена, і була приємно здивована багатьма аспектами. Чи покращив гаджет мій читацький досвід? Безперечно. Як на вашу думку, все ж таки, що краще: друкована чи електронна? Чекаю на ваші коментарі!

Disqus Comments Loading...