Хbox Series X, або як жити на непопулярній платформі. Частина 2.1 — Початок пригод, геймпад, браузер, ціни на підписки

Опубликовал
VladisLove

Після написання лише перших двох пунктів я зрозумів, чому зараз до фільмів додають фразу: «Фінальна частина. Епізод 1». І це не тільки «запозичено» з Атаки Титанів:) Просто занадто багато виходить тексту за раз. А ще просили перевірити браузер Edge… Куди в попередньому плані вставити? Ех, поїхали вже!

Сьогодні буде 2 основні пункти і 2 невеликі додаткові (якщо так можна сказати):

  1. Перші враження та деякі проблеми;
  2. Геймпад: батарейки чи оригінальний акумулятор від Microsoft;
  3. Браузер Edge і перегляд відео через зовнішній диск;
  4. Неприємна Новина: оновлення цін з 6.07.2023 в підписках Live Gold, GamePass for Console та Ultimate.

Що там з іграми, цінами, детальніше про види підписок — в наступному епізоді. Вибачте!!!

До речі, в статті буде багато фото с телевізором під різними кутами. Причина: Xbox не може робити скриншоти інтерфейсу всередині операційної системи 😉

Курс English For IT: Communication від Enlgish4IT.
Почни легко працювати та спілкуватися з мультикультурними командами та міжнародними клієнтами. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Інформація про курс

Перші враження та деякі проблеми

Консоль поставляється в… за ці 2 роки в розпакуванні Xbox нічого не змінилося. Можете і в Youtube подивитися. Пишіть : “Xbox Series X Unboxing”. Чесно! Різниця лише в тому, що я брав версію з Forza Horizon 5 у комплекті. Лежала звичайна дискова версія гри, а не Premium Edition. Якщо не помиляюсь (по відео с YouTube), то преміум Forza «вшита» в консоль. Або простими словами: диска немає, але є повідомлення про те, що консоль знає, що можна встановити Premium Edition.

Консоль з Польщі, написи на коробці польською мовою, європейська розетка (за неї додатково питав у продавця, щоб не брати британця чи американку).

Фото вітання “Power your dreams”. Хоча для когось потрібно, щоб і пиво приносила 🙂

Перше, що попросив Xbox – завантажте програму на мобільний телефон. Так, дивно, що тобі потрібно ще програму з App Store/Google Market завантажувати. Консоль показує QR-код та текстовий код. Але потім стає зрозумілим навіщо це: через заплутані схеми серверів Microsoft дозволяє зберігати та бачити твої скриншоти/відеозаписи ігор на екрані мобільного телефону і вже з нього їх опубліковувати в соціальні мережі. Xbox, а саме так ця програма називається, дозволяє ще багато чого. Наприклад, віддалено вмикати консоль, дивитися ачівки/досягнення в іграх тощо. А далі йде звичайне налаштування Xbox.

Замість зомбі - динозаври. Виглядає дещо по дивно.
Пошук ігор
Тут та сама назва ULTIMATE, яка буде в нікнеймі.

Ще є програма Gamepass. Навіть не знаю, навіщо створили.

Також Xbox дозволяє віддалено грати на Xbox (заплутав?), але якість 720р 30 кадрів/сек. Як читав на Reddit, причиною є те, що відеопотік йде через сервери Microsoft, а не всередині локальної мережі користувача. Навіщо так було зроблено? Не зрозуміло, однак відмазкою буде Безпека, щоб ніхто віддалено не приєднався і не витратив гроші з картки на ігри.

Ще мінус — не можна зберігати скриншоти через кнопку Share на геймпаді при віддаленій грі. У Windows 11 це точно не працювало. І якщо зі скриншотами ще можна звикнути, то інші 2 мінуси (така собі якість зображення, можливі затримки натисканні клавіш на геймпаді при активній грі) роблять режим Віддаленої гри сумнівним.

Але якщо з ТВ “виганяють”, а грати хочеться — береш телефон, планшет, ПК чи ноут на Windows і граєш в якісь пазли чи не дуже активні ігри. Чому не Мac? Немає в Mac Store програми Xbox, хоча вона є на iPhone і запустити під процесорами M1/M2 можливо.

 Консоль вимкнена, однак програма так не вважає. Щось десь зламалося і місяцями не ремонтується. Але «по барабану», бо буде показувати помилку в підключенні.

Ще є незначна проблема, хоча вона рідко у мене буває — якщо вмикати консоль через геймпад (клавіша Xbox, хто не знав), то буває, що вони «втрачають один одного». Рішення просте: зʼєднати їх між собою кабелем і відʼєднати через пару сек.

Перезапуск консолі також повинен допомогти. Під час ігор таких проблем немає, якщо що.  Повʼязую це з тим, що не тільки Microsoft винні, а в геймпаді (хоча він також їхній) памʼять на кілька пристроїв. Ось і не може «збагнути», куди підключатися.

До речі, оновлення приходять як на консоль, так і на геймпад. Слідкуйте за цим.

Ледь не забув — що там з підʼєднанням миші та клавіатури? Так, працюють. Так, не у всіх іграх. В Call Of Duty: Warzone запрацювали (вибрати їх в Налаштуваннях самої гри), а в Mafia I: Definitive Edition та Mafia II – ні. Тому від розробників залежить.

Те саме зображення з кінця першої частини. Чомусь не змогла відкритися сторінка Магазину. Microsoft, що поробиш.
Якесь оновлення... упс
Скільки-скільки??? 109 GB?? Потім ще були оновлення по 5-10 GB. Зараз Forza важить 129 ГБ

Що ще розчарувало? Неможливість під’єднати Bluetooth навушники. Ті ж Apple Airpods. Це якось дивно, оскільки геймпад підключається по Bluetooth, то чому навушники не приєднати? Як мені сказали, в PlayStation 5 їх також не під’єднати. Будемо вважати, що виробники просто жадібні та їм потрібно продавати свої навушники.

Корпус хоч і з матового пластику, однак сліди залишаються. Роз’ємів USB – 3 шт. При написанні статті потрібно було протестувати мишку, клавіатуру, принтер і 2 телефони.

І ще пару фотографій/скриншотів.

Перший екран
Екран зі скріншотами/кліпами з ігор
Окремий чат для спілкування.
Управління консолі з телефону.
Досягнення та певна статистика також можна подивитися з консолі
Точно не розумію навіщо. Проти продажу аккаунтів?
В Налаштуваннях Живлення різні режими. Звідси я виключаю консоль

Геймпад (Gamepad) – потрібен аналог українською мовою. Бо постійно пишу без букви М. М – Microsoft. “Совпадєніє?”

Якщо чесно, я дуже скептично оцінював його. Вже життя вважав, що DualShock від Sony, як кажуть, “Best of the Best”. Але після користування ілюзія спала. Для різних цілей потрібне своє «приладдя»: руль для перегонів, джойстик для авіаційних ігор тощо. Та й руки, тіла, мізки у кожного різні.

Якщо коротко – кожен «грає» як хоче, чим хоче і головне, щоб отримував задоволення від гри. Звісно, у рамках закону 🙂

Звісно, було б цікаво помацати новий DualSense, але чутливі тригери — дивне рішення. З однієї сторони, прикольне і нове, з іншої — потрібно вимикати, бо швидкість натискання важливіша. А те що людям дійсно може бути потрібним, а саме додаткові клавіші-пелюстки — за додаткові кошти.

Тепер більш чітко і яка головна відмінність від DualShock/DualSense – асиметричні стіки (stick). Хтось каже, що це погано. А мені навпаки, краще з такими. Не повірив, поки не спробував. Звісно, якщо починати дискусію, то там буде багато За і Проти. Однак, цитата вище не просто так. І статтю не хотілось би захаращувати.

Можливо я один такий, але чому не зробити сенсорними тригери та стіки, а щоб «відчувати натискання» поставити вібро з різними «мелодіями»? Також змінити всі клавіші та навіть хрестовину. Буде повна тишина, окрім звуку «Брррр».

В iPhone 7 сенсорна кнопка Home, та і в Mac трекпад з силою натискання. Хоча, це ж Apple, свій будуть продавати 😉

Мені також подобається ідея назв кнопок: A (accept, прийняти), B (back, відхилити або назад), X та Y (вісі координат в математиці). Насправді це трохи зрозуміліше, чим Квадрат, Трикутник, Коло та Хрест. Хоча мені більше подобається ще те, що у кожної з цих кнопок є свій колір. Бачиш в грі жовту кнопку — це Y, а якщо червону — тоді натискаєш B. І якщо чесно, це деяка навіть особливість, якою чомусь нехтують у нових геймпадах, типу Elite Controller 1 або 2. Чи до того ж Starfield Edition або як він там правильно зветься.

Ще видно бруд на лівому стіку. Він відповідає за керування персонажем в більшості ігор. Стан після 100 годин ігор (30+ год в Секіро). Мийте руки частіше.

Згадалася пісня Скрябіна «Кольорова». І тут є питання до кнопки Х — її «затягнуло синєвою» чи «пахне голубизною» 😉

Поговоримо про дві інші важливі речі. А саме, загальна якість геймпада та вибір між акумуляторними батарейками чи фірмовим акумулятором.

Якість — нормальна. Є невелика щілина між верхньою та нижньою частиною, куди буде потрапляти бруд. Клавіші X, Y, A, B також досить шумні, а хрестовина — дуже шумна. Здавалося, що клавіші RB та LB досить тугі та поганю натикаються, але в грі «Sekiro: Shadows Die Twice» – це основні клавіші Атаки та Відбивання+Блок. Я їх для себе вже «розробив».

Геймпад не є поганим самий по собі. Якби не коментарі, я б навіть не писав про цей пункт. Для мене (шум та щілина) є сильною прискіпливістю до дрібниць. Я згадав стару фразу на автомобільну тематику: «Покупець авто перевіряє пластик (мʼякий чи твердий) на торпеді лише 1 раз – при купівлі».

На червоному фоні краще було видно, чим на білому (це не точно).

Той самий бруд. Повторюю: частіше мийте руки. Хоча витерти там умовним спиртом не повинно бути проблемою. Для закриття ще одного «отвору» потрібні кошти 🙂

А ось за акумуляторні батарейки чи за фірмовий акумулятор дійсно прийдеться додатково заплатити кошти. Перший варіант, скоріш за все, дешевший: купівля станції на 4 / 8 батарейки та їх самих. В геймпад вставляється 2 батарейки АА та просто їх замінюєш. Вибачте, ціни на такий комплект не дивився.

Але я вибрав другий — купив фірмовий акумулятор. Я брав за 1500 грн. Варіант досить дорогий (купівля ААА-гри в Аргентині, про що в наступному випуску), та є 2 плюси:

  1. Не лізеш у відсік акумулятору, щоб випадково кришку не зламати;
  2. В комплекті провід на 2,7 м Type C – Type A. Цієї довжини мені вистачає від консолі до геймпада.

Є звісно ще простіший варіант — купити лише довгий кабель Type C – Type A. В геймпад вмикається Type C, а в консоль – Type A.

До речі, що там з новим законом/законопроектом в ЄС? Я про той, що в пристроях повинні змінюватися акумулятори. Геймпадів він стосується?

Скільки працює від фірмового акумулятора? Не дивився. У системі немає повноцінного показника заряду у відсотках, що дратує. Тому, вирішив проблему так: Xbox просить зарядити геймпад (20% заряду?) – йду за кабелем. Кабель довгий (2,7 м), тому немає проблем з грою та зарядкою водночас. Довжини кабелю вистачає для подолання відстані від Xbox до ліжка.

У Вас що, немає кабелю Type C? У всіх же є телефони чи Мас. Хоча стоп, у Мас тепер новий MagSafe…

На око: заряджається акумулятор за 6-7 год через USB. Хоча у вівторок попросило зарядитися, вставив на 2+ год, і у середу статус «Повністю заряджений». Хоча бувало й так, що заряджений, а через 30 хв – 75%. І обличчя стає “Not Sure If”, як у Фрая з Футурами.

Ось воно. Навіть текст підходить…. до мене

Якщо використовувати адаптер від телефону — зарядка буде швидше. Скоріш за все, чим менш потужна зарядка — тим краще. Менше шансів згоріти якомусь контролеру живлення всередині. Старі зарядки від iPhone на 1 ампер повинні підійти і заряджати за півтори-дві години (як iPhone 6/6S тощо).

Вібро забирає багато електрики, тому при критичному заряді вібро буде відключатись, щоб геймпад довше протянув. Точно зустрівся в якійсь із гри серії Mafia.

І ще раз повторюю — Істотних проблем с геймпадом немає. Шум відчутний лише тоді, коли біля тебе хочуть поспати.  Хоча сам матюкаєшся від якогось “парубка моторного” з величезним мечем, який зносить півобличчя з одного удару.

Браузер Edge – Що ти таке і з чим його їдять

Взагалі, я думав зробити експериментальний формат: сюди ставити лише зібрання фото і під кожним написати коментар. Та й взагалі є більша проблема — люди попросили показати браузер. Однак, у кожного свої сторінки, своя історія, свої бажання. Я свої вирішив, і не зрозуміло що конкретно потрібно.

Але я знаю як викрутитися: напишіть в коментарях посилання куди потрібно зайти. В наступному епізоді напишу. Чесно! І це не байт на донати коментарі 😀

Тому розповім загальну ситуацію. На ПК я не користуюсь Edge. Скоріш за все, не я один. І відразу відповім на одне з головних питань — мишка і клавіатура працюють. Це для тих, хто зібрався писати тексти в Word, робити таблиці в Excel чи презентації Powerpoint і зберігати у своєму Office 365. Надрукувати його на принтері навряд вийде — встановлення драйверів ще ніхто не відміняв.

Старий принтер (Canon LBP 2900B) через пряме підключення по USB не запрацював (необхідні драйвера). А WiFi-принтера для перевірки немає, може для них вони й не потрібні. Через Ethernet драйвера також потрібні. А ось показати керівництву, що Xbox потрібен для роботи виведення презентацій на екран чи в укріплення для заспокоювання дітей та купівлі мінімум 2 геймпадів для них замість барабанів — запросто 😉

Якісь браузерні тести. Я знаю лише Speedometer і 92,6 наче й не поганий результат. Але я не знав, що цей тест може викликати епілепсію: постійно мерехтіло білим на чорно-сірому фоні. Будьте уважні!

Далі у нас Youtube. Як виявилося, мій роутер 13-літньої давності не вивозить 4К 60 кадрів/сек по WiFi. Звісно сумно, але 2К 60 таки тягне. Особливих проблем не виявлено.

Майже той самий прапор

Як я зрозумів, Youtube завантажує в браузер Buffer Health і вже з нього показується відео. Коротко: поки Buffer Health не буде близько 7-8 сек, то YouTube не починає знову заповнювати цей буфер (на +20-30 сек). Тому Network Activity падає до 0. Тому одного разу вийшло так, що YouTube просто не почав заповнювати Buffer Health. В 4К60 YouTube також були пропуски в Network Activity і тому відео втрачало кадри та перемикалося на 1080р60. Чому не качало — мені не відомо. Тому звалюю на роутер.

Тепер про те, що розчарувало: вкладки. Розчарувало частково. Чому? При переході з однієї вкладки на другу, перша — закривається. Але тут є 2 великі Але.

По-перше, браузер зберігає текст та зображення з попередньо закритої вкладки. По новому завантажуються лише скрипти. Тому завантаження сторінки буде швидше, що у деяких випадках частково розв’язує проблему. Наприклад, на hotline.ua текст та фотографії виробів були збережені браузером. А скрипти, що відповідали за графіки цін та самі ціни з магазинами — завантажувалися знову. Інший приклад, Word та Excel – при переході між ними завжди було перезавантаження.

По-друге, якщо на першій вкладці йде відтворення відео — ця вкладка не закривається. Для перевірки я запустив 3 вкладки з відтворенням 1080р різних відео. З усіх трьох йшов звук та переглядалася 4 вкладка. Якщо перемикатися між ними — відео також йшло.

Google визначив, що перед нами Windows 10 чи 11, 64-бітна. Але Edge забороняє завантажувати файли користувачу. Зображення з інтернету також не зберегти. Безпека від зламу? Можливо. Чи безпечно користуватися, щоб не заразитися якимось вірусняком? Не факт.

В Магазині є ще браузери. Хоча у них і високі рейтинги, але відгуки бажають кращого.

Також існує Microsoft Bing. І один момент таки злякав: у його відгуках є згадування про необхідність повернути Edge. Відгуки тогорічні, регіон США. Edge вбудований в систему, а ось Bing потрібно качати. Тому Bing – не інсталюйте, щоб не псувати собі настрій.

Ще трохи фото.

На всяк випадок при першому запуску Edge зробив фото. Подумав, що наврятчи знову знайду. Так і вийшло:)
Версія
Бокове вікно.
Стейтем на захисті.
Принтер не знайдений.
Ця штука також працює.
Відгуки в Bing. Ще той шматок Л.
Я тут подумав, що потрібно замість дівчинки вставити знак Xbox 😀

Дуже коротко про мультимедійні можливості

Вони є. Існують різні програми, як від Microsoft (їх аж 2), так і від інших виробників.

Я вставив свій ADATA SE900G. Консоль запропонувала встановити програму (хоча вже стояли аж 2), завантажив, відео з iPhone формату .mov запустилися без проблем. Потім запустив ще пару відео, нічого такого не було. Хіба було дивно, що потрібно зажимати клавіші LB, RB для показу меню Play/Pause, перемотки. Перевірив ще у двох програмах перегляду відео, інтерфейс був більш зрозумілий. У них проблем також не було.

SSD + Xbox
Прозорі пункти керування - Зло
Попросило скачати ще 1 програму? Не проблема.

Мій короткий відгук про цей SSD можу кинути в коментарі, бо вже залишав інформацію про нього на сайті магазину, де його й купував. А якщо потрібна саме стаття — лише після цього епосу з Xbox 🙂

В останній момент перед друком статті згадав один момент — А що там з телефонами? iPhone – реакція близька до 0, з’явився текст на кілька секунд та зник. Samsung A53 – лише почав заряджатися (показало понад 7 год зарядки з 17% на телефоні). В обох випадках, від консолі реакції не було.

Нові ціни на підписки

З 6 липня 2023 року були підвищені ціни на всі підписки: Live Gold, GamePass for Console та GamePass Ultimate. Успішні математики ще не сказали, де його тепер вигідніше купувати. В найдешевших регіонах, таких як Аргентина чи Туреччина, ціни також піднялися.

В Аргентині такі розцінки:

  • Було: Live Gold = $650, GP for Console = $600, а GP Ultimate = $900.
  • Стало: Live Gold = $950, GP for Console = $1200, а GP Ultimate = $1450.

Подорожчало на +30%. Так, GamePass for Console подорожчав у 2 рази, але його купувати не потрібно. Чи він також непоганий, якщо ігри для ПК не цікавлять. Звісно, якщо хочеться напис ULTIMATE біля нікнейму, то тут без шансів. Різниця в $250 = 35 грн, напис того точно коштує:) Та й другу можна дати обліковий запис на Windows, щоб і він грав, в той же Starfield, Forza, STALKER 2 (коли той вийде) тощо.

По Туреччині — здорожчання на + 268% (з 45 до 121 ліри) для GamePass Ultimate та +266% (з 30 до 80 лір) для GamePass for Console. Залишається ще Індія, але я не спеціаліст по цим двом регіонам. Та й по Аргентині також, окрім того, що карти Visa не працюють (було б ще дешевше).

Висновок:

  • «Чорний ящик» працює справно, хоча програмні проблеми існують. Куди ж без них.
  • Програма Xbox на телефони не тільки для краси. До речі, вона є і на ПК, але про неї в наступному випуску;
  • Геймпад є досить суперечливим по якості матеріалів, а не по стікам. Головний біль — додаткові кошти на елементи живлення.
  • Браузер Edge нормальний, хоча й зі своїми особливостями. Краще, щоб він був;

На сьогодні наче закінчили. Не забудьте написати, що перевірити для браузера. Перевірю і додам. Сайти 18+ не просіть 😀

В наступному випуску нарешті дійдемо до ігор, підписок, корисної програми для відстеження знижок, не забудемо про ПК. Бо саме заради ігор ми і купляли консоль. І скоріш за все, наступна стаття буде ще більшою 😉

Увага! Терміново потрібні математики! Що дешевше купити: 3 гри окремо (акція, по 31 грн за кожну) чи 1 збірник тих самих ігор (394 грн)?
І так, саме таким знаком $ позначаються аргентинські песо в Магазині. Не показуйте його нікому, бо ще подумають, що витрачаєте тисячі «звичайних» доларів на ігри 😀 

P.S. GamePass Ultimate на 13 місяців коштуватиме за новими цінами $12250, що дорівнює 1722 грн + 1% комісії банку (17,22 грн). Все одно дешевше, ніж PlayStation Plus Extra чи Deluxe на 12 місяців 😉

P.S.2. Тільки коли купив, дізнався точну кількість ігор (вийшли чи вийдуть) в підписці GamePass Ultimate – 420. Not Bad. 

Disqus Comments Loading...