Дописи 20.09.2023 о 17:26 comment views icon

Огляд ноутбука ASUS K53SM, або мої пригоди з ним

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/0248c5a748a2a639454bb4f47d4b972e?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/0248c5a748a2a639454bb4f47d4b972e?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

Доброго дня, друзі!
Сьогодні я проведу огляд мого справжнісінького пенсіонера — ноутбука ASUS K53SM 2011 року випуску. Також розкажу про пригоди, які трапились у нас разом з ним. Для мене цей ноут дійсно жива легенда, тому що стільки пережити і протриматися міг тільки він. І я сподіваюся, ще буде триматися, поки не куплю новий. Але це вже стало своєрідним експериментом (читати як “знущанням”). При чому як для мене, так і для ноутбука.

Трішки відступу перед початком огляду…

Ноутбук ASUS K53SM мені подарували батьки в 2012 році, коли я вступив до навчального закладу після 9 класу. Це був мій перший власний комп’ютер, бо до цього я лише користувався ПК старшого брата. До речі, він був все одно краще, ніж цей Асус. Але про характеристики ви дізнаєтесь трішки пізніше

Я був дуже задоволений цим ноутбуком, який жодного (!!!) разу ще не ламався, хоча пройшло вже 11 років. І це справді достойний результат, дивлячись на те, що я його розбирав і чистив від сили разів 5 за весь час експлуатації. При цьому навіть не змазував процесор термопастою. А це я вмію, бо навчався на комп’ютерщика і так у нас проходила кожна піврічна практика. І ось, пропрацювавши на цьому ноуті 2 роки, почались перші дзвіночки, котрі потім вилились у проблеми побільше..

Одразу покажу, як зараз виглядає мій ноут, щоб ви розуміли весь масштаб “трагедії”):

Англійська для початківців від Englishdom.
Для тих, хто тільки починає вивчати англійську і хоче вміти використовувати базову лексику і граматику.
Реєстрація на курс

Переходимо до огляду ноутбука ASUS K53SM 2011

Отже, через те, що коробки до цього ноута вже давно немає, розкажу по пам’яті, що в ній знаходилось:

  • Ноутбук ASUS K53SM
  • Блок живлення
  • Подарункова мишка Logitech M185
  • Диск з необхідним ПЗ і різні документи на комп’ютер

Характеристика ноутбука ASUS K53SM 2011

Екран 15.6″ (1366×768) Intel HD Graphics 32 bit 60 Hz
Глянцеве покриття
Процесор Двоядерний Intel Pentium B960 (2.2 ГГц)
Чипсет Intel HM65
Оперативна пам’ять 4 Гб DDR3
Накопичувач 500 Гб HDD
Відеокарта Nvidia GeForce GT 630M 2 Гб (дискретна)
Мережеві адаптери Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth
Gigabit Ethernet
Роз’єми та порти 1 порт USB 3.0 / 2 порти USB 2.0 / LAN / VGA / HDMI / вхід на навушники та мікрофон / кард-ридер 3 в 1 / дисковод DVD SuperMulti
Веб-камера 0.3 Мп
Батарея Літій-іонна, 6-ячеєчна, 5200 мАг
Вага 2.6 кг
Габарити 378 x 253 x 28~35 мм

В 2012 році ноутбук коштував 5000 грн, наразі знятий з виробництва.

Начинка, звісно, не складе конкуренції навіть сучасним бюджетним ноутбукам. Що і казати, якщо навіть в 2012 у моїх одногрупників були вже ноути краще. Ноутбук чисто для олдфагів, які хочуть поганяти в Counter Strike 1.6, GTA San Andreas або Need for Speed Most Wanted і котрим не потрібні оці всі новомодні ігри.

Англійська для початківців від Englishdom.
Для тих, хто тільки починає вивчати англійську і хоче вміти використовувати базову лексику і граматику.
Реєстрація на курс

Хотів би ще звернути увагу на Веб-камеру. Так, 0.3 Мп для сьогодення — це дуууже мало. Але вас все одно буде видно співрозмовнику! Тільки раджу ретельно протерти її перед використанням, особливо якщо у вас вона була заклеєна ізолєнтою, як у мене, бо я навіть і не міг подумати, що вона мені колись знадобиться. А, уявіть собі, знадобилась. Декілька років тому я з її допомогою зміг здати диплом. Був коронавірус, тому ми здавали дистанційно. Так що і 0.3 Мп іноді можуть стати в пригоді і виручити.

Корпус

Як часто трапляється, при розборі якоїсь техніки завжди залишаються якісь зайві деталі. Мій ноутбук також не оминула така пригода. При кожному моєму розборі ноута завжди залишалися зайві болтики. Тепер у мене є зайвих 8-10 деталей до корпусу. А деякі пази взагалі настільки злізалися, що в них неможливо вкрутили ці болти. Ну і дещо вже відвалилося, зламалося з часом. Тому корпус наразі виглядає так:

Перше фото і пояснювати не треба, а на другому то трішки визирає вінчестер.

Але то нічого. В цілому, корпус надійний, в деяких місцях металевий, не крихкий. Навіть з моїми знущаннями ще досі тримається і якось дозволяє ноуту закритися, хоча він вже давно знаходиться у мене завжди в одному положенні.

Екран

Невеличкі характеристики

Що стосується екрану, то до цього літа, а це вже 11 (!!) років, він працював просто відмінно. Зараз же екран виглядає так:

Знизу екрана можна побачити невеличку проблемку. Ну, як невеличку. Воно постійно мерехтить і відвертає увагу. Хоча, звісно, я вже звик. Але через цю проблему мені довелося перенести панель ПУСК вгору, щоб хоч якось ним користуватися. Але все одно, коли дивишся якийсь фільм або просто відео в Ютуб на весь екран, то оці сантиметри знизу дійсно заважають.

Зверху, якщо придивитись, можна знайти білу полоску, котра з’являється десь на 5-й годині безперервної роботи:

Так, вона не така відчутна, як нижня, але все ж таки неприємно.. Я вже розбирав ноут, дивився, що не так з проводками екрану, можливо десь перебиті чи що, але нічого не знайшов. Ну і ладно, і до цього звикнемо! 🙂 Видно, це вже потихеньку приходить “гайка” ноуту.

Клавіатура

Ох, моя бідова клавіатура, залита тисячу разів різноманітними напоями: чаєм, кавою і навіть алкоголем. На жаль, в цьому ноуті клавіатура не захищена від протікань, як в новітніх ноутах Asus, тому все рідке, що потрапляє на клаву, одразу ллється до апаратної частини. Там є плівка, котра повинна захищати материнську плату від протікань, але вона не рятує. Принаймні мене не врятувала. І одного разу, коли я пролив черговий чай на неї, не встигнувши висушити і як слід продути, клава зламалася остаточно і безповоротно. І деякий час я намагався навіть користуватися екранною клавіатурою.

Історія про те, як тяжко жити рукожопу необережним людям:

Одного разу я все ж таки вирішив замінити клаву, коли ще і не думав користуватися юсбішною. Замовив в інтернеті, але при розборі ноута розірвав шлейф клави. Отакої. Звісно тільки-но куплена клавіатура перестала працювати. А сама ситуація в мене взагалі відбила бажання щось вдосконалювати та ремонтувати в цьому ноуті. Де наше не пропадало!

А зараз (і вже років 6) вона виглядає так:

А сам я з того часу користуюся USB-клавіатурою Logitech Internet 350 Keyboard. І всі 6 років вона дуже вправно справляється зі своїми обов’язками і ще жодного разу мене не підводила.

Тачпад

Тачпад пропрацював десь років 6, поки я не розлив на клавіатуру чай. Тоді тач і накрився мідним тазом. При чому тут тачпад, спитаєте ви? А при тому, що коли я розібрав ноут, щоб просушити клаву від чергового (і, як виявилося, останнього) протікання, я випадково відірвав шлейф тачпаду з материнської плати. І ось вже скільки років я живу тільки з одними окремими клавою і мишкою.

Якщо говорити про сам тачпад, то він досить незручний, бо знаходиться не посередині, а трішки лівіше (на минулому фото з рідною клавою це видно).

Пам’ятаю, коли я грав в ігри і використовував відомі усім WASD, то тачпад часто заважав, бо я чіпав його лівою долонею, а точніше великим пальцем лівої руки. А в іграх це дуже небезпечно, коли в найвідповідальніший момент через тач у тебе екран просто уносить кудись вверх.

Блок живлення

БЖ в цьому ноутбуці виявився не дуже якісним. Він позаряджав мій ноут буквально 2 з половиною роки. Не знаю, можливо це мені так “пощастило”, але все ж таки неприємно. В кожному разі 2,5 роки — поганий результат, якщо брати навіть дешевші ноути.

Що цікаво, я тоді одразу купив дешевий БЖ, котрий працює й понині, хоча він насправді дууууже стрьомний. Навіть продавець казав мені тоді бути обережніше з цим блоком живлення. Річ у тому, що він майже нічого не важить, тобто дуже легкий і там всередині начебто нічого і немає. Наче якийсь з АліЕкспресу за 100 грн, але купляв я його в відомому нашому магазині. Знаю, що таким користуватися небезпечно (з пожежної точки зору), але сам факт, що цей БЖ функціонує вже стільки років, не може не тішити.

Батарея

Що стосується батареї, то накрилась вона якраз тоді, коли і блок живлення. Ех, що ж у мене з вдачею, подумав тоді я, але нову батарею не купив досі. Хоча це мене б дуже рятувало у часи блекауту минулої зими… Але то вже лірика. З тих самих пір живлю свій ноут від мережі і якось вже й звик до цього. Та і великого сенсу купляти батарею вже немає.

До речі, батарея сіла в мене саме тоді, коли я вперше приніс ноутбук в технікум. Була дуже нудна пара з предмету «Вища математика» і я захотів трішки погратися. Тільки включив ноут, запустив Pro Evolution Soccer і він виключився. Отака от карма, бо потрібно навчатися, а не грати в іграшки! Ще півдня потім я ходив і гадав, що це зламався ноут, бо зарядку з собою не брав, а чомусь навіть про батарею і не подумав, а воно он як вийшло.

Подарункова мишка Logitech M185

Звісно можна не описувати мишку в цьому огляді, але саме цю мишу я вважаю однією з найкращих та надійніших у світі (або, принаймні, у компанії Logitech). Я просто не можу не віддячити їй за роки служби, бо вона дійсно відпахала як могла, не дивлячись на випадкові (і невипадкові) швиряння (бувало й таке) об стіну і підлогу.

Це бездротова миша, котра підключається елементарним USB в ноут. Вона дуже зручна, не дивлячись на мої худющі і довжелезні пальці, хоч і маленька. З нею я міг навіть непогано грати в Counter Strike. А для цієї гри, як відомо, потрібна дуже хороша мишка, якщо не хочеш бути нубом.

Я тут подумав, що можливо мені комфортно з цією маленькою мишкою, бо тримаю її якось так:

І мені справді так зручно, яку б мишку я не тримав: і славнозвісну Х7, і усілякі інші.

А коли ця подарункова мишка у мене зламалася, я, не вагаючись, купив таку ж саму. За ціною приємно навіть в наші скрутні часи, адже станом на зараз вона коштує 600 грн. Отже, якщо комусь потрібна надійна і недорога мишка, котра не зламається через рік, то однозначно вибирайте Logitech M185.

Диск з ПЗ і документація

Коли я перший раз включив ноут, на ньому не було ОС. Дякувати Богу у мене на диску була записана Windows 7, яка якраз стала в пригоді. Диск з ПЗ теж знадобився, бо на ньому були усі важливі драйвери для ноуту.

Але потім, коли в мене накрився дисковод, — це трапилось десь через 5 років експлуатації — вже цей диск мені не допомагав і я завантажував “дрова” через офіційний сайт Asus. До речі, він дуже зручний, і навіть коли цей ноут вже зняли з продажу, на сайті ще можна було завантажувати драйвера. Звісно, безкоштовно.

Як бачимо, зараз теж з легкістю можна отримати необхідні утиліти на вищевказані ОС.

Плюси і мінуси ноутбука ASUS K53SM

Плюси: надійність, міцність корпусу, бюджетність

Мінуси: застаріла начинка, погана батарея та блок живлення, незручно розташований тачпад, клавіатура не захищена від протікань

Висновки

Попри проблеми, пов’язані з падіннями (і це я вам ще не розказав про те, як випустив ноут з рук на асфальт на Київському вокзалі, бо не встигав на потяг), розборами і зборами, залиттям кавою, чаєм, алкоголем мій ноут, дякувати Богу (вибирайте самі, якому), живе і процвітає. Сподіваюсь, буде жити й надалі, якщо читачі не наврочать. Благаю, не треба! Мені ж потрібно ще якось писати статті! Та й взагалі цікаво, скільки ноут ще протримається в такому темпі…

Одне можна сказати точно — він вже досить застарілий навіть для роботи, тому якщо побачите його десь в продажі на сайтах з оголошеннями, раджу не купувати. Розумію, що він буде коштувати копійки, а мій (без клавіатури, батареї та з глючним екраном) взагалі безкоштовно, але все ж таки не треба. Краще підкопіть та придбайте собі щось краще, сучасніше та топовіше. Ви ж не такі мазохісти і фетишисти як я.

Дякую за увагу!

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

Нові моделі ігрових ноутбуків MSI на базі RTX 40** серії з підтримкою DLSS 3.0 – для найвибагливіших геймерів. Ноутбуки серії Prestige та Modern – потужні помічники в роботі, навчанні та повсякденному користуванні.
Один з цих ігрових монстрів – MSI Crosshair C12V ти можеш виграти вже зараз, взявши участь в нашому конкурсі.
Бонус для читачів ITC.ua: знижка 5% у MOYO на будь-який ноутбук MSI за промокодом ITCMOYOITC.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: