Amazon інвестує $4 млрд в Anthropic — розробника конкурентного чатбота для ChatGPT

Опубликовал
Катерина Даньшина

Amazon вступає в ШІ-перегони з Microsoft та Google.

Гігант електронної комерції оголосив, що інвестує до $4 млрд у стартап штучного інтелекту Anthropic і стане міноритарним акціонеромМіноритарний акціонер (міноритарій) — акціонер компанії (фізична або юридична особа), розмір пакету акцій якого не дозволяє йому безпосередньо брати участь в управлінні компанією (наприклад, шляхом формування ради директорів). в компанії.

Anthropic була заснована 2 роки тому ексдослідниками OpenAI (розробника ChatGPT) і нещодавно представила власного чатбота під назвою Claude 2.

Amazon та Anthropic заявили, що ‎формують «стратегічну співпрацю для просування генеративного штучного інтелекту», де стартап використовуватиме Amazon Web Services як основного хмарного постачальника. Клієнти платформи тим часом отримають ранній доступ до унікальних функцій для налаштування моделі та можливостей тонкого налаштування.

Курс Power Skills For Tech від Enlgish4IT.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

Anthropic також використовуватиме спеціальні напівпровідники, розроблені Amazon Web Services, для навчання основних моделей, які лежать в основі її додатків ШІ. Основні моделі — це великі програми штучного інтелекту, які навчаються на величезних обсягах даних, щоб їх можна було адаптувати для вирішення широкого кола завдань.

Цього року NVIDIA став виробником чипів, який отримав найбільший прибуток від генеративного штучного інтелекту (з ключовим продуктом — графічним процесором, який можна використовувати для навчання великих моделей ШІ). У якийсь момент акції компанії злетіли на 200%, оскільки фінансові прогнози щодо зростання впровадження штучного інтелекту були перевершені.

Певною мірою угода Amazon з Anthropic має показати, що існують альтернативні чипи, які можна використовувати для додатків ШІ.

Клієнти Amazon Web Services можуть використовувати Amazon Bedrock — сервіс, який дозволяє створювати генеративні програми штучного інтелекту в хмарі за допомогою існуючих моделей, а не навчати власні.

У Anthropic вже є кілька відомих спонсорів, зокрема Google і Salesforce Ventures.

Джерело: CNBC

Disqus Comments Loading...