Дописи 04.06.2024 о 09:29 comment views icon

Огляд ігрового ноутбука Gigabyte G6X з процесором Intel Core i7-13650HX та відеокартою Nvidia GeForce RTX 4060

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/0a0501def84a54a026242b7fc8de6368?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/0a0501def84a54a026242b7fc8de6368?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

dogmeat88

автор

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

У 2024 році компанія Gigabyte випустила лінійку ігрових ноутбуків Gigabyte G6X, які розвивають ідеї минулорічної серії G6. В ноутбуках Gigabyte G6X виробник зробив ставку на підтримку технологій штучного інтелекту, як Microsoft Copilot, так і власних реалізацій AI від Gigabyte. Втім хардкорних геймерів може більше зацікавити поява MUX Switch та збільшення потужності GPU у нових ноутбуках, разом із процесорами серії Intel Core i7 HX. Gigabyte G6X це відносно доступні ігрові ноутбуки, а це значить, що в них є багато конкурентів від інших брендів. З цього огляду ви дізнаєтесь більше про спроможності ноутбуків Gigabyte G6X

Огляд ігрового ноутбука Gigabyte G6X з процесором Intel Core i7-13650HX та відеокартою Nvidia GeForce RTX 4060

Огляд має наступну структуру:

Характеристики;

Пакування та комплектація;

Зовнішній вигляд та конструкція;

Онлайн-курс "Adobe Premiere з нуля" від Skvot.
Навчіться монтувати відео.Впевнено.Швидко.Без конфлікту «очікування/реальність».Під менторством засновників Cofounder Studio.Які змонтували понад 3000 роликів на двох.
Детальніше про курс

Екран та звук;

Програмне забезпечення, фірмова утиліта Gigabyte;

Поведінка ноутбука Gigabyte G6X при активації різних режимів швидкодії та охолодження;

Перемикач MUX Switch та його вплив на швидкодію ноутбука Gigabyte G6X в іграх;

Апаратна основа ноутбука Gigabyte G6X, тести продуктивності;

Онлайн-курс "Adobe Premiere з нуля" від Skvot.
Навчіться монтувати відео.Впевнено.Швидко.Без конфлікту «очікування/реальність».Під менторством засновників Cofounder Studio.Які змонтували понад 3000 роликів на двох.
Детальніше про курс

SSD;

Wi-Fi;

Ігри, враження від реального ігрового процесу;

Автономна робота;

Висновки.

Характеристики

Модель ноутбука

Gigabyte G6X 9KG

Екран

16.0“, пропорції сторін 16:10 WUXGA (1920×1200 пікселів), 165 Гц, SDR, охоплення 45% NTSC

Процесор

Intel Core i7-13650HX: 24 МБ кеш, частота до 4,9 ГГц, 14 ядер, з них 6 P-ядер та 8 E-ядер

Оперативна пам’ять

2 слота SODIMM DDR5 з підтримкою модулів DDR5-4800 МГц загальним обсягом до 64 ГБ;

Встановлено 16 ГБ ОЗУ (2 модуля по 8 ГБ) Samsung 4800 МГц CL40

Накопичувачі

Один NVMe SSD об’ємом 1 ТБ, у протестованому ноутбуці встановлений SSD GIGABYTE AG450E1024-SI;

Два слота PCIe Gen4x4 NVMe M.2, один слот вільний

Відеокарта

Nvidia GeForce RTX 4060 Laptop GPU 8 ГБ GDDR6, турбо частота 2370 МГц, ліміт енергоспоживання 105 Вт;

Перемикач MUX;
Intel UHD Graphics, 16 блоків виконання, частота до 1,55 ГГц

Порти

USB 3.2 Gen1 Type-A;

гніздо для навушників/мікрофона;

USB 3.2 Gen2 Type-A;

USB 3.2 Gen2 Type-C з підтримкою PowerDelivery;

Gigabit Ethernet;

HDMI 2.1;

гніздо адаптера живлення;

USB 3.2 Gen2 Type-C / DisplayPort 1.4

Комунікації

Wi-Fi: Intel AX211 Wi-Fi 6E (802.11ax 2×2)

LAN: 1 Гбіт/с Realtek

Bluetooth: Bluetooth 5.3

Блок живлення

Lite On PA-1181-76, 180 Вт

АКБ

73 Ват-години, літій-іонний

Вага та розміри

2,54 кг, 36,1 x 25,9 x 2,89 см

Пакування та комплектація

Ноутбук поставляється в аскетично оформленій упаковці, без яскравого дизайну або строкатої поліграфії. Але така упаковка менше шкодить екології, та й собівартість її менша. Зовнішня транспортувальна коробка знімається, в ній знаходиться друга коробка з ручкою для перенесення, і вже в ній сам ноутбук з аксесуарами. Виходить, що під час транспортування ноутбук захищений двома шарами щільного картону, картонними проставками та матерчатим чохлом. Виробник подбав про тканинну прокладку між екраном і клавіатурою, щоб на екрані не залишилися сліди від силуетів клавіш. Так що упаковка не має яскравого дизайну, але свій вміст захищає добре.

Комплект поставки стандартний: блок живлення зі знімним мережевим кабелем, коротка паперова інструкція та гарантійний талон, болтик та термопрокладка для встановлення додакового SSD. Блок живлення від відомого виробника Lite On, модель PA-1181-76 з вихідною потужністю 180 Вт. Для своєї потужності БП порівняно компактний, але якщо ноутбук передбачається часто носити з собою, блок живлення займе чимало місця в рюкзаку або сумці. Тут якраз стане в нагоді підтримка блоків живлення стандарту PD 3.0 Type-C (є відповідний порт).

Зовнішній вигляд та конструкція

Огляд ігрового ноутбука Gigabyte G6X з процесором Intel Core i7-13650HX та відеокартою Nvidia GeForce RTX 4060

При першому погляді стриманий дизайн Gigabyte G6X більше нагадує мобільну робочу станцію, втім деякі дизайнерські рішення наголошують на ігровій сутності ноутбука. На екранній кришці нанесений узор з механічною або військовою стилістикою, а скошені фаски на кришці пожвавлюють її зовнішній вигляд, як і світлий логотип Gigabyte. Кришка до речі алюмінієва і їй пасує колір «Gunmetal gray», він природно виглядає на металі.

Відбитки пальців та пил на темній поверхні кришки помітні, але це сильно залежить від куту погляду на ноутбук (та куту падіння світла на поверхню кришки). При натисканні по центру кришка продавлюється відчутно але помірно, враховуючи велику діагональ екрана.

Огляд ігрового ноутбука Gigabyte G6X з процесором Intel Core i7-13650HX та відеокартою Nvidia GeForce RTX 4060

Конструкція екранних петель дозволяє відкривати ноутбук однією рукою. Втім на 180 градусів екран не розкривається, максимальний кут розкриття відображений на фото.

Огляд ігрового ноутбука Gigabyte G6X з процесором Intel Core i7-13650HX та відеокартою Nvidia GeForce RTX 4060

Після розкриття ноутбук Gigabyte G6X також виглядає утилітарно та стримано: темна поверхня пластикової клавіатурної панелі, темний тачпад, темна поверхня клавіш.. Втім і тут є дизайнерські акценти, які пожвавлюють екстер’єр: текстурований нижній край екрану, молочно-білі краї клавіш, графічний узор як і на верхній кришці ноутбука. Після ввімкнення ноутбука загоряється різнокольорова підсвітка клавіатури, яка остаточно натякає на те що це у першу чергу ігровий пристрій.

Клавіші мають хід 1,5 мм, притаманний більшості ноутбуків, працюють вони не дуже гучно. Курсорні клавіші повнорозмірні. Розмір клавіш помірний (для 16 дюймів), так як ноутбук має додатковий цифровий блок і він займає певну площу. На одному з фото можна побачити, що площа клавіш у 14-дюймового ноутбука (без цифрового блока) трохи більша, ніж у 16-дюймового Gigabyte G6X. Мейнстрімове позиціонування ноутбука Gigabyte G6X проявляється у базових параметрах підсвітки клавіатури: лише одна зона та 15 кольорів на вибір. Втім підсвітка підвищує зручність при іграх або наборі тексту у темних приміщеннях, має 4 рівня яскравості а за потреби її можна відключити. Тачпад досить великий та має приємне трохи шорсткувате покриття, палець по ньому ковзає легко, натискання супроводжується відчутним кліком. Втім іноді хотілося би тачпад трохи побільше. Кнопка живлення розташована окремо над клавіатурою та трохи втоплена в корпус ноутбука — це гарне рішення, яке практично виключає випадкові натискання на кнопку живлення.

Боковини та низ корпуса ноутбука виконані з шорсткуватого текстурованого пластику, радіаторна решітка має агресивний вигляд за рахунок своєї перфорації з рубленими формами та візерунками. Взагалі радіатори добре розвинуті, це видно по розмірам та кількості вентиляційних отворів. На ліву боковину виведений порт USB 3.2 Gen1 Type-A та гніздо для навушників/мікрофона; на протилежній боковині є порт USB 3.2 Gen2 Type-A та порт USB 3.2 Gen2 Type-C з підтримкою PowerDelivery; позаду розташований роз’єм Gigabit Ethernet, сучасний відеовихід HDMI 2.1, гніздо адаптера живлення та ще один порт USB 3.2 Gen2 Type-C вже з підтримкою виведення зображення по інтерфейсу DisplayPort 1.4. Набір портів сучасний, але хотілося би ще один-два порти USB Type-A та зчитувач для карт пам’яті SD.

Огляд ігрового ноутбука Gigabyte G6X з процесором Intel Core i7-13650HX та відеокартою Nvidia GeForce RTX 4060

Нижня панель ноутбука Gigabyte G6X має значну по площі перфорацію та збільшену висоту резинових ніжок для ефективної роботи фірмової системи охолодження Gigabyte Windforce. Взагалі кулери Windforce різних генерацій вже багато років використовуються у відеокартах Gigabyte, тому геймерам вони добре знайомі. В ноутбуці Gigabyte G6X кулер має два вентилятори, оберти яких регулюються незалежно. Від процесора та відеокарти тепло передається на п’ять теплових трубок та мідний радіатор який нараховує 219 ребер, товщина кожного ребра становить 0,15 мм. Подача холодного повітря здійснюється зверху (під клавіатурною панеллю) та знизу, нагріте повітря виходить позаду екрану та по боках. Таким чином температура клавіатурної панелі та зони тачпада залишається досить прохолодною навіть під час тривалої гри. Gigabyte зазначає, що кулер Windforce в ноутбуці Gigabyte G6X здатен відводити до 135 Вт теплової енергії, при тому що відеокарта RTX 4060 Laptop має TGP до 105 Вт (в цій моделі ноутбука) а процесор i7-13650HX має базовий TDP 55 Вт, а в турбо-режимі всі 157 Вт (по специфікаціям Intel, це залежить від моделі ноутбука). Нижче у розділі про систему охолодження розглянуто, як кулер поводить себе при різних сценаріях навантаження.

За мірками сучасних ноутбуків у Gigabyte G6X гарні можливості для модернізації: два слота SODIMM DDR5 для оперативної пам’яті обсягом до 64 ГБ (загалом у двох слотах), два слота M.2 з підтримкою SSD з інтерфейсом PCIe Gen4x4 NVMe (один слот вільний).

При вазі в 2540 грамів і висоті до 2,89 см ноутбук Gigabyte G6X зовсім не претендує на лаври тонких легковаговиків накшалт Asus Zephyrus або LG Gram (так, LG має відчутно іншу спеціалізацію, знаю). Втім розвинута система охолодження додає ваги, як і корпус ноутбука з порівняно доступних матеріалів (що також впливає на ціну в магазині). А при переважно настільному використанні вага взагалі має мінімальне значення, на відміну від довгострокової швидкодії, лімітів потужності та рівню шуму системи охолодження.

Екран та звук

Огляд ігрового ноутбука Gigabyte G6X з процесором Intel Core i7-13650HX та відеокартою Nvidia GeForce RTX 4060

На відміну від ноутбуків флагманської лінійки Gigabyte Aorus, ноутбуки Gigabyte G6X мають мейнстрімове позиціонування. Тобто це той сегмент ринку, де співвідношення ціна/характеристики зазвичай дуже гарне, але можливі компроміси. У лінійці Gigabyte G6X екран якраз є прикладом поєднання сильних сторін та деяких недоліків. 16-дюймова панель зі співвідношенням сторін 16:10, роздільною здатністю 1920х1200 пікселів та матовим покриттям вироблена компанією BOE, точна модель NE160WUM-NX6. Таке співвідношення сторін та практичне матове покриття це переваги для творців контенту, а роздільна здатність 1920х1200 значно знижує навантаження на відеокарту в іграх (у порівнянні з 2560х1600). Ще й підтримується частота оновлення 165 Гц, на додачу до стандартних 60 Гц. Тобто судячи з основних числових параметрів, екран може задовільнити як геймерів, так і творців контенту.

Огляд ігрового ноутбука Gigabyte G6X з процесором Intel Core i7-13650HX та відеокартою Nvidia GeForce RTX 4060

Gigabyte відкрито вказує, що охоплення кольорового простору NTSC у екрана цього ноутбука становить 45%, тобто охоплення розповсюдженого простору sRGB скоріше за все становить менше 80%. На практиці можу підтвердити, що передача кольорів є дещо недостатньо насиченою. Червоний колір відтворюється скоріше як теракотовий, жовтий виглядає як «лимонний з зеленуватим відтінком», тілесні відтінки дещо вибілені, наче з ефектом «мармурової статуї». Ці нюанси можна помітити, якщо поставити дисплей поруч з відкаліброваним монітором та виводити однаковий контент. Думаю, що для більшості ігроманів це не буде мати вирішального значення при виборі ноутбука, а ось швидкість панелі для ігрового використання не надто швидка, це може бути важливо для хардкорних геймерів. Підтримки HDR нажаль немає.

Огляд ігрового ноутбука Gigabyte G6X з процесором Intel Core i7-13650HX та відеокартою Nvidia GeForce RTX 4060

З сильних сторін екрана Gigabyte G6X відмічу гарно налаштовану гамму, якісне відтворення градієнтів (без видимих переходів), гарну рівномірність підсвічування (за винятком дещо помітних засвітленнь по низу екрана) та високу контрастність і достатньо насичений чорний колір. Окремо відмічу гарний запас яскравості, оскільки він часто обмежений у доступних ноутбуках, але не в Gigabyte G6X. У більшості випадків для використання в приміщеннях буде достатньо встановити 20-60% яскравості; при встановленні 80-100% можна спробувати працювати з ноутбуком на вулиці вдень, але в тіні, не під прямим сонячним промінням.

Ноутбук Gigabyte G6X отримав два вбудовані гучномовці, котрі спрямовані вниз та вбік. Звучання має відчутний стереоефект, запас гучності у системи середній, але навіть на гучності 100% немає значних спотворень звука. Загалом звучання має дещо «картонне» забарвлення, басів немає, але це цілком нормально для недорогих ігрових ноутбуків. Слухати музику у «казуальному» фоновому режимі можна з задоволенням, завдяки відсутності спотворень/хрипів/крикливості.

Огляд ігрового ноутбука Gigabyte G6X з процесором Intel Core i7-13650HX та відеокартою Nvidia GeForce RTX 4060

Вихід для навушників здатен «розкачати» магнітопланарні Hifiman HE4XX до впевненого середнього рівня гучності при встановленні 50-70% гучності в Windows. При встановленні 100% фактична гучність з цими навушниками стає високою, але не надмірною. Звучання деталізоване і з добре артикульованими басами, та без сторонніх шумів або наводок. З внутрішньоканальними навушниками 7Hz Zero 2 середній рівень гучності досягається вже на 20-30% і звучання також радує відсутністю сторонніх шумів навіть при живленні ноутбука від мережі.

Програмне забезпечення, фірмова утиліта Gigabyte

Ноутбуки Gigabyte G6X можуть продаватися як зі встановленою ОС Windows 11 так і без неї (з DOS). В цьому огляді ноутбук протестований з ОС Windows 11 Pro. Для своїх відеокарт, системних плат, SSD та ноутбуків виробник пропонує багатофункціональну утиліту Gigabyte Control Center, втім під час написання огляду ноутбук Gigabyte G6X не був у листі сумісності з цією утилітою. Тому після запуску програма пропонує самий мінімум налаштувань:

Утиліта визначила встановлений SSD Gigabyte та дала можливість переглянути показники SMART, втім інші налаштування ноутбука в цій версії утиліти поки що не доступні. Але на сторінці підтримки та завантажень ноутбука, у розділах «Driver» та «Utility» можна знайти утиліту Control Center, яка значно відрізняється за дизайном від основної утиліти, проте має значно більше можливостей:

Ця версія утиліти має чотири вкладки з різними налаштуваннями. На першій вкладці «System» виводиться середня тактова частота та температура ядер ЦП, температура, частота та навантаження ГП, завантаження пам’яті, швидкість вентиляторів ЦП та ГП. Є три режими швидкодії та чотири режими роботи системи охолодження, у наступному розділі написано чим вони відрізняються. Також є опції примусового відключення веб-камери, режим «Airplane» з вимкненими мережами, регулювання фільтру синього кольору та відключення тачпада. Але найголовніше для ігрового ноутбука те, що тут можна активувати вивід зображення напряму через дискретну відеокарту, з використанням вбудованого MUX Switch. Саме наявність MUX Switch є однією з ключових відмінностей між ноутбуками Gigabyte G6X та звичайними Gigabyte G6. Активація опції «Discrete GPU only» вимагає перезавантажити ноутбук та збільшує споживання енергії, але вона дозволяє значно підвищити FPS в іграх, що для ігрового ноутбука є більш важливим. Який саме приріст кадрової частоти це дає в іграх — читайте в тестах трохи нижче.

У вкладці «LED keyboard» можна налаштувати підсвічування клавіатури: обрати один з 15 кольорів, встановити тривалість роботи підсвічування та його яскравість, або взагалі відключити. У вкладці «FlexiKey» можна записати свої клавіатурні макроси, а вкладка «FlexiCharger» дає можливість змінити параметри заряджання акумулятора. З цією опцією ресурс АКБ можна збільшити, обмеживши рівень заряджання зі стандартних 100% до 60-80%. Це знижує термін автономної роботи, але якщо ноутбук використовується переважно на столі з живленням від мережі, то «автономка» не має вирішального значення.

Поведінка ноутбука Gigabyte G6X при активації різних режимів швидкодії та охолодження

Швидкодія будь-якого ноутбука сильно залежить від встановлених виробником лімітів потужності процесора та дискретної відеокарти, налаштувань профілів живлення та потужності блока живлення. Тому ноутбуки різних виробників, які «на папері» мають схожі комплектуючі, можуть помітно відрізнятися рівнем швидкодії, енергоспоживання та шуму.

Огляд ігрового ноутбука Gigabyte G6X з процесором Intel Core i7-13650HX та відеокартою Nvidia GeForce RTX 4060

Розглянемо, як ноутбук Gigabyte G6X поводить себе у стрес-тесті OCCT, яка довгострокова потужність при піковому навантаженні на ЦП та ГП окремо та разом при виборі різних профілів швидкодії в утиліті Control Center. Використовувався режим роботи системи охолодження «Automatic» та профіль швидкодії в ОС Windows «Найбільша продуктивність». Кожен режим тестувався протягом п’яти хвилин, результати зведені в таблицю:

Профіль швидкодії в утиліті Control Center

Споживана потужність, частоти та температура ЦП в тесті OCCT CPU, на початку тесту

Споживана потужність, частоти та температура ЦП в тесті OCCT CPU, 5-та хвилина тесту

Споживана потужність, частоти та температура ГП в тесті OCCT 3D Standart, на початку тесту

Споживана потужність, частоти та температура ГП в тесті OCCT 3D Standart, 5-та хвилина тесту

Споживана потужність, частоти та температура ЦП/ГП в комбінованому тесті OCCT Power, на початку тесту

Споживана потужність, частоти та температура ЦП/ГП в комбінованому тесті OCCT Power, 5-та хвилина тесту

Performance

148-135 Вт, 3700-3500 МГц, 87°С,

109 Вт, 3300 МГц, 97°С

105 Вт, 2265 МГц, 59°С

*105 Вт, 2190 МГц, 73°С

71 Вт, 2800 МГц, 60°С/
80 Вт, 2025 МГц, 55°С

65 Вт, 2600 МГц, 75°С/ 80 Вт, 1935 МГц, 68°С

Entertainment 119-108 Вт, 3600-3400 МГц, 82°С

55 Вт, 2400 МГц, 68°С

80 Вт, 2000 МГц, 53°С

80 Вт, 1950 МГц, 66°С

73 Вт, 2850 МГц, 65°С/
80 Вт, 1935 МГц, 56°С

55 Вт, 2400 МГц, 74°С/
80 Вт, 1935 МГц, 70°С

Quiet 18-14 Вт, 1000 МГц, 42°С

15 Вт, 1000 МГц, 45°С

Працює лише інтегрований ГП Intel

Працює лише інтегрований ГП Intel

Працює лише інтегрований ГП Intel

Працює лише інтегрований ГП Intel

* при навантаженні протягом 6+ хвилин споживана потужність GPU знижується до 80 Вт, частота до 1935 МГц. Згодом потужність повертається на рівень 105 Вт, але на нетривалі проміжки часу.

З таблиці добре видно різницю між різними профілями швидкодії. При одночасному максимальному навантаженні на ЦП та ГП ноутбук не занижує ліміт потужності ГП протягом тривалого часу, на відміну від незначного зниження потужності ЦП. Як на мене, це розумна поведінка для ігрового ноутбука, ГП має пріоритет. Профіль «Performance» це максимум потужності, але й максимум шуму, по моїй суб’єктивній оцінці ноутбук працює в півтора-два рази тихіше під навантаженням при виборі профілю «Entertainment». Взагалі рівень шуму від кулера при максимальному навантаженні дуже високий, але не вище ніж у інших ігрових ноутбуків. Так, коли вентилятори ЦП та ГП разом працюють на 5000+ обертів, їх можна почути з сусідньої кімнати, але при малому навантаженні обертається переважно лише вентилятор ЦП і він працює майже безшумно на 1500-2000 обертів. Відмічу досить «прохолодний» ГП Nvidia GeForce RTX 4060 Laptop, котрий навіть при досить високій споживаній потужності 105 Вт не розігрівся навіть до 75°С. А ось ЦП Intel Core i7-13650HX при потужності вище 100 Вт розігрівається доволі швидко і підбирається до відмітки в 100°С. Вибір профілю швидкодії «Entertainment» дозволяє приборкати гарячий характер процесора.

Як різні профілі швидкодії в утиліті Control Center впливають на фактичний рівень швидкодії ноутбука Gigabyte G6X? Щоб це зрозуміти, я запустив декілька програм з розповсюдженими реальними робочими сценаріями, а також три гри. Результати зведені в порівняльну таблицю:

Профіль швидкодії в утиліті Control Center

Cinebench R23, multi core, single core, MP Ratio Corona 1.3 render time, rays per second x265 HD Benchmark Geekbench 6 single core, multicore, OpenCL, Vulkan WebXPRT 4 Assassin’s Creed Valhalla benchmark, найвища якість графіки, 1920х1200, FPS Borderlands 3, якість графіки «Ultra», DX12, 1920×1200, average FPS Cyberpunk 2077, якість графіки «Ultra», FSR 2.1 Quality, 1920×1200
Performance 19417, 1745, 11,08x 1:14 , 6 526 780 rays 24,04 s (46,92 FPS)

2454,

13391,

97285,

4717*

311 94 середній,

62 мінімум 1%,

45 мінімум 0,1%

88,2**

80,76 avg FPS,

5188 Number of frames

Entertainment

19178, 1759, 10,90х

1:16 , 6 346 250 rays 24,13 s (46,75 FPS)

2456,

13412,

93412,

4702*

314 94 середній,

62 мінімум 1%,

47 мінімум 0,1%

81,5

81,08 avg FPS,

5209 Number of frames

Quiet 5167, 1365, 3,79х 4:56 , 1 640 010 rays 71,91 s (15,69 FPS)

2354,

8684,

4076,

4681

311

* Можливо цей тест при рендерінгу з Vulkan помилково використовує інтегрований ГП замість ГП Nvidia

** Декілька запусків тесту давали результат 80-81 FPS в режимі «Performance», але один і запусків показав відчутно вищі результати, які вказані в таблиці

Інтуїція може підказувати, що для досягнення найвищої швидкодії в програмах та FPS в іграх треба встановити режим «Performance», але це далеко не завжди так. В режимі «Entertainment» показники у більшості випадків не гірші, а ось температури та рівень шуму знижуються практично завжди. Наприклад в тесті Borderlands в одній і тій самій сцені споживання всього ноутбука (разом з БП) становило 190-200 Вт в режимі «Performance» і вже 165-175 Вт в режимі «Entertainment». Так, іноді «газ в палас» дає приріст у 7-8% у ігрових FPS, але в режимі «Entertainment» ноутбук працює відчутно тихіше і споживає менше. Режим «Quiet» підходить для легких побутових сценаріїв, таких як веб-браузінг, перегляд відео та робота у легких робочих програмах; а також для тих випадків, коли вирішальне значення має тривалість роботи від акумулятора.

Автоматичне регулювання обертів кулера гарно справляється зі своїм завданням і розкручує вентилятори плавно і тільки коли це необхідно. Після зняття навантаження вентилятори ще деякий час працюють на високих обертах та плавно уповільнюються — така поведінка кулера дає можливість краще охолодити ноутбук після інтенсивних навантажень. В режимі кулера «Maximum» оберти обох вентиляторів примусово утримуються на максимумі, а це 5400-5200 обертів. Багато шуму, але й охолоджується ноутбук швидко. В режимі «Custom» можна самостійно налаштувати криву обертів кожного вентилятора в залежності від температури ЦП та ГП.

Перемикач MUX Switch та його вплив на швидкодію ноутбука Gigabyte G6X в іграх

Перемикач MUX Switch має виключити вбудований ГП з ланцюжку виводу зображення на екран і тим самим підвищити кадрову частоту в іграх. У моєму випадку, після активації перемикача та залучення лише GPU Nvidia ноутбук став працювати значно повільніше, особливо це стосувалось ігор. При завантаженні Borderlands 3 робот Claptrap бігав по екрану більше п’яти хвилин, а кадрова частота в головному меню гри становила близько 15-20 FPS. Така абсурдно довга тривалість завантаження спостерігалася і в інших іграх, разом з падінням FPS. При цьому результати в тесті Cinebench R23, який не задіює відеокарту, не змінились. Я пробував видаляти драйвери GPU Intel та Nvidia повністю, встановлювати драйвери ГП Nvidia з сайту Gigabyte (з пониженням з версії 552.44 до 537.53), встановлювати новіші версії драйверів з сайтів Intel та Nvidia, видаляти драйвери разом з налаштуваннями, перемикати режими в утиліті Control Center. Все одно проблема не проходила. Вони з’явилися у той момент, коли я перейшов з режиму «MS Hybrid» на «Discrete GPU».

Огляд ігрового ноутбука Gigabyte G6X з процесором Intel Core i7-13650HX та відеокартою Nvidia GeForce RTX 4060

Втім звинувачувати у цьому перемикач MUX Switch або ноутбук було передчасно. Виявилось, що тест HWBOT x265 Benchmark, який я встановив за декілька днів до цього, був причиною. Тест вимагав активації HPET (високоточний таймер подій) через командну строку, після активації таймера ноутбук працював справно, як і всі інші тести. Але коли я через декілька днів задіяв MUX Switch, почалися вищезгадані проблеми. Деякий час знадобився на пошук причини, і після деактивації HPET та його відключення у диспетчері пристроїв, проблема була вирішена.

Після цього можна було оцінити приріст в швидкодії після активації MUX Switch в ноутбуці Gigabyte G6X, що я і зробив, звівши результати в таблицю:

Перемикач MUX Assassin’s Creed Valhalla benchmark, найвища якість графіки, 1920х1200, FPS Assassin’s Creed Valhalla benchmark, середня якість графіки, 1920х1200, FPS Borderlands 3, якість графіки «Ultra», DX12, 1920×1200, average FPS Borderlands 3, якість графіки «Medium», DX12, 1920×1200, average FPS Cyberpunk 2077, якість графіки «Ultra», FSR 2.1 Quality, 1920×1200 Cyberpunk 2077, якість графіки «Medium», FSR 2.1 Quality, 1920×1200 Chernobylite, якість графіки «Ультра», 1920х1200 Chernobylite, якість графіки «Середній», 1920х1200 Guardians of the Galaxy, якість графіки «Ultra», 1920×1200 Guardians of the Galaxy, якість графіки «Medium», 1920×1200 Shadow of the Tomb Raider, якість графіки «Highest», DLSS off, 1920×1200 Shadow of the Tomb Raider, якість графіки «Medium», DLSS off, 1920×1200
MSHybrid 97 середній,

68 мінімум 1%,

50 мінімум 0,1%

136 середній,

98 мінімум 1%,

80 мінімум 0,1%

83,2

158,59

79,30 avg FPS,

5094 Number of frames

121,80 avg FPS,

7826 Number of frames

161,23 avg FPS,

103,48 1% FPS

223,98 avg FPS,

133,52 1% FPS

126 avg FPS,

6,4 CPU ms avg,

7,9

133 avg FPS,

6,3 CPU ms avg,

7,5

121 avg FPS,

18552 Frames rendered

140 avg FPS,

21172 Frames rendered

Discrete GPU only 98 середній,

69 мінімум 1%,

54 мінімум 0,1%

137 середній,

96 мінімум 1%,

75 мінімум 0,1%

84,7

160,7

82,36 avg FPS,

5291 Number of frames

122,67 avg FPS,

7881 Number of frames

143,00 avg FPS,

94,88 1% FPS

194,98 avg FPS,

125,74 1% FPS

129 avg FPS,

6,3 CPU ms avg,

7,7 GPU ms avg

138 avg FPS,

6,1 CPU ms avg,

7,1 GPU ms avg

123 avg FPS,

18785 Frames rendered

143 avg FPS,

21704 Frames rendered

Зміна кадрової частоти після активації MUX switch

1,03%

0,74%

1,8%

1,33%

3,86%

0,71%

-11,31%

-12,95%

2,38%

3,76%

1,65%

2,14%

При використанні перемикача MUX геймери розраховують на зміни в швидкодії ноутбука і зміни насправді відбуваються. Втім, після активації перемикача MUX, у випадку даної моделі ноутбука та відеокарти а також у перелічених у таблиці іграх, приріст знаходиться у межах 1-4%. При цьому у Chernobylite взагалі відбулося значне зниження кадрової частоти, хоча в іншій грі на базі рушія Unreal Engine 4, а саме Borderlands 3, активація MUX навпаки трохи підвищила FPS. Висновок по перемикачу MUX в ноутбуці Gigabyte G6X: перемикач працює, але приріст FPS у більшості випадків незначний, а в деяких іграх можливе пониження FPS.

Апаратна основа ноутбука Gigabyte G6X, тести продуктивності

В усіх модифікаціях ноутбука Gigabyte G6X встановлений процесор Intel Core i7-13650HX, доповнений відеокартою Nvidia GeForce RTX 4060 Laptop (у модифікації ноутбука G6X 9KG ), або RTX 4050 Laptop (у модифікації G6X 9MG), в обох випадках ліміт споживання відеокарт встановлений на доволі високій відмітці 105 Вт. Виходячи з результатів тестування і моїх власних спостережень, в іграх відеокарта RTX 4060 майже завжди завантажена повністю, у той час як процесор працює умовно впівсили; іншими словами цей процесор аж занадто потужний для даної відеокарти. На мій погляд, якщо Gigabyte представить модифікацію ноутбука з процесорами лінійки Core i5, такими як i5-13600HX або навіть i5-13420H, це дозволить додатково знизити ціну ноутбука, з мінімальним пониженням швидкодії саме в іграх.

Втім окрім ігор е ще багато робочих програм, де кількість ядер (у тому числі великих P-ядер), та їх частота мають вирішальне значення і тут Gigabyte G6X з Intel Core i7-13650HX буде залишати позаду моделі з Core i5. Враховуючи те що ноутбук оснащений 16 ГБ двоканальної оперативної пам’яті Samsung DDR5-4800 з можливістю її нарощування до 64 ГБ, та двома слотами для SSD з встановленим швидким SSD Gigabyteвиходить гарний варіант для потужного робочого ноутбука або доступної мобільної робочої станції.

У галереї нижче приведені скріншоти з синтетичних тестів та реальних робочих сценаріїв:

Усі тести були проведені з живленням від мережі з профілем живлення в Windows «Найбільша продуктивність», та профілем «Performance» в утиліті Control Center. Процесор Intel Core i7-13650HX став дещо швидше ніж процесори Core 12 та 11 поколінь в однопотокових завданнях, приріст може сягати 10-15%. Але насправді потенціал i7-13650HX розкривається в багатопотокових робочих сценаріях, де його 6 великих P-ядер (та 8 малих E-ядер) працюють набагато швидше, ніж 8 великих ядер такого потужного в недавньому минулому процесора, як Core i7-11800H. Я порівнюю з процесорами тих ноутбуків які були в мене раніше, для зручності результати тестів зведені в табличку:

Процесор (ноутбук)

Cinebench R23, multi core, single core Corona 1.3 render time, rays per second x265 HD Benchmark Geekbench 6, singlecore, multicore, OpenCL, Vulkan Geekbench 5, singlecore, multicore, OpenCL, Vulkan CPU-Z bench, singlecore, multicore AIDA64 RAM, read, latency
Intel Core i7-13650HX (Gigabyte G6X)

19675

1818

1:13

6 589 350

24,04 s

(46,92 FPS)

2469

13567

95132

91186

1767

13824

113108

65064

760,8

8716,9

68607 MB/s

95,3 ns

Intel Core i7-1255U (Ninkear N15 Pro)

8306

1600

3:04

2 639 360

45,49 s

(24,8 FPS)

2202

7298

13393

17377

659,1

3732,2

38254 MB/s

84,4 ns

Intel Core i7-11800H (Machenike F117-7P)

11431

1523

1:52

4 303 330

1587

8486

95098

606,9

5558,2

49394 MB/s

90,2 ns

Відмічу також гарну швидкість читання з ОЗП, але затримки ОЗП посередні. Ноутбук підтримує модулі SODIMM DDR5 лише з базовою частотою 4800 МГц.

SSD

Огляд ігрового ноутбука Gigabyte G6X з процесором Intel Core i7-13650HX та відеокартою Nvidia GeForce RTX 4060

 

 

В останніх партіях ноутбука Gigabyte G6X встановлювався SSD GIGABYTE AG450E1024-SI, але він може відрізнятись в залежності від комплектаціі. Щоб перевірити повсякденну продуктивність SSD, я створив файл розміром 50 ГБ і скопіював його з однієї папки в іншу в межах єдиного розділу на весь SSD. Після створення файлу на накопичувачі залишалися вільними 344 ГБ.

З живленням від мережі, профілем живлення у Windows «Найбільша продуктивність», профілем в утиліті Control Center «Performance» швидкість копіювання була стабільною, 2,9-2,6 ГБ/с, SSD був завантажений лише частково. При зміні профілів в ОС і в утиліті на середні, копіювання почалося з відмітки 1 ГБ/с, втім дуже швидко сягнуло відмітки 3 ГБ/с. При виборі базових профілів в ОС і в утиліті швидкість копіювання помітно коливалася від 1,8 до 2,7 ГБ/с, втім такі налаштування не про швидкість а про економію енергії.

Якщо переключитися на живлення від АКБ, то на «топових» профілях копіювання почалося з рівня 1,6-1,8 ГБ/с, втім у другій половині процесу швидкість відновилась до рівня близько 2,6-2,7 ГБ/с. З середніми профілями копіювання почалося взагалі з відмітки 600 МБ/с, втім через декілька секунд поступово відновилося до рівня 2,0-2,3 ГБ/с. З базовими профілями копіювання відбувалося на доволі стабільній швидкості 1,9-2,1 ГБ/с.

Зазначу що цей тест не має «лабораторної точності» і результати можуть залежати від часових інтервалів між копіюваннями і фонових алгоритмів обслуговування флеш-пам’яті SSD. Стосовно SSD Gigabyte – він повів себе гарно, ноутбук залишався жвавим і після декількох сеансів копіювань. Це гарний маркер, тому що багато бюджетних SSD примушують систему сильно гальмувати після копіювання; але це не той випадок, на SSD-накопичувачі Gigabyte не економила. Це гарний середній рівень на сьогодні, та й накопичувач на відміну від флагманів доволі прохолодний, розігріти його вище 42-45°С (по показникам термодатчика) не вдалося.

Огляд ігрового ноутбука Gigabyte G6X з процесором Intel Core i7-13650HX та відеокартою Nvidia GeForce RTX 4060

Синтетичний тест CrystalDiskMark демонструє далеко не рекордні на сьогоднішній день швидкості потокового читання, але гарну швидкість запису, гарну швидкість операцій випадковими блоками та дуже гарні показники при змішаних операціях (читання+запис). При переході на живлення від АКБ дещо понижується швидкість операцій випадковими малими блоками та швидкість змішаних операцій, втім це нормальна поведінка.

Wi-Fi

Ноутбук Gigabyte G6X оснащений портом Gigabit Ethernet з контролером Realtek RTL8111 і бездротовим адаптером Intel AX211. І хоча на сьогоднішній день більш перспективним був би порт 2.5 Gigabit Ethernet, адаптер Wi-Fi, навпаки, сучасний. Intel AX211 підтримує з’єднання Wi-Fi 6E з MU-MIMO та Bluetooth 5.3, має антенну конфігурацію 2х2 з підтримкою ширини каналу 160 МГц. Я перевірив продуктивність Wi-Fi у зв’язці з роутером Redmi AC-2100 із прошивкою версії 2.0.503, на частоті 5 ГГц із шириною каналу 80 МГц. Для тесту використовувався iPerf, ноутбук з живленням від АКБ був підключений по Wi-Fi, а сервером iPerf виступав стаціонарний ПК, підключений до роутера дротом Gigabit Ethernet. Тест повторювався у трьох різних локаціях: місце 1 на відстані 1 метр від роутера з прямою видимістю; місце 2 у п’яти метрах без прямої видимості; місце 3 у восьми метрах, в іншій кімнаті за зачиненими дерев’яними дверима. Тест протягом 60 секунд показав такі результати:

Профіль живлення та місце замірів

Середня пропускна здатність

Максимальна пропускна здатність

Мінімальна пропускна здатність

Місце 1, «Найбільша продуктивність»

633 765 444

Місце 2, «Найбільша продуктивність»

392 503 241

Місце 3, «Найбільша продуктивність»

280 351 158

Ноутбук Gigabyte G6X демонструє дуже гарну пропускну здатність поруч з роутером, але при віддаленні результати сильно падають і їх можна назвати лише посередніми. Швидше за все причина не в адаптері Wi-Fi Intel, а в конфігурації та розташуванні антен.

Ігри, враження від реального ігрового процесу

Assassin’s Creed Valhalla це одна з найбільш масштабних ігор в серії Assassin’s Creed. Величезні території та кількість контенту, квестів та різновидів спорядження приводять до того, що в грі можна провести і не одну і не дві сотні годин. Гра викликала доволі полярні відгуки у поціновувачів: одні хвалили масштабність та переосмислення ігрових механік, інші критикували саму ідею суміщення амплуа малопомітного ассасіна та брутального вікінга з його сокирами. Втім гарна і досить сучасна і на сьогоднішній день графіка робить цю гру придатною для тестів ігрових пристроїв.

В цій грі при найвищих налаштуваннях графіки та без жодних апскейлерів ноутбук Gigabyte G6X забезпечує 80-120 FPS на відкритому просторі та в містах, у приміщеннях кадрова частота така сама або навіть вища, близько 120-140 FPS. Інакше кажучи, це повністю плавний ігровий процес, без гальмувань або завмирань картинки.

Borderlands 3 це гра на базі популярного ігрового рушія Unreal Engine 4, яка в залежності від обраних налаштувань та роздільної здатності може стати викликом і для сучасних ігрових ПК. Дурашливий і гротескний шутер, в якому неосудність багатьох персонажів врівноважується можливістю вільно носити і застосовувати зброю. А цієї самої зброї тут величезне різномаїття, включно з легендарними стволами які посилаються на сучасну поп-культуру.

З налаштуваннями графіки «Ultra» можна розраховувати на 100-140 FPS у спокійних сценах, та й під час стрілянини лічильник кадрів майже завжди показує більше 100 FPS. Все працює плавно та комфортно.

Chernobylite це не така масштабна гра як перші дві у цьому переліку, але вона пропонує для дослідження кілька доволі просторих і деталізованих локацій. Вона створена на базі рушія Unreal Engine 4 і пропонує якісну та атмосферну картинку, котра переконливо демонструє наслідки радіаційної катастрофи та поступове повернення колись живих міст і сіл у лоно природи.

При виборі налаштування графіки «Ультра» та в залежності від ігрової локації ноутбук Gigabyte G6X демонструє від 100 до 170 FPS на відкритому просторі, та ще більше у приміщеннях. Втім після активації трасування променів в режимі «Ультра» кадрова частота може легко впасти до 40-50 FPS там де раніше було 150 FPS, тому бажано понизити рівень трасування до «Середній» щоб отримати додатково 10-15 FPS. Та й перевід DLSS в режим «Продуктивність» дозволить розраховувати на досить постійні та комфортні 60-80 FPS в залежності від локації.

Cyberpunk 2077 залишається одним з найпоказовіших рольових шутерів сучасності. За минулий час гра стала набагато більш оптимізованою та стабільною, втім і зараз вона є викликом для багатьох ігрових систем початкового та середнього рівнів, навіть без активації трасування променів. Сюжетно ця гра сповна розігрує карту того, як одна людина намагається відстояти свої інтереси перед бездушними корпораціями, логіка розвитку сюжету цілком реалістична незважаючи на футуристичний антураж.

З налаштуваннями графіки «Ultra» у цій грі можна розраховувати на 70-90 FPS при поїздках по Найт Сіті навіть без трасування променів. Після активації трасування (без Path Tracing) можна розраховувати на 40-60 FPS, чого вже не вистачає для повного комфорту, але активація Nvidia DLSS значно підвищує цей показник, до 70-90 FPS.

Fortnite це популярний онлайн-шутер, чия технологічна актуальність підтримується постійними оновленнями та використанням новітнього рушія Unreal Engine 5. Гра має велику кількість декоративного контенту, систему будівництва укріплень прямо під час бойових зіткнень та різноманітну зброю. Велику роль відіграє також контент від користувачів, включно з цілими ігровими рівнями з власним сюжетом.

Після встановлення налаштувань графіки «Epic» але навіть без трасування променів ноутбук Gigabyte G6X забезпечує 40-60 FPS, цього доволі мало для такого динамічного шутера як Fortnite. Пониження налаштувань до «High» значно пожвавлює кадрову частоту, до 60-80 FPS, втім більшість професійних гравців все одно грають з базовими налаштуваннями графіки.

Manor Lords це така собі гра-несподіванка в жанрі стратегій з будівництвом. Створена одним розробником (або малою кількістю людей), Manor Lords відходить від канонічного будівництва по фіксованій сітці, переходячи до реалістичного визначення ділянок для багатьох будівель у ручному режимі та з прив’язкою до нерівностей дороги. Такий підхід робить поселення більш реалістичними візуально та додає глибини ігрового процесу. Так, від розмірів прибудинкового саду залежить його врожайність, а іноді на його території можна звести житло для ще однієї родини. З технологічної точки зору гра виглядає чудово і дуже реалістично, навіть якщо підвести камеру до юнітів та будівель впритул.

На максимальних налаштуваннях графіки але без згладжування Manor Lords генерує картинку з кадровою частотою 70-120 FPS, це залежить від таких факторів як розмір поселення та кут нахилу камери. Грати комфортно, лише іноді при переміщенні по карті або швидкому масштабуванні зображення виникають завмирання картинки.

Marvel’s Guardians of the Galaxy, і на сьогоднішній день гра вирізняється цікавою графікою і стилістикою та зовнішнім виглядом ігрових рівнів. Більш того, це першокласна сінглплеєрна пригода, де зграя маргіналів, волею випадку опинившихся в одній космічній бляшанці, стикається з безліччю випробувань та міжособистісних конфліктів, але згодом перетворюється не просто на міцну команду, а майже на сім’ю.

З графікою на рівні «Ultra» кадрова частота сильно залежить від оформлення та розмірів ігрових локації, але в середньому можна розраховувати на 60-120 FPS, що є комфортним рівнем для сінглплеєрної гри. З ввімкненням трасування на рівні «Ultra» кадрова частота падає в півтора-два рази, чого іноді може не вистачати для комфортної гри. Проте у налаштувань трасування є кілька рівнів, які впливають на швидкодію.

The Invincible це «ігроізація» класичної наукової фантастики про місце людини у всесвіті, пізнання себе та (не)гармонійне співіснування з іншими формами життя. Гра, як і першоджерело, виконана в естетиці ретрофутуризму, а ще вона демонструє справді ефектні пейзажі.

З налаштуванням графіки на рівні «Епічно» та вимкненими FSR 2.2/DLSS кадрова частота у більшості випадків тримається на рівні 140-200 FPS, лише в деяких сценах знижуючись до 100-120 FPS.

Проміжний висновок стосовно ігрових спроможностей ноутбука Gigabyte G6X з відеокартою Nvidia GeForce RTX 4060 Laptop. Ця модель ноутбука дає можливість комфортно грати у сучасні ігри з найвищими або дуже високими налаштуваннями графіки без трасування, активація DLSS у більшості випадків не потрібна. Активація трасування променів істотно зменшує FPS, у цьому випадку бажано активувати DLSS та/або понизити налаштування графіки. Компанія Gigabyte зробила правильний вибір встановивши в цей ноутбук дисплей з роздільною здатністю 1920х1200 пікселів; тому що у разі встановлення екрану 2560х1600 пікселів швидкодія в іграх могла відчутно знизитися.

Автономна робота

Ноутбук Gigabyte G6X оснащений літій-іонним акумулятором ємністю 73 Ват-години та блоком живлення потужністю 180 Вт. При заряджанні вимкненого ноутбука комплектний блок живлення споживає 83-87 Вт від мережі. За 30 хвилин вимкнений ноутбук зарядився з 10% до 58%, потім вже працюючий ноутбук продовжив заряджання АКБ, довівши його до 86% ще за півгодини. Під час заряджання навіть у вимкненого ноутбука зона акумулятора трохи розігрівається: це природно і пов’язано з швидкою зарядкою АКБ.

Для перевірки тривалості автономної роботи я запустив тест PCMark 8 Home Conventional, яскравість екрану та гучність були встановлені на 50%; профіль живлення у Windows «збалансована оптимізація», профіль в утиліті Control Center «Entertainment». Результати замірів автономності зведені в таблицю:

Перемикач MUX

Частота оновлення екрану 60 Гц

Частота оновлення екрану 165 Гц

Discrete GPU only 2:14 2:08
MSHybrid 3:38 3:41

Близько двох годин автономної роботи в режимі тільки з дискретним ГП це доволі стандартний результат для ігрових ноутбуків, але в стандартному гібридному режимі автономність Gigabyte G6X дуже сильно зростає і можна розраховувати на три з половиною години при навантаженні легкими домашніми та офісними програмами. Це справді гарний показник автономності для ігрового ноутбука.

Висновки

Огляд ігрового ноутбука Gigabyte G6X з процесором Intel Core i7-13650HX та відеокартою Nvidia GeForce RTX 4060

Gigabyte G6X це мейнстрімовий ігровий ноутбук, а цей ринковий сегмент зараз доволі насичений. Серед сильних сторін Gigabyte G6X можна назвати потужний процесор та відеокарту з підвищеним до 105 Вт лімітом споживання, можливостей якої вистачає для усіх сучасних ігор з максимальними або високими налаштуваннями графіки; а з активацією трасування променів та DLSS рівень FPS ще залишається на непоганому рівні. Система охолодження Gigabyte Windforce впевнено охолоджує відеокарту, але палкий характер процесора проявляє себе в стрес-тестах з температурою більш ніж 95°С та й в іграх можна побачити більш ніж 80°С, що досить немало хоча і в рамках норми. Ноутбук оснащений сучасною оперативною пам’ять DDR5 та підтримує її нарощування до 64 ГБ

Корпус ноутбука виконаний з недорогих матеріалів, особливо нижня панель, втім металева екранна кришка дещо додає статусності. Екран Gigabyte G6X залишив змішані враження: у нього оптимальна для такої відеокарти роздільна здатність 1920х1200, практичне матове покриття та гарний запас яскравості; але не дуже висока швидкість та обмежене охоплення кольорового простору sRGB, тобто кольори недостатньо насичені. Ноутбук має набір сучасних швидких портів (включно з підтримкою PowerDelivery та DisplayPort 1.4) та доволі швидкий адаптер Wi-Fi, але порт Ethernet гігабітний (не 2,5 Gigabit). Більшість зауважень стосовно корпусу та екрану стосується й інших недорогих ігрових ноутбуків, втім в Gigabyte G6X хотілося б бачити більш швидкий екран.

Серед ігрових ноутбуків з відеокартою RTX 4060 модель Gigabyte G6X знаходиться в середині цінового діапазону. З дешевших можна згадати Acer Nitro 5, Asus TUF Gaming A15, Lenovo LOQ 15IRH8 та MSI Cyborg 15. Втім більшість цих моделей (у дешевших модифікаціях) базуються на процесорах Core 12-го покоління, та й діагональ в них 15 дюймів. Але є ще Gigabyte G6 КF, він також відчутно дешевший хоч і не має перемикача MUX. Втім перемикач MUX не має вагомого значення у більшості ігор, в цьому огляді про MUX є окремий розділ. З дорожчих конкурентів можна згадати «універсал» Asus Vivobook Pro 16 K6602VV, Acer Nitro 16 AN16 та Asus ROG Strix G16 G614JV, у всіх трьох моделей екран має ширше кольорове охоплення. Втім Gigabyte G6X трохи відігрується за рахунок SSD 1 ТБ, в той час як більшість конкурентів оснащується SSD 512 ГБ. Перспективи Gigabyte G6X на українському ринку залежать від цінового позиціонування, на мій погляд ця модель має бути трохи ближча до Gigabyte G6.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: