Україна вислала подяки американським хакерам за атаки на рф. Західні експерти стурбовані

Опубликовал
Ігор Шелудченко

Командування десантно-штурмових військ надіслало грамоти з подяками американським хакерам, які систематично атакували IT-інфраструктуру рф. Проте не всі на заході задоволені цим, розповідає BBC.

Одним з таких був хакер Voltage. Його справжнє ім’я — Крістофер Кортрайт, він ІТ-працівник із Мічигану. Хакерські атаки він координував з власного будинку.

53-річний чоловік радий, що його роботу офіційно визнали і нагородили сертифікатом.

Хлопець очолює хакерське угрупування One Fist, яке викрало дані з російських військових компаній і зламало камери для стеження за військами.

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Ithillel.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест

В One Fist входять хакери з восьми різних країн, включаючи Великобританію, США та Польщу. Разом вони здійснили десятки кібератак. Усім їм надіслали грамоти за «вагомий внесок у розвиток і забезпечення життєдіяльності військових». Вони підписані командувачем Десантно-штурмовими військами України.

Крістофер почав хакати росію, коли вона розпочала повномасштабне вторгнення в лютому 2022 року, і каже, що повністю присвятив себе цій справі й довелося багато чим пожертвувати.

«Я втратив роботу і витратив усі свої заощадження на перемогу України. Ця нагорода справді підіймає моральний дух», — сказав він.

У нагородах не вказується, які кібератаки були найбільш корисними, але Voltage вважає трьох найімовірніших кандидатів.Наприклад, саме One Fist зламали камери в окупованому Криму, щоб каталогізувати російські танки та техніку, які переміщують через Керченський міст. А зовсім недавно хакери успішно зламали російського виробника зброї та вкрали 100 гігабайт особистих даних.

Вестерни застерігають

Проте далеко не всі на заході сприймають вручення грамот за хакерство з ентузіазмом.

В багатьох країнах, включаючи Великобританію та США, є офіційні системи нагород за етичне хакерство. Але BBC стверджує, що це перший випадок, коли країна нагороджує хакерів за, вірогідно, злочинне хакерство.

Ще у жовтні Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) застеріг від використання та заохочення цивільних хакерів. Він опублікував керівні принципи для посилення духу правил війни, викладених у чинних Женевських конвенціях.

Лукаш Олейник, автор книги «Філософія кібербезпеки», заявив, що нагородження іноземних хакерів є потенційно проблематичним.

«Вручення нагород може ще більше стерти межі між комбатантами та цивільними і навіть підірвати нещодавній заклик МКЧХ обмежити та припинити участь цивільних осіб у бойових операціях. У довгостроковій перспективі це є небезпечним», – сказав він.

Директор Oxford Information Labs і редактор журналу Chatham House Cyber ​​Policy Емілі Тейлор також зазначає, що вручення нагород є знаковим моментом, який може змінити погляди на те, як кібердобровольців використовують у конфліктах.

«Уряди зазвичай перешкоджають недержавним суб’єктам робити прямі дій у кіберпросторі, побоюючись ескалації чи небажаних наслідків, але воєнний час часто є періодом надзвичайних технологічних інновацій, і вторгнення в Україну не є винятком. Іноді ці події змушують переглянути питання, які раніше були табу», — зазначила вона.

Disqus Comments Loading...