Дописи 10.07.2023 о 10:37 comment views icon

Чому я обрав WIFI 6? Та чому це не тільки про високу швидкість?

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/41ffcc8c80087102f66116af273a8407?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/41ffcc8c80087102f66116af273a8407?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Asic

автор

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Переїжджаючи до нової оселі, ви завжди шукаєте місце, де встановити вашу точку доступу так, щоб покрити всю площу оселі та знизити перешкоди на шляху сигналу. Особливо це стосується людей, які проживають у містах-мільйонниках і використовують велику кількість гаджетів. В цій статті я хотів би поділитися власним досвідом переходу на технологію WIFI 6 на базі Tp-Link AX73.

Що не так з моїм WIFI? І чому я вирішив щось змінити?

  1. Перша проблема з якою зустрівся, коли почав орендувати нову квартиру – покриття. В трикімнатній квартирі зв’язок телефону з моєю точкою доступу періодично зникав або слабнув до такої міри, що навіть голосові дзвінки по месенджерах здавалися чимось складним. Зміна різних налаштувань обладнання не покращила ситуацію.
  2. Друга проблема – це швидкість передачі даних. Одного разу я вирішив «освіжити» інтер’єр і переставив мій робочий ноутбук в іншу кімнату. Вмикаючи торенти на завантаження різного контенту я зрозумів, що швидкість куди гірша заявленої провайдером. Зміна каналу та його ширини не розв’язує проблему. А мережа 5 ГГц показувала низький рівень сигналу через товсті стіни, але працювала швидше.
  3. Третя проблема – вільні канали. У щільній міській забудові боротьба за вільні частоти вже є справжньою проблемою. До прикладу, мій ноутбук показує 15+ мереж сусідів, а також деякі точки на протилежній стороні вулиці. В такому хаосі потрібно повоювати за своє «місце під сонцем».
  4. Остання «головний біль» – швидкодія. Інколи до мого обладнання було під’єднано 8-10 девайсів. Це ноутбук, телефони, телевізор, а також мої ESP8266, якими я інколи бавлюся на вихідних. В результаті певних навантажень моя точка доступу або гальмувала або переставала відповідати на якийсь час.

Обладнання, що змінює все

Розповідаючи свої цікаві історії про повільний WIFI знайомим та колегам, мене не полишала думка купити щось сучасне, адже вже давно задумувався над розв’язанням проблем свого інтернет-з’єднання. В планах було навіть купити mesh-систему або репітер і привести це все до нормально робочого стану. Були навіть думки провести ethernet кабелі до домашніх гаджетів, але псувати нещодавній ремонт ніяк не хотілося, тим паче 10-ма метрами кабелю тут було не обійтись. Проблема вирішилась коли на свій день народження мені подарували – Tp-Link AX73. Я не очікував на це і був дуже радий такому подарунку.

Операція «WIFI 6»

Моє перше знайомство з WIFI 6 було саме на AX73. Я витратив напевно цілий день вивчаючи як працює «куча» нових функцій, які я не мав на своєму старому Tp-Link C5. Після деякого часу роботи на новому обладнанні я зрозумів, що тепер мої девайси не від’єднуються і працюють повсюди не втрачаючи швидкість, а якщо й втрачають, то в допустимих межах. Для себе я виділив 3 основні переваги використання WIFI 6 над технологіями WIFI 5/4:

  1. BSS coloring («кольорове» забарвлення ефіру). Відтепер всі мої девайси які підтримують стандарт 802.11 ax, отримують певне кольорове забарвлення від роутера. Простими словами, це «тег» для девайсів типу свій-чужий. Таким чином ми фільтруємо дані, які надходять з інших мереж, що працюють на тій самій частоті як ваш роутер і мають інше кольорове забарвлення або взагалі не мають його.

    Чому я обрав WIFI 6? Та чому це не тільки про високу швидкість?
    Приклад відображення параметра «BSS color» в Beacon фреймі (фото з інтернету)
  2. Target Wakeup Time (режим сну). Це спеціальний параметр, який узгоджує періоди часу протягом якого ваш девайс та точка доступу будуть обмінюватися даними, а в інший час – відпочивати, економлячи при цьому заряд акумулятора.
  3. OFDMA (зменшення затримок) – тепер дані відправляються швидше і всім користувачам відразу, а не по черзі, як це було раніше.

Трохи тестів

Щоб показати різницю між WIFI 4 і WIFI 6 я використав Android смартфон з встановленою програмою WIFI Heatmap і намагався виміряти найрозповсюдженіші дані, які б могли вказувати на якісь інтернет з’єднання. До уваги я взяв показники рівня сигналу, швидкості з’єднання, пінг та інтерференцію з сусідніми мережами. Швидкість та пінг вимірювалися у зв’язці з Google DNS – 8.8.8.8.

  1. Тест #1. Режим: 802.11 b/g/n змішаний (2.4 ГГц), канал – авто, ширина каналу – авто, потужність передачі сигналу — висока, час проведення – 21:30.
  2. Тест #2. Режим: тільки 802.11 ax (2.4 ГГц), канал – авто, ширина каналу – авто, потужність передачі сигналу — висока, час проведення – 22:00.

Аналіз отриманих результатів

Дуже схоже, що результати є достовірними, але куди ж без артефактів. Розглянемо виділену область на рисунку. Очікувалося побачити тут значно кращі показники пінгу, тому, що телефон і роутер знаходяться майже у зоні прямої видимості. Виділені артефакти могли виникнути через ряд факторів, які дуже важко врахувати.

Це можуть бути проблеми з ПЗ на смартфоні, недотримання часових інтервалів при переході на наступну точку для виміру даних, внутрішні перехідні процеси мережевого обладнання типу функції Beamforming та багато іншого, але це вже питання метрології. Насправді я б хотів, щоб кожен зробив власний висновок опираючись на дані отримані вище.

Чому я обрав WIFI 6? Та чому це не тільки про високу швидкість?

Висновок

Якщо вам до вподоби різні гаджети, ви любите копирсатися у нових технологіях – тоді перехід на новий стандарт WIFI це саме те що вам потрібно. Для повноцінної роботи IEEE 802.11ax не достатньо лише нового мережевого обладнання. Ваші пристрої теж мають підтримувати новий стандарт. На ринку існує багато обладнання, яке кожен зможе вибрати опираючись на власні преференції.

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

В цій статті я намагався коротко пояснити чим перехід на новий стандарт безпровідного зв’язку може покращити ваше життя. Технології розвиваються і WIFI 6 тому приклад. Йдучи в ногу з технологіями ви не тільки забезпечуєте собі надійну і швидку роботу, а й робите світ кращим відвантажуючи торенти на максимальній швидкості зберігаючи ваші акумулятори від надмірного використання енергії.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: