Дописи 17.07.2023 о 22:18 comment views icon

Реванш кишенькових ПК у вигляді ASUS ROG Ally

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/9174ab516397b63e9fe5e451dea67596?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/9174ab516397b63e9fe5e451dea67596?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Рома Жужа

автор

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

15 липня 2021 року – Valve анонсує Steam Deck. Одразу стає зрозуміло, що ринок портативних ПК чекає щонайменше переродження з урахуванням ефекту Valve Index, зробленого на полі VR. Півроку вперед і ми побачили величезні черги на попереднє замовлення. Стало очевидно – Valve чекає серйозний успіх, якщо вірити всьому, чим вони ділилися раніше. Перемотайте два роки вперед, і 11 травня 2023 року Asus представляє свою спробу створення портативного ручного ПК – ROG Ally. Попри те, що я використовую обидва і маю багато про них сказати та що порівняти, у цьому матеріалі я зосереджуся на ROG Ally, який використовую протягом останніх 4 тижнів і 6 днів, або 816 годин.

Та нащо мені взагалі портативний ПК

Навіщо портативний ПК, коли вже є і лептопи і NUC’и і ПК малого форм-фактору і хтозна-що ще. Коли Valve анонсували Steam Deck, я твердо вирішив, що хочу один. На додачу до моєї нездорової любові до усіляких гаджетів, такий ПК поєднує в собі геймінг, контентинг (в наш час і не такі слова існують), та роботинг (а ось це вже не звучить) і все в мінімального розміру корпусі. Незалежно від того, чи подорожую я, чи просто хочу покликати ПК у будь-якому місці свого дому, ROG Ally спроможний на все це більше ніж повністю.

Що мені подобається найбільше

Виглядає він круто. Майже як гаджет з майбутнього! Тонкий, стильний та контрастний. Малий, малий, але , але сповнений сучасних чудес AMD:  Zen 4, RDNA 3, FreeSync 120Hz та ще цілу купу дивних речей яких я не розумію, яких я не відкриваю тобі але які ви можете відкрити собі тут. Якщо ж говорити про ігри та софт, то тут все просто — маючи Windows 11 можливості обмежені тільки уявою (та стабільністю Windows). Головний хіт — це авжеж Game Pass Ultimate, який віднедавна доступний в Україні. Більшість ігор у сервісі то є платформери або щось на кшталт, і вони не навантажують систему максимально тож часу погратись буде вдосталь.

Щодо поглинання контенту та роботи, то тут так само просто — наявність USB-C роз’єму та потужна база дозволяють навіть таки дикі речі як розробка NodeJS з використанням Docker Desktop, слухаючи якийсь YouTube на фоні у Bluetooth навушниках, використовуючи геймерські клавіатуру, мишу та  34-дюймовий екран замість рідного 7-дюмовогу.

Що мені нагадує що це все ще Windows

Але ж Windows не була б Windows без…. хм… її дивацтв і випадкового генератора фейлів який армії заморських програмістів точно точно (мені так на форумі казали) закопали глибоко у самі надри системи. Тут є все: і автоматичні оновлення, які порушують робочий процес або ігрові сеанси, раптові перезапуски, дратівливі сповіщення, насильна інсталяція несертифікованих драйверів, глючний софт від самої Asus, та ще багато схованих сюрпризів.

Ігри, контент, робота

ROG Ally — потужний пристрій для ігор. Я можу грати в широкий спектр ігор, від ігор класу AAA до інді-проєктів, без великих компромісів у продуктивності. SoC з архітектурою AMD Zen4 і RDNA3 забезпечує плавну частоту кадрів а екран 120 герц — приголомшливе зображення.

Digital Marketing.
Станьте високооплачуваним спеціалістом завдяки курсу Digital Marketer та почніть карʼєру в IT з нуля.
Зареєструватись на курс

Окрім ігор, пристрій чудово справляється з контентом. Не менш дивовижною якістю володіють напрочуд потужні колонки. Потокове передавання фільмів, відео та іншого візуального контенту на цьому дисплеї зазвичай дивно, але все ж приємно. Яскраві кольори та чудові кути огляду додають загального задоволення.

Щодо роботи, то й тут ROG Ally зарекомендував себе як надійний інструмент. Але, тут є велике “але” – без клавіатури, миші та зовнішнього дисплею це більше схоже на тортури. На відміну від того ж Steam Deck, тут сенсорної панелі для контролю миші, тож доводиться користуватись джойстиком або цілитись за допомогою сенсорного екрана (але він дивовижно точний і навіть мої пальці не створюють мені багато проблем з прицілюванням у Windows 11).

Тож портативний характер ROG Ally дозволяє мені насолоджуватися іграми, відео, музикою, роботою (зі змінним успіхом), де б я не був, чи то під час перерви на роботі, під час подорожі чи навіть у зручному ліжку.

Крихітне порівняння зі Steam Deck і ноутбуком

Хоча ROG Ally і Steam Deck належать до категорії портативних ПК, вони мають свої унікальні функції та цільову аудиторію.

Якщо коротко, Valve все ж таки змогли зробити щось на кшталт консолі — коли між вмиканням пристрою та початком ігри проходить дуже і дуже мало часу, чого я не можу сказати про ROG Ally.

Digital Marketing.
Станьте високооплачуваним спеціалістом завдяки курсу Digital Marketer та почніть карʼєру в IT з нуля.
Зареєструватись на курс

З іншого боку, Steam Deck зосереджений на інтеграції з платформою Steam, і спроби використовувати інші маркетплейси або навіть піратити на ньому набагато набагато важче якщо ви не дуже розумієтесь на операційній системі Linux.

Ноутбуки мають більші екрани та потужніші варіанти заліза, вони також громіздкіші, гучніші, важчі, менш компактні, квадратніші, та не всі з них макбуки. ROG Ally заповнює цю прогалину, надаючи надпортативне рішення без великої шкоди для продуктивності.

Що далі

Дивлячись у майбутнє, ринок портативних кишенькових ПК виглядає непогано. Asus ROG Ally та Valve Steam Deck вже справили значний вплив, пропонуючи вражаюче поєднання продуктивності та портативності. Прогрес на місці не стоїть і ринок не буде чекати на ті компанії які не зможуть надати конкуренцію Valve та Asus у цьому поки що вільному просторі кишенькових ПК,  не буде чекати й Witcher 3 який я все ще не пройшов з часів релізу 2015 року, тож бувайте і до наступного разу!

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: