Рубрики Новини

Apple дозволила співробітникам розповідати про дискримінацію і домагання на роботі — компанія переглянула умови NDA

Опубликовал
Катерина Даньшина

Apple більше не заборонятиме своїм співробітникам говорити про проблеми домагань і дискримінації на робочому місці, переглянувши свої угоди про нерозголошення (NDA).

Минулого року компанія не змогла внести запропоновані зміни, а у березні 2022-го акціонери Apple все-таки проголосували за схвалення незалежної перевірки. 

У записці техногіганта зазначено, що “працівники мають право вільно говорити про умови на своєму робочому місці, включаючи домагання та дискримінацію”. Також компанія наголошує, що незалежний рецензент виявив в NDA лише положення, які можна “витлумачити як обмеження можливості людини говорити про таку поведінку в деяких випадках”, і що Apple “зобов’язалася не застосовувати ці обмеження в майбутньому”. Компанія вже включає формулювання Каліфорнійського закону “Silenced No More Act” в угоди про звільнення для працівників у США.

Постанова “Silenced No More Act” діє з 2022 року у Каліфорнії й Вашингтоні та надає право співробітникам вільно розголошувати будь-які факти дискримінації та порушення прав. Зокрема, щодо незаконної практики найму, порушення умов оплати, режиму роботи. Усі угоди про нерозголошення, що включають заборонені положення, мають бути переглянуті. У протилежному випадку компанія може отримати штраф у 10 000 $ США.

Онлайн-курс "Фінансовий директор" від Laba.
Опануйте інструменти управління грошовими потоками, ризиками та активами компанії, щоби перейти на посаду CFO.
Приєднатися до курсу

Використання Apple положень NDA для заборони говорити про дискримінацію та домагання викликало пильну увагу під час звільнення Шер Скарлетт — організаторки #AppleToo і колишньої інженерки Apple. 

Деякі колишні та нинішні співробітники компанії об’єдналася в групу і закликали колег поділитися своїми історіями про дискримінацію, домагання та переслідування, з якими вони зіткнулися в компанії. Минулого року команда під назвою #AppleToo заявила, що зібрала 500 таких історій. Історії пов’язані із сексуальними домаганнями, як з боку керівництва, так і клієнтів, а також расовою дискримінацією та ейблізмомЕйблізм — це системна дискримінація людей з хронічними захворюваннями та інвалідністю.

Як зазначається у звіті Insider, Скарлетт стверджувала, що Apple перешкоджала їй детально розповідати про своє звільнення в рамках угоди про нерозголошення. Згодом жінка сказала, що йде з компанії добровільно, на відміну від інших організаторів, яких звільнили з Apple після того, як вони висловилися. 

Кілька місяців потому група чиновників закликала Комісію з цінних паперів і бірж розслідувати, чи використовує Apple свої NDA, щоб змусити працівників мовчати.

“Ми раді повідомити, що Apple опублікувала свій звіт і припиняє використання положень про нерозголошення в контрактах співробітників, як усередині країни, так і для іноземних працівників. Це новаторський крок для індустрії технологій”, — пише Nia Impact Capital у Twitter, зазначаючи, що контрактні працівники також включені в перелік.

Джерело: The Verge

Disqus Comments Loading...