Дописи 14.07.2023 о 08:48 comment views icon

Lenovo 330-15IKB — актуальний помічник, чи мрець 2023 року

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/vovk-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/vovk-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/vovk-150x150.jpg

Віктор

автор

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Всім привіт, ну що ж дійшла і моя черга щось написати в техноблозі. Почну свою серію з огляду своєї робочої конячки Lenovo 330-15IKB на базі процесора Intel. Одразу хочу зазначити, що у своїй заводській комплектації ноут був “трупом” вже через рік після виходу (а купував його практично одразу після появи на ринку. В чому причина? – все просто — комплектний енергоефективний HDD призводив до того, що запуск до робочого стану перетворювався в анекдот про каву та купу перероблених справ від моменту як натиснув кнопку увімкнути та зробив перший АДЕКВАТНИЙ клік. Тому моя станція трішечки була проапргрейджена і саме про її робочу на зараз версію і піде мова. Ну що ж почнемо.

Чим же є цей звір на сьогодні? Візьмемо звичайний опис із сайту (дякую Rozetka 😉 , а червоним буде відмічено, що є нерідне:

Екран: 15.6″ (1920×1080) Full HD; 1920×1080; 60 Гц

Відеокарта: Nvidia GeForce MX150 2 ГБ + вбудована Intel

Накопичувач даних: Samsung SSD 870 EVO 500Gb

Процесор: Intel Core i5-8250U

Практичний інтенсивний курс з дизайну - Design Booster від Powercode academy.
Навчіться дизайну з нуля за 3 місяці і заробляйте перші $1000, навіть якщо ви не маєте креативного мислення, смаку або вміння малювати. Отримайте практичні навички, необхідні для успішної кар'єри в дизайні.
Зарееструватися

Оперативна пам’ять: 12Gb (4 розпаяних + планка на 8Gb Samsung (яка не пам’ятаю)

Windows 11 Pro x64 Ukr
Загалом, думаю цієї інформації буде цілком достатньо, що собою являє цей ноут, а для візуалів додам скрінів)
Ну що ж тепер поїхали оглядати цього звіра.
Почну з екрана — матриця тут відповідна бюджетному ПК TN, або щось з того ж братства “відлисків. Якщо працювати під прямим кутом — питань немає, а от якщо вам захочеться все ж зі сторони подивитись — чорний екран вітає вас (а може то захист від сторонніх очей, що скажете?). Фото нижче:

Вибачте за пил — помітив лише на фото. Так ось екран чи заважає він в роботі? — Ні — всі операції можу виконувати вільно, а тому суб’єктивно не можу віднести то до проблем, а тому по цьому параметру — залік.

Якщо хтось звернув увагу на скріни — основне з чим працюю — текстові та табличні та графічні редактори, а тому мені важливо зручність керування — у випадку з даним девайсом (лише два USB порти), а тому периферію бажано використовувати бездротову. Для себе обрав безпровідну Rapoo (дасте печеньку за рекламу?)))), а на випадок, якщо сяде батарейка — тачпад досить функціональний — з підтримкою жестів, а тому теж досить собі робочий інструмент. Клавіатура звичайна як сіра мишка, а тому окремо виділяти не варто. Від мене окремий плюс по роботі тачпаду.

А тепер безпосередньо до продуктивності — те що всіх найбільше цікавить. Тут ви не побачите ніякої синтетики — лише практичний досвід та реальність.

  • Ігри — не скажу. Якось зав’язав з ними ще в часи захисту дисертації — не можу нічого сказати. Хіба що вийде нова Частина Відьмака — тоді спробую запустити на цій машинці. До речі нюанс — як зазначав раніше є дві відеокарти — дискретна та вбудована. В налаштуваннях стоїть автовибір відеокарти і я досі не зрозумів коли та вмикається, або не зміг то підловити))) Але то таке — свою функцію виконує і добре — як то кажуть — доки працює не лізь) Об’єктивно ж думаю пограти на ньому цілком можна
  • В роботі — вплив WORD та Excel не буду описувати — мій калькулятор не гірше впорається, а от CorelDraw та  Illustrator то зовсім інша найгірше що з ним стається – BSOD з помилкою по відеокарті та перезавантаження. Легша форма — відключення ефектів віндовс та повне спрощення інтерфейсу + деякі вікна нефункціональні. Але то відсотків 5 з усього обсягу; що ж то за 5% – важкі векторні файли з великою кількістю точок (по правді й стаціонарні “монстри” на таких файлах теж інколи лягають). В інших 95 % випадків переварює декілька файлів водночас. Для ясності паралельно запущений хром, едж, та ютуб мьюзік — це як мінімум. Тому можу сказати наразі для виконання більшості завдань не Геймера досить цікава машинка.
  • Мультимедіа — звук від вбудованих динаміків об’єктивно кращий, коли стоїть на столі, але в цілому, якщо ви меломан — купуйте прищіпку для вух). Відображення контенту потокового та медіафайлів проблем не викликають.

Окремо варто поговорити й про ергономічність. Про управління — воно є і для мене комфортне — то суб’єктивно, а от рівень шуму досить на пристойному рівні — ще ніколи не було гулу який би був нестерпний та чітко виражений, навіть коли сам корпус (особливо в районі лівої руки_ ставав досить теплим. Окремим плюсом є можливість розкриття на 1800.

Варто звернути увагу на проблему шлейфів — в мережі часто можна побачити, що шлейф переламався і екран не працює — особисто в мене проблем немає (кришка стабільно закривається на ніч — фактично мінімум одне відкриття і закриття в день). Щодо транспортабельності — великий плюс — зарядка аля Мак — блок разом з розеткою, та і сам ноут досить зручний для переноски як в руках, так і в наплічнику.

Практичний інтенсивний курс з дизайну - Design Booster від Powercode academy.
Навчіться дизайну з нуля за 3 місяці і заробляйте перші $1000, навіть якщо ви не маєте креативного мислення, смаку або вміння малювати. Отримайте практичні навички, необхідні для успішної кар'єри в дизайні.
Зарееструватися

Хочу також поділитись і результатами “тесту покриття наліпками”. Так вже склалось, що був час, коли я заліпив всю верхню кришку наліпками, а потім “різко подорослішав” і почав їх здирати — результат — в одному місці здерлось покриття разом із наклейкою — на швидкість не впливає і вже забув, але очі муляє як звернути увагу. Фото нижче:Lenovo 330-15IKB — актуальний помічник, чи мрець 2023 року Lenovo 330-15IKB — актуальний помічник, чи мрець 2023 року

Мабуть, на разі, буду закінчувати коротким списком плюсів та мінусів і підбиттям підсумків.

Плюси:

  • Зручний корпус та зарядний пристрій
  • Функціональний тачпад
  • Спроєктований із запасом на апгрейд
  • Співвідношення ціна/якість прямо таке чудове
  • Забезпечує високий рівень виконання повсякденних завдань
  • Прийнятний звук
  • Ємність батареї дозволяє працювати на зустрічах без розетки
  • Актуальний для багатьох завдань у 2023 році
  • Жодного разу не був в сервісі

Мінуси:

  • Труп із заводу без апгрейду
  • Апгрейд потребує додаткових коштів
  • Екран: кути огляду та яскравість
  • Хотілося б кращого звуку
  • Покриття не є “монолітним”
  • Всього два USB-A

Висновки: без апргрейду обходьте даний продукт китайського чудопрому стороною. Якщо ж додати ОЗП та SSD замість HDD досить якісний продукт, а що головне збалансований — от чітко для своєї ніші та цілей. Думаю за ціну цього продукту на той час, та і на вторинному ринку думаю теж, можна закрити очі на всі нюанси з якими потрібно миритись. Чи рекомендував би я його до купівлі на вторинному ринку — якщо обмежений бюджет і гарний стан (не забуваймо о необхідність апгрейду) – думаю однозначно так. Моя підсумкова оцінка з 5. Бал зняв за недолік портів, покриття корпусу (апгрейд то більш суб’єктивне все ж), ну і, можливо, екран, хоча для мене то некритично.

P.S. Наступна стаття буде про Mi 8 Pro на який власне і було зроблено ці “чудові” фото)))) Let’s read true…

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: