Дописи 10.07.2023 о 08:33 comment views icon

Хbox Series X, або як жити на непопулярній платформі. Частина 2.1 — Початок пригод, геймпад, браузер, ціни на підписки

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/IMG_0340-150x150.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/IMG_0340-150x150.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/IMG_0340-150x150.jpeg

VladisLove

автор

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Після написання лише перших двох пунктів я зрозумів, чому зараз до фільмів додають фразу: «Фінальна частина. Епізод 1». І це не тільки «запозичено» з Атаки Титанів:) Просто занадто багато виходить тексту за раз. А ще просили перевірити браузер Edge… Куди в попередньому плані вставити? Ех, поїхали вже!

Сьогодні буде 2 основні пункти і 2 невеликі додаткові (якщо так можна сказати):

  1. Перші враження та деякі проблеми;
  2. Геймпад: батарейки чи оригінальний акумулятор від Microsoft;
  3. Браузер Edge і перегляд відео через зовнішній диск;
  4. Неприємна Новина: оновлення цін з 6.07.2023 в підписках Live Gold, GamePass for Console та Ultimate.

Що там з іграми, цінами, детальніше про види підписок — в наступному епізоді. Вибачте!!!

До речі, в статті буде багато фото с телевізором під різними кутами. Причина: Xbox не може робити скриншоти інтерфейсу всередині операційної системи 😉

Перші враження та деякі проблеми

Консоль поставляється в… за ці 2 роки в розпакуванні Xbox нічого не змінилося. Можете і в Youtube подивитися. Пишіть : “Xbox Series X Unboxing”. Чесно! Різниця лише в тому, що я брав версію з Forza Horizon 5 у комплекті. Лежала звичайна дискова версія гри, а не Premium Edition. Якщо не помиляюсь (по відео с YouTube), то преміум Forza «вшита» в консоль. Або простими словами: диска немає, але є повідомлення про те, що консоль знає, що можна встановити Premium Edition.

Консоль з Польщі, написи на коробці польською мовою, європейська розетка (за неї додатково питав у продавця, щоб не брати британця чи американку).

Онлайн-курс "Лідогенерація у B2B" від Laba.
Де шукати нових клієнтів, щоб збільшити дохід компанії та які інструменти лідогенерації застосовувати? Розбираємо покроково та комплексно.
Дізнатись більше про курс

Хbox Series X, або як жити на непопулярній платформі. Частина 2.1 — Початок пригод, геймпад, браузер, ціни на підпискиФото вітання “Power your dreams”. Хоча для когось потрібно, щоб і пиво приносила 🙂

Перше, що попросив Xbox – завантажте програму на мобільний телефон. Так, дивно, що тобі потрібно ще програму з App Store/Google Market завантажувати. Консоль показує QR-код та текстовий код. Але потім стає зрозумілим навіщо це: через заплутані схеми серверів Microsoft дозволяє зберігати та бачити твої скриншоти/відеозаписи ігор на екрані мобільного телефону і вже з нього їх опубліковувати в соціальні мережі. Xbox, а саме так ця програма називається, дозволяє ще багато чого. Наприклад, віддалено вмикати консоль, дивитися ачівки/досягнення в іграх тощо. А далі йде звичайне налаштування Xbox.

Ще є програма Gamepass. Навіть не знаю, навіщо створили.

Також Xbox дозволяє віддалено грати на Xbox (заплутав?), але якість 720р 30 кадрів/сек. Як читав на Reddit, причиною є те, що відеопотік йде через сервери Microsoft, а не всередині локальної мережі користувача. Навіщо так було зроблено? Не зрозуміло, однак відмазкою буде Безпека, щоб ніхто віддалено не приєднався і не витратив гроші з картки на ігри.

Ще мінус — не можна зберігати скриншоти через кнопку Share на геймпаді при віддаленій грі. У Windows 11 це точно не працювало. І якщо зі скриншотами ще можна звикнути, то інші 2 мінуси (така собі якість зображення, можливі затримки натисканні клавіш на геймпаді при активній грі) роблять режим Віддаленої гри сумнівним.

Онлайн-курс "Лідогенерація у B2B" від Laba.
Де шукати нових клієнтів, щоб збільшити дохід компанії та які інструменти лідогенерації застосовувати? Розбираємо покроково та комплексно.
Дізнатись більше про курс

Але якщо з ТВ “виганяють”, а грати хочеться — береш телефон, планшет, ПК чи ноут на Windows і граєш в якісь пазли чи не дуже активні ігри. Чому не Мac? Немає в Mac Store програми Xbox, хоча вона є на iPhone і запустити під процесорами M1/M2 можливо.

Хbox Series X, або як жити на непопулярній платформі. Частина 2.1 — Початок пригод, геймпад, браузер, ціни на підписки Консоль вимкнена, однак програма так не вважає. Щось десь зламалося і місяцями не ремонтується. Але «по барабану», бо буде показувати помилку в підключенні.

Ще є незначна проблема, хоча вона рідко у мене буває — якщо вмикати консоль через геймпад (клавіша Xbox, хто не знав), то буває, що вони «втрачають один одного». Рішення просте: зʼєднати їх між собою кабелем і відʼєднати через пару сек.

Перезапуск консолі також повинен допомогти. Під час ігор таких проблем немає, якщо що.  Повʼязую це з тим, що не тільки Microsoft винні, а в геймпаді (хоча він також їхній) памʼять на кілька пристроїв. Ось і не може «збагнути», куди підключатися.

Хbox Series X, або як жити на непопулярній платформі. Частина 2.1 — Початок пригод, геймпад, браузер, ціни на підпискиДо речі, оновлення приходять як на консоль, так і на геймпад. Слідкуйте за цим.

Ледь не забув — що там з підʼєднанням миші та клавіатури? Так, працюють. Так, не у всіх іграх. В Call Of Duty: Warzone запрацювали (вибрати їх в Налаштуваннях самої гри), а в Mafia I: Definitive Edition та Mafia II – ні. Тому від розробників залежить.

Що ще розчарувало? Неможливість під’єднати Bluetooth навушники. Ті ж Apple Airpods. Це якось дивно, оскільки геймпад підключається по Bluetooth, то чому навушники не приєднати? Як мені сказали, в PlayStation 5 їх також не під’єднати. Будемо вважати, що виробники просто жадібні та їм потрібно продавати свої навушники.

Хbox Series X, або як жити на непопулярній платформі. Частина 2.1 — Початок пригод, геймпад, браузер, ціни на підписки

Корпус хоч і з матового пластику, однак сліди залишаються. Роз’ємів USB – 3 шт. При написанні статті потрібно було протестувати мишку, клавіатуру, принтер і 2 телефони.

І ще пару фотографій/скриншотів.

Геймпад (Gamepad) – потрібен аналог українською мовою. Бо постійно пишу без букви М. М – Microsoft. “Совпадєніє?”

Якщо чесно, я дуже скептично оцінював його. Вже життя вважав, що DualShock від Sony, як кажуть, “Best of the Best”. Але після користування ілюзія спала. Для різних цілей потрібне своє «приладдя»: руль для перегонів, джойстик для авіаційних ігор тощо. Та й руки, тіла, мізки у кожного різні.

Якщо коротко – кожен «грає» як хоче, чим хоче і головне, щоб отримував задоволення від гри. Звісно, у рамках закону 🙂

Звісно, було б цікаво помацати новий DualSense, але чутливі тригери — дивне рішення. З однієї сторони, прикольне і нове, з іншої — потрібно вимикати, бо швидкість натискання важливіша. А те що людям дійсно може бути потрібним, а саме додаткові клавіші-пелюстки — за додаткові кошти.

Тепер більш чітко і яка головна відмінність від DualShock/DualSense – асиметричні стіки (stick). Хтось каже, що це погано. А мені навпаки, краще з такими. Не повірив, поки не спробував. Звісно, якщо починати дискусію, то там буде багато За і Проти. Однак, цитата вище не просто так. І статтю не хотілось би захаращувати.

Можливо я один такий, але чому не зробити сенсорними тригери та стіки, а щоб «відчувати натискання» поставити вібро з різними «мелодіями»? Також змінити всі клавіші та навіть хрестовину. Буде повна тишина, окрім звуку «Брррр».

В iPhone 7 сенсорна кнопка Home, та і в Mac трекпад з силою натискання. Хоча, це ж Apple, свій будуть продавати 😉

Мені також подобається ідея назв кнопок: A (accept, прийняти), B (back, відхилити або назад), X та Y (вісі координат в математиці). Насправді це трохи зрозуміліше, чим Квадрат, Трикутник, Коло та Хрест. Хоча мені більше подобається ще те, що у кожної з цих кнопок є свій колір. Бачиш в грі жовту кнопку — це Y, а якщо червону — тоді натискаєш B. І якщо чесно, це деяка навіть особливість, якою чомусь нехтують у нових геймпадах, типу Elite Controller 1 або 2. Чи до того ж Starfield Edition або як він там правильно зветься.

Хbox Series X, або як жити на непопулярній платформі. Частина 2.1 — Початок пригод, геймпад, браузер, ціни на підписки
Ще видно бруд на лівому стіку. Він відповідає за керування персонажем в більшості ігор. Стан після 100 годин ігор (30+ год в Секіро). Мийте руки частіше.

Згадалася пісня Скрябіна «Кольорова». І тут є питання до кнопки Х — її «затягнуло синєвою» чи «пахне голубизною» 😉

Поговоримо про дві інші важливі речі. А саме, загальна якість геймпада та вибір між акумуляторними батарейками чи фірмовим акумулятором.

Якість — нормальна. Є невелика щілина між верхньою та нижньою частиною, куди буде потрапляти бруд. Клавіші X, Y, A, B також досить шумні, а хрестовина — дуже шумна. Здавалося, що клавіші RB та LB досить тугі та поганю натикаються, але в грі «Sekiro: Shadows Die Twice» – це основні клавіші Атаки та Відбивання+Блок. Я їх для себе вже «розробив».

Геймпад не є поганим самий по собі. Якби не коментарі, я б навіть не писав про цей пункт. Для мене (шум та щілина) є сильною прискіпливістю до дрібниць. Я згадав стару фразу на автомобільну тематику: «Покупець авто перевіряє пластик (мʼякий чи твердий) на торпеді лише 1 раз – при купівлі».

Хbox Series X, або як жити на непопулярній платформі. Частина 2.1 — Початок пригод, геймпад, браузер, ціни на підписки
На червоному фоні краще було видно, чим на білому (це не точно).

Той самий бруд. Повторюю: частіше мийте руки. Хоча витерти там умовним спиртом не повинно бути проблемою. Для закриття ще одного «отвору» потрібні кошти 🙂

А ось за акумуляторні батарейки чи за фірмовий акумулятор дійсно прийдеться додатково заплатити кошти. Перший варіант, скоріш за все, дешевший: купівля станції на 4 / 8 батарейки та їх самих. В геймпад вставляється 2 батарейки АА та просто їх замінюєш. Вибачте, ціни на такий комплект не дивився.

Але я вибрав другий — купив фірмовий акумулятор. Я брав за 1500 грн. Варіант досить дорогий (купівля ААА-гри в Аргентині, про що в наступному випуску), та є 2 плюси:

  1. Не лізеш у відсік акумулятору, щоб випадково кришку не зламати;
  2. В комплекті провід на 2,7 м Type C – Type A. Цієї довжини мені вистачає від консолі до геймпада.

Є звісно ще простіший варіант — купити лише довгий кабель Type C – Type A. В геймпад вмикається Type C, а в консоль – Type A.

До речі, що там з новим законом/законопроектом в ЄС? Я про той, що в пристроях повинні змінюватися акумулятори. Геймпадів він стосується?

Скільки працює від фірмового акумулятора? Не дивився. У системі немає повноцінного показника заряду у відсотках, що дратує. Тому, вирішив проблему так: Xbox просить зарядити геймпад (20% заряду?) – йду за кабелем. Кабель довгий (2,7 м), тому немає проблем з грою та зарядкою водночас. Довжини кабелю вистачає для подолання відстані від Xbox до ліжка.

У Вас що, немає кабелю Type C? У всіх же є телефони чи Мас. Хоча стоп, у Мас тепер новий MagSafe…

На око: заряджається акумулятор за 6-7 год через USB. Хоча у вівторок попросило зарядитися, вставив на 2+ год, і у середу статус «Повністю заряджений». Хоча бувало й так, що заряджений, а через 30 хв – 75%. І обличчя стає “Not Sure If”, як у Фрая з Футурами.

Хbox Series X, або як жити на непопулярній платформі. Частина 2.1 — Початок пригод, геймпад, браузер, ціни на підпискиОсь воно. Навіть текст підходить…. до мене

Якщо використовувати адаптер від телефону — зарядка буде швидше. Скоріш за все, чим менш потужна зарядка — тим краще. Менше шансів згоріти якомусь контролеру живлення всередині. Старі зарядки від iPhone на 1 ампер повинні підійти і заряджати за півтори-дві години (як iPhone 6/6S тощо).

Вібро забирає багато електрики, тому при критичному заряді вібро буде відключатись, щоб геймпад довше протянув. Точно зустрівся в якійсь із гри серії Mafia.

І ще раз повторюю — Істотних проблем с геймпадом немає. Шум відчутний лише тоді, коли біля тебе хочуть поспати.  Хоча сам матюкаєшся від якогось “парубка моторного” з величезним мечем, який зносить півобличчя з одного удару.

Браузер Edge – Що ти таке і з чим його їдять

Взагалі, я думав зробити експериментальний формат: сюди ставити лише зібрання фото і під кожним написати коментар. Та й взагалі є більша проблема — люди попросили показати браузер. Однак, у кожного свої сторінки, своя історія, свої бажання. Я свої вирішив, і не зрозуміло що конкретно потрібно.

Але я знаю як викрутитися: напишіть в коментарях посилання куди потрібно зайти. В наступному епізоді напишу. Чесно! І це не байт на донати коментарі 😀

Тому розповім загальну ситуацію. На ПК я не користуюсь Edge. Скоріш за все, не я один. І відразу відповім на одне з головних питань — мишка і клавіатура працюють. Це для тих, хто зібрався писати тексти в Word, робити таблиці в Excel чи презентації Powerpoint і зберігати у своєму Office 365. Надрукувати його на принтері навряд вийде — встановлення драйверів ще ніхто не відміняв.

Старий принтер (Canon LBP 2900B) через пряме підключення по USB не запрацював (необхідні драйвера). А WiFi-принтера для перевірки немає, може для них вони й не потрібні. Через Ethernet драйвера також потрібні. А ось показати керівництву, що Xbox потрібен для роботи виведення презентацій на екран чи в укріплення для заспокоювання дітей та купівлі мінімум 2 геймпадів для них замість барабанів — запросто 😉

Якісь браузерні тести. Я знаю лише Speedometer і 92,6 наче й не поганий результат. Але я не знав, що цей тест може викликати епілепсію: постійно мерехтіло білим на чорно-сірому фоні. Будьте уважні!

Далі у нас Youtube. Як виявилося, мій роутер 13-літньої давності не вивозить 4К 60 кадрів/сек по WiFi. Звісно сумно, але 2К 60 таки тягне. Особливих проблем не виявлено.

Як я зрозумів, Youtube завантажує в браузер Buffer Health і вже з нього показується відео. Коротко: поки Buffer Health не буде близько 7-8 сек, то YouTube не починає знову заповнювати цей буфер (на +20-30 сек). Тому Network Activity падає до 0. Тому одного разу вийшло так, що YouTube просто не почав заповнювати Buffer Health. В 4К60 YouTube також були пропуски в Network Activity і тому відео втрачало кадри та перемикалося на 1080р60. Чому не качало — мені не відомо. Тому звалюю на роутер.

Тепер про те, що розчарувало: вкладки. Розчарувало частково. Чому? При переході з однієї вкладки на другу, перша — закривається. Але тут є 2 великі Але.

По-перше, браузер зберігає текст та зображення з попередньо закритої вкладки. По новому завантажуються лише скрипти. Тому завантаження сторінки буде швидше, що у деяких випадках частково розв’язує проблему. Наприклад, на hotline.ua текст та фотографії виробів були збережені браузером. А скрипти, що відповідали за графіки цін та самі ціни з магазинами — завантажувалися знову. Інший приклад, Word та Excel – при переході між ними завжди було перезавантаження.

По-друге, якщо на першій вкладці йде відтворення відео — ця вкладка не закривається. Для перевірки я запустив 3 вкладки з відтворенням 1080р різних відео. З усіх трьох йшов звук та переглядалася 4 вкладка. Якщо перемикатися між ними — відео також йшло.

Google визначив, що перед нами Windows 10 чи 11, 64-бітна. Але Edge забороняє завантажувати файли користувачу. Зображення з інтернету також не зберегти. Безпека від зламу? Можливо. Чи безпечно користуватися, щоб не заразитися якимось вірусняком? Не факт.

В Магазині є ще браузери. Хоча у них і високі рейтинги, але відгуки бажають кращого.

Також існує Microsoft Bing. І один момент таки злякав: у його відгуках є згадування про необхідність повернути Edge. Відгуки тогорічні, регіон США. Edge вбудований в систему, а ось Bing потрібно качати. Тому Bing – не інсталюйте, щоб не псувати собі настрій.

Ще трохи фото.

Дуже коротко про мультимедійні можливості

Вони є. Існують різні програми, як від Microsoft (їх аж 2), так і від інших виробників.

Я вставив свій ADATA SE900G. Консоль запропонувала встановити програму (хоча вже стояли аж 2), завантажив, відео з iPhone формату .mov запустилися без проблем. Потім запустив ще пару відео, нічого такого не було. Хіба було дивно, що потрібно зажимати клавіші LB, RB для показу меню Play/Pause, перемотки. Перевірив ще у двох програмах перегляду відео, інтерфейс був більш зрозумілий. У них проблем також не було.

Мій короткий відгук про цей SSD можу кинути в коментарі, бо вже залишав інформацію про нього на сайті магазину, де його й купував. А якщо потрібна саме стаття — лише після цього епосу з Xbox 🙂

В останній момент перед друком статті згадав один момент — А що там з телефонами? iPhone – реакція близька до 0, з’явився текст на кілька секунд та зник. Samsung A53 – лише почав заряджатися (показало понад 7 год зарядки з 17% на телефоні). В обох випадках, від консолі реакції не було.

Нові ціни на підписки

З 6 липня 2023 року були підвищені ціни на всі підписки: Live Gold, GamePass for Console та GamePass Ultimate. Успішні математики ще не сказали, де його тепер вигідніше купувати. В найдешевших регіонах, таких як Аргентина чи Туреччина, ціни також піднялися.

В Аргентині такі розцінки:

  • Було: Live Gold = $650, GP for Console = $600, а GP Ultimate = $900.
  • Стало: Live Gold = $950, GP for Console = $1200, а GP Ultimate = $1450.

Подорожчало на +30%. Так, GamePass for Console подорожчав у 2 рази, але його купувати не потрібно. Чи він також непоганий, якщо ігри для ПК не цікавлять. Звісно, якщо хочеться напис ULTIMATE біля нікнейму, то тут без шансів. Різниця в $250 = 35 грн, напис того точно коштує:) Та й другу можна дати обліковий запис на Windows, щоб і він грав, в той же Starfield, Forza, STALKER 2 (коли той вийде) тощо.

По Туреччині — здорожчання на + 268% (з 45 до 121 ліри) для GamePass Ultimate та +266% (з 30 до 80 лір) для GamePass for Console. Залишається ще Індія, але я не спеціаліст по цим двом регіонам. Та й по Аргентині також, окрім того, що карти Visa не працюють (було б ще дешевше).

Висновок:

  • «Чорний ящик» працює справно, хоча програмні проблеми існують. Куди ж без них.
  • Програма Xbox на телефони не тільки для краси. До речі, вона є і на ПК, але про неї в наступному випуску;
  • Геймпад є досить суперечливим по якості матеріалів, а не по стікам. Головний біль — додаткові кошти на елементи живлення.
  • Браузер Edge нормальний, хоча й зі своїми особливостями. Краще, щоб він був;

На сьогодні наче закінчили. Не забудьте написати, що перевірити для браузера. Перевірю і додам. Сайти 18+ не просіть 😀

В наступному випуску нарешті дійдемо до ігор, підписок, корисної програми для відстеження знижок, не забудемо про ПК. Бо саме заради ігор ми і купляли консоль. І скоріш за все, наступна стаття буде ще більшою 😉

Хbox Series X, або як жити на непопулярній платформі. Частина 2.1 — Початок пригод, геймпад, браузер, ціни на підписки

Увага! Терміново потрібні математики! Що дешевше купити: 3 гри окремо (акція, по 31 грн за кожну) чи 1 збірник тих самих ігор (394 грн)?
І так, саме таким знаком $ позначаються аргентинські песо в Магазині. Не показуйте його нікому, бо ще подумають, що витрачаєте тисячі «звичайних» доларів на ігри 😀 

P.S. GamePass Ultimate на 13 місяців коштуватиме за новими цінами $12250, що дорівнює 1722 грн + 1% комісії банку (17,22 грн). Все одно дешевше, ніж PlayStation Plus Extra чи Deluxe на 12 місяців 😉

P.S.2. Тільки коли купив, дізнався точну кількість ігор (вийшли чи вийдуть) в підписці GamePass Ultimate – 420. Not Bad. 

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: