AMD розкрила подробиці щодо блоку обробки відео VCN 4.0

Опубликовал
Максим Григор'єв

Минулого тижня AMD почала випускати виправлення для архітектури GFX11 і, схоже, вони додали VCN 4.0 (Video Codec Next або Video Core Next). Ця технологія включає ряд функцій для прискорення відеоконтенту, але не згадує кодування відео AV1.

Підтримка архітектури GFX11 (RDNA 3) починає з’являтися у виправленнях, що поставляються AMD, що забезпечує всі необхідні функції серії Radeon RX 7000.

Блок IP VCN (Video Core Next) зберігає інформацію про відеокодек, який отримує оновлення з VCN 4.0. З останнім патчем цей блок включає 12 300 нових рядків коду, але більша його частина — файли заголовків журналів, відзначає джерело Phoronix.

У патчі в кодах згадується можливість кодування AVC та HEVC на додаток до декодування AVC, HEVC, JPEG, VP9 та AV1. На жаль, апаратне кодування відеоформату AV1 відсутнє на відеокартах RX 7000. Принаймні з урахуванням цього останнього патчу.

Основи Python для школярів від Ithillel.
Відкрийте для вашої дитини захопливий світ програмування з нашим онлайн-курсом "Програмування Python для школярів". Ми вивчимо основи програмування на прикладі мови Python, надаючи зрозумілі пояснення та цікаві практичні завдання.
Зареєструватися

Поточне покоління графічних процесорів AMD побудовано на основі архітектури RDNA 2, яка використовує блоки декодування VCN 3.0, VCN 3.1 і VCN 3.1.2. Але відеокарти RDNA 3 отримають вже VCN 4.0, як випливає з опису нового патчу для Linux.

Наразі єдиною архітектурою з апаратним кодуванням AV1 є графічні процесори Intel Xe-HPG.

Відеокарти RX 7000 з архітектурою RDNA 3 будуть доступні у другій половині цього року, щоб скласти конкуренцію серії GeForce RTX 40 від Nvidia.

Disqus Comments Loading...