Дописи 15.12.2023 о 13:30 comment views icon

Штучний інтелект не захопить світ, а QAnon і теорії змови є небезпечнішими, ніж ви уявляли: 5 інсайтів з Web Summit 2023

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/Gerasimov_-Metropolis-53-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/Gerasimov_-Metropolis-53-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/Gerasimov_-Metropolis-53-1-96x96.jpg

Тимур Ворона

Головний редактор ITC.ua

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

У листопаді я відвідав одну з найбільших світових IT–конференцій Web Summit, і в цій замітці хочу поділитися кількома технологічними новинами та трендами, які мене вразили. Сподіваюся, що вам також буде цікаво. Отже, без зайвих передмов, почнемо.

ШІ не звільнить людей, але цим користуються роботодавці та знижують зарплати співробітникам

Цікаве спостереження щодо ШІ від президентки Signal та дослідниці етики ШІ Мередіт Віттакер. За її словами, роботодавці погіршують умови для співробітників, пояснюючи це тим, що їх незабаром замінить ШІ, і, треба триматися за роботу. Проте, світових трендів, за якими люди втрачають роботу через ШІ, наразі немає, так само як і підтверджень гучних заяв, що «ШІ – це магічна технологія, яка замінить працівників».

Альберт Венгер, керівний партнер Union Square Ventures, думає трохи інакше: ШІ може звільнити людство від непотрібної праці, а не призвести до втрати робочих місць, як багато хто думає.

Коментарі Альберта збігаються з закликами до загального базового доходу серед шанувальників Star Trek: «Ми не хочемо мати світ, де треба працювати, щоб виживати. Технології повинні дозволити створити світ, де ви можете займатися піклуванням про тварин або відновленням природи, не думаючи про власне виживання». Інвестор додав, що це і є метою технологічного прогресу.

В той самий час в найближчому майбутньому слід очікувати менше інновацій та більше регулювання ШІ, говорить науковий співробітник Массачусетського технологічного інституту Ендрю МакАфі.

Штучний інтелект, який намалював сам себе
Штучний інтелект, який намалював сам себе

Ендрю цитує Закон ЄС про ШІ, метою якого є регулювання галузі. Інновацій стане менше, але більше буде юристів, бухгалтерів та бюрократії. І на всю цю історію буде потрібно багато грошей. Відповідно, замість інновацій компанії будуть змушені витрачати кошти на виконання вимог регуляторів. «Я дивлюся на це і починаю втрачати ентузіазм щодо такого підходу», – додав дослідник.

І останнє щодо ШІ, але, на мій погляд, також цікаве. Мелані Накагава, директорка з питань сталого розвитку Microsoft, вважає, що ШІ може допомогти вирішити кліматичну кризу. Проте яким чином це можливо, якщо обчислювальна потужність, необхідна для розвитку ШІ, вже зараз навантажує електромережі та спричиняє викиди в атмосферу? А ШІ наступного покоління ще збільшить попит на ресурси.

Recruiter.
Обирайте курс Recruiter та ставайте високооплачуваним спеціалістом! Навчання відбувається онлайн та ідеально підходить для новачків!
Отримати деталі про курс

Але, за словами Мелані, ШІ може розкрити величезні можливості у сфері сталого розвитку. Вона навела кілька нещодавніх прикладів, які можна було побачити в Лондоні протягом останніх місяців. Це й аудіотехніка на основі ШІ, яка може значно зменшити втрати води в муніципалітетах (я так і не зрозумів як, але повіримо на слово), і рішення для зменшення втрат електроенергії в електромережах на основі ШІ. Це означає, що можна виробляти більше, витрачаючи менше.

Правда, це все поки що лише теоретично. Як воно буде насправді – побачимо.

Стартапам все складніше отримувати інвестиції, а у засновників все частіше «їде дах» на нервовому ґрунті

Джайдев Джанардан, гендиректор Zopa (це британська фінтех-компанія, а не те що ви подумали), каже, що мильна бульбашка луснула, і це, мабуть, добре, тому що, інвестори будуть більш вибірковими.

Він прогнозує, що в майбутньому може стати менше стартапів-єдинорогів (це проєкти з капіталізацією понад $1 млрд), і тому зараз основна увага приділяється так званим  «кентаврам». Це стартапи, які мають понад $100 мільйонів щорічного доходу та чіткий план прибутковості. За менш сприятливих економічних умов інвестори звертають більше уваги на юніт-економіку та продажі, і уникають великих грошових витрат.

Падіння венчурного ринку та зменшення обсягів інвестицій призвели до того, що у багатьох засновників стартапів «їде дах» в прямому сенсі цього слова. Їм потрібно робити все, ось і зараз, але грошей немає, і неясно, чи будуть вони. Тому інвестори серйозно турбуються про те, щоб із засновниками їхніх портфельних проєктів було все в порядку, і пропонують їм субсидії на різноманітну психологічну допомогу.

Recruiter.
Обирайте курс Recruiter та ставайте високооплачуваним спеціалістом! Навчання відбувається онлайн та ідеально підходить для новачків!
Отримати деталі про курс
Коли burn-rate занадто високий
Коли burn rate занадто високий

Один з яскравих прикладів останнього часу – відставка засновника Monzo Тома Бломфілда через проблеми з психічним здоров’ям. Айлін Бербідж, директорка Fertifa, стартапу, який пропонує роботодавцям послуги з репродуктивного здоров’я, вказує на помилку з боку ради директорів, що вони не визнали це раніше. «Якщо акціонери-інвестори не будуть дбати про добробут засновників, то вони не будуть працювати з повною віддачею», – додала Айлін.

Також на WebSummit багато говорили про те, що в технологічних компаніях все ще мало жінок. Клара Шаппаз, директорка La French Tech, держоргану, відповідального за підтримку технологічної екосистеми Франції, навела статистику, згідно з якою жінок серед засновників у технологічній галузі менше ніж 10%. Жінки займають менше ніж 20% керівних посад, а серед рядових працівників – лише 30%. Половина жінок залишають роботу після досягнення 35-річного віку.

Без цілеспрямованих дій ситуація навряд чи покращиться. «Кількість жінок-венчурних інвесторів ще гірша, і майже немає жінок-генеральних партнерів», – каже Клара.

У світі налічується 14 мільйонів працівників технологічної галузі: 11 мільйонів чоловіків і три мільйони жінок. Хто знає, які ідеї ми втрачаємо, якщо половина населення планети недостатньо представлена? «Це питання можливостей і продуктивності», – додає Клара.

Проте, все ще є привід для оптимізму, адже, за словами Клари, «те, що ми бачимо у Франції, – це перше покоління фондів, які інвестують виключно в компанії, засновані жінками». Оскільки ці фонди завойовують нові ринки за допомогою стартапів, заснованих жінками, неминуче, що інші інвестори наслідуватимуть їхній приклад. Цей каскадний ефект може врешті-решт покращити гендерний баланс у сфері технологій.

Сонік повертається, а кіберспорт стає більш «мобільним»

В Японії новий тренд, який вже розповсюджується по всьому світу: VTube. VTubers – це японські віртуальні ігрові YouTube-стрімери, які створюють нову реальність, оживляючи ігрових персонажів. Вони використовують віртуальні, комп’ютерно генеровані аватари з технологією захоплення руху в реальному часі для стрімінгу.

Лише 10% найкращих VTubers – це реальні, живі люди. І це великий бізнес. «Вони – серед найпопулярніших та найвпливовіших осіб у прямому ефірі як у реальному, так і у віртуальному світі», – каже Цзя Шен, генеральний директор AKA Virtual.

«В Японії вони зараз скрізь, з’являються на TikTok, стрімінгових платформах, телебаченні. Ви навіть можете побачити їх зображення на ваших улюблених закусках у місцевому магазині», – продовжує Цзя. За його словами, ця тенденція також починає набирати обертів на Заході.

Завдяки технологіям бренди тепер можуть перенести цих персонажів VTube в реальний світ і використовувати їх у маркетингу та створенні контенту. Компанія Цзя уклала партнерство з Sega, щоб вивести своїх персонажів, зокрема Соніка та Вуличних бійців, з консолі в реальний світ.

Пам'яиаєте?
Пам’ятаєте?

І ще одна цікава річ, але про кіберспорт. Завдяки 5G і глобальному доступу до смартфонів, мобільні ігри стали найбільшим сектором кіберспорту.

За словами Крейга Левіна, співзасновника кіберспортивної ігрової групи ESL Faceit group, у світі 3,2 мільярда геймерів, і з них 2,6 мільярда використовують мобільні пристрої. Це – 80% користувачів. Але чому їх так багато?

Крейг стверджує, що це пов’язано з трьома факторами: більш захопливими іграми, різноманітнішою аудиторією та різноманітністю можливостей.

«Подивимось на ринок в цілому: окрім популярних і захопливих ігор, існує безліч інших типів ігор, і це допомагає залучити більшу аудиторію», – сказав Крейг. Хоча мобільні ігри захоплюються ще з 1997 року, коли з’явилась Nokia Snake, в останні роки вони стали надзвичайно популярні. За словами операційного директора Qualcomm Дона Макгуайра, мобільні платформи забезпечують ігровий досвід на рівні консолей протягом останніх п’яти років. Але головна відмінність – це крос-платформенна доступність цих ігор.

Екстазі можна використовувати для лікування ПТСР. Але без допомоги лікаря все одно не обійтися

Психоделіки набирають популярність в медицині. І хоча є багато скептиків на цю тему, підтримка медикаментозної терапії зростає. Перш за все, підхід до сприйняття психоделіків змінився з появою фМРТ (функціональна магнітно-резонансна томографія) та сучасних технологій. Зараз можна практично в режимі реального часу спостерігати за нейрофізіологічними процесами й тим, що відбувається в мозку.

На всякий випадок скажу, що на конференції говорили про МДМА (сленгове – екстазі) виключно як про спосіб лікування, перш за все ПТСР, а не як можливість весело провести час на дискотеці. Тому для досягнення результату лікування повинно містити терапію та консультації психотерапевта. І саме в поєднанні з медичною допомогою це дає результати.

У нас було...
В нас було…

Шеррі Райс, співзасновниця та генеральна директорка Enthea, медичної компанії, що пропонує психоделічну терапію, каже, що “після курсу кетамінової терапії симптоми ПТСР зменшилися на 86%”.

В Україні, з урахуванням війни та великої кількості українців з ПТСР, такий спосіб лікування міг би бути дуже на часі. Але підтримує цю ініціативу уряд? Є великі сумніви.

QAnon: це справжня пандемія, і вона є небезпечнішою, ніж ви уявляєте

Журналіст і письменник Джеймс Болл розповідав про феномен QAnon. За словами Джеймса, QAnon – це децентралізована система теорій змови, яка схожа на другу пандемію. Багато з цих теорій пов’язані з месіанською відданістю Дональду Трампу.

Коли ви стверджуєте, що QAnon «дурний» і «дійсно тупий», Джеймс каже, що ніхто не повинен думати, що він занадто розумний, щоб не піддатися теорії змови.

Додам від себе: згоден на всі сто відсотків, ми можемо сміятися над людьми, які вірять у різну чуш, але лише до тих пір, поки ці люди не потрапляють в уряд твоєї країни і їх дії не починають безпосередньо впливати на твоє життя.

Вони замовчують правду...
Вони замовчують правду…

Як тут не згадати недавні обшуки СБУ в проросійській секті Allatra, в якій було тисячі українців, включаючи політиків і відомих осіб. Ця секта висувала дивні ідеї про те, що президент сусідньої недокраїни – спаситель, який об’єднає слов’ян, і надалі – весь світ. А також вона мала «орден геліарів», в якому були лише жінки, і їх завданням було виробляти специфічну енергію, яка врятує світ. За словами засновника Allatra, це можна було зробити лише одним способом – сексом, оскільки, лише кунілінгус може врятувати Всесвіт.

Повертаючись до QAnon. Сила цієї організації полягає в тому, що в неї немає лідера, і що там травлять та зневажають обдарованих осіб, що виділяються серед інших. І в тому, що це теорія змови, яка з’їла всі інші теорії змови.

За думкою Джеймса, її не слід недооцінювати як маргінальну теорію змови, враховуючи, що вона дуже міцно вкорінена в Республіканській партії США. Крім того, її прихильники є і в Консервативній партії Великобританії.

«Ви побачите, що навіть відносно мейнстримова влада говорить речі, які дуже близькі до QAnon», – сказав Джеймс. І навіть консервативна партія, яка перебуває при владі у Великій Британії, досить безсоромно грається з конспірологією, що не має жодного сенсу.

За словами Джеймса, QAnon не зникне найближчим часом. Так що ті, хто нічого не знає про цю групу, можуть незабаром дізнатися про неї більше, ніж хотілося б (сподіваємось, що ні).

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: