ET News: Apple розробляє кастомні кремнієві батареї для покращення автономності майбутніх iPhone та інших пристроїв

Опубликовал
Володимир Скрипін

За даними корейського видання ETNews, Apple активно розробляє батарею нової конструкції для майбутніх мобільних пристроїв, яка вирізнятиметься більшою продуктивністю та матиме більший термін експлуатації.

Не секрет, що Apple здавна інвестувала немалі гроші у розробку різних технологій, зокрема й апаратних компонентів з метою отримання конкурентної переваги та зменшення залежності від сторонніх компаній, як-от з модулями зв’язку Broadcom/Qualcomm. Щодо акумуляторних технологій, раніше цього року Apple зобов’язалася до 2025 року повністю перейти на 100% перероблений кобальт у всіх батареях ‘Apple-designed’ — одна з ключових екологічних ініціатив компанії.

Повідомляється, що Apple розглядає можливість використання альтернативних матеріалів для катода та анода, що своєю чергою забезпечить істотне покращення продуктивність при одночасному збільшенні довговічності батареї. Власне, нове повідомлення є підтвердженням попередньої інформації щодо зусиль розробника iPhone у цьому напрямі — ще у 2019 році проскакували повідомлення, що Apple найняла топменеджера батарейного підрозділу Samsung для розробки власної батареї.

Водночас джерела ETNews повідомляють, що Apple активно розглядає можливість використання більшої кількості вмісту кремнію в акумуляторі, а не графіту. Новий підхід на основі кремнію потенційно суттєво покращить загальну місткість акумулятора та скоротить час зарядки. Загальновідомо, що кремній схильний до розширення під час процесу заряджання — вочевидь, Apple знайшла спосіб пом’якшити цей негативний ефект. Також розглядається можливість покращення властивостей катода шляхом поєднання таких сировинних матеріалів, як нікель, кобальт, марганець та алюміній.

Онлайн-курс "Проджект-менеджер в ІТ" від Laba.
Навчіться запускати, контролювати й успішно реалізовувати ІТ-проєкти. Пройти весь шлях проєктного управління на реальному кейсі вам допоможе PMD із 19-річним досвідом в ІТ.
Детальніше про курс

Повідомляється, що нові батареї Apple будуть готові до використання у серійних продуктах не раніше 2025 року або пізніше, тож слід розглядати цю мету як середньострокову або навіть довгострокову. Також можна пригадати попередні повідомлення, що Apple розробляла спеціальну батарею для проєкту електромобіля Apple Car, який також очікують не раніше, ніж у 2025 році.

Цього року Apple збільшила місткість батареї всіх без винятку моделей iPhone 15: найбільшу добавку очікувано отримав топовий iPhone 15 Pro Max, який отримав батарею на 4422 (17,109 Вт∙год).

iPhone 15 Pro Max під рентгеном

 

Також слушно пригадати нещодавні скарги на пришвидшене зношення акумуляторів iPhone 14 Pro — свого часу так починався Batterygate, один з найгучніших скандалів із навмисним уповільненням старих моделей iPhone, чиї акумулятори зношувались швидше, порівняно до інших.

  • Літій-іонні кремнієві Li-Si батареї – різновид літій-іонної батареї із теоретичною місткістю близько 4200 А·год/кг, що приблизно в 10 разів вище, ніж деякі комерційні літій-іонні батареї з графітовими анодами.
Disqus Comments Loading...